Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ακυρη η συμμετοχή αλλοδαπών στις εκλογές των Ο.Τ.Α. Γράφει ο Κώστας Βενετσάνος

Συγκεκριμένα το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με Πρόεδρο τον Σωτ. Ρίζο και εισηγητή το Σύμβουλο Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλο, έκρινε με την 350/2611 απόφασή του ότι οι διατάξεις των άρθρων 14 έως 21 του Νόμου 3838/2010 “είναι ανίσχυρες” ως αντισυνταγματικές και αντίθετες με τα άρθρα 1,52 και 102 του Συντάγματος. Τα άρθρα 14 έως 21 του νόμου ρυθμίζουν τα του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλοδαπώ­ν πολιτών στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης “επιφυλάσσεται μόνο στους Ελληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή”.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ διαπίστωσε σωρεία αντιθέσεων των άρθρων 1α και 24 του νόμου με τα άρθρα 1, 4, 21, 25 και 108 του Συντάγματος.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος με την απόφαση η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την τελική κρίση.

(Σ.Σ. Σπανιότατα η Ολομέλεια διαφοροποιείται από τις αποφάσεις των Τμημάτων του ΣτΕ).

Μ’ όλα ταύτα, κατά το Υπουργείο τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου διότι θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί σχετικές ενστάσεις εντός 2μήνου από την ημερομηνία των εκλογών, πράγμα που δεν έγινε και η προθεσμία του διμήνου έχει παρέλθει.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, μπορεί τα πράγματα να μην είναι τόσο απλά και οι ημερομηνίες να μετράνε από την ημερομηνία που ήρθαν εις γνώση τωνενδιαφερομένων τα νέα στοιχεία (η απόφαση του ΣτΕ).

Την υπόθεση προκάλεσε με προσφυγή του στο ΣτΕ νεαρός δικηγόρος, καθαρά εξ’ ιδίας πρωτοβουλίας. Ο προσφεύγων ζητά ν’ ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30/4/2010 Απόφαση του Υπουργού που ορίζει τα δικαιολογητικά εγγραφής στο δημοτολόγιο και στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και η σχετική εγκύκλιος.

Αντιθέτως, παρέμβαση υπέρ της επίμαχης Υπ. Απόφασης, άσκησαν η Ελληνική Ενωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Αλβανικής ιθαγένειας Εντα Γκέμυ που είχε υποβάλει αίτηση συμμετοχής ως υποψηφία στις τοπικές Εκλογές.

Αξίζει τέλος να παραθέσουμε ένα εδάφιο της απόφασης του ΣτΕ, που αναφέρεται στον τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, όπως ορίζεται με το νόμο 3838/2010.

Η «πολιτογράφηση αυτή γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος "νόμιμης" διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους του εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Περιττό να σχολιάσουμε τις αντιδράσεις των κομμάτων και ιδιαίτερα των φερόμενων ως προοδευτικών. Πρόχειρες, ξύλινες, συνθηματολογικές και λυπηρές. Αν νομίζουν ότι τα πάντα ανάγονται στο διεθνιστικό λαϊκό κίνημα “με κορμό την εργατική τάξη”, τότε ξεχνάνε και την ιστορία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive