Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε Wikileaks!!Διότι, πολύ απλά, κανείς δεν προσπαθεί να κρυφτεί! Επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Ξαφνικά “ανακαλύψαμε” ότι υπάρχει θησαυρός πετρελαίου κάτω από το Αιγαίο, ικανό να ικανοποιεί το 1/3 των αναγκών της χώρας, για 30 χρόνια. Μόνο που κάποιοι άλλοι το γνωρίζουν ήδη… και είναι χρόνια μπροστά, στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν δικαιώματα πάνω στις δικές μας περιοχές…

Αποτελεί συνέχεια του άρθρου “Ζητούνται εθελοντές ψυχολόγοι για Ομαδική Θεραπεία (2)“.

Παραθέτω και απόσπασμα από άλλο σχετικό άρθρο του ιδίου (24/09/2010):

Η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi – TPAO ολοκλήρωσε σε μόλις δύο μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος) τις πρώτες τρεις διαγωνιστικές φάσεις, που θεωρούνται απαραίτητες για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα ξένοι πετρελαϊκοί όμιλοι στο Αιγαίο. Πρακτικά, με βάση όσα ισχύουν διεθνώς, κάτι τέτοιο θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Οι γείτονες σπεύδουν ταχύτατα καθώς στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών (τριών διαστάσεων) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 χλμ., μεγάλο μέρος της οποίας φέρεται να καλύπτει και την περιφέρεια τουΚαστελόριζου.

Ο κρατικών συμφερόντων πετρελαϊκός όμιλος ΤΡΑΟ (από τους μετόχους της είναι και το Τουρκικό Ταμείο Στρατού) πέτυχε να ολοκληρώσει μέσα στον Ιούλιο τη σχετική διαδικασία για τη χαρτογράφηση του βυθού, αφού νωρίτερα είχε διερευνήσει περιοχές του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με μελέτες διεθνών οργανισμών φέρεται να περικλείονται “πετρελαϊκές λεκάνες”.

Επιχειρηματικές πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις ενέργειες των γειτόνων, αποδίδουν τη σπουδή της Άγκυρας στην επιδίωξή της “…να κατοχυρώσει δικαιώματα πριν από την ένταξη στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης”.

Η μεθοδικότητα της Άγκυρας είναι δεδομένη, ενδεικτικό δε αυτής η σταθερή χάραξη που ακολουθείται “…από τον Νοέμβριο του 1973 οπότε δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης η εκχώρηση στην κρατική TPAO 27 συνεχόμενων τμημάτων της θάλασσας του Αιγαίου για έρευνες και εντοπισμό κοιτασμάτων”(*).

Πετρέλαιο: Το μεγάλο δίλημμα της Αθήνας

του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δημοσιεύθηκε: 07:53 – 23/12/10

Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι επιχειρηματικοί κύκλοι την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που παρουσιάσθηκε την προηγούμενη Τρίτη.

Στο σχετικό θέμα του euro2day μπορούμε να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση τουλάχιστον της επίσημης θέσης της αρμόδιας υπουργού και της κυβέρνησης.

Κορυφαίος επιχειρηματίας του κλάδου διερωτάτο τι άλλαξε από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «…δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο» (σχετικό video της ΝΕΤ από την Σύνοδο Κορυφής πέρυσι -11/12- στις Βρυξέλλες) μέχρι σήμερα που το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει, πως «…η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό» διακινδυνεύοντας μάλιστα την εκτίμηση πως «…τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια».

Πρακτικά το ΥΠΕΚΑ μέσα σε ένα χρόνο αναθεωρεί άρδην τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις του Γ. Παπαναδρέου λέγοντας μάλιστα πως τα κοιτάσματα μπορούν να αποδώσουν περί τα 40 εκατ. βαρέλια ετησίως.
Πάντως μέχρι πρόσφατα το ίδιο το υπουργείο αμφισβητούσε έμμεσα την πληρότητα σχετικών μελετών που έχουν συνταχθεί από τα αρμόδια τμήματα τουΠανεπιστημίου Πατρών και Θεσσαλονίκης. Όπως άλλωστε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονταν επιφυλακτικοί ακόμη και στο έγκυρο Κέντρο Γεωολογικών Μελετών των ΗΠΑ (U.S.G.S) σύμφωνα με τελευταία μελέτη του οποίου «…σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου Αιγύπτου αλλά και δυτικά της νήσου προς την Κρήτη».

Πρόσφατα σε ειδικό συνέδριο, που διεξήχθη στην Αθήνα ο δρ. Ηλίας Κονοφάγος (τέως διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων) παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία από τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή εκτίμησε πως «…γίνεται λόγος για πιθανή ύπαρξη υποθαλασσίων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 345 τρισ. κυβικών ποδιών και 8 δισ. βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Πρόκειται όμως για μία ευρύτερη ζώνη που εκτείνεται έως τα νότια της Κρήτης (εμπεριστατωμένες αναλύσεις έχουν «ανέβει» κυρίως από τον ιστότοποinfognomonpolitics – ενότητα Αιγαίο- Ενέργεια, Αγωγοί ).

Ως γνωστόν για την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου η Τουρκία επανειλημμένα έχει εγείρει παράλογες όσο και αβάσιμες αξιώσεις αμφισβητώντας τα αδιαμφισβήτητα ελληνικά συμφέροντα.

Πρόθεση των αρμόδιων φορέων είναι η συζήτηση για έρευνες και οι όποιεςπαραχωρήσεις να αφορούν περιοχές της δυτικής Ελλάδας (από Ηλεία μέχρι Ιωάννινα) και ενδεχομένως ζωνών του Ιονίου.

Η προσέγγιση μας έχει «ανέβει» από το euro2day με τον χαρακτηριστικό τίτλο Δένει Κάβο στο Αιγαίο η Τουρκία (στις 24/9) .

Όμως το χρονοδιάγραμμα, που θέτει το υπουργείο Ενέργειας θεωρείται από τις ίδιες πηγές χρονοβόρο, καθώς εάν η δημόσια διαβούλευση ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου θα χρειασθούν τουλάχιστον 1-1,5 συν 2 χρόνια. Αυτό γιατί σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής “σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου”. Στη συνέχεια απαιτείται – βάσει της διεθνούς πρακτικής- μία περίοδος γύρω στο ένα με δύο χρόνια μέχρι να συμφωνήσει για ερευνητικά δικαιώματα μία εταιρεία σε χωροθετημένο «οικόπεδο».

Επί της ουσίας εάν δεν εγερθούν και πάλι εμπόδια έρευνες θα μπορούν να γίνονταιαπό το 2013-14. Όμως η τουρκική πλευρά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενέργειες τηςTurkiye Petrolleri βρίσκεται ήδη 3-4… βήματα μπροστά που δίνει πρακτικά τηδυνατότητα ερευνών ακόμη και στο Αιγαίο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012. Όμως 1-2 βήματα μπροστά βρίσκονται και οι Αλβανοί γείτονες, από τη στιγμή που η Petromanas έχει ολοκληρώσει τα απαραίτητα προκαταρκτικά στάδια. Σχετικό θέμα κάνει λόγο για… Τουρκική Ενθάρρυνση στην Αλβανική Αδιαλλαξία (enet.gr στις 4/12).

Το ενδιαφέρον είναι, πως η κίνηση της ελληνικής πλευράς γίνεται λίγο μετά την υπογραφή συμφωνίας Λευκωσίας- Τελ Αβίβ για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, που προκαλεί την λυσσώδη αντίδραση της Αγκυρας(σχετικό θέμα του Μιχ. Ιγνατίου από το www.imerisia.gr στις 21/12 και αναπαραγωγή από το infognomonpolitics, με τον εύγλωττο τίτλο Η Λευκωσία Τόλμησε σε ένα ζήτημα που η Αθήνα δειλίασε).

Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν, πως οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να ειδωθούν συνολικότερα για την ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη υποστηρίζουν, πως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα νεότερα από το… κουρδικό μέτωπο. Ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται (στις 20/12 πάλι από τον Ινφογνώμονα) για το… «το Συνέδριο Δημοκρατικής Αυτονομίας της Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης Δημοκρατικής Κοινωνίας (Demokratik Toplum Kongresi, DTK), που συνήλθε σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ, προετοίμασε και ενέκρινε το “Προσχέδιο του Μοντέλου Δημοκρατικής Αυτονομίας του Κουρδιστάν“, που θεωρείται από τους Κούρδους το πιο σημαντικό βήμα της κίνησής τους. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο πιο σημαντικός στόχος του Προσχεδίου είναι η “Οικοδόμηση του Δημοκρατικού Αυτόνομου Κουρδιστάν».

Για το ίδιο θέμα ενδιαφέρον- βρήκαμε- το άρθρο Τα ματωμένα σύνορα του Μεγάλου Κουρδιστάν (του Γιώργου Πρωτόπαπα από τον τελευταίο Κόσμο του Επενδυτήτης 17-19 ).

ΣΗΜ. Αναμφίβολα η περίοδος που διανύουμε θα πρέπει να θεωρηθεί ΙΣΤΟΡΙΚΗ υπό την κυριολεξία της έννοιας. Και προφανώς σε τέτοιες εποχές ΔΕΝ μπορεί να υπάρχειούτε μία ούτε μεμονωμένη ΑΛΗΘΕΙΑ. Η θεώρηση απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, μελέτη, ενημέρωση και διασταύρωση απόψεων με γνώμονα πως κανείς (…εκτός από το Διευθυντήριο για να μεταφέρουμε την εκτίμηση των συνωμοσιολόγων) δεν κατέχει την πλήρη αλήθεια. Και πως ιστορικά ακόμη και οι κεντρικοί σχεδιασμοί ενδέχεται να ανατραπούν από απρόβλεπτους (?) παράγοντες ή…joker.

Προφανώς πέραν των όσων πηγών αναπαράχθηκαν στο κείμενο έχουν γραφεί και αναλυθεί εκτενέστερα και πληρέστερα από πολλούς ξένους και έλληνες.

Για αυτό γνωρίζουμε πως απλά ένα μικρό… παραθυράκι επιχειρούμε να ανοίξουμε σήμερα και τίποτε περισσότερο.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive