Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΕΥΡΩ, ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ & ΤΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Παρεμβαίνοντας κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και στη Μεσόγειο ως εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΕΥΡΩ

«κα υπουργέ, η Ευρώπη γνωρίζει ότι δε μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Εκεί είναι μονοπώλιο των χωρών της Άπω Ανατολής, της Κίνας και της Ινδίας. Η Ευρώπη λοιπόν κρατάει ψηλά το ευρώ και αγωνίζεται να ανέβει το ευρώ μόνο και μόνο επειδή αυτές οι χώρες θέλουν να έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους ευρώ. Έτσι η Ευρώπη θέλει να πουλάει ακριβά το νόμισμά της. Αυτή η διαδικασία όμως κουράζει, ιδρώνει τις χώρες που δεν έχουν τη βιομηχανία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας. Εμείς δεν έχουμε προϊόντα επώνυμα να πουλήσουμε σε τρίτες χώρες. Δε μπορούμε να τους πουλήσουμε τίποτα! Γιατί να πάρουν το λάδι από εμάς που είναι πολύ ακριβότερο από αυτό της Τυνησίας ή της Τουρκίας; Γιατί να πάρουν τα πορτοκάλια τα δικά μας, τη στιγμή που αυτά, υπό τις καλύτερες συνθήκες και με τους αγώνες των αγροτών, βγαίνουν στην αγορά του Μονάχου 4 φορές επάνω; Επομένως είμαστε θύματα της πολιτικής του ακριβού ευρώ. Η Αμερική αγωνίζεται να κρατάει χαμηλά το δολάριο, η Κίνα, παρά τις πιέσεις στο G7 και στο G20, κρατάει το γουάν χαμηλά. Εμείς ως Ευρώπη κρατάμε ψηλά το νόμισμα με συνέπεια η Ελλάδα συνεχώς να ολισθαίνει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

«Όσον αφορά αυτά που έχω ονομάσει "προικιά" δεν ανησυχώ καθόλου. Θα τα πάρουμε και τα τρία. Και ευρωομόλογο θα πάρουμε και επιμήκυνση του χρέους θα γίνει -του όλου χρέους, ας φοβούνται κάποιοι την φράση «αναδιάρθρωση»- και «κούρεμα» θα γίνει. Είμαι σίγουρος 100%. Αυτό, βεβαίως, θα γίνει με συνάρτηση κάποιων πραγμάτων για να σταθεροποιηθεί η ίδια η Ευρώπη και να πετύχει κάποιους στόχους συγκεκριμένους που θέλει η Ευρώπη. Όμως, δεν πρέπει να πέσουμε κατά καμία έννοια στην παγίδα των Γερμανών. Ο πατέρας μου και ο πατέρας πολλών εδώ μέσα πολέμησαν τη γερμανική κατοχή, δεν θα μας έρθει τώρα από άλλο «δρόμο» δια του νομίσματος, το οποίο επιχειρεί να κάνει η Γερμανία. Και το επιχειρεί η Γερμανία με ένα ανορθόδοξο τρόπο. Με ένα Σύνταγμα δικό της, που είναι δικό της. Το Σύνταγμα που ισχύει στη Γερμανία είναι το κατοχικό Σύνταγμα, το Σύνταγμα που επέβαλλαν οι σύμμαχοι το 1945. Δια αυτού του τρόπου που πάει η Γερμανία προσπαθεί να απαλλαγεί εκείνου του Συντάγματος, το οποίο της δημιουργεί κάποια αδιέξοδα στην δική της πολιτική. Αυτό ας το προσέχουν καλά κάποιοι. Δεν το συζητώ καθόλου. Προτιμώ νηστικός και αξιοπρεπής, παρά χορτάτος και αναξιοπρεπής. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτό που επιχειρείται από την Γερμανία πολύ με προβληματίζει και μου έκανε εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε προχθές όπως αντέδρασαν άλλες 19 χώρες. Δεν είμαι από αυτούς οι οποίοι θα έθετα εν αμφιβόλω τον πατριωτισμό του Έλληνα Πρωθυπουργού, ενδεχομένως άλλες σκοπιμότητες να τον οδήγησαν να σωπάσει. Όμως, τα θέματα είναι ίσως λίγο βαρύτερα και σοβαρότερα από όλα αυτά τα εξίσου και σημαντικά σοβαρά που γίνονται στην περιοχή μας».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

«Ήμουν νεαρός ρεπόρτερ, μόλις είχα τελειώσει το Λύκειο και δούλευα στο "Έθνος". Είχα πάει μία είδηση στον τότε διευθυντή μου, ότι στο Hilton, στο "Βυζαντινό", έπινε καφέ ο Νταγιάν με την κόρη του και έναν κορυφαίο Ελληνοκύπριο σκηνοθέτη. Η είδηση δεν αξιολογήθηκε, ήταν 19 Απριλίου του 1967, σε δύο μέρες κατέλαβαν με τις ερπύστριες οι Συνταγματάρχες την εξουσία. Η δική μου εκτίμηση από τότε ήταν ότι οι Αμερικάνοι ήθελαν να περιχαρακώσουν το "οικόπεδο". Και βρήκαν τον τρόπο να περιχαρακώσουν το οικόπεδο, γιατί ύστερα από λίγες ημέρες, έγινε ο πόλεμος Ισραήλ-Αιγύπτου. Ήθελαν να υπάρχει μια γραμμή άμυνας. Το 1973 ο τότε δικτάτωρ -ο Παπαδόπουλος- πίστεψε ότι πάτησε καλά στα πόδια του και στον επόμενο πόλεμο δεν άφησε τα ΝΑΤΟϊκά και αμερικανικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από την Κρήτη. Σε 24 ώρες τον είχαν πετάξει φέρνοντας την έτοιμη λύση που είχαν, τον Ιωαννίδη. Πολύ φοβούμαι ότι και τώρα ο Αμερικάνος, ενόψει των εξελίξεων στην περιοχή, θα περιχαρακώσει το οικόπεδο. Όχι βεβαίως με εκείνες τις συνταγές που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σήμερα, γιατί η δημοκρατία μας είναι πανίσχυρη -δεν χωράει καμία αμφιβολία- αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται σε αναζήτηση τρόπου περιχαρακώσεως. Δεν ξέρω εάν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση, η δομή αυτής της κυβέρνησης, αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, του εξασφαλίζει αυτά τα οποία ενδεχομένως να χρειαστούν, ή θα χρειαστεί να επιβληθούν άλλα μέτρα, δηλαδή εκλογές».

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

«Σήμερα, η ισχυρότερη βάση των Αμερικανών στην Ευρώπη, ναυτική και αεροπορική είναι της Σούδας. Δεν γνωρίζει κανείς, ούτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο αυτοί που περιγράφει ο νόμος -ο Σμήναρχος που είναι εκεί- το τι συμβαίνει μέσα στη μονάδα. Δεν ξέρουμε ποια αεροπλάνα υπάρχουν, τι πύραυλοι υπάρχουν, που ετοιμάζονται να πάνε, και είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια εντελώς παθητική θέση. Ερωτώ, λοιπόν, η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει σήμερα τι υπάρχει στην αμερικανική βάση της Σούδας; Ερωτώ, μπορεί ένας Έλληνας λειτουργός να πάει τώρα να περάσει σήμερα στη βάση; Ερωτώ, μπορεί ένας εισαγγελέας να περάσει μέσα; Όταν έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα για τις υπερπτήσεις που γινόντουσαν στη Σούδα, αμέσως ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης, έτρεξε να το διαψεύσει. Ζήτησα, λοιπόν, κι έγινε η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για τις υπερπτήσεις -θυμάται η κα Ξενογιαννακοπούλου, ήμασταν μαζί- και βρέθηκε ότι χρησιμοποιείτο και η Ελλάδα».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Θέλω να πω, λοιπόν, ότι τώρα με αυτά που γίνονται στη Αίγυπτο, τα οποία είναι εξαιρετικά, και αυτή η άμεση φυγή την οποία ήθελε να επιβάλει ο Αμερικάνος στον Μουμπάρακ, μπορούσε να επέλθει μιαν ανισορροπία, με εξαιρετική κατάληξη. Φοβούμαι ότι πρέπει να δούμε αυτές τις εξελίξεις με πάρα πολύ προσοχή. Η Αίγυπτος θα έχει ή έναν ήπιο ισλαμισμό, ο οποίος θα ελεγχθεί πλήρως από την Τουρκία και τον κ. Ερτογάν -και παραπέμπω στο πόνημα του κ. Νταβούτογλου- εξαιρετικά ανησυχητικό για εμάς αλλά και το Ισραήλ, το οποίο θα αισθάνεται ότι μπαίνει κάτω από την τανάλια της Τουρκίας. Ή θα πάει σε ένα βαθύ, έξαλλο ισλαμισμό, οπότε, αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι η πιθανότητα περαιτέρω εκρηκτικών καταστάσεων είναι πασιφανής».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος έπεσε στην παγίδα να κοινοποιήσει την πρόθεσή του να κατέβει κάτω. Σ΄ αυτές τις υποθέσεις, πρώτα πας και εν συνεχεία ενημερώνεις. Δεν θα άφηνε η Μ. Βρετανία τον ρόλο στον κ. Παπανδρέου, τον διατηρεί για την κα. Άστον. Χάσαμε χρυσή ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε εκεί παρόντες, στην εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μερικά πράγματα που είναι εξαιρετικά λεπτά, για να γίνονται με ένα τρόπο, θα έλεγα, ολίγον τι παρορμητικό, δεν λέω επιπόλαιο. Έπρεπε να είχε γίνει το ταξίδι και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει Έλληνας ο οποίος διατηρεί τις άριστες των σχέσεων και ο οποίος θα μπορούσε να έχει δρομολογήσει άνετα ένα επιτυχημένο ταξίδι συνεννόησης με τον Μουμπάρακ. Φοβούμαι, λοιπόν, ότι οι εξελίξεις της Αιγύπτου θα οδηγήσουν τους Αμερικανούς σε ένα πρόσθετο ενδιαφέρον περιχαρακώσεως του οικοπέδου. Επισημαίνω τον κίνδυνο. Σας λέω ότι, οι καιροί ου μενετοί και θέλω να ελπίζω ότι η παράμετρος αυτή θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive