Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
«Πυρήνες»: Ψάχνουν ληστεία σε Τράπεζα του Βόλου Τα σχέδια επόμενων «απαλλοτριώσεων» Τραπεζών, οι «σχέσεις» με τον Παλαιοκώστα και τα ταξίδια στη Θεσσα
Μία ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010 με λεία 300.000 ευρώ από ληστές που είχαν ντυθεί αστυνομικοί στο κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Βόλου μπαίνει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ύστερα από τη σύλληψη στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας και στον Χολαργό έξι υπόπτων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν διαπιστώσει ότι η ληστεία αυτή έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με το σχέδιο που είχαν πέντε από τους συλληφθέντες προκειμένου να ληστέψουν - πάλι ντυμένοι ως αστυνομικοί - το κεντρικό χρηματοκιβώτιο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Λαρίσης 84 στους Αγίους Αναργύρους Βόλου! Μάλιστα μία ημέρα πριν τη σύλληψή τους είχαν πραγματοποιήσει πρόβα τζενεράλε της ληστείας.
Οι αξιωματικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», ένα χρόνο νωρίτερα να συμμετείχαν στην αρπαγή των 300.000 ευρω. Μάλιστα στο σπίτι της Νέας Ιωνίας Βόλου η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακάλυψε δύο τετράδια στα οποία φαίνεται ότι καταγράφονται σχέδια και για άλλες ληστείες σε τράπεζες της Μαγνησίας.
Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο μέλη της ίδιας οργάνωσης να έχουν διαπράξει τους τελευταίους μήνες και άλλες ληστείες στην Πιερία, στο Αγρίνιο, στην Πρέβεζα και αλλού.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι για ορισμένες από αυτές τις ληστείες ύποπτος είναι κι ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας! Την ίδια στιγμή από τα ευρήματα στα σπίτια της Νέα Ιωνίας Βόλου αλλά και στην Καλλιθέα, η ΕΛΑΣ εστιάζει το ενδιαφέρον της σε εννιά μικροκάμερες, σε τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εννιά πλαστά δελτία ταυτότητας αλλά και 600 γραμμάρια της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ.
Αναζητούνται νέα στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης από τις μικροκάμερες αλλά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σημειώνεται ακόμη ότι τέτοιου είδους εκρηκτική ύλη είχε εντοπιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη μετά τη σύλληψη των Κωνσταντίνου Σακκά, Αλέξη Μητρούσια και άλλων αντιεξουσιαστών.
Η ληστεία πριν από έναν χρόνο στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, κοντά στο λιμάνι του Βόλου, εκτυλίχθηκε με τρόπο κινηματογραφικό. Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου τρεις άνδρες ντυμένοι αστυνομικοί με το πρόσχημα ελέγχου της Τροχαίας, σταμάτησαν στον κόμβο του Βελεστίνου αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο διευθυντής του υποκαταστήματος. Τον επιβίβασαν διά της βίας σε κλειστό φορτηγό και στις 7:30 το απόγευμα τον οδήγησαν στο υποκατάστημα. Υπό την απειλή όπλου και αφού του είχαν περάσει χειροπέδες, τον ανάγκασαν, να απασφαλίσει τα χρηματοκιβώτια των δύο ΑΤΜ του υποκαταστήματος από τα οποία και αφαίρεσαν περίπου 300.000 ευρώ.
Οι δράστες μετά την πράξη τους εξαφανίστηκαν ενώ ο διευθυντής του υποκαταστήματος κατάφερε μετά από λίγη ώρα να ελευθερωθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία. Αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας που χειρίστηκαν τότε την υπόθεση αυτή ανέφεραν ότι «οι κάμερες της τράπεζας δεν κατέγραψαν τα πρόσωπα των δραστών. Μέχρι σήμερα είχαμε την εντύπωση ότι οι δράστες της ληστείας προέρχονταν από τον ποινικό χώρο. Τώρα όμως, μετά τα ευρήματα στο διαμέρισμα της Νέας Ιωνίας αναθεωρούμε τις εκτιμήσεις μας». Οι αστυνομικοί επισήμαναν ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σημειωθεί άλλες ληστείες στην Ελλάδα με δράστες μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς.
Σχεδίαζαν ληστεία
Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «από ευρήματα στο σπίτι της οδού Ελλησπόντου αλλά και από παρακολουθήσεις των υπόπτων οι πέντε συλληφθέντες - οι καταζητούμενοιΧρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Αντριάνο Μπολάνο και οι κατηγορούμενοι ως συνεργοί τους Ολγα Οικονομίδου και Γιώργος Πολύδωρος - θα πλησίαζαν την τράπεζα στην οδό Λαρίσης με ΙΧ αυτοκίνητο που θα έφερε πλαστές πινακίδες, στο οποίο θα τοποθετούσαν αστυνομικό φάρο για να φαίνεται σαν όχημα της ΕΛΑΣ με συμβατικές πινακίδες. Τρεις από αυτούς θα φορούσαν στολές αστυνομικών που είχαν αγοράσει προ δεκαπενθημέρου από κεντρικό κατάστημα της Αθήνας. Δύο άλλοι θα εισέρχονταν στην Τράπεζα σαν πελάτες με κύριο στόχο να οδηγήσουν τους υπευθύνους στο κεντρικό χρηματοκιβώτιο - το οποίο έχει σύστημα χρονοκαθυστέρησης - και να παραμείνουν εκεί μέχρι έως ότου ανοίξει».
Οι αξιωματικοί μιλούν για μία εντυπωσιακή ληστρική επιχείρηση που είχαν σχεδιάσει τα μέλη της οργάνωσης και διερευνούν την τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες ληστείες που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στη βόρεια και δυτική Ελλάδα. Μία από αυτές είναι εκείνη που σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου 2010 στην Πρέβεζα, όπου δύο δράστες που φορούσαν κράνη έσπασαν με βαριοπούλες τα τζάμια της Εθνικής Τράπεζας και άρπαξαν συνολικά 190.000 ευρώ. Οι δράστες χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτα που είχε κλαπεί από την Πάτρα.
Ακόμη εξετάζεται η εμπλοκή τους σε ληστεία που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου όπου δύο πάλι δράστες - ένας ψηλός κι ένας κοντός - που κρατούσαν βαριοπούλες λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο. Η λεία αυτής της ληστείας ανερχόταν σε 240.000 ευρώ και οι ληστές για τη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτα η οποία είχε κλαπεί προ τριμήνου από το Παλαιό Φάληρο. Σημειώνεται πάντως ότι για αυτές τις δύο ληστείες υπάρχουν υπόνοιες συμμετοχής Αλβανών και Ελλήνων ποινικών που έχουν ορμητήριο την Πάτρα.
Τέλος επανεξετάζονται δύο ληστείες που σημειώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2010 στο Αιγίνιο Πιερίας με στόχους τα υποκαταστήματα της Εθνικής και της Αγροτικής. Οι δράστες φορούσαν κράνη, κρατούσαν όπλα και χρησιμοποίησαν βαριοπούλες για να σπάσουν τις τζαμαρίες.
Στην πρώτη τράπεζα άρπαξαν 206.000 ευρώ και στην άλλη 24.724 ευρώ. Διέφυγαν με μοτοσικλέτες που είχαν διαπιστωθεί ότι είχαν κλαπεί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις ληστείες έχει εξεταστεί και η εμπλοκή του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα.
Η εκρηκτική ύλη
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν για τους αστυνομικούς η ανακάλυψη της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου 53 στη Νέα Ιωνία Βόλου. Η ύλη αυτή χρησιμοποιείται για την ταχύτερη πυροδότηση του εκρηκτικού μείγματος ANFO που είχε χρησιμοποιήσει στις τελευταίες επιθέσεις της η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν ανακάλυψαν σε κανένα από τα σπίτια αυτά ANFO αλλά ούτε κι υλικά που σχετίζονται με την αποστολή των δεμάτων-βόμβα στις 14 πρεσβείες στην Ελλάδα, σε κυβερνητικές υπηρεσίες στο εξωτερικό αλλά και στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη. Ωστόσο οι αξιωματικοί των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων συνεχίζουν την έρευνά τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μήπως βρεθούν εκεί στοιχεία για τη διαδικασία αποστολής των δεμάτων ή προκηρύξεις των «Πυρήνων». Σχετικές ανακοινώσεις για τα ευρήματα αναμένονται τις επόμενες ώρες.
Οι τρεις άγνωστοι
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πριν την ενοικίαση του διαμερίσματος στον Βόλο, οι συλληφθέντες διέμεναν σε άλλη κατοικία πάλι στην ίδια περιοχή. Η συνεργασία των καταζητούμενων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με τους Ολγα Οικονομίδου, Γιώργο Πολύδωρο και Κώστα Παπαδόπουλο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.
Η 31χρονη Ολγα Οικονομίδου διατηρούσε παλαιότερα προσωπική γνωριμία με τον Χρήστο Τσάκαλο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ «η 31χρονη όπως ο στενός φίλος της Γιώργος Πολύδωρος μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο οι οποίοι έχουν δραστηριότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο βοηθούσαν τα καταζητούμενα μέλη στην προεργασία ενόπλων επιθέσεων σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη όπου ταξίδευαν συχνά. Ερευνούμε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 30 Δεκεμβρίου 2010».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.