Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδράσεις για το γαλλο-γερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Ποιοι διαφωνούν και γιατί


Φουσκώνει η δυσαρέσκεια στην Ευρώπη απέναντι στο γερμανικό σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης που προβλέπει την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων με βάση τον πληθωρισμό, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη συνταγματική θεσμοθέτηση φρένων χρέους και ελλείμματος.

Οι προτάσεις της Angela Merkel για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που έχουν τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy, παρουσιάστηκαν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους τόσο απέναντι στους στόχους του σχεδίου όσο και στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν.

Η Merkel έκανε σαφές ότι η συμφωνία πάνω στους στόχους αυτούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμφωνήσει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, το Μάρτιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Αθήνα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο να δηλώνει: «Δεν µε ελκύει η πρόταση της κας Μέρκελ».

Διπλωματικές πηγές μετέφεραν στο Reuters το κλίμα αντιπαράθεσης που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Το Βέλγιο αντέδρασε στην ιδέα της κατάργησης των αυξήσεων στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό. Το τελευταίο που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας είναι μία κοινωνική κρίση. Σύμφωνα με το βελγικό σύστημα, τα σωματεία των εργαζομένων αποδέχτηκαν πέρυσι τη μείωση των μισθών χωρίς διαμαρτυρίες, αφού οι τιμές είχαν μειωθεί.

Αντίθετες στην κατάργηση του μέτρου είναι επίσης η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ισπανία, που εφαρμόζουν κάποια στοιχεία αυτόματης προσαρμογής των μισθών στον πληθωρισμό.

Η Ιταλία, που έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ μετά την Ελλάδα στην ΕΕ, τάχθηκε κατά της πρότασης για τη συνταγματική καθιέρωση στόχων για το χρέος.

Η Αυστρία αντιτάχθηκε στην υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού ορίου συνταξιοδότησης ή σε ένα κεντρικά υπαγορευμένο σύστημα που να συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με τις τάσεις του δημογραφικού σε κάθε χώρα.

Η Ιρλανδία απέρριψε την ιδέα της υιοθέτησης ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις ή την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Γαλλο-γερμανικό σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τις αιτίες της ευρωπαϊκής κρίσης, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος από χώρα του Νότου, που ωστόσο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Εάν πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πακέτο, το πρώτο τεστ είναι το εξής: Εάν είχαμε αυτό το πακέτο πριν από πέντε χρόνια, θα είχε αποφευχθεί η κρίση; Ένα πακέτο που περιλαμβάνει μόνο αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες δεν θα είχε αποτρέψει την κρίση στην Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία, οι οποίες είχαν πολύ ισχυρά δημόσια οικονομικά», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive