ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρασβούργο, 16 Φεβρουαρίου 2011
Έως και 15% μείωση στην κατανάλωση νερού χάρη στους «ευφυείς υδρομετρητές». 40% το δυναμικό εξοικονόμησης νερού στην ΕΕ
Απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Ποτότσνικ, στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
«Οι πιλοτικές μελέτες και τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας έχουν αποδείξει την εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού λόγω της χρήσης των έξυπνων συστημάτων μέτρησης. Διαπιστώθηκε μείωση έως και 15% της ατομικής κατανάλωσης από καταναλωτές» αναφέρει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Ποτότσνικ απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Ο κ. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου, ζήτησε από την Επιτροπή στοιχεία για τα ευρωπαϊκά σχέδια διαχείρισης υδάτων καθώς και για έργα εγκατάστασης ευφυών υδρομετρητών με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων κατανάλωσης νερού.
Στην απάντησή του, ο κ. Ποτότσνικ επισημαίνει ότι η έξυπνη υδρομέτρηση εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο, ενώ η χρήση ευφυών μετρητών για την οικιακή παροχή πόσιμου νερού αυξάνεται και σε άλλα κράτη μέλη. Στη Μάλτα υλοποιείται σχετικό έργο με στόχο να τοποθετηθεί έξυπνος εξοπλισμός μέτρησης σε όλα τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον κ. Ποτότσνικ, «ανάλογες προσεγγίσεις θα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του επομένου έτους σε πολλές περιοχές και πρωτεύουσες της ΕΕ, ιδίως στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με έργα που εκτελούνται από δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης. Στο πλαίσιο έργου που εκτελείται στη Γαλλία, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιούνται περισσότερα από 350.000 έξυπνα υδρόμετρα».
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των πιλοτικών έργων, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος εξηγεί πως κανένα από τα πιλοτικά έργα έξυπνης υδρομέτρησης δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα, ωστόσο η χρήση υδρομετρητών αναμένεται να καλυφθεί από το πρόγραμμα «Υποστήριξη της πολιτικής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και συγκεκριμένα από το Θεματικό Δίκτυο ΤΠΕ για την αποδοτική χρήση του νερού - «@qua».
Αν και σε επίπεδο ΕΕ δεν καταρτίζεται πλαίσιο πολιτικής ειδικά για την έξυπνη μέτρηση της κατανάλωσης νερού, η Επιτροπή μέσω δύο μελετών σχετικά με την αποδοτική χρήση του νερού στα κτίρια και τη μείωση των διαρροών από δίκτυα διανομής νερού, εξετάζει τρόπους για την καλύτερη αξιοποίηση των υδρομετρητών καθώς και τη συμβολή τους στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη. «Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα τροφοδοτήσουν την επανεξέταση της στρατηγικής σχετικά με τη λειψυδρία και την ξηρασία, που θα ενσωματωθεί στον «Οδηγό για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών υδάτων», ο οποίος θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2012», αναφέρει ο κ. Ποτότσνικ. Τέλος, σημαντικές είναι οι προσπάθειες των οργανισμών τυποποίησης για την εκπόνηση προτύπου σχετικά με την έξυπνη μέτρηση της κατανάλωσης νερού και συγκεκριμένα ο καθορισμός ενιαίας ανά την ΕΕ ραδιοσυχνότητας για όλες τις δράσεις τηλεμέτρησης, συμπεριλαμβανομένου του νερού και του φυσικού αερίου.
Ο κ. Τσουκαλάς σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος δήλωσε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τους υδάτινους πόρους ανά τον κόσμο και πλήττουν δυσανάλογα τις χώρες με ξηρό κλίμα. Το νερό είναι ένας σπάνιος φυσικός πόρος και απαιτεί βιώσιμη διαχείριση τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ο «γαλάζιος χρυσός», όπως αποκαλείται, αναμένεται να είναι ο πλέον περιζήτητος φυσικός πόρος στον αιώνα που διανύουμε, ενώ ήδη περιοχές της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης νιώθουν έντονα τις επιπτώσεις της λειψυδρίας. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη το δυναμικό εξοικονόμησης νερού μόνο με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών ανέρχεται σε 40%. Οι έξυπνοι υδρομετρητές είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της κατανάλωσης νερού και συνεπώς η Ευρ. Επιτροπή οφείλει να θέσει φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εγκατάστασή τους. Δεν φτάνει όμως αυτό. Απαιτείται ριζική αλλαγή στην νοοτροπία των Ευρωπαίων πολιτών και στις καταναλωτικές συνήθειές τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε πόσιμο νερό και για τις επόμενες γενιές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.