Οι περισσότεροι διαβάσαμε εχθές και σήμερα την ανακοίνωση της S&P για την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας από «ΒΒ+» σε «ΒΒ-», καθώς και το σκεπτικό της απόφασης της αλλά και την κυβερνητική αντίδραση.
Ας αρχίσουμε με το σκεπτικό της υποβάθμισης. Η εταιρεία S&P θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές έως το 2013, οπότε τελειώνει η εφαρμογή-ισχύς του περιβόητου μνημονίου και θα αναγκασθεί να προσφύγει στον μηχανισμό ESM προκειμένου να εξυπηρετήσει τις λήξεις του Χρέους της. Αυτή η εξέλιξη όμως (προσφυγή στον ESM) προϋποθέτει την κρίση της βιωσιμότητας του Χρέους από ESM και ΔΝΤ. Στην δε περίπτωση που η κρίση είναι αρνητική, δηλαδή το Χρέος θεωρηθεί από ESM και ΔΝΤ ως μη βιώσιμο, τότε έχουμε επαναδιαπραγμάτευση χρέους, δηλαδή κούρεμα-haircut των ελληνικών ομολόγων.
Σε πάρα πολύ απλά Ελληνικά. Η S&P δεν κάνει τίποτε αυθαίρετο. Αλλά περιγράφει επακριβώς την απόφαση της ΕΕ της 25ης Μαρτίου, που ορίζει την διαδικασία ένταξης μίας χώρας στον ESM. Τώρα για το γεγονός ότι στην απόφαση της ΕΕ της 25ηςΜαρτίου υπάρχει και η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης του Χρέους, που αντίκειται στην κυβερνητική πολιτική, τις ευθύνες ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρέπει να τις ζητήσει από την S&P αλλά από τον εαυτό του που πήγε και ψήφισε να υπάρχει ανοικτή η πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης.
Όσο δε για το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2012, οπότε δεν θα χρειασθεί να ενταχθεί στον μηχανισμό ESM, ας περιμένουν λίγες ημέρες την ανακοίνωση του επίσημου Ελλείμματος του 2010 και μετά τα ξανά-συζητάμε. Το οριστικό και πραγματικό Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης του 2010 θα είναι μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ και συνεπώς μεγαλύτερο του μνημονιακού στόχου που ορίζει ότι το Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης το 2010 πρέπει να είναι 9,4% του ΑΕΠ. ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.