Η χώρα διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Δυστυχώς η κρίση βαθαίνει, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί σωστά την περσινή δυνατότητα του μνημονίου. Δυστυχώς πολλαπλασίασε τα αρνητικά χωρίς να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές.
Σήμερα μια δεύτερη ευκαιρία παρουσιάστηκε μετά τις Βρυξέλλες, μικρή η μεγάλη δεν δείχνει να μπορεί και αυτή να την εκμεταλλευτεί.
Ο μονόδρομος της επιβολής μέτρων, είναι ένας λάθος δρόμος που οδηγεί στην συρρίκνωση της αγοράς, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, ως εκ τούτου στην αύξηση της ανεργίας και την μείωση του ΑΕΠ. Και όταν μειώνεται το ΑΕΠ μειώνονται και τα έσοδα του κράτους. Διαρκώς θα πρέπει να βρίσκουμε δάνεια για να καλύπτουμε τα προηγούμενα χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα κανένα κεφάλαιο εξ αυτών να δίνεται στην ανάπτυξη χωρίς την οποία δεν πρόκειται να βγούμε από το τέλμα.
Είναι αναποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου. Είναι σαν να έχεις κάνει διάγνωση ότι κάποιος έχει σάκχαρο και να του δίνεις κάθε μέρα ένα ταψί μπακλαβά. Αυτό κάνει σήμερα. Πολύ φοβούμαι ότι η οδυνηρή αυτή κατάσταση που πλήττει ιδιαίτερα τους μη κατέχοντες μπορεί να έχει αύριο και άλλου είδους συνέπειες από τη στιγμή που έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μία ...περίεργη γειτονιά. Μακάρι να ήμασταν στην κεντρική Ευρώπη και να είχαμε γείτονες τους Βέλγους τους Γερμανούς τους Γάλλους ή το Λουξεμβούργο. Όλοι ξέρουμε ότι εδώ είναι μια πυριτιδαποθήκη και ότι υπάρχει ένας κακός γείτονας που ανά πάσα στιγμή ψάχνει να βρει ευκαιρίες για να δημιουργήσει δικά του γεγονότα.
Θυμίζω όταν το 1955 ήταν βαριά άρρωστος ο Παπάγος το τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη, θυμίζω το ΄74 όταν η χώρα βρέθηκε στην ουσία χωρίς κυβέρνηση τι έγινε εις την Κύπρο, θυμίζω το τι έγινε εις τα Ίμια το 1996 όταν ο Παπανδρέου ήταν ημιθανής και είχαμε μια κυβέρνηση μόλις μιας ημέρας. Οι Τούρκοι ξέρουν καλά να βρίσκουν τις ημερομηνίες που ελέγχουν το παιχνίδι.
Αυτό που γίνεται σήμερα στο Αιγαίο το ξέρετε. Έχει δημιουργηθεί πλέον μια κατάσταση περίπου επικυριαρχίας της Τουρκίας, πηγαίνει όπου θέλει στο Αιγαίο με πλοία αλλά και με πολεμικά αεροσκάφη και εμείς περιοριζόμαστε σε απλές Νότες. Χάσαμε τη χρυσή ευκαιρία της ανάπτυξης της ΑΟΖ τόσο για το Καστελόριζο όσο και για τη Γαύδο. Ο κύριος Καραμανλής δεν ήξερε καν το αντικείμενο, εάν δεχτώ την ερώτηση που του είχα κάνει μέσα στη Βουλή και δεν καταλάβαινε για ποιο πράγμα μιλούσα και είναι δυστύχημα αυτό. Ο δε κύριος Παπανδρέου καθυστέρησε επιδεκτικά πολύ. Μπορούσαμε και υπήρξαν ώριμες οι συνθήκες μετά την ανάπτυξη τις ΑΟΖ από την Κύπρο να το κάνει και η Ελλάδα. Θυμίζω τον ερχομό του κυρίου Χριστόφια και τι είπε στον πρωθυπουργό, ότι στα ευρήματα στην ΑΟΖ ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα, θεωρητικά σας μιλώ γιατί δεν ξέρω πλέον τι θα συμβεί με την Τουρκία, ευρέθησαν κοιτάσματα αρκετά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Ευρώπης για αρκετά χρόνια. Φοβούμαι λοιπόν ότι δεν έχουμε την σιγουριά για το αύριο.
Η Τούρκικη τράπεζα ZIRAAT έχει κάνει βολιδοσκοπήσεις για να αγοράσει την Αγροτική Τράπεζα, η οποία Αγροτική Τράπεζα όπως ξέρετε κατέχει το 70% της περιουσίας των αγροτών. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα γίνει αν περάσει η Αγροτική εις την Τούρκικη Τράπεζα. Μια μεγάλη βιομηχανία ζαχαρωτών, σοκολάτες, μπισκότα κτλ Τουρκική έκανε πρόταση να πάρει τον Πανθρακικό. Όλα αυτά συνθέτουν μια απογοητευτική κατάσταση που δεν ξέρω μέχρι σε ποιο σημείο η Ελλάδα θα μπορεί να ανέχεται τα χαστούκια ουσιαστικά αλλά και λεκτικά σαν και αυτό που είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι... είμαστε μια χώρα ζητιάνων.
Η σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης δεν έχει την δυνατότητα να προσφέρει τις νέες ιδέες για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα. Επέμενα για πάνω από έναν χρόνο για μια κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης, το πρωτοείπα στην Σύνοδο των Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπα ότι το πράγμα δεν βγαίνει ας μην κοροϊδευόμαστε και αντί να απαντήσει ο πρωθυπουργός της χώρας έσπευσε να τον προλάβει ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντάς μου, Γιώργο γιατί να το κάνει; Έχει μια νωπή εντολή ο Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα δεν απήντησε κατηγορηματικά όχι αλλά είπε τα εξής, Ας υπάρξει στην αρχή μια εθνική συνεννόηση και μετά βλέπουμε αν θα κάνουμε μια εθνική κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι το βάρος το σηκώνουν πιο εύκολα τρεις ή τέσσερις ή πέντε παρά ένας, ο οποίος δεν δείχνει να έχει και την δύναμη.
Ερωτήσεις
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε παρακολουθούμε τις δραστηριότητες του Κόμματος μας και των Βουλευτών σας. Τον τελευταίο καιρό έχουμε την εντύπωση ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθείτε να κερδίσετε ένα πολιτικό άλλοθι. Λέτε ότι είστε ένα πατριωτικό Κόμμα. Όταν προσυπογράφατε το μνημόνιο με το ΠΑΣΟΚ γνωρίζατε ότι την ίδια στιγμή εκχωρείτε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ή το μάθατε πολύ αργότερα όπως και ο ελληνικός λαός με το ακριβές περιεχόμενο του μνημονίου;
Γ. Καρατζαφέρης: Κατ αρχήν θα ήθελα να πω πως το μόνο Κόμμα που δεν ευθύνεται καθόλου για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Δεν συμμετείχαμε καθόλου σε καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Η Ελλάδα μέσα στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Καραμανλή φορτώθηκε τόσο χρέος όσο είχε φορτωθεί από το 1821 μέχρι το 1990. Από το 1821 μέχρι το 1990 η Ελλάδα έκανε πολλούς πολέμους. Βαλκανικοί πόλεμοι, ο πόλεμος του 1940, πέρασε κακουχίες, δικτατορίες και δημοκρατίες και χρεώθηκε 130 δις.
Ο κ. Καραμανλής μέσα σε πεντέμισι χρόνια φρόντισε και έβαλε άλλα 130 δις.
Φτάσαμε στο..μη παρέκει. Η Ελλάδα δεν μπορούσε και γι αυτό το λόγο ο κ. Καραμανλής τα παράτησε και έφυγε. Και ήρθε ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε μια πολιτική δολιότητα. Ενώ ήξερε την πραγματική κατάσταση άφησε να περάσουν κάποιοι μήνες για να φτάσει το πράγμα που δεν υπήρχε άλλη λύση. Γιατί το έκανε; Γιατί σοσιαλιστής ο ίδιος δεν ήθελε να φορτωθεί τα μέτρα τα οποία σήμερα έχει πάρει με το άλλοθι της Τρόικας.
Φτάσαμε λοιπόν σε μια στιγμή που η Ελλάδα πτώχευε. Δηλαδή πέρσι τον Μάιο κατεβάζαμε ρολά. Δεν πληρώναμε πτώχευε η χώρα.
Σας θυμίζω ότι δανειστήκαμε την τελευταία φορά με 6,5 % και στις 19 Μαΐου είχε φτάσει στο 10% για να δανειστούμε. Δηλαδή με ληστρικά επιτόκια. Και δεν είχαμε άλλη λύση. Αυτό το δικό μου το «ναι» δεν είχε κανένα όφελος. Το «όχι» αντίθετα θα μπορούσα να το εξαργυρώσω με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Γιατί ο κ. Σώρος που είχε έρθει προχθές πάλι στην Ελλάδα είχε επενδύσει πολλά εκατομμύρια στην πτώχευση. Άρα λοιπόν εγώ δεν μπορούσα να στοιχηθώ με όσους ποντάριζαν στην πτώχευση της χώρας.
Ψήφισα λοιπόν το μνημόνιο ανεξάρτητα αν ήταν επάνω ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σαμαράς ή η κ. Παπαρήγα ή ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο θα έκανα σε κάθε περίπτωση. Και άφησα τον κ. Παπανδρέου έναν χρόνο. Και σε αυτό τον ένα χρόνο είδατε ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να πω το όχι και γνωρίζετε πως μέχρι τις 9 πρωί η ΝΔ ήταν και αυτή στο ναι, η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30 το βράδυ. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Τέτοια μέρα σαν και σήμερα πέρσι, φώναξα τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Μέσης Ανατολής ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα. Φάγαμε στην Αθηναϊκή λέσχη. Αυτός ζήτησε κάποια πράγματα σε πλαίσιο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δεν έχει πρόσβαση η χώρα του. Και του είπα: χρειάζομαι δέκα δισ. για δέκα χρόνια με επιτόκιο 3%. Μου λέει ότι η κυβέρνησή μου το συζητάει. Τηλεφωνώ στο Μαξίμου και πάει την άλλη ημέρα στις 12.00. Τη δόση έψαχνα να βρω, των 10 δισ. του Μαΐου. Πήγε, έφυγε στις 16.00 και όταν τον ρώτησα στο αεροδρόμιο τι έγινε, μου είπε “δεν με ρώτησαν καθόλου το θέμα“. Είχαν αποφασίσει να πάνε εκεί. Εγώ ανεξαρτήτως με το βάρος του κ. Καραμανλή, ή την πολιτική “δολιότητα” του κ. Παπανδρέου, έφτασα σε ένα σημείο που έπρεπε να σώσω ή όχι την πατρίδα. Αυτό έκανα. Πολύ απλά. Και σήμερα του λέω: λάθος, λάθος δρόμος. Εδώ και επτά μήνες του λέω λάθος δρόμος. Αυτό κάνω.
Δημοσιογράφος: Τι έχετε να πείτε για την χθεσινή δήλωση του κ. Παπανδρέου για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αναδιάρθρωση.
Γ. Καρατζαφέρης: Καταρχήν, εγώ πιστεύω ότι είναι μέτρα των κάδων. Να μην περιμένετε ότι εμείς τα υπόλοιπα Kόμματα και ο λαός θα τα υποδεχτούμε μετά “βαΐων και κλάδων”. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά, είναι λάθος δρόμος. Συρρίκνωση της αγοράς, σημαίνουν τα μέτρα αυτά. Σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει περίσσευμα. Θα τα παίρνει όλα το κράτος, δεν θα υπάρχει περίσσευμα για την αγορά. Όσο η αγορά θα είναι μέσα στην μέγγενη, τόσο θα έχουμε κλείσιμο μαγαζιών, μείωση του ΑΕΠ. Η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. Εντελώς λανθασμένα τα μέτρα. Και βεβαίως αντιλαμβάνεται κάθε ένας, ότι δεν μπορείς να στηρίξεις ένα λάθος. Τα δείγματα γραφής του κ. Παπανδρέου είναι αρνητικά, ανεξαρτήτως αν αυτό γράφεται με “ει”, ή με “η”.
Ερώτηση για αναδιάρθρωση
Γ. Καρατζαφέρης: Κοιτάξτε να σας πω. Είναι ορισμένα πράγματα που δεν συζητάς, τουλάχιστον δημόσια. Και όσοι συζητούν δημόσια αυτό το θέμα, βλάπτουν την πατρίδα. Κάποιοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, και μέλη της Κ.Ο. κακώς κάνουν να συζητούν αυτό το θέμα. Εάν χρειάζεται, τι χρειάζεται και το πώς θα γίνει, δεν είναι κάτι που θα βγάλουν προς τα έξω με συνεντεύξεις.
Ερώτηση για το αν είναι στόχος η κυβέρνηση συνεργασίας.
Γ. Καρατζαφέρης: Μου εξειδικεύετε το θέμα. Εγώ δε έχω αυτό στο μυαλό μου σαν όραμα. Σαν όραμα έχω να καθίσουν να συνεννοηθούν αυτοί που μπορούμε είναι να συνεννοηθούν. Και μπορούν να συνεννοηθούν αρκετοί και εκτός Κοινοβουλίου. Δεν συνεννοείται κανείς, δεν μιλάει κανείς. Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν γίνεται με ένα απλό παθολόγο ίαση του προβλήματος. Θέλουμε ένα ιατρικό συμβούλιο. Είναι πολύ βαθιά η ασθένεια. Δεν το θέλει κανείς. Αυτό με προβληματίζει. Δηλαδή πρέπει κάποια στιγμή να καθίσουμε να συνεννοηθούμε, ό σ ο ι μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αυτό είναι. Και επειδή ακριβώς δεν ακούει κανείς, λέω να πάμε σε εκλογές για να ακούσουν την εντολή του Ελληνικού λαού. Που σαφέστατα από ότι φαίνεται, κανείς δεν θα μπορέσει να έχει πλειοψηφία. Θα αναγκαστούν σε αυτή την λογική την οποία προτείνω εγώ. Είχαμε την ατυχία την περίοδο που ζούμε να έχουμε το ισχυρότερο δίδυμο από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ. Τον Ερντογαν και τον Νταβούτογλου. Εμείς τι αντιπαρατάσσουμε; Να σας θυμίσω ότι η Τουρκία πριν 10 χρόνια ήταν σε χειρότερη κατάσταση από την δική μας. Και σήμερα κατατάσσεται σαν μια από τις 15 μεγαλύτερες οικονομίες, και πιστεύουν ότι μέσα στη δεκαετία, θα κατατάσσεται μέσα στις δέκα. Είναι θέμα ανθρώπου. Και δεν βλέπω εδώ στη παρούσα κατάσταση ο κ. Παπανδρέου να μπορέσει να κάνει ένα follow up.
Ερώτηση για το αν μπορούμε μονομερώς να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου
Γ. Καρατζαφέρης: Μην σας κοροϊδεύουν. Το Μνημόνιο είναι μια σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Μπορεί να αλλάξει μονομερώς η Ελλάδα την Σύμβαση του Μοντρέ; Ή την Συνθήκη της Λωζάνης; Μην σας κοροϊδεύουν. Το Μνημόνιο είναι μια σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Απλώς να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Δηλαδή, αν μου λέγατε εγώ τι θα άλλαζα από το Μνημόνιο, θα άλλαζα το εξής πράγμα: να μπορώ να δανειστώ και από άλλους. Το μόνο που με απασχολεί σήμερα. Πολλά με απασχολούν σήμερα. Το πρώτο: Να μπορώ να δανειστώ. Να απευθυνθώ στη Ρωσία, στη Κίνα, στη Μ. Ανατολή για να μπορέσω να αλλάξω το δυσμενές ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου. Αυτό με ενδιαφέρει. Τι λέει το μνημόνιο. Λέει ότι αυτοί μπορούν να εκχωρούν το δάνειο τους όπου θέλουν, θεωρητικά και στην Τουρκία, ενώ εγώ δεν μπορώ να ψάξω λεφτά έξω από την τρόικα. Αυτό θα το άλλαζα, αν μπορούσα. Αλλά επαναλαμβάνω, όσο ασφυκτικό ήταν το μνημόνιο, τόσο μεγαλύτερη ήταν η απειλή για την πτώχευση της χώρας.
Ερώτηση για το αν ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε διαβάσει καλά τους όρους της δανειακής Σύμβασης.
Γ. Καρατζαφέρης: Είχα να διαλέξω ανάμεσα στην ανυπαρξία, και στο δυσμενή τρόπο επιβίωσης. Πολύ απλά, αν πέθαινε η μητέρα σας και χρειαζόταν αίμα, θα δίνατε τα πάντα, τα πάντα για να βρείτε αίμα. Και μετά θα ψάχνατε να βρείτε πως θα ξεχρεώνατε φθηνότερα το αίμα που πήρατε. Πέθαινε. Αυτό να το καταλάβετε. Δίναμε ή δεν δίναμε την δόση των 9 δισ. τις 9 Μαΐου. Έτσι και δεν δίναμε την δόση, τελειώναμε. Μην σας λένε ότι υπήρχε περίπτωση να επιβιώναμε. Τέρμα οι μισθοί, οι συντάξεις, οι γιατροί, τα νοσοκομεία... αυτή ήταν η πραγματικότητα. Και είδα μια πραγματικότητα, στην οποία έχετε υπόψη σας, δεν ήμουν χρεώστης. Εγώ δεν είχα χρεωθεί τίποτα. Τα έκαναν χάλια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, υπακούοντας τον οποιοδήποτε συνδικαλιστή “γύπα”. Δώσε, δώσε και δανείσου. Και φτάσαμε στον πάτο. Και ξαφνικά ήρθα εγώ μέσα στη Βουλή να πρέπει να πάρω τα πρωτεία των άλλων. Και το έκανα. Θα μπορούσα να σφυρίξω αδιάφορα. Πόσο καλύτερα θα ήμουν εγώ να έχω πει το ανεύθυνο όχι του κ. Τσίπρα και του κ. Σαμαρά.
Τα ξέραμε. Έχετε δει πόσο είναι η δανειακή σύμβαση κ. συνάδελφε; Άρα πιστεύετε ότι αυτό έγινε σε μια εβδομάδα; Ποιόν κοροϊδεύει ο κ. Παπανδρέου; Το ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα, το φτιάξανε, πέρασαν 7 μήνες να το φτιάξουν, και το έφερε. Αλλά εμείς μαθαίναμε. Δεν είχα άλλη λύση. Εγώ προσπάθησα να φέρω τα 10 δισ. για να πάρουμε μια αναπνοή τεσσάρων μηνών. Δεν το δέχτηκαν (το δάνειο από άλλες χώρες). Είχαν προαποφασίσει να πάνε εκεί.
Ερώτηση για το αν οι Κινέζοι προσφέρθηκαν να μας δανείσουν.
Γ. Καρατζαφέρης: Ήρθαν οι κινέζοι πιο αργά. Δεν ήρθαν τον Μάρτιο. Και όπως θυμάστε, είχα πει σε δελτίο τύπου επισήμως, ενώ ήρθαν να μας δώσουν 100, εμείς πήραμε μόλις 5. Και ο κ. Παμπούκης, γύρισε σήμερα το πρωί από την Κίνα, και είχα την δυνατότητα να ενημερωθώ. Υπάρχει διάθεση και η όρεξη. Αλλά πρέπει να βρούμε και την μεθόδευση. Και για αυτό είπα πριν, ό όρος που με ενδιαφέρει να αλλάξει, είναι να μπορώ να βρω και από αλλού λεφτά και όρους. Και η Ρωσία περίμενε. Αλλά κάθε τόσο την φτύνουμε. Θυμάστε την μπαρούφα της κ. Μπακογιάννη για την αντιπυραυλική ζώνη; Η μόνη υπουργός που το έκανε. Που έκανε τον Πούτιν να λακίσει από την καρδιά μας. Έρχεται τώρα ο κ. Βενιζέλος και λέει όχι στη σύμβαση που υπέγραψε ο Καραμανλής για τα άρματα. Και πάλι η Ρωσία είναι παραπονούμενη. Γιατί δε βάζουμε τη Ρωσία στο παιχνίδι; Γιατί έχουν μάθει κάποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι “θεραπαινίδες” περίπου των Αμερικανών; Δεν σας ανησύχησαν αυτά που διαβάσατε από τις διαρροές στα wikileaks; Αρχηγοί σημερινοί κομμάτων, υπουργοί εξωτερικών, να κάνουν τα θελήματα του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Σπεκχαρντ;
Ερώτηση για το την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ.
Γ. Καρατζαφέρης: Κύριε συνάδελφε, χαίρομαι που το θέτετε. Το έχω θέσει και εγώ στη Βουλή, και ο κ. Δρούτσας δεν έχει απαντήσει. Η Αλβανία δεν είναι μια χώρα απολύτως αυτόνομη. Έχει και αυτή τις δικές της δουλείες. Και αντιλαμβάνεστε, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την διαδικασία. Και ότι αυτό το οποίο είχαμε συμφωνήσει εδώ, θα μπορούσε να γίνει δεδομένο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να έχει δική της ΑΟΖ και
Θυμάστε ποτέ Καγκελάριο της Γερμανίας να έχει πάει στη Κύπρο; Άρον- άρον πήγαν γιατί είδαν την ενέργεια. Εμείς την χάσαμε την ευκαιρία. ο δε τούρκος, ο οποίος εν πάση περιπτώσει λειτουργεί με έναν άλλον τρόπο, έχει θέσει, και το Καστελόριζο με το Δίκαιο της Θαλάσσης του 1982. Να προσθέσω αν θέλετε κάτι στη μνήμη σας. Όταν υπεγράφη το Δίκαιο της Θαλάσσης, η Τουρκία πέρασε στο δικό της κοινοβούλιο το εξής: Ότι το Καστελόριζο κάθεται επί της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και ότι αποτελεί συνέχεια της Ηπειρωτικής χώρας. Και ως εκ τούτου δεν έχει ΑΟΖ. Τη δε Γαύδο την έχει βγάλει στις γκρίζες ζώνες. Και διερωτώμεθα όλοι, τι δουλειά έχει η Γαύδος στις γκρίζες ζώνες; Μπήκε για αυτό ακριβώς τον λόγο. Και πήγε ο Ερντογάν στον Καντάφι όταν ακόμη ήταν τα πράγματα διαφορετικά και του είχε πει πως είναι αμφισβητούμενη περιοχή.
Ερώτηση για το αν όλη η περιοχή από την Αλβανία μέχρι το Ιόνιο τις Δυτικές ελληνικές ακτές προαλείφεται ως «βιομηχανική περιοχή» ώστε από εκεί να παράγεται ή να διέρχεται ενέργεια στην Ευρώπη και αυτή είναι και υποχρέωση της Ελλάδας η οποία υπαγορεύεται σε αυτή την φάση και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Γ. Καρατζαφέρης:Κατ αρχήν να πω πως εμένα δεν με ενθουσιάζει οποιοσδήποτε αγωγός έχει ως τελικό χειριστή τον Αμερικάνο. Εγώ προτιμούσα τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Από τη στιγμή που η Αμερική έχει αποφασίσει να μην εκχωρήσει την Ευρώπη στην Ρωσία ενεργειακά, φτιάχνει όπου μπορεί αγωγούς και σας θυμίζω τους ήδη τρεις αγωγούς της Τουρκίας. Αυτό το θέμα που αναφέρετε εντάσσεται εκεί. Αν ολοκληρωθεί ή όχι δεν γνωρίζω. Ξέρω όμως πως επανέρχονται αυτοί οι οδικοί χάρτες του αερίου στους οποίους εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην είμαστε παρόντες. Και εννοώ τον οδικό χάρτη που ξεκινά από το Κατάρ, περνά στο Ισραήλ, στην Κύπρο, αναγκαστικά Ελλάδα και Ιταλία. Και σε αυτό οφείλεται και το γεγονός με το ιταλικό πλοίο που ενώ ζήτησε άδεια ερευνών από εμάς και την δώσαμε την άδεια, δεν του δώσαμε ένα πολεμικό πλοίο να το συνοδεύει, μπήκαν τα Τουρκικά το έδιωξαν, έφτασε στο Ισραήλ και στον γυρισμό για να κάνει την δουλειά του ζήτησε άδεια από τους Τούρκους και.. έκανε την δουλειά του.
Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι απεμπολή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να αναβαθμιστεί το υπουργείο Εξωτερικών ιδίως όταν έχουμε απέναντί μας έναν όγκο που λέγεται Νταβούτογλου.
Ερώτηση για το αν οι προσωπικότητες που απαρτίζουν την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι αντάξιες των περιστάσεων; Aν όχι τι προτείνει ο ΛΑ.Ο.Σ.
Γ. Καρατζαφέρης: Η απάντηση κρύβεται μέσα στην ερώτησή σας. Έχω πει πολλές φορές κάτι. Σε διάφορους οικονομικούς υπουργούς, γιατί κάθε κυβέρνηση δεν έχει έναν μόνο οικονομικό υπουργό, πηγαίνετε ένα ισολογισμό. Αν ξέρει να τον διαβάσει θα ικανοποιήσει και εμένα και εσάς.
Δεν έχουμε ανθρώπους της πιάτσας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι εξαιρετικά σωστός, ευφυής, καλλιεργημένος, ήπιος, με άριστη γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Δεν ξέρει την γλώσσα της..πιάτσας. Δεν ξέρει την γλώσσα της αγοράς. Δεν μπορεί να έρθει εδώ στο Επιμελητήριο και να τους πείσει ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Δεν μπορεί όλη η παραγωγική κοινωνία, όλα τα επιμελητήρια της Ελλάδας να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου. Πάμε σε ένα άλλο πλαίσιο, πάμε σε κάτι διαφορετικό. Το ΄χω πει σε όλους τους τόνους. Ξέρετε από κάποια στιγμή και μετά είναι και λίγο κουραστικό. Δηλαδή έφτασε η ΝΔ να παρακαλάω εγώ ξαφνικά για να γίνει...τι ανησυχείς. Και λέω ρε παιδιά δεν βγαίνει, καταλάβετε το. Και να το πω αν θέλετε λίγο μέσα από την ψυχή μου. Είσαστε δημοσιογράφοι εδώ, έγκυροι δημοσιογράφοι. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το ξέρετε, αυτό στραβό, κακό, ανάποδο. Πείτε μου πιο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για να βγούμε από την κρίση. Εγώ δεν το έχω καταλάβει. Εάν το ξέρει κανείς να μου το πει. Πηγαίνετε στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ εδώ, ρε παιδί μου είσαι η φωνή της ΝΔ, ρωτήστε τον, δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος. Εκεί λοιπόν το πράγμα αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο γίνεται πλέον για την χώρα. Πρέπει να βρούμε μια άλλη πολιτική. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις καταθέτουμε και μέσα στη Βουλή όπως έχετε δει και υιοθετούν πολλά από όσα τους λέω. Τους ημιυπαίθριους χώρους, τα αυθαίρετα τώρα με πάρα πολύ αγωνία, όχι πόθεν έσχες στην κατοικία, αν και το περιόρισαν τώρα βέβαια στενά στην πρώτη, όταν κάνεις προτάσεις και είναι σοβαρές σε λαμβάνουν υπόψη. Δεν ακούω προτάσεις από κανέναν. Δεν είναι τώρα να πετάω γιαούρτια στον οποιονδήποτε που θα συναντάω ή να κλείνω τα λιμάνια και τα ξενοδοχεία.
Ε, πρέπει να υπάρξει και λίγη σοβαρότητα και πιστεύω ότι ο ΛΑ.Ο.Σ αν ανεβαίνει, ανεβαίνει από αυτή την σοβαρότητα την οποία επέδειξε την στιγμή που πέφτουν όλα τα άλλα κόμματα δημοσκοπικά.
Ερώτηση για το αν θα απορρίψει ο ΛΑ.Ο.Σ. τον Οδικό Χάρτη του κ. Παπανδρέου για την ολοκλήρωση του μνημονίου που είναι σε εξέλιξη και για το αν θα πρέπει να συζητάμε για την αναδιάρθρωση.
Γ. Καρατζαφέρης: Υπάρχουν κάποιοι που το αντιμετωπίζουν με πάρα πολύ αγωνία και κάποιοι που το αντιμετωπίζουν με ευχαρίστηση όταν συμβεί ένα γεγονός. Εγώ είμαι από αυτούς που θέλουν να το αποκρούσουν Η Ελλάδα από την στιγμή που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνη της βρίσκεται σε μια άτυπη πτώχευση. Ε, την σφραγίδα της επικύρωσης δεν θέλω να την βάλω εγώ. Πιστεύω λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ έδειξε δείγματα ότι δεν μπορεί. Εάν είχε δείξει ότι μπορεί, διαχειρίστηκε καλά τις πρώτες δόσεις των 110 δις έχουμε πάρει λιγότερα από τα μισά λεφτά μέχρι στιγμής. Είχε γίνει μια σωστή διαχείριση. Θα έλεγα εντάξει προχωράμε πάρε μια δεύτερη ευκαιρία. Από την στιγμή που κατέστρεψε την πρώτη ευκαιρία και εγώ δεν είχα στο μυαλό μου αυτό βέβαια και το είχα συνοδέψει όπως θυμάστε μέσα στη Βουλή από την ομιλία μου ναι αλλά με Οικουμενική κυβέρνηση. Έτσι, θα ήταν διαφορετική η χρησιμοποίηση. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν ξέρει που πάει. Δεν με έχει πείσει ο πρωθυπουργός ούτε στις κατ ιδίαν συζητήσεις με πρωτοβουλίες του που έχουμε κάνει εις το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε οι Υπουργοί. Δεν με έχουν πείσει. Υπάρχουν κάποια μυαλά που τρέχουν και προσπαθούνε δεν είναι για πέταμα όλοι. Δηλαδή ο Βενιζέλος, έχει αντοχές. Έχει διαδρομές που μπορείς να τις παρακολουθήσεις και μακάρι να ήταν Υπουργός των οικονομικών. Ο Παμπούκης προσπαθεί. Ο Λοβέρδος καταβάλει προσπάθειες. Δεν είναι όλοι για το σωρό. Εκεί που δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω 3-4 μεγάλα μυαλά είναι μέσα στη ΝΔ. Προσπαθώ να δω ποια είναι τα 4 μεγάλα μυαλά που ξεχωρίζουν αλλά δεν βρίσκεις. Και αυτό είναι πρόβλημα.
Ερώτηση για το αν ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητά Εκλογές
Γ. Καρατζαφέρης: Ζητάω εκλογές για να αναγκαστούν να καταλάβουν την πραγματικότητα. Μακάρι να μην πάμε σε εκλογές και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε 5-6 φορείς να φτιάξουμε κάτι άλλο. Εφόσον δεν με ακούν 13 μήνες, και έχει κουραστεί το στόμα μου να το λέει σε όλους τους τόνους, λέω πάμε σε εκλογές να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός.
Ερώτηση για το αίτημα μιας Κυβέρνησης Οικουμενικής Αντίληψης ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.
Γ. Καρατζαφέρης: Κυβέρνηση ευρυτέρας μορφής. Δεν ξέρω πως θα το πω. Γιατί δεν μπορώ να το πω Εθνικής Ενότητας; Ευρυτέρας μορφής. Μπορεί να υπάρξουν καλύτεροι άνθρωποι. Και να σας πω κάτι. Το πλήρωσα αυτό λίγο. Γιατί ο συνοδοιπόρος του κ. Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς, με έλεγε “δεκανίκι” του ΠΑΣΟΚ. Ο Περιφερειάρχης είναι εδώ επειδή ψηφίστηκε και από εμάς. Και δίπλα στην Ήπειρο, το ίδιο. Και σε πολλές περιοχές της χώρας επίσης. Αυτό για να καταδείξω πόσο αστεία είναι μερικά “τσιτάτα “, όταν δεν έχουν βάση και δεν έχουν και μια λογική. Κλείνω λέγοντας: Το βάρος των χρεών μας είναι μεγαλύτερο από τους ώμους ενός ανδρός. Ας το καταλάβουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.