Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Έφτιαξαν μηχανισμό χωρίς «εργαλεία» Παραδέχονται τώρα το φιάσκο της 25ης Μαρτίου Tης Σοφίας Βούλτεψη


Επίσημη παραδοχή από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κομισιόν για το φιάσκο της 25ης Μαρτίου είχαμε χθες. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχθηκε – κάτι που δεν έχει ακόμη παραδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, που θριαμβολογεί συστηματικά με οποιοδήποτε αποτέλεσμα και οποιαδήποτε απόφαση – πως ο μηχανισμός ο οποίος αποφασίσθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν διαθέτει τα απαραίτητα «εργαλεία» για να βοηθηθούν πραγματικά τα κράτη που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επιβεβαιώνεται τώρα ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για μεγαλύτερη γκάμα παρεμβατικών κινήσεων δεν εισακούστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ. Όπως αποκαλύπτεται – κατόπιν εορτής, βέβαια – οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει να μπορεί ο μελλοντικός μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), που από το 2013 θα αντικαταστήσει τον σημερινό προσωρινό μηχανισμό (EFSM), να αγοράζει δημόσιο χρέος στην δευτερεύουσα αγορά, εκεί όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των κρατικών ομολόγων μεταξύ των επενδυτών μετά την έκδοσή τους.

Είχαν επίσης ζητήσει να μπορεί ο μηχανισμός να χορηγεί βραχυπρόθεσμα δάνεια εκτός σχεδίου διάσωσης. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν. Έτσι, ο μηχανισμός θα αγοράζει δημόσιο χρέος μόνο στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή την στιγμή που εκδίδονται από τα κράτη, επιβάλλοντας παράλληλα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ανάλογα σχόλια έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος είπε πως η ζώνη του ευρώ θα παραμείνει όμηρος των ευρωσκεπτικιστών. Και επισήμανε – αλλά πού να το καταλάβουν αυτό οι δήθεν διαμαρτυρόμενοι βουλευτές; - ότι οι τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους τεράστιο αριθμό ομολόγων που έχουν εκδοθεί από χώρες στο χείλος της χρεοκοπίας.

Αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε πως η πρόσφατη σύνοδος κορυφής απλώς κατέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις δεν θα οδηγήσουν στην άμεση έξοδο από την κρίση, διότι θα χρειαστεί πολλή επιμονή.

Αυτήν την «επιμονή» ήλθε να περιγράψει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, επαναλαμβάνοντας την παλαιά και γνωστή του άποψη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και σύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα.

Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να τρώμε από τα έτοιμα, καθώς σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, οι καταθέσεις των ιδιωτών μειώθηκαν κατά 40 δις ευρώ και η χώρα μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη απώλεια καταθέσεων μαζί με την Ιρλανδία.

Και όλα αυτά, ενώ και πάλι θα μάθουμε τελευταίοι το ύψος του ελλείμματος. Όπως και την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιμένουν πως δεν γνωρίζουν τι στοιχεία έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ και επομένως το ύψος του ελλείμματος θα το μάθουμε από την Eurostat στις 26 Απριλίου.

Πιστεύει κανείς πως η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει το έλλειμμα; Αλλά και πάλι δεν δίδεται πειστική απάντηση για τους λόγους αυτής της τυπολατρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive