Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή της προσκλήσεως, να έρθετε να ακούσετε τις σκέψεις και τις ιδέες του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Είναι μια σειρά πραγμάτων τα οποία μας απασχολούν εξαιρετικά. Είσαστε βέβαια γνώστες της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η χώρα, παρότι είχε μια ευκαιρία πέρσι, αυτή η ευκαιρία εξαντλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με τον χειρότερο τρόπο και τίποτε δεν προοιωνίζει ότι και αυτή η νέα ευκαιρία που δόθηκε προχτές, ανεξαρτήτως δυναμικής, δεν θα εξαντληθεί με τον ίδιο τρόπο.
Δυστυχώς τα πράγματα υπαγορεύουν μια κριτική γι΄ αυτή την κυβέρνηση, η οποία και αναιμική είναι και απονευρωμένη και πολύ φοβούμαι και αλληλοσυγκρουόμενη σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Η χώρα δεν έχει περιθώρια αναμονής και πολύ περισσότερο περαιτέρω ανοχής. Χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις και πιστεύω ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν σε κάθε επίπεδο, από τη στιγμή που πιστοποιείται ότι ο χώρος των πολιτικών ηγεσιών κινείται σε ένα έργο του παραλόγου, περίπου σαν το «πλοίο των τρελών».
Η χώρα βυθίζεται και ο καθένας κινείται στη δική του πορεία. Ουδείς προσφέρει ιδέες, ο καθένας είναι γαντζωμένος σε ιδεοληψίες, φοβάται ο ένας τον άλλον, σε μια στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει διάλογος και μάλιστα εντατικοποιημένος.
Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχτές, να λάβει αποφάσεις πέρα και από το θεσμικό του ρόλο, κάνοντας χρήση του τεραστίου κύρους και της αποδοχής που έχει στον Ελληνικό λαό, εννοώντας βέβαια πάντα, να προκαλέσει έναν αποφασιστικό διάλογο, αναγκαίο για να βγει η χώρα από την κρίση, αφού και ο θεσμικός τρόπος συναντήσεως απέτυχε τον τελευταίο καιρό με την άρνηση κάποιων να προσέλθουν σε αυτόν.
Οικονομικά η χώρα δεν βγαίνει πέρα. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Πήραμε μια ανάσα, ίσα – ίσα για να μπορέσουμε να σκεφτούμε ώριμα και αποτελεσματικά.
Είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση όσο και αν αυτό φοβίζει κάποιους, όσο και αν προκαλεί τις αγορές, όσο και αν ανατριχιάζει τους Οίκους Αξιολόγησης, τους οποίους καθόλου μα καθόλου δεν εμπιστεύομαι και δεν με ενδιαφέρουν, δεν με απασχολούν.
Η χώρα χρωστά 300 δισεκατομμύρια, αλλά δεν μπορεί να ξοφλήσει περισσότερο από 10 το χρόνο. Πρέπει να πάμε επιθετικά στην Ευρώπη, το ζήτησα από τον Πρωθυπουργό, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν έχει τη δυναμική να το κάνει, να προτείνουμε για 30 χρόνια 10 δισεκατομμύρια το χρόνο, ούτε 1 ευρώ παραπάνω.
Δεν μπορεί να κάνουμε ανακύκλωση δανείων. Αυτή η ανακύκλωση που γίνεται τώρα είναι η τελευταία, όπως αντιλαμβάνεστε και η οποία έγινε με πολύ χειρότερους όρους από κάθε προηγούμενη. Δυσβάσταχτους όρους, τους οποίους επέβαλε όχι η τρόικα αλλά η ανικανότητα, η ολιγωρία και τα ανομήματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που έφεραν εκεί τα πράγματα. Να μην μπορούμε να κάνουμε κανένα βήμα πέρα από την κατοχή στην τρόικα.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός εκτιμώντας την κατάσταση της χώρας και παρότι πέρσι τέτοια εποχή έκανε συγκεκριμένες προτάσεις να δανειστούμε από τρίτες χώρες, ψήφισε τελικά το μνημόνιο στο άρθρο 1 για να πάρουμε λεφτά. Δεν έχουμε ψηφίσει τίποτε άλλο και κυρίως εμείς δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε όπως η Νέα Δημοκρατία για τα μισά και πλέον νομοσχέδια που έχει συμφωνήσει και ψηφίσει.
Πιστεύαμε ότι θα γινόταν μια καλή χρήση. Δεν έγινε. Πιστεύαμε ότι θα αντιλαμβανόταν ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του ότι τα κεφάλαια αυτά έπρεπε να κινηθούν κυρίως με προτεραιότητα στην ανάπτυξη και όχι για εξόφληση. Όμως δεν το έκανε.
Δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε μόνοι μας σαν έθνος. Ξεκάθαρα πράγματα. Εάν η Ολλανδία κλείσει τα σύνορά της τα παιδιά μας θα πεθάνουν από έλλειψη γάλακτος. Λες και δεν είμαστε μια από τις ισχυρότερες στο παρελθόν κτηνοτροφική χώρα και αυτάρκης στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κάνουν λάθη επί λαθών. Εμείς πλέον έχουμε αποφασίσει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση με αυτή τη συγκεκριμένη σύνθεση πρέπει να φύγει. Κάνει κακό στο έθνος.
Και έρχεται το ερώτημα. Πρέπει να γίνουν εκλογές; Οι εκλογές δεν είναι ευπρόσδεκτες με την οικονομική κατάσταση που έχουμε αλλά το μη χείρον…βέλτιστον. Εάν πρόκειται να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, τότε να υποστούμε και τη δοκιμασία των εκλογών.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι απολύτως έτοιμος, γνωρίζουμε ότι η σημερινή ανταπόκρισή μας στην κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με αυτή που ήταν ακόμη και πριν από 4 μήνες. Αισθανόμαστε φυσικά μια ικανοποίηση για το γεγονός αυτό αλλά και εξαιρετικό το βάρος το να θεωρούμαστε αυτή την κρίσιμη εποχή το σοβαρότερο Κόμμα της Βουλής. Είναι τεράστια η ευθύνη να είμαστε σε αυτή την υψηλή θέση δημοτικότητας όπως και επίσης αναλογιζόμαστε πόσο μεγάλο φορτίο είναι αυτά τα νέα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που είναι πλέον διψήφια.
Πιστεύω ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί παρά με μια άλλη Κυβέρνηση. Στα εθνικά θέματα η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει στο Αιγαίο. Απολύτως ό,τι θέλει. Χτες ο Πρωθυπουργός μου φάνηκε περισσότερο αμήχανος από κάθε άλλη φορά.
Φοβήθηκε να απαντήσει όταν του ζήτησα μέσα στη Βουλή να μου πει τι γίνεται, εάν υπάρχει συζήτηση με την Τουρκία για τη λεγόμενη «Κτένα» δηλαδή τα χωρικά μας ύδατα αναλόγως αποστάσεως, αυτό το οποίο θέλει να επιβάλλει η Τουρκία. Απέφυγε να μου απαντήσει. Δεν ήταν πειστική η απάντησή του όταν το ιταλικό σκάφος “εκδιώχθηκε” από πολεμικά της Τουρκίας και εν συνεχεία αναγκάστηκε και πήρε άδεια από την Τουρκία για να περάσει.
Δεν μου είπε αν η νησίδα που βρίσκεται μόλις
Η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει στο Αιγαίο δυστυχώς. Μια Τουρκία, η οποία σήμερα είναι 15η οικονομική δύναμη στον κόσμο και σε 3 χρόνια θα είναι μέσα στη δεκάδα. Εμείς είμαστε στις 15 χειρότερες. Αντιλαμβάνεστε τι κινδύνους εγκυμονεί αυτή η κατάσταση.
Η Ελλάδα χάνει ευκαιρίες. Χάσαμε την ευκαιρία της ΑΟΖ, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι 2,5 χρόνια φωνάζω στη Βουλή για ΑΟΖ και συνέλαβα τον τότε Πρωθυπουργό να μην ξέρει καν τι είναι η ΑΟΖ, ούτε καν να το έχει επεξεργαστεί! Ο Παπανδρέου ήξερε τι είναι η ΑΟΖ αλλά φοβήθηκε να τη διακηρύξει, τη στιγμή που τη διακήρυξε η σκλαβωμένη κατά το 40% Κύπρος.
Υπάρχει τόσο φυσικό αέριο που σαφέστατα αυτά τα ποσά τα οποία χρωστάμε, θα φαίνονται περίπου σαν “πουρμπουάρ”. Το γιατί ο Παπανδρέου δεν προχωράει, εμένα μου προξενεί τεράστιες εντυπώσεις, αλλά και προβληματισμό.
Τέλος όσον αφορά τη Λιβύη. Εκεί επιβεβαιώνεται ότι έχουμε χάσει παντελώς την εθνική μας κυριαρχία, παραδίδοντας στην ουσία όλες τις βάσεις επιθέσεως του ΝΑΤΟ και εκτός ΝΑΤΟ, για χρήση στην εισβολή εις τη χώρα αυτή.
Ζήτησα από την Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στη συνάντησή μας, να μην πέσουν Άραβες από ελληνικά όπλα. Είναι μια προίκα που έχουμε τόσων δεκαετιών, δεν πρέπει να τη χάσουμε την επόμενη μέρα που θα τελειώσει η εισβολή στη Λιβύη.
Έρχομαι τώρα σε τοπικό επίπεδο. Γνωρίζω ότι είναι εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Σκανδαλίδης. Θέλω λοιπόν να θυμίσω στον κ. Σκανδαλίδη ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Πρώτα - πρώτα υπάρχει μια προειλημμένη απόφαση για να γίνει η Σχολή Μελισσοκομίας εδώ εις το Αβερώφειο, πράγμα που θα προσθέσει πολλά εις την οικονομία της χώρας, μια και το μέλι είναι ένα προϊόν ισχυρό για εξαγωγή. Και βεβαίως θα προσφέρει και εξαιρετικά πολλά εις την περιοχή από τον ερχομό εδώ χιλιάδων μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα.
Επειδή υπάρχει συνέχεια εις το κράτος, πιστεύω ότι ο κ. Σκανδαλίδης θα υιοθετήσει αυτή την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και θα προχωρήσει στην Σχολή η οποία είναι αναγκαία.
Δεύτερον, τι θα γίνει με τον Αχελώο. Είναι ένα πράγμα που ακούω από τότε όταν ήμουν ακόμη παιδί, νεαρός δημοσιογράφος. Κάθε φορά που ο πατέρας του Πρωθυπουργού ήθελε να ξεφύγει από ένα θέμα, μίλαγε για την εκτροπή του Αχελώου. Αλλά υπάρχει τέτοια εκτροπή εκ της εκτροπής του Αχελώου, που δεν ξέρω πως τελικά θα τα φτιάξουν.
Το νερό είναι η πρώτη ενέργεια, εάν θέλουμε να αναπτύξουμε τη γεωργία και η χώρα έχει σήμερα δυο πυλώνες για να βγει από την κρίση.
Η ανάπτυξη της γεωργίας σε επίπεδα του ’60 –για φανταστείτε που καταντήσαμε, να γυρίζουμε 50 χρόνια πίσω για να βρίσκουμε περίοδο σύγκρισης, αυτή είναι η κατάντια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας- και η οικοδομή. Και τα δυο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει απαξιώσει. Δεν ξέρω κι αν τα εχθρεύεται.
Το εργοστάσιο της ζάχαρης. Ένα ακόμη νεκροταφείο του καραμανλισμού. Έκλεισε το εργοστάσιο στη Λάρισα και στην Ξάνθη για τη βιοαιθανόλη. Και όσο την είδατε εσείς άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς στην Αθήνα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί η ζάχαρη δεν είναι κερδοφόρος. Η τιμή της έχει ανέβει 135% διεθνώς. Είναι ένα προϊόν που το ζητάει όλος ο κόσμος και ανεβαίνει η τιμή του και εμείς εδώ δεν μπορούμε να το καλλιεργήσουμε και επιστρέφουμε το 50% της ποσόστωσης. Αυτά είναι σχήματα οξύμωρα, αντιφατικά και θα έλεγα …καθόλου ευφυή.
Αλλά για να ανοίξει το εργοστάσιο –απευθύνομαι πάντα εις τον κ. Σκανδαλίδη, ευφυής άνθρωπος- χρειάζεται πρώτη ύλη.
Εάν δεν υπάρξουν οι γεωργοί οι οποίοι θα βάλουν τεύτλα και για να κάνουν τεύτλα πρέπει να βρουν να αγοράσουν το σπόρο, πώς θα κινηθεί το εργοστάσιο. Το ανοίγουμε το εργοστάσιο.
Τώρα βέβαια πώς θα λειτουργήσει εργοστάσιο…με αερόστατα, δεν ξέρω. Είναι μια παγκόσμια πατέντα. Θα το σηκώσουν με αερόστατα το εργοστάσιο πάνω από τη γη, γιατί τη γη την έχουν βγάλει για εκποίηση τώρα σε αυτά τα 50 δισεκατομμύρια. Αυτά μόνο σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνουν.
Πωλείται η γη και θα ανοίξει το εργοστάσιο. Φαντάζομαι η μόνη λύση είναι να φέρουμε μεγάλα αερόστατα, θα το σηκώσουμε το εργοστάσιο και αντί για πρώτη ύλη θα βάζουμε μέσα λόγια γιατί… τεύτλα δεν υπάρχουν.
Από αυτό το θέμα το τοπικό σας θα καταλάβετε πώς πάει η Ελλάδα. Δεν έχουν ιδέα. Δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η… δεξιά τους γιατί αριστερά δεν υπάρχει πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Είναι μια σειρά τέτοιων θεμάτων που είναι «εκρηκτικά». Δεν μπορούν να κρατήσουν την ελληνοποίηση, να αποκρούσουν την ελληνοποίηση των αμνοεριφίων και της φέτας, θα μπορέσουν να αποκρούσουν τον κ. Νταβούτογλου και την εισπήδησή του εδώ στην Ελλάδα;
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα πράγματα. Δεν αισιοδοξώ καθόλου με αυτή την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός γυρίζει το πρόσωπο στα κατεστημένα κόμματα. Είπα χτες στη Βουλή εις τον κ. Παπανδρέου, γιατί ο άλλος είχε “λακίσει” κατά τον προσφιλή του τρόπο, ότι φτάσανε τα κόμματά σας να μην έχουν ούτε καν το νούμερο του ΦΠΑ, στα ποσοστά της δημοσκόπησης.
Αυτό σημαίνει ότι αυτό το προϊόν το οποίο δίδουν, αυτοί οι θεατρινισμοί μέσα στη Βουλή, που μου θυμίζουν εφημερίδες αθλητικές που ανάμεσα στο ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ανάβουν τον κόσμο, ένα τέτοιο θέατρο κάνουν εκεί μέσα, “κατς” δηλαδή του 1960, που έκαναν λαβές στον αέρα ο Λαμπράκης και ο Καρπόζηλος. Αυτό κάνει ο Σαμαράς με τον Παπανδρέου, για να κρατήσουν τον κόσμο. Αλλά ο κόσμος φεύγει, τους έχει πάρει χαμπάρι.
Εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει η Κυβέρνηση, για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτε για την Ελλάδα. Αυτή η Κυβέρνηση είναι χρεωμένη, αυτή η Κυβέρνηση είναι απολύτως ελεγχόμενη.
Κλείνω. Έχω απογοητευτεί εξαιρετικά πολύ ως Έλληνας, πέρα από πολιτικός αρχηγός, από αυτά τα WikiLeaks όπου φαίνονται μέσα μεγάλα πρόσωπα. Ο κ. Μολυβιάτης χρήσιμος υπάλληλος της αμερικάνικης Πρεσβείας, ο κ. Σαμαράς γραμματοκομιστής, «λέει μέσα το δημοσίευμα…τον φώναζα και τού ‘λεγα “πήγαινε παιδί μου να πεις αυτό”». Όλα αυτά είναι απογοητευτικά. Προσβάλλουν την Ελλάδα.
Εάν αυτά κάνανε στον Πρεσβευτή της Αμερικής, αντιληφθείτε τι μπορούν να κάνουν απέναντι στον Πρόεδρο της Αμερικής, ή στην πρωθυπουργό της Γερμανίας. Οι άνθρωποι είναι απογοητευτικοί.
Είμαι στη διάθεσή σας. Και βεβαίως ξέχασα να πω το σοβαρότερο πράγμα, μια και τους έσφαξα σήμερα με το βαμβάκι. Πρέπει να πω ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν και νομίζω ότι η Κυβέρνηση δεν προχωράει τίποτε, ούτε προς αυτό τον τομέα. Νιώθω φοβερά ενοχλημένος μια και έχω περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ξέρω ότι υπάρχει βαμβάκι εδώ στις αποθήκες της Λάρισας και να παίρνει βαμβάκι η Ευρώπη από την Τυνησία και από την Τουρκία. Ούτε αυτό δεν κατόρθωσαν.
Πάμε στις ερωτήσεις σας και θα τα πούμε στη συνέχεια.
Χ. ΜΠΕΛΧΙΒΑΝΟΣ («Larisa Net»): Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ρωτήσω, μιλήσατε ότι είμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, δεν πάει άλλο με αυτή την Κυβέρνηση και το μη χείρον βέλτιστον είναι και οι πρόωρες εκλογές. Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι το 73% δεν επιθυμεί κυρίως και για λόγους οικονομικούς, να πάμε σε εκλογές. Και αν πάμε σε εκλογές, τι; Αφού τα αποτελέσματα που βλέπουμε, ενδεχομένως δεν δείχνουν αλλαγή Κυβέρνησης, ή ακόμη να πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη Κυβέρνηση, σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι ώριμες οι συνθήκες;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Βεβαίως οι εκλογές τώρα δεν μπορεί να είναι δημοφιλείς. Είπα ότι είναι ελαφρώς καλύτερο από αυτή την Κυβέρνηση, το ενδεχόμενο των εκλογών. Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτε. Φάνηκε στο χαμένο χρόνο που είχαμε από το Μνημόνιο μέχρι σήμερα, φαίνεται από τις διαρκείς αντεγκλήσεις και εν πάση περιπτώσει δεν χρειάζεται να πω εγώ τίποτε και να προσθέσω. Όποιο βουλευτή και να ρωτήσετε βρίζει την Κυβέρνηση. Και είδατε τι έγινε προχθές εις την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν τραβάει.
Από εκεί και πέρα ο λαός έχει τη σοφία και ο λαός ξέρει τι θα κάνει. Εμπιστεύομαι απολύτως τον ελληνικό λαό και πιστεύω ότι από την κάλπη θα υπάρξει μια καλύτερη Κυβέρνηση από αυτή που είναι σήμερα.
ΕΥ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε δίνεται η εντύπωση, έτσι εκτιμώ τουλάχιστον εγώ, ότι η στάση του ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή μερικές φορές ως προς τη Νέα Δημοκρατία, άλλες φορές τη στηρίζει άλλες όχι. Το ερώτημα είναι: συνυπάρχετε στην ίδια πολυκατοικία; Αλλάξατε τακτική; Τι συμβαίνει;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Πολύ καλή ερώτηση. Ξέρεις μπορεί να συγκατοικήσεις σε ένα χώρο, εάν ο γείτονας κρατάει τους υγιείς κανόνες της ευπρέπειας. Όταν αφήνει σκουπίδια στον κοινόχρηστο χώρο, όταν βρωμίζει τον κοινόχρηστο χώρο, όταν τσακώνονται και σε ξυπνάνε στις 2 η ώρα το πρωί, η συγκατοίκηση νομίζω ότι είναι περιττή.
Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά. Είναι πολύ πρόσφατη η ημερομηνία που τα παράτησε κι έφυγε από την Κυβέρνηση. Χρειάζεται γιατρειά. Και η δική μου άποψη είναι ότι για να υπάρξει οποιοσδήποτε πιθανός διάλογος, εκκίνηση διαλόγου, είναι ότι πρέπει να υπάρχει αρχηγός. Στην Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένας αρχηγός τύποις, υπάρχουν οι πραιτοριανοί, υπάρχουν οι καραμανλικοί, υπάρχουν τόσα παράκεντρα με τα οποία δεν μπορείς να συνεννοηθείς.
Αν κάποια στιγμή –αν, λέω- υπάρξει πραγματικά ισχυρός αρχηγός τότε ενδεχομένως να υπάρξει και η δυνατότητα κάποιου κοινού μετώπου εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Εμείς μια φορά έχουμε αποφασίσει να το ρίξουμε το ΠΑΣΟΚ και θα το ρίξουμε! Και το λέω με παρρησία και όχι με αυταρέσκεια, το έκανα στη δεκαετία του ’80 δημοσιογραφικά, θα το κάνω στη δεκαετία του 2010 πολιτικά.
κ. ΓΙΑΤΣΙΟΣ («ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε με βάση τα όσα κάνει η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να κατοχυρώνει οικόπεδα μέσα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Φοβάστε κάποια στιγμή ότι θα υπάρξει και κάποια επιθετική ενέργεια, όπως αυτή των Ιμίων, για να δημιουργήσει κι άλλα τετελεσμένα;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Φαίνεται ότι έχετε εστιάσει πάρα πολύ βαθιά σε αυτά που λέμε μέσα στη Βουλή. Χτες φώναξα την Κυβέρνηση και της είπα «ακόμη και βούτυρο είμαστε έτοιμοι να στερήσουμε από τα παιδιά μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των Ελλήνων». Και αυτό το είπα για τις φρεγάτες τις οποίες χρειαζόμαστε γιατί η μάχη θα δοθεί στη θάλασσα.
Χρειάζεται κάποια στιγμή να παραλάβουμε υποβρύχια που έχουμε πληρώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το 18% των υποβρυχίων το έχει πληρώσει το ΠΑΣΟΚ και το 62% το έχει πληρώσει η Νέα Δημοκρατία. Η Τουρκία έχει τον αέρα του επικυρίαρχου στην περιοχή. Εάν είναι μέσα στα σχέδιά της να κάνει αυτό το οποίο είπατε, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Όμως αισθάνεται ότι μπορεί να στέλνει, όχι με αβλαβή διέλευση, καράβια μέχρι 4 και
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σταθώ λίγο στην αρχική σας θέση αναφορικά με τις εκλογές. Μήπως είναι λίγο αντιφατικά αυτά που μας είπατε; Από τη μία λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αρχηγό και είναι ένα ανίσχυρο Κόμμα, από την άλλη λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα επικίνδυνο Κόμμα. Ποιος θα κυβερνήσει τελικά; Θα πάμε σε κάποια συγκυβέρνηση και εσείς τι θα κάνετε;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Πριν από 10 χρόνια η γειτονική χώρα στην οποία αναφερθήκαμε πριν από λίγο, ήταν σε διάλυση, ήταν στο ΔΝΤ, ήταν σε κατάσταση πτώχευσης. Δεν άλλαξαν οι Τούρκοι, άλλαξαν ηγεσία οι Τούρκοι και έφτασαν σήμερα να υπερέχουν και να είναι η 15η, οδεύοντας για τη 10η θέση των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας. Οι Τούρκοι έκαναν σωστή επιλογή. Ελπίζω να κάνουν και οι Έλληνες.
κ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε είπατε ότι είστε έτοιμοι για εκλογές. Υπάρχει κατ' αρχήν ένα σχέδιο ψηφοδελτίου για το νομό Λάρισας;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Πιστεύω ότι η Θεσσαλία θα μου δώσει περισσότερους βουλευτές. Όλοι οι αναλυτές στα στοιχεία τα οποία στέλνουν στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, μας μιλάνε για εκλογή βουλευτών, μεταξύ 28 και 32. Αυτό σημαίνει το διπλάσιο αυτών που έχουμε σήμερα. Αισιοδοξώ λοιπόν ότι θα έχω πολύ περισσότερους βουλευτές στη Θεσσαλία.
Η Λάρισα για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό είναι ένας προνομιακός νομός. Έχουμε ένα ισχυρότατο ψηφοδέλτιο και πιστεύω ότι μέχρι τις εκλογές, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε, όπως σε όλη την Ελλάδα εξάλλου, πως θα είναι ακόμη ισχυρότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω λίγο για τις Τράπεζες και με αφορμή και την εγκατάσταση της «Zenith» και στη Θράκη, όπου έχει ανοίξει όπως καλά γνωρίζετε και υπάρχει ερώτηση και στη Βουλή κατάστημα και στη Ξάνθη, όπου δίνονται χαμηλότοκα επιτόκια 3% με υποθήκη τα ακίνητα στην περιοχή.
Την ίδια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και οι αγρότες και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες είτε έχουν καταναλωτικά, είτε στεγαστικά, είτε επιχειρηματικά δάνεια, αυτή τη στιγμή βιώνουν τις τοκογλυφικές διαθέσεις των Τραπεζών, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Θα ήθελα …
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Την πρώτη μέρα που θα γίνουμε Κυβέρνηση εμείς θα κάνουμε τις Τράπεζες τρεις. Αναγκαστικές συγχωνεύσεις. Το να έχει η Ελλάδα 20 τόσες Τράπεζες, είναι αδιανόητο. Για να υπάρχουν ισχυροί πυλώνες. Τι θα γίνει αν αύριο οι τουρκικές Τράπεζες κάνουν υποκαταστήματα στη Χίο, ή στη Μυτιλήνη ή στη Σάμο; Το έχει σκεφτεί κανείς; Ποιο θα είναι το μέλλον;
Οι κουφιοκεφαλάκηδες των Αθηνών που θέλουν να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη σκέφτονται άραγε τι θα συμβεί την επόμενη μέρα; Είμαστε το μόνο Κόμμα που δεν θέλουμε την Τουρκία στην Ευρώπη. Και δεν πρόκειται η Τουρκία να μπει στην Ευρώπη. Το υπογραμμίζω. Η Τουρκία, δεν πρόκειται να μπει στην Ευρώπη.
Μπορεί να υπάρξει σχέση στενής συνεργασίας όπως η Νορβηγία, αλλά Τούρκοι Ευρωβουλευτές, δεν θα υπάρξουν. Το αντίθετο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ως θήραμα εις το στόμα του κυνηγού. Δεν μπορεί να γίνει. Και αυτό που γίνεται πάνω με ενοχλεί. Όπως με ενοχλεί και αυτή η διάθεση να πωληθεί η Αγροτική Τράπεζα σε ξένους. Όπως έγινε με την Εμπορική. Δεν θα επιτρέψω να πουληθεί η Αγροτική Τράπεζα σε ξένους και να είναι υποθηκευμένα όλα τα σπίτια των αγροτών εις τον οποιονδήποτε ξένο. Αυτό είναι αδιανόητο να το συζητάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μια διευκρίνιση στην προηγούμενη ερώτησή μου. Λέτε ότι ο λαός θα πρέπει να διαλέξει και όπως και στην Τουρκία. Προτείνετε δηλαδή μια Κυβέρνηση του ΛΑ.Ο.Σ;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Το κάθε Κόμμα που μπαίνει στη Βουλή, είναι σαν τον αξιωματικό που μπαίνει στη Σχολή Ευελπίδων. Δεν μπαίνει κανείς για να γίνει ανθυπολοχαγός. Μπαίνει για να γίνει στρατηγός.
Εν πάση περιπτώσει, σήμερα είμαι έτοιμος να στελεχώσω μια πολύ καλύτερη Κυβέρνηση από αυτή που έχει ο κ. Παπανδρέου και από αυτή που είχε ο Καραμανλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση – διευκρίνιση. Βλέπουμε ότι ο βουλευτής σας εδώ στη Λάρισα να έχει αναπτύξει μια δράση σχετικά με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Πριν είπατε ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς γάλα για τα παιδιά μας, αν κλείσει η Ολλανδία τις πόρτες. Υπάρχει κάποιο σχέδιο του ΛΑ.Ο.Σ για την κτηνοτροφία;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Βεβαίως και το έχουμε πει πάρα πολύ καιρό. Εμείς θα πούμε ότι κανένας δεν θα πληρώνει εφορία από την Περιφέρεια, αρκεί να έχει μια γελάδα και μια κατσίκα. Το έχετε σκεφτεί αυτό; Εάν αποκτήσω 500.000 αγελάδες και 500 κατσίκια, θα σταματήσω την εισαγωγή κρέατος και γάλακτος, όπου δίνω, κρατηθείτε: 2,5 φορές των κεφαλαίων που δίνω για πετρέλαιο. 2,5 φορές! 2,5 φορές πάνω είναι τα κεφάλαια που δίνουμε για γάλα και κρέας από αυτό που δίνουμε για πετρέλαιο.
Εάν λοιπόν εξασφαλίσω εγώ δικό μου γάλα και δικό μου κρέας, αυτομάτως όλα αυτά τα λεφτά τα οποία διώχνω για να προμηθευτώ γάλα και κρέας, τα δίνω στους Ευρωπαίους και παύουν να με κυνηγάνε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.