Κατά το Βερολίνο, η κρίση στην ευρωζώνη δεν αποτελεί κρίση δηµοσίου χρέους, αλλά αποτέλεσµα του χάσµατος ανταγωνιστικότητας µεταξύ των χωρών και της κακής διαχείρισης που υπήρξε σε κάποιες από αυτές. Ως εκ τούτου, και το φάρµακο είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας – ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει πολλαπλασιασµό της ισχύος των προγραµµάτων λιτότητας που εφαρµόζονται σήµερα.
Τα ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Γι’ αυτό, προσέθεταν, η περίφηµη «συνολική λύση», που για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους έχει πολλαπλά συστατικά, µεταξύ των οποίων και η ενίσχυση του προσωρινού µηχανισµού σταθερότητας, του EFSF, «για µας αρχίζει και τελειώνει στα εργαλεία αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και στους τρόπους επίτευξής της». ∆ιευκρίνιζαν δε ότι δεν συζητούν καµιά πρόταση που είτε άµεσα είτε έµµεσα θα σή µαινε ανάληψη δηµοσίου χρέους άλλης χώρας από τη Γερµανία – όπως, για παράδειγµα, τη µείωση επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε Ελλάδα και Ιρλανδία ή πολύ περισσότερο τη χορήγηση νέων χαµηλότοκων δανείων προς χώρες µε προβλήµατα χρέους.
Οσο για την επιµήκυνση, στην οποία έχει επενδύσει η ελληνική κυβέρνηση από τη στιγµή που υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Συµβούλιο Υπουργών, διευκρινίστηκε ότι αυτή αφορά την εξοµοίωση των όρων Ελλάδας και Ιρλανδίας και τίποτε παραπέρα.
Αίσθηση προκάλεσε στους δηµοσιογράφους που έλαβαν µέρος στην ενηµέρωση η αδιαφορία των Γερµανών ειδικών στην προοπτική να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή και πλήρης χρεοκοπία, δεδοµένου ότι και γερµανικές τράπεζες είναι κάτοχοι γερµανικών οµολόγων. Η εξήγηση που δόθηκε είναι πως «ο µεγαλύτερος χαµένος θα είναι οι πολίτες της Ελλάδας, όχι εµείς – κι η απόφαση ασφαλώς δεν είναι δική µας».
Τεχνοκράτες της καγκελαρίας απέκλειαν και τη µείωση του επιτοκίου του δανείου προς την Ελλάδα
«Καταστροφή η επιστροφή στη δραχµή»
«ή επιστροφή
(της Ελλάδας) στη δραχµή µπορεί να µην είναι ταµπού, αλλά θα ήταν λάθος και θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ε.Ε.», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus».
Νέους όρους ζητεί ο νικητής των εκλογών
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΕ ΑΜΕΣΗ επαναδιαπραγµάτευση των όρων του Μνηµονίου ετοιµάζεται να προχωρήσει ο νέος Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, κίνηση που αφορά και την Ελλάδα. Στην περίπτωση που το ∆ουβλίνο καταφέρει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να µειωθούν τα επιτόκια για τη χορήγηση της βοήθειας των85 δισεκατοµµυρίων ευρώ ή να επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής των δανείων αυτών, τότε µπορεί να ανοίξει οδρόµος να πετύχει ανάλογη συµφωνία και η χώρα µας. Ενδεικτικό των εξελίξεων – και πιθανώς συγκρούσεων – που αναµένονται τώρα στους κύκλους τηςευρωζώνης από το νέο πολιτικό σκηνικό στηνΙρλανδία είναι ότι η Ανγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη συνάντησή της µε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε εκφράσει φόβους ότι µπορεί να χρειαστούν νέες σκληρές διαπραγµατεύσεις µε το ∆ουβλίνο στην περίπτωση που εκλεγεί ο Εντα Κένι – όπως κι έγινε.
Ο 60χρονος κεντροδεξιόςΠρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχει τώρα στη διάθεσή του µόλις τέσσερις εβδοµάδες (ώς τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου) για να πείσει τους Ευρωπαίους – και ιδιαίτερα τη Γερµανία – να δεχτούν αλλαγήστους όρους χορήγησης της βοήθειας. Ο Κένι, σύµφωνα µε το Ρόιτερ, εκτιµά ότι το Βερολίνο θα δεχτεί να µειώσει το επιτόκιο 5,8% των δανείων που έχει χορηγήσει η Ε.Ε., κάτι που,εάν τελικά γίνει,θα παρουσιαστεί σαν µεγάλη νίκη στην Ιρλανδία. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόµηκαι µια µείωση επιτοκίων κατά µία ολόκληρηποσοστιαία µονάδα δενθα µεταβάλει σηµαντικά το τεράστιο χρέος της χώρας αυτής που ανέρχεταισήµερα σε περίπου 155 δισεκατοµµύρια ευρώ. Σε αντάλλαγµα για µια πιθανή µείωση των επιτοκίων αυτών, εξάλλου, οι Ευρωπαίοι είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν νέεςπαραχωρήσεις εκ µέρους του ∆ουβλίνου. Πιο δραστική λύση θα ήταν ένα «κούρεµα» µέρους του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών,αναγκάζοντας ουσιαστικά ιδιώτες επενδυτές (τους οµολογιούχους και κυρίως ξένες τράπεζες) να χάσουν µέροςτων κεφαλαίων που είχαν δανείσει.
Η θυμοσοφία μας έχει δύο πολύ καλές παροιμίες για την κα Μέρκελ. "πίσω εχει η αχλάδα την ουρά" έλεγαν οι αγωνιστές μας του 1821. ΄Και "όποιος σκαβει τον λάκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα".
ΑπάντησηΔιαγραφή