Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ζημιές ρεκόρ 3,1 δισ. ευρώ στις εισηγμένες - Το 2010 χειρότερη χρονιά από το 1957

Τα μεγέθη της χρήσης έχουν επηρεαστεί έντονα από τις μεγάλες απομειώσεις συμμετοχών και παγίων στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις MIG (1,8 δις ευρώ) και Alapis (960 εκ. ευρώ). Μικρότερης αλλά καθόλου αμελητέας έκτασης αναπροσαρμογές εύλογης αξίας έχουν κάνει οι Βωβός, Sciens, Σιδενόρ, Lamda Development, Μαίλλης, Trastor, Pasal ενώ σημαντικές επισφαλείς απαιτήσεις ή ζημιές προηγούμενων χρήσεων καταγράφονται σε Εμπορική, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, ΟΤΕ, τον Κλάδο Υγείας και τις Κατασκευαστικές εταιρίες. Εφόσον προστεθεί και η έκτακτη εισφορά των 700 εκ. ευρώ που ενσωματώθηκε στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010 τότε η συνολική εικόνά των 164 ζημιογόνων εταιριών αφορά 6,7 δις ευρώ ζημιές έναντι των 3,78 δις ευρώ κερδών των υπολοίπων 101 εισηγμένων εταιριών.Το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο από πλευράς ρυθμού ύφεσης έτσι όπως καταγράφηκε από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας (-6,6%). Είναι πλέον και το χειρότερο από πλευράς κερδών αφού κατεγράφησαν ζημιές 2,4 δις ευρώ ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,93 δις ζημιών, μέγεθος που θα ξεπεράσει με μεγάλη άνεση τα 3 δις ευρώ εφόσον δημοσιεύσουν οι Ατλάντικ (9Μ: -100 εκ. ευρώ) και Ελεύθερη Τηλεόραση (-20 εκ. ευρώ).

Τα περιθώρια κέρδους έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί. Οι εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης δουλεύουν με ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα (2,4% – 2,8%) όταν μια απόσταση ασφαλείας από την τελική γραμμή είναι της τάξεως του 8% – 10%. Μόνο οι εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν διασώσει κάπως την κατάσταση των λειτουργικών περιθωρίων (14,09%) περιορίζοντας κατά 300 περίπου μονάδες βάσης τις απώλειες από τα περυσινά τους μεγέθη. Ένας από τους λόγους διάλυσης των περιθωρίων αφορά την εσωτερική χρηματοδότηση των πωλήσεων που πραγματοποιούν ή είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις από την στιγμή που οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι μειωμένες κατά 32% ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα φθηνού βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις τράπεζες.

Η τριμηνιαία εξέλιξη των περιθωρίων κέρδους των εμποροβιομηχανικών εταιριών (2004 – 2010)

Ο κύκλος εργασιών αν και εμφανίζεται αυξημένος κατά 4% έχει επηρεαστεί από την αύξηση των φόρων που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των προϊόντων και από τις μεγάλες ανατιμήσεις λόγω των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Εφόσον εξαιρεθεί ο κλάδος διύλισης ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 2% (76,4 δις ευρώ) μέγεθος το οποίο θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον και άλλες 150 με 200 μονάδες βάσης εφόσον συνεκτιμηθούν οι δύο φετινές αυξήσεις του ΦΠΑ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν κάμψη 28% στα 7,34 εκ. ευρώ με εντονότερους ρυθμούς μείωσης σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση όπου η μέση μείωση κινείται μεταξύ 60% – 80%. Η συνεισφορά των μικρών εταιριών στην συνολική παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας έχει περιοριστεί κάτω από 10% ενδεικτικό της μεγάλης ελαστικότητας στις συνθήκες εγχώριας ζήτησης που παρουσιάζουν οι εταιρίες αυτού μεγέθους.

Εξέλιξη ισοζυγίου κερδοφόρων ζημιογόνων εταιριών (2002 – 2010)

Τι επηρέασε τα μεγέθη του δ’ τριμήνου:

- Το περιορισμένο εισόδημα προς κατανάλωση από την μείωση του 13ου μισθού
- Η εγχώρια ύφεση και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου.
- Η διάθεση περιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος οδήγησε σε μεγάλες απομειώσεις σε συμμετοχές, ακίνητα και πάγια.
- Το εγχώριο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα διατήρησε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα τις επενδυτικές εταιρίες.

Η θετική συγκυρία τιμών σε μέταλλα, πετρέλαιο και αγροτικά προϊόντα βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλών αποθεμάτων.

Η τριμηνιαία εξέλιξη της κερδοφορίας του ΧΑ

Τα consensus των αναλυτών στο δ’ τρίμηνο σε δείγμα 16 εταιριών είχαν γενικά επιτυχία αφού προέβλεψαν με αρκετή ακρίβεια την διακύμανση των κερδών τα λειτουργικά αποτελέσματα και τον κύκλο εργασιών. Μοναδική ίσως ακραία τιμή στο δείγμα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας τα οποία ξεπέρασαν κατά 25% τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς λόγω των υψηλών κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Πρωταγωνιστές

Δεν άλλαξε κάτι σχετικά με τους πρωταγωνιστές της χρήσης. Στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μotor oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Καρέλιας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Καραμολέγκος, Eurodrip, Cyclon, Ικτίνος, Βογιατζόγλου και Dionic.
Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Βωβός, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Αττικάτ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών, όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, όλος ο κλάδος του Real Estate, των Βασικών μετάλλων, της Κλωστουφαντουργίας και των Υπηρεσιών Υγείας.

Κλάδοι

Τράπεζες

Το χειρότερο τρίμηνο από τα τέσσερα της χρήσης ήταν το δ’ για τις τράπεζες. Οι επισφάλειες αποτέλεσαν και πάλι το βαρόμετρο των κερδών αφού τα 2.154 εκ. ευρώ που ήταν οι συνολικές προβλέψεις του δ΄ τριμήνου ευθύνονται κυρίως για την προσέγγιση του 1 δις ευρώ της τελικής γραμμής. Στο δ’ τρίμηνο παρατηρείται μείωση στα έσοδα από τόκους κατά 4,8% όπως και τα έσοδα από προμήθειες τα οποία κινούνται πλέον χαμηλότερα κατά 9% λόγω της ουσιαστικά αδρανούς πιστωτικής αγοράς σε νέες χορηγήσεις. Το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε σημαντικά (-1,53%) και διαμορφώθηκε στο -6% για το σύνολο της χρήσης. Οι μεγάλες ανισότητες στα μεγέθη που δημοσιεύτηκαν αφορούν κυρίως το βαθμό των δανείων που θεωρήθηκαν επισφαλή με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις σε επίπεδο προβλέψεων με τις κυριότερες εμπορικές τράπεζες να κινούνται στο εύρος 6,6% – 9,6% και την Εμπορική Τράπεζα να κινείται σε επίπεδα επισφαλειών κοντά στο 25%. Στις καταθέσεις παρατηρούνται μικτές τάσεις καθώς οι δύο κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν αύξηση των καταθέσεων. Συγκεκριμένα η Τρ. Κύπρου εμφανίζει εισροές 4,36 δις ευρώ (+15%) ενώ η Marfin Popular 1,62 δις ευρώ (+7%). Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται μια μικρή αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 30 μονάδες βάσης για την Τρ. Κύπρου και 2 μονάδες για την Marfin Popular.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και κυρίως οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν έδειξαν τέλος ότι το βάρος έχει μετατοπισθεί στην δεξιά πλευρά του ισολογισμού και όχι στην κατάσταση των αποτελεσμάτων. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με την προσθήκη των κεφαλαίων από την αύξηση των κεφαλαίων (Marfin, Τρ. Κύπρου) και την πώληση συμμετοχών (Eurobank) έχουν διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά αφού το περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο και οι υποβαθμίσεις τις οποίες έχουν υποστεί οι τράπεζες λόγω της έκθεσης τους σε ελληνικά ομόλογα αλλά και λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην Ελληνική οικονομία επιβάλει συντηρητικές τακτικές σε ότι αφορά την ρευστότητα τους.

Διυλιστήρια

Εμφανώς επηρεασμένα από την αύξηση του μέσου όρου τιμών των προϊόντων του πετρελαίου και της αύξησης του όγκου πωλήσεων παρουσιάζονται τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου διύλισης. Για την Motor Oil, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 6,2 δις. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 57,01%, αποτέλεσμα της ενίσχυσης της μέσης τιμής του πετρελαίου κατά 28%, καθώς και της αύξησης του όγκου πωλήσεων κατά 2,4% στις 9 χιλ. ΜΤ. Οι όγκοι επηρεάστηκαν θετικά από την αύξηση των εξαγωγών κατά 12,9% (5,433 χιλ. ΜΤ), αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά (-4,8%) και τις πωλήσεις προς τον όμιλο της ΔΕΗ (-45,5%: 412 χιλ. ΜΤ). Επιπλέον, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών επηρεάστηκε θετικά από την ανατίμηση της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου κατά 5%, ενώ θετική επίδραση είχε και η ενσωμάτωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Coral Gas (ex Shell) κατά το 2ο εξάμηνο. Αναλυτικότερα το 43,3% των εσόδων προήλθε από τις χώρες του εξωτερικού, με το 5% να αφορά πωλήσεις στον αμερικάνικο στόλο, το 3% στην Total, το 9% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 9% σε πωλήσεις στη Λιβύη.

Η υποχώρηση ωστόσο της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ είχε ως συνέπεια να υποχωρήσει το περιθώριο διύλισης στα 53,7 δολάρια / ΜΤ έναντι 57,3 δολάρια / ΜΤ κατά την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση η οποία ισοσκελίστηκε μερικώς από την ενίσχυση του περιθωρίου Hydrocracking στα 27,3 δολάρια / ΜΤ, σε σχέση με 22,5 δολάρια / ΜΤ το 12μηνο του 2009. Μολονότι το περιθώριο διύλισης ακολούθησε πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια της χρήσης, το μικτό περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων του ομίλου κινήθηκε μεταξύ του εύρους των 54 – 75 δολαρίων / ΜΤ, εν αντιθέσει με εκείνο των σύνθετων διυλιστηρίων της Μεσογείου, το οποίο πραγματοποίησε διακυμάνσεις μεταξύ των 21 – 69 δολαρίων / ΜΤ. Παράλληλα, αυξημένη κατά 12,03% στα 236,9 εκ. ευρώ εμφανίζεται η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, απόρροια της ενίσχυσης των εσόδων από παροχή υπηρεσιών (+10,3 εκ. ευρώ) και της αποτίμησης των αποθεμάτων στα 109,6 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 90,4 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009. Τα παραπάνω οφέλη περιορίστηκαν τέλος από την καταγραφή ζημιών ύψους 30,5 εκ. ευρώ λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, σε σχέση με κέρδη ύψους 10,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων επηρεάστηκαν επίσης θετικά από τους προαναφερθέντες παράγοντες. O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 8,5 δις. ευρώ σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 25,46% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης. Πέραν της αύξηση της μέσης τιμής του αργού πετρελαίου κατά 28% στα 80,3 δολάρια / βαρέλι και της ενίσχύσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,33 €/$ από 1,39 €/$ το 12μηνο του 2009, σημαντικό ρόλο στην προαναφερθείσα αύξηση αποτέλεσε και η ενίσχυση (+12%) του όγκου πωλήσεων στις ξένες αγορές. Οι παραπάνω παράγοντες αντιστάθμισαν την υποχώρηση της ζήτησης για πετρελαιοειδή προϊόντα στην ελληνική αγορά (-14%, στα 7,47 εκ. τόνους).

Η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου ενισχύθηκε κατά 28,75%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των EBITDA τόσο των διεθνών δραστηριοτήτων κατά 25% (48 εκ. ευρώ) όσο και του κλάδου των πετροχημικών στα 50 εκ. ευρώ (2009: 20 εκ. ευρώ). Αντίθετα με την εικόνα των παραπάνω κλάδων, το δυσμενές κλίμα της ελληνικής οικονομίας καθώς και η αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ επηρέασαν αρνητικά τις εταιρείες της εγχώριας λιανικής εμπορίας ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, με συνέπεια η λειτουργική τους κερδοφορία να υποχωρήσει κατά 31% στα 66 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της τελευταίας σημείωσαν άνοδο της τάξης του 22% σε συνέχεια της περσινής ενίσχυσης των πωλήσεων (2008-2009: +16%).

Η κερδοφορία του ομίλου διαμορφώθηκε στα 179,8 εκ. ευρώ έναντι 174,9 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009, επηρεασμένη θετικά από τη διαμόρφωση του περιθωρίου διύλισης στα 4,38 δολάρια / βαρέλι έναντι 3,74 δολάρια / βαρέλι κατά την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση καθώς και της συνεισφοράς της ΔΕΠΑ, η οποία ανήλθε σε 32 εκ. ευρώ σε σχέση με 21 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009. Στον αντίποδα, στα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αρνητικά επέδρασαν η έκτακτη εισφορά επί των κερδών του 2009, καθώς και η τροποποίηση της φορολογίας των μερισμάτων. Tα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ζημίες ύψους 86 εκ. ευρώ από την αποτίμηση των αποθεμάτων (2009 ζημίες 38 εκ. ευρώ) και ζημίες ύψους 16 εκ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές (2009: ζημίες 4 εκ. ευρώ).

Μεταλλουργία

Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ομίλων του κλάδου της μεταλλουργίας αντιστάθμισε την υποχώρηση της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας της εγχώριας αγοράς, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία αυτών να βελτιώσει την εικόνα των οικονομικών τους μεγεθών. Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Ελβάλ, η ενίσχυση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών οφείλεται τόσο στην αύξηση του όγκου πωλήσεων στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές όσο και στην άνοδο των τιμών των πρώτων. Χαρακτηριστικά αποτελούν η ενίσχυση των τιμών του πρωτογενούς αλουμινίου (LME) κατά 30% (μέση τιμή σε δολάρια), ενώ συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης της τιμής του δολαρίου, η αντίστοιχη μέση τιμή του πρωτογενούς αλουμινίου σε ευρώ σημείωσε αύξηση κατά 38% έναντι του 2009 (1.637 ευρώ / τόνο σε σχέση με 1.189 ευρώ/ τόνο). Επιπλέον ο όγκος των πωλήσεων εξωτερικού ενισχύθηκε στις 222,1 χιλ. τόνους (+26%) ενώ στο εσωτερικό διαμορφώθηκε στους 68,8 χιλ. τόνους σε σχέση με 80,5 χιλ. τόνους την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, σημαντικά ενισχυμένος κατά 73,2% εμφανίζεται στην εγχώρια αγορά (197,5 εκ. ευρώ), κατά 42,7% στις Λοιπές Ευρωπαϊκές Χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο) και κατά 31,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία), οι οποίες αποτελούν και το 50% των συνολικών πωλήσεων. Η αυξημένη ζήτηση είχε ως συνέπεια την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 25% στους 225 χιλ. τόνους. Οι παραπάνω παράγοντες επηρέασαν θετικά και το μικτό περιθώριο του ομίλου, το οποίο διαμορφώθηκε στο 8,28% σε σχέση με 7,46% το 12μηνο του 2009. Παρ’ όλα αυτά η ενδυνάμωση των όγκου πωλήσεων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του αλουμινίου, οδήγησαν τον όμιλο σε μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, με αποτέλεσμα οι λειτουργικές ταμειακές ροές να διαμορφωθούν σε αρνητικές (-2,6 εκ. ευρώ), ενώ ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 280,8 εκ. ευρώ.

Βελτιωμένη εικόνα έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου της Σιδενόρ, γεγονός το οποίο οφείλεται στην σημαντική αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Οι συνολικές πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκαν κατά 37% και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες κατά 101,6%, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά (-20,62%) καθώς και στις αγορές της Ασίας (-53,5%) και της Αμερικής (-37,8%). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου επηρεάστηκε θετικά και από την άνοδο των πωλήσεων εμπορευμάτων στα 1,2 δις ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (χάλυβας, πλατέα προϊόντα). Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί και η σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων προϊόντων σιδήρου, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 836,2 εκ. ευρώ σε σχέση με 682,5 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009, αποτελώντας το 73% των συνολικών πωλήσεων. Τα αυξημένα μικτά κέρδη (+4,3%) σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 17%, των εξόδων διοικητικής λειτουργίας κατά 15,4% (104 εκ. ευρώ) και των εξόδων διάθεσης κατά 24,5% επηρέασαν θετικά και τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, η οποία ανήλθε σε 50 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 124,7%. Επιπλέον θετικό στοιχείο αποτέλεσαν και τα κέρδη από συγγενείς επιχειρήσεις, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 873,6 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 2,1 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη των Σωληνουργειών Κορίνθου, εμφανίστηκαν σημαντικά επηρεασμένα αρνητικά από τη μείωση των πωλήσεων στον ενεργειακό κλάδο κατά 49% στα 135,4 εκ. ευρώ καθώς και της κάμψης της εξαγωγικής δραστηριότητας του ομίλου. Σημαντική μείωση των πωλήσεων παρατηρήθηκε σε ολόκληρο το φάσμα των χωρών που δραστηριοποιείται ο όμιλος και κυρίως στην Αφρική (-67,1%: 12,6 εκ. ευρώ), την Αμερική (-54,7%: 36 εκ. ευρώ) και την Ασία (-56,8%: 16,2 εκ. ευρώ), ενώ υποχώρηση κατά 40,4% σημείωσαν οι εξαγωγές του ομίλου στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες και την Ελλάδα (-28,6%). Τα παραπάνω αποτέλεσμα οφείλονται τόσο στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 18% καθώς και στο γεγονός ότι το 41,9% των συνολικών πωλήσεων του ενεργειακού κλάδου προέρχεται από χώρες του Εξωτερικού και συγκεκριμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Αμερική. Αντίθετα, αν και οι πωλήσεις αναφορικά με την κατασκευαστική δραστηριότητα σημείωσαν οριακή άνοδο (+1,6%), η ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά 3,1 εκ. ευρώ από την κοινοπραξία με την ZAO TMK-CPW, δεν κατάφερε να αντισταθμιστεί η προαναφερθείσα υποχώρηση στις συνολικές πωλήσεις. Οι προαναφερθέντες παράγοντες συνέτειναν στην υποχώρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 850 μονάδες βάσης στο 2,1%, ενώ επέδρασαν αρνητικά και στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, αν και παρατηρήθηκε περιορισμός τόσο των εξόδων διάθεσης κατά 56,4% (εξαιτίας της μείωσης των άμεσων εξόδων πώλησης και του μειωμένου όγκου πωλήσεων) όσο και των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 46,8%. Η υποχώρηση της ζήτησης είχε ως συνέπεια τη πτώση των κεφαλαιουχικών δαπανών με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου να διαμορφωθεί στα 5 εκ. ευρώ έναντι 39,1 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009. Σημειώνεται ότι ο όμιλος προέβη σε απομείωση απαίτησης ύψους 18,6 εκ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε καθυστέρηση. Με ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε και ο όμιλος της Χαλκόρ, εκμεταλλευόμενος τη σταδιακή ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Λοιπές Ευρωπαϊκές Χώρες καθώς και στην Αμερική.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις του ομίλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν άνοδο της τάξης του 73,6%, στις Λοιπές Ευρωπαϊκές Χώρες κατά 100,7% και στην Αμερική 191,5%. Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές του χαλκού (+54,9% σε 5.681 ευρώ/ τόνο) και του ψευδάργυρου (1.623 ευρώ / τόνο σε σχέση με 1.179 / τόνο) επέδρασαν θετικά στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του ομίλου, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 1 δις. ευρώ έναντι 679,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση. Επιπλέον θετικό στοιχείο αποτέλεσε και η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 19,9%, με το μίγμα πωλήσεων να μεταβάλλεται υπέρ των σωλήνων και των προϊόντων χαλκού. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι οι πωλήσεις καλωδίων αποτέλεσαν το 41% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και οι πωλήσεις σωλήνων το 26%. Ενισχυμένο στα 43,3 εκ. ευρώ εμφανίζεται και το μικτό κέρδος, επηρεάζοντας θετικά και τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, καθώς τόσο τα έξοδα διάθεσης όσο και τα έξοδα διοίκησης παρέμειναν στα περσινά επίπεδα. Η ενδυνάμωση των πωλήσεων του ομίλου (ανάγκες για αυξημένα κεφάλαια κίνησης) επηρέασαν αρνητικά τις λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου καθώς και τον καθαρό δανεισμό, με τον τελευταίο να διαμορφώνεται στα 477 εκ. ευρώ σε σχέση με 402 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009. Τέλος σημειώνεται ότι ο όμιλος κατέγραψε συμπληρωματικές προβλέψεις ύψους 164 εκ. ευρώ για το πρόστιμο και τους αναλογούντες τόκους που του έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τηλεπικοινωνίες

Η συρρίκνωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών συνεχίστηκε για 2ο συνεχόμενο οικονομικό έτος, με τις σωρευτικές απώλειες των εισηγμένων εταιριών σε επίπεδο κύκλου εργασιών να διαμορφώνονται στο 9,5% (-639,3 εκ. ευρώ, στα 6,09 δις. ευρώ). Παρά τη συνεχή διεύρυνση της εγχώριας ευρυζωνικής πελατειακής βάσης (+17,5% σε σύγκριση με τα τέλη του 2009, στα 2,25 εκ. συνδρομητές, με τους εισηγμένους Ομίλους να «καρπώνονται» το 88,8% εξ αυτών) και τη «μετακίνησή» της προς ιδιόκτητα δίκτυα υψηλότερης περιθωριακής απόδοσης, (α) η διατήρηση της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής ως μέσο απόκτησης μεριδίου αγοράς, (β) η φάση μετα-ωρίμανσης που διανύει ο κλάδος στις ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές, και (γ) η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος επιδρούν καταλυτικά στην πορεία του προαναφερθέντος μεγέθους, με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου να μην εμφανίζονται ιδιαίτερα ευοίωνες. Στο πλαίσιο αυτό, μολονότι οι εναλλακτικοί πάροχοι Forthnet και Hellas OnLine συνεχίζουν να αναπτύσσουν κύκλο εργασιών και μερίδια αγοράς εις βάρος του ΟΤΕ, αποτέλεσμα και της «φιλικότερης» αντιμετώπισης που τυγχάνουν από τη ρυθμιστική αρχή (EETT) στο επίπεδο άσκησης της τιμολογιακής πολιτικής, οι λειτουργικές τους δραστηριότητες απέχουν ακόμα σημαντικά από την παραγωγή κερδών, με το επιχειρηματικό μέλλον τους να εξαρτάται εν πολλοίς και από την ικανότητα / διάθεση των Διοικήσεών τους να απορροφήσουν τις καθαρές ζημιές των επόμενων χρήσεων, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η λειτουργική (EBITDA) κερδοφορία του κλάδου εμφανίζεται μειωμένη κατά 19,1% στα 1,84 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κυρίως υπό το βάρος της συρρίκνωσης των μεγεθών του ΟΤΕ (-20,5% στα 1,75 δις. ευρώ) αλλά και της αρνητικής συνεισφοράς του 4ου τριμήνου στην περίπτωση της Forthnet (-4,53 εκ. ευρώ), και παρά την ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια που καταγράφεται στα αποτελέσματα της HOL (+216,5%, στα 48,8 εκ. ευρώ). Δυσμενέστερη είναι η εικόνα των Ομίλων σε επίπεδο τελικής γραμμής, με την κερδοφορία των 325 εκ. ευρώ (2009) να «γυρνάει» σε ζημιές 78,5 εκ. ευρώ. Επί της ουσίας, η ούτως ή άλλως «χαμένη» οικονομική χρήση του 2010 ολοκληρώθηκε με ένα κάκιστο 4ο τρίμηνο, κατά το οποίο η εκ των υστέρων αναγνώριση δαπάνης 129,8 εκ. ευρώ που σχετίζεται με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2005 του ΟΤΕ και η καταγραφή ζημιάς – ρεκόρ ύψους 40,89 εκ. ευρώ από τη Forthnet (το 2009 οι ζημιές ολόκληρου του έτους διαμορφώθηκαν στα 40,68 εκ. ευρώ), δεν άφησαν κανένα περιθώριο ωραιοποίησης της εικόνας της τελικής γραμμής.

Συνολικά, εκτιμούμε πως τα μεγέθη των Ομίλων του κλάδου αποτυπώνουν στο ακέραιο τις «γκρίζες» προοπτικές των Ομίλων, ξεχωρίζοντας τα μεγέθη της HOL υπό την έννοια ότι είναι τα μοναδικά που αφήνουν ελαφρώς ευνοϊκότερες παρακαταθήκες. Ολοκληρώνοντας, επαναλαμβάνουμε την εδραιωμένη πεποίθησή μας αναφορικά με την ανάγκη συγκέντρωσης των εναλλακτικών παρόχων του κλάδου προκειμένου να προκύψουν οι απαιτούμενες οργανικές συνέργιες που θα απορροφήσουν τις ζημιές τους, ιδιαίτερα όσο οι εξελίξεις στους τομείς της εγχώριας σταθερής (OTE: σημαντική ενίσχυση ευρυζωνικής συνδρομητικής τηλεοπτικής βάσης, βελτίωση ρευστότητας μέσω αναχρηματοδότησης δανεισμού) αλλά και κινητής τηλεφωνίας (WIND: ολοκλήρωση αναδιάρθρωσης δανεισμού), αναμένεται να διατηρήσουν αμείωτο τον ανταγωνισμό τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για πωλήσεις και περιθώρια κερδοφορίας.

Λιμάνια

Η σταθεροποίηση του εργασιακού τοπίου στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας επηρέασε θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται τόσο στην ενίσχυση του συνολικού ενοποιημένου κύκλου εργασιών όσο και στην κερδοφορία. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΘ, η αύξηση των πωλήσεων προήλθε από την ενίσχυση της διακίνησης ων συμβατικών φορτίων κατά 25,8% καθώς και της ενίσχυσης του γενικού φορτίου κατά 23%. Μέσω του Λιμένα εξυπηρετήθηκαν 15,5 εκ. τόνοι, εκ των οποίων μέσω των εγκαταστάσεων εξυπηρετήθηκαν 6,8 εκ. τόνοι ξηρού φορτίου (17,54%), 273 χιλ. Teu’s (εμπορευματοκιβώτια), 2 χιλ. πλοία (+4,05%) και 100 χιλ. επιβάτες (-36,3%). Οι παραπάνω παράγοντες είχαν ως συνέπεια την ενίσχυση των εσόδων από παροχή φορτοεκφορτωτικών υπηρεσιών του συμβατικού λιμένα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 19,2 εκ. ευρώ σε σχέση με 15,2 εκ. ευρώ το 12μηνο του 2009, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των εσόδων του σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία κατήλθαν στα 7,6 εκ. ευρώ έναντι 8,5 εκ. ευρώ (-11,8%). Αναφορικά με τα υπόλοιπα έσοδα του λιμένα, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 12μηνου του 2009. Επισημαίνεται ότι η υποχώρηση της τάξης του 80,9% που παρατηρείται στα λοιπά έσοδα της εταιρείας οφείλεται στο έκτακτο έσοδο των 5 εκ. ευρώ από την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της Hutshison, η οποία περιλαμβάνεται στα έσοδα της χρήσης του 2009.Η λειτουργική κερδοφορία εμφανίζεται αυξημένη κατά 35,6%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των αμοιβών και έξοδα προσωπικού κατά 21,6%, των αμοιβών και εξόδων τρίτων προσώπων κατά 44,6%, των τελών κατά 5,24% (120 χιλ. ευρώ) και των αποσβέσεων κατά 8,81% (56,8 χιλ. ευρώ). Μολονότι ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε κατά 1 μονάδα, ο φόρος εισοδήματος παρουσιάζεται αυξημένος, επηρεασμένος από την αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 6,1 εκ. ευρώ (έτος 2009: 4,5 εκ. ευρώ) καθώς και του εκτάκτου εξόδου των 598 χιλ. ευρώ που αφορά την εισφορά επί των κερδών της χρήσης του 2010.

Η αύξηση των πωλήσεων και η μείωση των εξόδων επηρέασαν θετικά το μικτό περιθώριο κέρδος της εταιρείας, το οποίο εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 222%. Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 116,7 εκ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 9,2% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, μείωση η οποία προήλθε κυρίως στην υποχώρηση των εσόδων από τις φορτοεκφορτώσεις κατά 57,1% (19,7 εκ. ευρώ), καθώς και της πτώσης των εσόδων από την αποθήκευση κατά 72% στα 5 εκ. ευρώ, Η παραπάνω κάμψη μετριάστηκε σημαντικά από την ενίσχυση των εσόδων από την παραχώρηση της Προβλήτας ΙΙ (+415,5%: 23,2 εκ. ευρώ) και των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών στην Προβλήτα ΙΙ (65%). Σημειώνεται ότι αρνητικό αντίκτυπο στην προώθηση των εσόδων από τα containers είχαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων για χρονική διάρκεια 5 ημερών (Οκτώβριο 2010). Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διακίνηση στο Λιμάνι του Πειραιά διαμορφώθηκε σε 863.808 TEU, εκ των οποίων τα 193.944 TEU μέσω της Προβλήτας Ι, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010. Εν αντιθέσει με τις πωλήσεις αυξημένη κατά 193% παρουσιάζεται η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας, αποτέλεσμα της μείωσης των αμοιβών και εξόδων του προσωπικού κατά 17,3% (η μείωση προσωπικού κατά 253 άτομα, επέδρασε στην υποχώρηση του κόστους μισθοδοσίας κατά 11%). Επιπλέον θετικό παράγοντα στην αύξηση των EBITDA της εταιρείας αποτέλεσε η ενίσχυση των λοιπών εσόδων, τα οποία περιλαμβάνουν έσοδα από αντιλογισμό πρόβλεψης για επίδικες δικαστικές υποθέσεις ύψους 10,3 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας που διαμορφώνεται στα 90 εκ. ευρώ, αφορά την κατασκευή της Προβλήτας Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίου, ενώ τον Σεπτέμβρη κατεβλήθη η τελευταία δόση δανείου ύψους 29,2 εκ. ευρώ, που αφορούσε την κατασκευή του Δυτικού μέρους της Προβλήτας ΙΙ (βραχυπρόθεσμος δανεισμός), εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται στη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 25,6 εκ. ευρώ.

Λιανικό Εμπόριο

Αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί η κακή, ως επί το πλείστον, εικόνα των Ομίλων του κλάδου, με τα ανακοινωθέντα ετήσια μεγέθη να αντικατοπτρίζουν τη συνδυασμένη επίδραση αντίξοων επιχειρηματικών συνθηκών (συρρίκνωση παροχής ρευστότητας εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) και καταρράκωσης της καταναλωτικής ψυχολογίας (μείωση διαθέσιμου εισοδήματος). Με τη μείωση του εγχώριου δείκτη λιανικών πωλήσεων να προσεγγίζει το 17% σε επίπεδο έτους (στοιχεία ΕΣΥΕ), μοιάζει λογικό που ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων Ομίλων υποχωρεί ελαφρώς ηπιότερα (-8,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, διαμορφούμενος στα 2,88 δις. ευρώ), λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες κατέχουν συγκριτικά δεσπόζουσα θέση στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Κυριότερα, όμως, έχοντας πια συμπληρώσει 10 συναπτά τρίμηνα ύφεσης, είναι σημαντικό να επισημάνουμε την αίσθηση αμηχανίας που λαμβάνουμε από συγκεκριμένες Διοικήσεις Ομίλων, των οποίων οι προσπάθειες φαίνονται να αναλίσκονται ακόμα σχεδόν αποκλειστικά στη διασφάλιση των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση, παρά στη δημιουργία των παραμέτρων βελτίωσης των συνθηκών εκμετάλλευσης της αγοράς, όταν πια η ύφεση θα έχει ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση για καθέναν ξεχωριστά (!) από τους Ομίλους του κλάδου, με τον Όμιλο Folli-Follie (-0,3%) και τη Jumbo (-0,7%) να αποτελούν τους μοναδικούς διασωθέντες και τον Φουρλή να υποχωρεί «αξιοπρεπώς» (-3,2% αν εξαιρεθεί η συνεισφορά της διακοπείσας συνεργασίας με τη Samsung). Ουσιαστικά, πέραν των προαναφερθέντων, μόνο το Πλαίσιο «είδε» τις πωλήσεις του να μειώνονται με μονοψήφιο ρυθμό (-8,1%), σε μία οικονομική χρήση που προσέφερε, πάντως, στις Διοικήσεις των Ομίλων και μία πρώτης τάξης ευκαιρία να υπερτονίσουν τα κακά στοιχεία που ενέχουν στους ισολογισμούς τους. Συνεπακόλουθα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του κλάδου υποχωρεί σημαντικά (-16%, στα 338,9 εκ. ευρώ), παρά τις απόπειρες συγκράτησης της κοστολογικής βάσης, αποτέλεσμα και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στα περιθώρια εν μέσω ύστατων προσπαθειών επιθετικής διακράτησης μεριδίων αγοράς. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα στην τελική γραμμή (-31,9%, στα 133,1 εκ. ευρώ), με το σύνολο των Ομίλων να εμφανίζουν μείωση καθαρών κερδών (ή αύξηση ζημιών) αν εξαιρεθούν έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από την «εποχικότητα» της καταγραφής της κοινωνικής εισφοράς ή άλλων μη-επαναλαμβανόμενων παραγόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουν τα μεγέθη των Jumbo και Folli-Follie Group, τα οποία παρέμειναν σε απόσταση αναπνοής από τα αντίστοιχα του 2009. Εν τάχει:

- Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας συνεχίζουν να στηρίζουν τα μεγέθη των ΚΑΕ(Folli-Follie Group), αντιπροσωπεύοντας πλέον το 52,6% των συνολικών (έναντι 49,4% το 12μηνο του 2009). Σε προϊοντικό επίπεδο κύκλου εργασιών, η αύξηση του τομέα κοσμήματα – ρολόγια – αξεσουάρ (+6,3% στα 509 εκ. ευρώ) ισοσκελίζει τη μείωση των πωλήσεων από πολυκαταστήματα (-6,6% στα 144,4 εκ. ευρώ) και ταξιδιωτικό τουρισμό (-6% στα 257,1 εκ. ευρώ) Η τελική γραμμή έχει επιβαρυνθεί από την καταγραφή μη-επαναλαμβανόμενου εξόδου 2,3 εκ. ευρώ που σχετίζεται με το μετασχηματισμό της Εταιρίας. Τα μεγέθη έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και από μη-επαναλαμβανόμενα συναλλαγματικά έξοδα (τα οποία εκτιμούμε σε 16 εκ. ευρώ). Στα αρνητικά, επισημαίνουμε ότι ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώνεται στα 652,3 εκ. ευρώ καθώς οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν εκτοξευθεί στα 649,4 εκ. ευρώ.

- Όμιλος Φουρλή: Μείωση πωλήσεων ιδίων καταστημάτων (-9%), μέσου καλαθιού αγορών (-3%) και μέσης απόδειξης (-8%) για τα ΙΚΕΑ, υποχώρηση πωλήσεων και για τα Intersport (-9%) αλλά ενίσχυση των αντίστοιχων εγχώριων μεριδίων αγοράς (+2% και +1,5% αντίστοιχα). Η επέκταση των Intersport στην Τουρκία υπό ελκυστικούς όρους (P/S: 0,26 και EV/EBITDA: 2,26 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης) και η νέα εμπορική επωνυμία που θα αναπτύξει ο Όμιλος σε επίπεδο λιανικής ενδέχεται να αποτελέσουν τους καταλύτες επανάκαμψης των μεγεθών.

-Αρνητικός (!) καθαρός δανεισμός (72,2 εκ. ευρώ) λόγω υψηλότατων ταμειακών διαθεσίμων (228,6 εκ. ευρώ) για τη Jumbo, παρά τις αυξημένες κεφαλαιακές δαπάνες που σχετίζονται με το άνοιγμα 6 νέων υπερκαταστημάτων (Ελλάδα 3, Κύπρος 1, Βουλγαρία 2). Παρά τη διατήρηση ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών ζήτησης, απορρόφησης των αυξήσεων του ΦΠΑ και πληθωρισμού κόστους σε ό,τι αφορά τα Κινεζικά προϊόντα του Ομίλου, επισημαίνουμε τη διατήρηση του μικτού περιθωρίου πάνω από τα επίπεδα του 50% (-243 μ.β. στο 50,28%). Τα αποτελέσματα είναι μη-συγκρίσιμα σε επίπεδο τελικής γραμμής καθώς κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρσι τα μεγέθη του Ομίλου είχαν επιβαρυνθεί και από την έκτακτη κοινωνική εισφορά (9,8 εκ. ευρώ).

- Πλαίσιο: Μείωση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) και στους 3 προϊόντικούς τομείς (είδη γραφείου, Η/Υ & ψηφιακές εφαρμογές, τηλεφωνία). Το βάρος πέφτει στην προστασία του ισολογισμού (διαφύλαξη ταμειακής ρευστότητας και μικτής κερδοφορίας ως εργαλεία αντιμετώπισης των συνθηκών ύφεσης), ώστε ο Όμιλος να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι ενός ανταγωνισμού που πλην Κωτσόβολου – Dixons είναι αμιγώς ζημιογόνος. Οι συνθήκες ύφεσης αναμένεται να παραμείνουν και για το σύνολο του 2011.

-Η πτώση των πωλήσεων του τομέα πληροφορικής (-28,9%, -86,8 εκ. ευρώ) ξεπερνά ως απόλυτο νούμερο τη μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών (-70,8 εκ. ευρώ) για την Infoquest. Η συνεισφορά των προϊόντων της Apple (10,1% και 28,7% επί του συνολικού κύκλου εργασιών και των προ-φόρων κερδών αντιστοίχως) έχει υπερδιπλασιασθεί σε επίπεδο πωλήσεων (+122,7%, στα 33,5 εκ. ευρώ) αλλά με σημαντικά μικρότερο λειτουργικό περιθώριο (-237 μ.β., στο 5,22%).

-Μείωση πωλήσεων χονδρικής (-27,3%) και λιανικής (-16,3%) για το Νάκα, ώστε παρά τη συγκράτηση του κόστους πωληθέντων (-19,9%) και των εξόδων διάθεσης (-12,8%), η κερδοφορία να πιέζεται σε όλες τις γραμμές, με την καθαρή να «γυρνάει» σε οριακές ζημιές. Οι προβλέψεις της Διοίκησης για διατήρηση των πτωτικών τάσεων και κατά το 1ο 6μηνο του 2011 (εκτίμηση μείωσης πωλήσεων 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι) αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας.

- Υποχώρηση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης των λευκών συσκευών (-37,2% στα 33,7 εκ. ευρώ), θετική επίδραση από διακοπή λειτουργίας ενός καταστήματος (EBITDA: -1,2 εκ. ευρώ και ζημιές 1,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2009), διατήρηση μικτών περιθωρίων και επιστροφή σε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές (1,4 εκ. ευρώ) για την Ηλεκτρονική Αθηνών.

- Αναδιάρθρωση δικτύου καταστημάτων (12 νέα – κλείσιμο 7 παλαιότερων) και σχετιζόμενα κόστη (3,4 εκ. ευρώ) πλήττουν περαιτέρω τα μεγέθη της Sprider, με την τελική γραμμή να επιβαρύνεται και από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς (670 χιλ. ευρώ). Στα θετικά, η ελαφρά ενίσχυση (+102 μ.β.) του μικτού περιθωρίου (στο 55,78%) παρά το ράλι της 1ης ύλης (βαμβάκι) και την απορρόφηση των 2 αυξήσεων του ΦΠΑ.

- Η μικρή συρρίκνωση της κοστολογικής βάσης (10,9%) δε δύναται να συγκρατήσει την υποχώρηση των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών για τη Moda Bagno (έπιπλα σπιτιού -32,1%, είδη υγιεινής -27,3%, έπιπλα κουζίνας -23,8%, πλακίδια –18,2%, είδη διακόσμησης –33,8%, εστίαση -6,9%).

-Διατήρησης της «δύσκολης» εικόνας για την Εικόνα – Ήχος: βασικοί λογαριασμοί ανάξιοι αναφοράς, αρνητικά ίδια κεφάλαια, αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, συρρίκνωση δικτύου.

Εξέλιξη Λειτουργικού Περιθωρίου Ομίλων Λιανικού Εμπορίου

Κατασκευές

Κατά το δωδεκάμηνο του 2010 ο κατασκευαστικός κλάδος παρουσίασε σημαντική υποχώρηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στην κερδοφορία. Αναλυτικότερα ο κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε κατά 24,3% στα 3,9 δις ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία περιορίστηκε κατά 43,5% στα 267,4 εκ Ευρώ ενώ παρουσίασε ζημιές ύψους 148,2 εκ. Ευρώ από κέρδη 36,8 εκ. Ευρώ το 2009. Το συνολικό κλαδικό περιθώριο κέρδους συμπιέστηκε κατά 1.190 μονάδες βάσεις στο -10% από 1,9% πέρυσι. Η συρρίκνωση της κερδοφορίας και η πίεση των περιθωρίων κέρδους οφείλονται τόσο στη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας όσο και στις καθυστερήσεις της πληρωμής των κατασκευαστικών εταιριών από το δημόσιο. Η ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας επηρέασε εμφανώς και τα αποτελέσματα των τριών μεγάλων του κλάδου καθώς η κερδοφορία τους παρουσίασε σημαντική μείωση. Η κερδοφορία του Ελλάκτωρα συρρικνώθηκε κατά 99% στα 549 χιλ. ευρώ από 64,9 εκ. Ευρώ το 2009, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφάνισε ζημιές ύψους 8,4 εκ. Ευρώ από κέρδη 72 εκ. Ευρώ (-111,6%) ενώ η J&P Avax παρουσίασε κέρδη 5,4 εκ. Ευρώ από 27 εκ Ευρώ το 2009 (-80%).

Η μείωση του περιθωρίου κέρδους του Ελλάκτορα οφείλεται κυρίως στη συνολική μείωση της κερδοφορίας εντός Ελλάδος λόγω μείωσης του ρυθμού εκτέλεσης των έργων, στην παραγωγή ζημιών της θυγατρικής εταιρείας Παντεχνική και στην παραγωγή ζημιών σε έργα του Ντουμπάι και του Κουβέιτ λόγω επιβάρυνσης των οικονομικών συνθηκών. Το ανεκτέλεστο της κατασκευής ανέρχεται σε 2,5 δις Ευρώ και απαρτίζεται από έργα ύψους 1.618 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα και έργα ύψους 853 εκατ. Ευρώ στο εξωτερικό. Η εμφάνιση ζημιών ύψους 8,4 εκ. Ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οφείλεται στην μη ύπαρξη κεφαλαιακών κερδών που προέκυψαν από την πραγματοποιηθείσα συμφωνία το 2009 με τον όμιλο GDF SUEZ ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 2.150 εκατ. Ευρώ με το 17% να αφορά έργα που εκτελούνται στο εξωτερικό. Οι καθυστερήσεις των δημοπρατήσεων επηρέασε αρνητικά τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και την τελική γραμμή του ομίλου J&P Avax ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται περίπου στα 2 δις Ευρώ.

Πηγή "Πήγασος Χρηματιστηριακή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive