Τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τον αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων για το μήνα Μάρτιο, ο οποίος έφθασε συνολικά τα 714.675 άτομα. Οι άνεργοι ήταν αυξημένοι κατά 3,2% ( 22.179 άτομα) σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 18,77% (112.936 άτομα) σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010.
Ενδεικτικό του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης της ανεργίας, καταγράφηκαν από τον ΟΑΕΔ ταυτοχρόνως με αύξηση κατά 15% των προσλήψεων εντός του μηνός Μαρτίου σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο. Όμως οι προσλήψεις αυτές παραμένουν μειωμένες κατά 19,73% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010.
Η αύξηση των προσλήψεων οφείλεται εν πολλοίς στην έναρξη της περιόδου της εποχικής απασχόλησης στον τουριστικό τομέα και όχι σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ως εκ τούτου γίνεται φανερό ότι η ανεργία θα παρουσιάσει νέο άλμα του φθινοπωρινούς μήνες όταν θα λήξει η τουριστική περίοδος.
Το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ποσοστά της ανεργίας θα φθάσουν σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα, ξεπερνώντας το 20% και οι άνεργοι θα αγγίξουν τα 1.100.000 άτομα.
Έκρηξη της ανεργίας αναμένει και η Τράπεζα της Ελλάδος, ανατρέποντας τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας κ. Ισαάκ Σαμπεθάιεκτίμησε πρόσφατα ότι το ποσοστό ενδέχεται να αγγίξει το 16,5% εντός του 2011, εφόσον συνεχιστεί η τάση του τελευταίου τριμήνου του 2010. Προέβλεψε ότι η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Ρομπόλης ο οποίος πιστεύει ότι η ανεργία στο τέλος του 2011 θα ανέλθει στο 22%, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.150.000 άτομα. Σημειώνει μάλιστα ότι ουδέποτε τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έχουν καταγραφεί τέτοια έξαρση της ανεργίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
«Από το Σεπτέμβριο του 2010 και μετά οι άνεργοι αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου», σημειώνει ο κ. Ρομπόλης υπογραμμίζοντας οτι «ο ρυθμός αύξησης και η εξέλιξη του προβλήματος τους τελευταίους μήνες οδήγησαν το Ινστιτούτο Εργασίας σε αναθεώρηση της πρόβλεψής του που αρχικά μιλούσε για ποσοστό 20% εντός του 2011».
Κατά τη ΓΣΕΕ η «πραγματική ανεργία» - πέραν της στατιστικής της απεικόνισης - είναι πολύ υψηλότερη καθώς στους ήδη καταγεγραμμένους ανέργους προστίθενται και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως όσοι εργάζονται μία με δύο ώρες την εβδομάδα και συνεπώς θεωρούνται «εργαζόμενοι» ή όσοι έπαψαν να αναζητούν μια θέση εργασίας.
Έξαρση του προβλήματος εμφανίζουν και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο οποίος αντλεί τα στοιχεία του από τους καταλόγους των ανέργων που καταγράφουν οι υπηρεσίες του. Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών για τις απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Τον Μάρτιο χάθηκαν 7.419 θέσεις εργασίας, τον Φεβρουάριο 10.652 θέσεις, τον Ιανουάριο 28.995 θέσεις και τον Δεκέμβριο 33.455 θέσεις εργασίας.
Ανάλογη διαρροή θέσεων εργασίας καταγράφεται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο ΟΟΣΑ προσδιορίζει τις χαμένες θέσεις εργασίας στα 8,5 εκατομμύρια την διετία 2009 - 2010. Μάλιστα εκτιμά οτι θα πρέπει να δημιουργηθούν 17 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για να επιστρέψει η απασχόληση στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα.
«Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την ανάπτυξη της οικονομίας», υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη σημειώνοντας πως τα προγράμματα που εφαρμόζει το υπουργείο και ο ΟΑΕΔ «είναι αμυντικά» και «δεν λύνουν το πρόβλημα».Παρά ταύτα η υπουργός εκτιμά ότι «χωρίς τα συγκεκριμένα προγράμματα το ποσοστό της ανεργίας θα ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο».
Το κοινωνικό κόστος του ανεξέλεγκτου κύματος της ανεργίας τεράστιο, όπως εξαιρετικά υψηλό είναι και το κόστος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κατ΄ επέκταση το οικονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης υπολογίζει πως «κάθε άνεργος στοιχίζει στο ασφαλιστικό σύστημα και στον προϋπολογισμό 1.000 ευρώ μηνιαίως». Τα 550 ευρώ αφορούν τις εισφορές που θα εισέπρατταν τα ταμεία, εάν ο άνεργος απασχολούνταν και 454 ευρώ αναλογούν στο επίδομα ανεργίας που δίδεται σε κάθε επιδοτούμενο άνεργο.
Παρασκευή 22 Απριλίου 2011
«Εφιαλτικό» το πρόβλημα της ανεργίας Αύξηση 18,77% των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάρτιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010
«Θα ξεπεράσει το 20% εντός του έτους» προβλέπει ο κ. Σ. Ρομπόλης
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ήδη οι άνεργοι τους πρώτους μήνες του έτους ξεπέρασαν τις 700.000 και ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2010 έφθασε το 14,8%, όταν ο προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε ανεργία της τάξεως του 15,5%. Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην άποψη ότι οι διαστάσεις του προβλήματος θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις τρέχουσες προβλέψεις, εντός του έτους, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διατυπώνουν«εφιαλτικές προβλέψεις».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.