Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Θ.Οικονόμου.Boυλευτής ΠΑΣΟΚ:“Ξεχάσαμε τα τρία θύματα της Μαρφίν, ελπίζω να μην ξεχάσουμε και τους δύο αστυνομικούς” ΓΕΝΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΕΕΕ


Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Οικονόμου που είναι νέος επιχειρηματίας γνωρίζει πολύ καλά τι επιθυμεί σήμερα η αγορά. Με νηφάλιο λόγο αποδεικνύει τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ώστε να βγει η ελληνική οικονομία από τη κρίση. Κρούει το κώδωνα του κίνδυνου για τις φωνές οπισθοδρόμησης που ακούγονται και τονίζει πως πρέπει να αποφευχθεί η «ποδοσφαιροποίηση» της δημόσιας ζωής. Ως νέος βουλευτής υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα τη κρίση .
Συνέντευξη στο Κώστα Τζεβελέκο

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν έχετε στρατηγική – όραμα, προκειμένου να βγάλετε τη χώρα από τη κρίση. Εσείς τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Κατ’ αρχήν να πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά και νηφάλια να δούμε τι έχει γίνει. Όταν μπήκαμε το 2010 στο μηχανισμό στήριξης αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Κρατηθήκαμε όρθιοι, είμαστε ακόμα ζωντανοί. Κερδίσαμε δύο χρόνια παράταση, ώστε να αποφασίσουμε να ανασυγκροτήσουμε τις δυνατότητες αλλά και τις προτεραιότητες μας. Αυτό σημαίνει να αποφασίσουμε να γίνουμε παραγωγικότεροι, με κατανάλωση όσο και η παραγωγή μας.

Εάν θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω στις πρακτικές και τις λογικές που μας έφεραν έως εδώ -γιατί υπάρχουν και τέτοιες επιδιώξεις- τον πρώτο λόγο έχει η κοινωνία. Στη κοινωνία δεν επιβάλλεται κάτι, συμμετέχει η κοινωνία στις αλλαγές. Αυτό, όμως, που επιβάλλεται είναι να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους και τις αιτίες που φθάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας. Εάν αποφασίσει η κοινωνία μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να εθελοτυφλούμε. Σήμερα, όμως, μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε καθαρή οπισθοδρόμηση και μαθηματικά σε κοινωνική αναταραχή..

Εμείς προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα με ορθολογισμό, να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να μην επιστρέψουμε σε μια πλασματική ευημερία όπου με δανεικά παριστάναμε τους πλούσιους.

Τι κάνετε φέτος;

Είμαστε σε μια φάση διαχείρισης του χρέους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τεράστιο έλλειμμα των 36 δις ευρώ του 2009 το έχουμε περιορίσει στα 22 δις ευρώ. Δηλαδή 14 δις σε μια χρονιά. Η προσπάθεια να περισταλούν τα έξοδα είναι τεράστια και είναι απολύτως ενδεικτική των θυσιών που καταβάλει η κοινωνία. Αγωνιζόμαστε να περιορίσουμε ς τη ταχύτητα αύξησης του χρέους. Εάν δεν είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα το 2010, η ύφεση σήμερα δεν θα ήταν στο μείον 4, αλλά στο μείον 30

Τα περσινά μέτρα έχουν αποδώσει καρπούς με αποτέλεσμα φέτος να μπορούμε να διαπραγματευθούμε πιο αποτελεσματικά με την Ε.Ε και αυτό θα αποτυπωθεί στη σύνοδο κορυφής αυτού του Μαρτίου και τους προσεχείς μήνες.

Γιατί, η αλήθεια είναι ότι η αξιοπιστία της χώρας μας είχε τρωθεί εντελώς μέχρι το 2009. Χρειάστηκε πολύς κόπος για να την ξαναποκτήσουμε, με δύσκολες αλλά και ρεαλιστικές πολιτικές αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα της χώρας έχει ανατραπεί και μπορούμε να διαπραγματευθούμε όχι πια για το ενδεχόμενο μιας χρεωκοπίας, αλλά για την επανεκκίνηση της οικονομία και τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας. Όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν να πάμε μπροστά, δεν θέλουν να τα καταφέρουμε.

Τι εννοείται;

Υπάρχουν διαπλεκόμενες νοοτροπίες, κρατικοδίαιτες συνήθειες, δογματικές αντιλήψεις και μικροσυμφέροντα – πολλές φορές σε άμεσο συσχετισμό με μερίδα του πολιτικού κόσμου- που προσπαθούν να κρατήσουν τα πράγματα όπως είναι προκειμένου να συνεχίσουν να ευνοούνται εις βάρος των πολλών ή ακόμα να κερδοσκοπούν ελεύθερα.

Πρόσφατα δολοφονήθηκαν δύο αστυνομικοί. Αισθάνεστε ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία μας;

Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε “ποδοσφαιροποίηση” της δημόσιας ζωή και αυτό θα οδηγήσει στην αυτοδικία και σε εγκληματικές συμπεριφορές. Αλίμονο εάν πιστεύει ο καθένας ότι το δίκιο του εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Καταλαβαίνω ότι έχουν γίνει λάθη που ενισχύουν την οργή και αναφέρομαι κυρίως σε φαινόμενα ατιμωρησίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε μία συντεταγμένη δημοκρατία που παρά τις παραλήψεις, τις αγκυλώσεις θεσμών ή και συγκεκριμένων προσώπων σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις. Αυτό πρέπει να το θυμούνται όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως “προοδευτικοί”, μονοπωλώντας όρους και δικαιώματα. Έχουμε επιλεκτική “προοδευτική” μνήμη. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα: ξεχάσαμε τα τρία θύματα της Μαρφίν, ελπίζω να μην ξεχάσουμε και τους δύο αστυνομικούς.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα να υπάρχουν τόσες γκρίνιες από τα στελέχη;

Αντιλαμβάνομαι αυτή τη γκρίνια που επικρατεί, αλλά τα εσωκομματικά μας είναι το λιγότερο που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα. Ξέρετε, μπορεί να υπάρχουν δυνάμεις που σκέφτονται με κυρίαρχο το ιδεολόγημα, αλλά δεν είναι η στιγμή. Δεν πιστεύω ότι χάνουμε τις αξίες και τις αρχές μας εάν δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερο ρεαλισμό και πούμε ότι αυτό που έχει προτεραιότητα σήμερα είναι η Ελλάδα και η αξιοπρέπεια του Έλληνα.

Είναι επιτακτική ανάγκη και εθνική απαίτηση να είμαστε όλοι μια γροθιά ενωμένοι προκειμένου να λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς, πρώτα απ’ όλα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα της υπέρβασης της κρίσης. Από τη στιγμή που κάναμε το πρώτο βήμα αποτροπής της χρεοκοπίας, θα πρέπει τώρα να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση ώστε να επανακινήσουμε την ελληνική οικονομία. Θεωρώ ότι είτε κατά τόπους, είτε κατά κλάδους έχουμε τη δυνατότητα, υπάρχουν άξιοι άνθρωποι και ιδέες για να προχωρήσουμε σε επιλογές που θα δικαιώνουν και τις σημερινές θυσίες και τις αυριανές προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive