Στη Βόρεια Ήπειρο εξελίσσεται ένα ενδιαφέρον πολιτικό σκηνικό, ύστερα από αυτονόητες δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα Πρόξενο σε εκδήλωση στην Κορυτσά.
Οι δηλώσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα [1] ήταν οι ακόλουθες:
«Χαίρομαι Έλληνες της Κορυτσάς που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Θα δώσουμε για άλλη μια φορά το ίδιο μήνυμα: Ναι, υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά. Ναι, οι ντόπιοι είναι Έλληνες. Δεν πρέπει να διστάσετε να δηλώσετε την ελληνική καταγωγή σας στην απογραφή, για να πιστοποιηθεί η πραγματική καταγωγή σας. Όσοι βρίσκεστε σε αμφιβολία και φοβάστε, ρωτήστε τον εαυτό σας να σας απαντήσει για την ελληνική καταγωγή σας. Πριν πάρετε την απόφασή σας να πάτε στο νεκροταφείο να δείτε του τάφους των παππούδων και των πατεράδων σας, την γλώσσα που γράφουν τα ονόματά τους. Είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτή η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή, αλλά ξεκινά με την ελληνική απογραφή. Υπάρχουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Και αυτά πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας που απαρτίζουν την Βόρειο Ήπειρο. Εδώ είναι η Βόρειος Ήπειρος. Η Βόρειος Ήπειρος υπάρχει.Στην Ελλάδα αυτό είναι αποδεκτό και θα αποδειχθεί περισσότερο με την καταγραφή του πληθυσμού, ώστε να εφαρμοστούν εδώ όλα τα δικαιώματα που προστατεύουν τις μειονότητες. Κουράγιο και ελπίδα για τον αγώνα»
Κατά το Αλβανικό ΥΠΕΞ, «Τέτοιες δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και παραβιάζουν το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών»
Φαίνεται κατά το Αλβανικό ΥΠΕΞ, τέτοιες δηλώσεις που αφορούν τα αυτονόητα: «Υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά, Οι Ντόπιοι στην Κορυτσά είναι Έλληνες, Απογραφείτε κατά συνείδηση και χωρίς δισταγμό, Υπάρχουν τα δικαιώματα της Μειονότητας, Η Βόρεια Ήπειρος υπάρχει» κ.α, δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και παραβιάζουν το πνεύμα φιλίας!... Με άλλο λόγια, το Αλβανικό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, βασίζεται σε αρχές όπως:
Μπροστά σε αυτή την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Αλβανίας, η οποία κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, Νικόλαο Πάζιο να δώσει διευκρινήσεις για τηςαυτονόητες δηλώσεις του Έλληνα πρόξενου.
Ο πρέσβης Πάζιος «άδειασε» τον πρόξενο, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν την Αθήνα [2]
Επίσης στο θέμα αυτό, υπήρξε και η «αντίδραση του Αναπληρωτή του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέφερε ότι η αλλαγή της εθνικότητας δεν ανήκει στην ευχέρεια των πολιτικών ή των προσωπικών επιδιώξεων αλλά τέτοιες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται σε γεγονότα» [1].
Ο δε «αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Αλβανίας, Κρέσνικ Σπαχίου, κατήγγειλε τις καταχρήσεις που γίνονται στην περιοχή της Κορυτσάς για την αλλαγή της εθνικότητας των κατοίκων της.
«Υπάρχει μια έντονη τάση να μεταβληθεί η εθνικότητα των κατοίκων της περιοχής της Κορυτσάς. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάχρηση, της αλλαγής ιθαγένειας. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την αλβανική καταγωγή μας», δήλωσε ο Spahiu.» [3]
Είναι φανερό πως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αλβανίας, δεν δίνει δεκάρα για το αν ή όχι υπάρχουν μειονότητες, και αν ή όχι καταπατώνται τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, και προσπαθεί να τα καλύψει με Δικαστικές Αποφάσεις. Μια απόφαση λοιπόν, κάποιων (πιασμένων ή όχι δικαστών) θα αποφασίσει για το αν κάποιοι είναι η όχι Έλληνες, στερώντας τους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Παραπονιούνται δε, ότι πρέπει να σταματήσει η κατάχρηση της αλλαγής ιθαγένειας, επειδή υπάρχει τάση να μεταβληθεί η εθνικότητα των κατοίκων της περιοχής της Κορυτσάς. Τάση η οποία σαφώς προκαλείται από τους ίδιους τους πολίτες, εν όψη του δημοψηφίσματος - το οποίο αποτελεί γι' αυτούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποδείξουν ότι δεν είναι ούτε αισθάνονται Αλβανοί!
Με άλλα λόγια, ενώ φαίνεται πως υπάρχει τάση από τους πολίτες, στο να επιλέξουν για τον εαυτό τους την Ελληνική ιθαγένεια, το Αλβανικό Συμβούλιο της Δικαιοσύνης, αντί να επικροτήσει αυτή την προσπάθεια απόδοσης Δικαίου (ο καθένας να δηλώσει αυτό που αισθάνεται), κάνει δημόσιες δηλώσεις, απειλές και επικλήσεις για να εμποδίσει την απόδοση Δικαίου προς χάρη του Αλβανικού Έθνους!
Η σχετική απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, δίνεται στην αναφορά [4].
Μέσα σε αυτή την απάντηση σημειώνω τις φράσεις κλειδιά, που δείχνουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση παίρνει την θέση του Πρόξενου Οικονόμου και όχι του Πρέσβη Πάζιου.
- «θέλω να σας πω ότι αντιλαμβανόμαστε την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία ως μία γέφυρα φιλίας των δύο λαών.», «Είναι σημαντικό και από την αλβανική πλευρά, η ελληνική εθνική μειονότητα να γίνεται αντιληπτή ως αυτή η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που σας είπα».
- «Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της [σσ. ελληνικής εθνικής μειονότητας] και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.»
- «Τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με σύγχρονους όρους προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων και με βάση τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και όχι αποκλειστικά, μόνο σε περιοχές που έχουν οριστεί ως «μειονοτικές ζώνες». »
- «Δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις.»
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το [1] διαβάζουμε στο τέλος:
«Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας Πρόξενος είχε τοποθετηθεί, δημόσια, κατά τον ίδιο τρόπο, και άλλες φορές.»
Είναι σαφές το πως θίγει το Ελληνικό ΥΠΕΞ, το γεγονός ότι ενώ τις άλλες φορές δεν υπήρξαν αντιδράσεις, αυτή την φορά διογκώθηκαν οι καταστάσεις από την Αλβανική για να δημιουργηθούν εντυπώσεις ενόψει εκλογών.
Σχετική καταδίκη κάνει και το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» EEMM-MEGΑ [5].
Στο σημείο αυτό, κυκλοφορεί ένα άρθρο [6] με τίτλο «ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ SOS» το οποίο δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την στάση της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστική φράση:
«Η κυβέρνηση λοιπόν της χώρας μας προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την αντίστοιχή της αλβανική, η οποία προβλέπει την «μη ανάμειξη» της Ελλάδας στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας στην υποθετική περίπτωση μελλοντικών ένοπλων συγκρούσεων επί αλβανικού εδάφους. Η δέσμευση αυτή έγινε στο πλέον υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και θεωρείται οριστική.»
Μια λογική επεξήγηση, για το τι ρόλο παίζει η παραπάνω μυστική συμφωνία, δίνεται από το γεγονός: «Το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσής μας εξηγεί πλήρως τα παραπάνω, αν ιδωθεί υπό το πρίσμα των επερχόμενων εξελίξεων στον αλβανικό νότο. Σύμφωνα μ’ αυτό, ο ελληνικός πληθυσμός που παραμένει εγκλωβισμένος στην αλβανική επικράτεια αναπόφευκτα θα τεθεί αντιμέτωπος με το εχθρικό κύμα των Κοσοβάρων που εισβάλλουν σιγά σιγά στην εν λόγω περιοχή.»
Μέσα σε όλα αυτά, και παρότι το Ελληνικό ΥΠΕΞ έχει πρακτικώς στηρίξει τη θέση του Προξένου, σκάει η είδηση ότι το ΥΠΕΞ τον απομάκρυνε [2] γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «Βόρειος Ήπειρος». Ο όρος αυτός είναι υπαρκτός όρος και αναφέρεται στις σύγχρονες εγκυκλοπαίδειες με αρκετό υλικό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά [7], και επομένως η χρήση του δεν αποτελεί λόγο για απομάκρυνση - εκτός κι αν η Κυβέρνηση έχει απαγορεύσει - μυστικά ως συνήθως - την χρήση του όρου αυτού, καθώς και την χρήση παράγωγων όρων όπως «Βορειοηπειρώτες».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Προξένου κ. Οικονόμου στην αναφορά [8]. Κάποιες χαρακτηριστικές απαντήσεις του ακολουθούν εδώ:
- «Έκανα το καθήκον μου. Τίποτε παραπάνω. Και ούτε ανακαλώ, ούτε θα ανακαλέσω ποτέ τα όσα είπα για Έλληνες και Βόρειο Ήπειρο! Γι΄ αυτό και ανακλήθηκα στην Αθήνα! Είχα συνείδηση της αποστολής μου. Ήμουν στην Βόρειο Ήπειρο! Εάν ήμουν στην Καμπέρα ή κάπου αλλού, θα λειτουργούσα υπό άλλες συνθήκες. Αλλά ήμουν στη Βόρειο Ήπειρο»…
- «Να δώσουν το παρόν στην Απογραφή! Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν για να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους για τη Βόρειο Ήπειρο!
Και όταν λέμε Βόρειο Ήπειρο, εννοούμε αυτό που περιγράφει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Δεν διεκδικούμε τα εδάφη, αλλά διεκδικούμε ανθρώπους και δικαιώματα. Και οι άνθρωποι εκεί είναι Έλληνες που καταπιέζονται από Αλβανούς και από Τσάμηδες…
Η Απογραφή είναι πολύ σημαντική! Και χαίρομαι, γιατί τα λόγια μου έπιασαν τόπο στην Κορυτσά και σπεύδουν μαζικά οι Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους και να εγγραφούν στην Ομόνοια! Για μένα αυτός ήταν ο στόχος! Και οι περισσότεροι από αυτούς τους Έλληνες της Κορυτσάς, το 80%, είναι Βλαχόφωνοι!
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι αυτό που επετεύχθη, τόσο που ανησύχησε ιδιαίτερα τους Αλβανούς, που διαμαρτυρήθηκαν, με αποτέλεσμα να ανακληθώ στην Αθήνα»….
«Προσωπικές μου απόψεις; Δεν είναι λοιπόν για τον Πρέσβη αυτοί εκεί οι άνθρωποι Έλληνες; Δεν είναι Βόρεια Ήπειρος; Είναι προσωπικές απόψεις αυτά; Γιατί δεν μιλάει; Κάθε τόσο καίνε την ελληνική σημαία κάτω από την Πρεσβεία και δεν μιλάει! Γιατί;»!
Η τελευταία μέχρι τώρα πληροφορία είναι η σχετική κατάθεση ερώτησης στη βουλή για το περιστατικό από τον κ. Κοραντή [9]. Το μείζον ερώτημα στην ανακοίνωση, που αποκομίζουμε όλοι μας είναι το εξής:
«Το ερώτημα όμως είναι σε τι διαφωνεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τα λεχθέντα από τον κ. Καμαρινό [σσ. Πρόξενος Οικονόμου-Καμαρινός]. Μήπως θεωρεί ότι οι Κορυτσαίοι δεν είναι Έλληνες; Μήπως θεωρεί ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν πρέπει να έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού στην επικείμενη απογραφή στην Αλβανία;»
Η ανάκληση του κ. Οικονόμου για τα όσα είπε, όταν η στάση του Ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν μη καταδίκασή της (με διπλωματικό τρόπο - βλ. §4), εγείρει ερωτηματικά για το αν η Κυβέρνηση κοροϊδεύει (ως συνήθως) τους Έλληνες πολίτες και δη μάλιστα τους Βορειοηπειρώτες και αν όντως έχει προβεί σε μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία ως αναφέρεται στην παράγραφο §5.
[2]. Το ΥΠΕΞ απομάκρυνε τον Θ. Οικονόμου από το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς, γιατί χρησιμοποίησε τον όρο Βόρειο Ήπειρο!!!
[3]. Οι Αλβανοί δείχνουν να φοβούνται την απογραφή, εμείς τι θα κάνουμε;
[4]. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα για τις δηλώσεις του Προξένου στην Κορυτσά
[5]. Το Κόμμα των Ελλήνων καταδικάζει τις έκνομες παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης
[6]. ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ SOS
[7]. Wiki Βόρεια Ήπειρος Ελληνικά / Αγγλικά.
[8]. Πρώτη συνέντευξη του Πρόξενου Κορυτσάς μετά την ανάκληση του από το ΥΠΕΞ
[9]. Ερώτηση Βουλευτή ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή περί ανάκλησης Γ. Προξένου Κορυτσάς
----- §1 -----
Οι δηλώσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα [1] ήταν οι ακόλουθες:
«Χαίρομαι Έλληνες της Κορυτσάς που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Θα δώσουμε για άλλη μια φορά το ίδιο μήνυμα: Ναι, υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά. Ναι, οι ντόπιοι είναι Έλληνες. Δεν πρέπει να διστάσετε να δηλώσετε την ελληνική καταγωγή σας στην απογραφή, για να πιστοποιηθεί η πραγματική καταγωγή σας. Όσοι βρίσκεστε σε αμφιβολία και φοβάστε, ρωτήστε τον εαυτό σας να σας απαντήσει για την ελληνική καταγωγή σας. Πριν πάρετε την απόφασή σας να πάτε στο νεκροταφείο να δείτε του τάφους των παππούδων και των πατεράδων σας, την γλώσσα που γράφουν τα ονόματά τους. Είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτή η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή, αλλά ξεκινά με την ελληνική απογραφή. Υπάρχουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Και αυτά πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας που απαρτίζουν την Βόρειο Ήπειρο. Εδώ είναι η Βόρειος Ήπειρος. Η Βόρειος Ήπειρος υπάρχει.Στην Ελλάδα αυτό είναι αποδεκτό και θα αποδειχθεί περισσότερο με την καταγραφή του πληθυσμού, ώστε να εφαρμοστούν εδώ όλα τα δικαιώματα που προστατεύουν τις μειονότητες. Κουράγιο και ελπίδα για τον αγώνα»
Κατά το Αλβανικό ΥΠΕΞ, «Τέτοιες δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και παραβιάζουν το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών»
Φαίνεται κατά το Αλβανικό ΥΠΕΞ, τέτοιες δηλώσεις που αφορούν τα αυτονόητα: «Υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά, Οι Ντόπιοι στην Κορυτσά είναι Έλληνες, Απογραφείτε κατά συνείδηση και χωρίς δισταγμό, Υπάρχουν τα δικαιώματα της Μειονότητας, Η Βόρεια Ήπειρος υπάρχει» κ.α, δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και παραβιάζουν το πνεύμα φιλίας!... Με άλλο λόγια, το Αλβανικό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, βασίζεται σε αρχές όπως:
- Δεν υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά.
- Οι Ντόπιοι στην Κορυτσά δεν είναι Έλληνες
- Απογραφείτε ως αυτό που εμείς θέλουμε - ως αλβανοί κι ας αισθάνεστε Έλληνες.
- Δεν υπάρχουν δικαιώματα της Μειονότητας.
- Η Βόρεια Ήπειρος δεν υπάρχει----- §2 -----
Μπροστά σε αυτή την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Αλβανίας, η οποία κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, Νικόλαο Πάζιο να δώσει διευκρινήσεις για τηςαυτονόητες δηλώσεις του Έλληνα πρόξενου.
Ο πρέσβης Πάζιος «άδειασε» τον πρόξενο, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν την Αθήνα [2]
----- §3 -----
Επίσης στο θέμα αυτό, υπήρξε και η «αντίδραση του Αναπληρωτή του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέφερε ότι η αλλαγή της εθνικότητας δεν ανήκει στην ευχέρεια των πολιτικών ή των προσωπικών επιδιώξεων αλλά τέτοιες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται σε γεγονότα» [1].
Ο δε «αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Αλβανίας, Κρέσνικ Σπαχίου, κατήγγειλε τις καταχρήσεις που γίνονται στην περιοχή της Κορυτσάς για την αλλαγή της εθνικότητας των κατοίκων της.
«Υπάρχει μια έντονη τάση να μεταβληθεί η εθνικότητα των κατοίκων της περιοχής της Κορυτσάς. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάχρηση, της αλλαγής ιθαγένειας. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την αλβανική καταγωγή μας», δήλωσε ο Spahiu.» [3]
Είναι φανερό πως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αλβανίας, δεν δίνει δεκάρα για το αν ή όχι υπάρχουν μειονότητες, και αν ή όχι καταπατώνται τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, και προσπαθεί να τα καλύψει με Δικαστικές Αποφάσεις. Μια απόφαση λοιπόν, κάποιων (πιασμένων ή όχι δικαστών) θα αποφασίσει για το αν κάποιοι είναι η όχι Έλληνες, στερώντας τους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Παραπονιούνται δε, ότι πρέπει να σταματήσει η κατάχρηση της αλλαγής ιθαγένειας, επειδή υπάρχει τάση να μεταβληθεί η εθνικότητα των κατοίκων της περιοχής της Κορυτσάς. Τάση η οποία σαφώς προκαλείται από τους ίδιους τους πολίτες, εν όψη του δημοψηφίσματος - το οποίο αποτελεί γι' αυτούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποδείξουν ότι δεν είναι ούτε αισθάνονται Αλβανοί!
Με άλλα λόγια, ενώ φαίνεται πως υπάρχει τάση από τους πολίτες, στο να επιλέξουν για τον εαυτό τους την Ελληνική ιθαγένεια, το Αλβανικό Συμβούλιο της Δικαιοσύνης, αντί να επικροτήσει αυτή την προσπάθεια απόδοσης Δικαίου (ο καθένας να δηλώσει αυτό που αισθάνεται), κάνει δημόσιες δηλώσεις, απειλές και επικλήσεις για να εμποδίσει την απόδοση Δικαίου προς χάρη του Αλβανικού Έθνους!
----- §4 -----
Η σχετική απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, δίνεται στην αναφορά [4].
Μέσα σε αυτή την απάντηση σημειώνω τις φράσεις κλειδιά, που δείχνουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση παίρνει την θέση του Πρόξενου Οικονόμου και όχι του Πρέσβη Πάζιου.
- «θέλω να σας πω ότι αντιλαμβανόμαστε την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία ως μία γέφυρα φιλίας των δύο λαών.», «Είναι σημαντικό και από την αλβανική πλευρά, η ελληνική εθνική μειονότητα να γίνεται αντιληπτή ως αυτή η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που σας είπα».
- «Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της [σσ. ελληνικής εθνικής μειονότητας] και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.»
- «Τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με σύγχρονους όρους προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων και με βάση τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και όχι αποκλειστικά, μόνο σε περιοχές που έχουν οριστεί ως «μειονοτικές ζώνες». »
- «Δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις.»
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το [1] διαβάζουμε στο τέλος:
«Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας Πρόξενος είχε τοποθετηθεί, δημόσια, κατά τον ίδιο τρόπο, και άλλες φορές.»
Είναι σαφές το πως θίγει το Ελληνικό ΥΠΕΞ, το γεγονός ότι ενώ τις άλλες φορές δεν υπήρξαν αντιδράσεις, αυτή την φορά διογκώθηκαν οι καταστάσεις από την Αλβανική για να δημιουργηθούν εντυπώσεις ενόψει εκλογών.
Σχετική καταδίκη κάνει και το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» EEMM-MEGΑ [5].
----- §5 -----
Στο σημείο αυτό, κυκλοφορεί ένα άρθρο [6] με τίτλο «ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ SOS» το οποίο δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την στάση της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστική φράση:
«Η κυβέρνηση λοιπόν της χώρας μας προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την αντίστοιχή της αλβανική, η οποία προβλέπει την «μη ανάμειξη» της Ελλάδας στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας στην υποθετική περίπτωση μελλοντικών ένοπλων συγκρούσεων επί αλβανικού εδάφους. Η δέσμευση αυτή έγινε στο πλέον υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και θεωρείται οριστική.»
Μια λογική επεξήγηση, για το τι ρόλο παίζει η παραπάνω μυστική συμφωνία, δίνεται από το γεγονός: «Το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσής μας εξηγεί πλήρως τα παραπάνω, αν ιδωθεί υπό το πρίσμα των επερχόμενων εξελίξεων στον αλβανικό νότο. Σύμφωνα μ’ αυτό, ο ελληνικός πληθυσμός που παραμένει εγκλωβισμένος στην αλβανική επικράτεια αναπόφευκτα θα τεθεί αντιμέτωπος με το εχθρικό κύμα των Κοσοβάρων που εισβάλλουν σιγά σιγά στην εν λόγω περιοχή.»
----- §6 -----
Μέσα σε όλα αυτά, και παρότι το Ελληνικό ΥΠΕΞ έχει πρακτικώς στηρίξει τη θέση του Προξένου, σκάει η είδηση ότι το ΥΠΕΞ τον απομάκρυνε [2] γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «Βόρειος Ήπειρος». Ο όρος αυτός είναι υπαρκτός όρος και αναφέρεται στις σύγχρονες εγκυκλοπαίδειες με αρκετό υλικό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά [7], και επομένως η χρήση του δεν αποτελεί λόγο για απομάκρυνση - εκτός κι αν η Κυβέρνηση έχει απαγορεύσει - μυστικά ως συνήθως - την χρήση του όρου αυτού, καθώς και την χρήση παράγωγων όρων όπως «Βορειοηπειρώτες».
----- §7 -----
Ακολουθεί η συνέντευξη του Προξένου κ. Οικονόμου στην αναφορά [8]. Κάποιες χαρακτηριστικές απαντήσεις του ακολουθούν εδώ:
- «Έκανα το καθήκον μου. Τίποτε παραπάνω. Και ούτε ανακαλώ, ούτε θα ανακαλέσω ποτέ τα όσα είπα για Έλληνες και Βόρειο Ήπειρο! Γι΄ αυτό και ανακλήθηκα στην Αθήνα! Είχα συνείδηση της αποστολής μου. Ήμουν στην Βόρειο Ήπειρο! Εάν ήμουν στην Καμπέρα ή κάπου αλλού, θα λειτουργούσα υπό άλλες συνθήκες. Αλλά ήμουν στη Βόρειο Ήπειρο»…
- «Να δώσουν το παρόν στην Απογραφή! Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν για να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους για τη Βόρειο Ήπειρο!
Και όταν λέμε Βόρειο Ήπειρο, εννοούμε αυτό που περιγράφει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Δεν διεκδικούμε τα εδάφη, αλλά διεκδικούμε ανθρώπους και δικαιώματα. Και οι άνθρωποι εκεί είναι Έλληνες που καταπιέζονται από Αλβανούς και από Τσάμηδες…
Η Απογραφή είναι πολύ σημαντική! Και χαίρομαι, γιατί τα λόγια μου έπιασαν τόπο στην Κορυτσά και σπεύδουν μαζικά οι Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους και να εγγραφούν στην Ομόνοια! Για μένα αυτός ήταν ο στόχος! Και οι περισσότεροι από αυτούς τους Έλληνες της Κορυτσάς, το 80%, είναι Βλαχόφωνοι!
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι αυτό που επετεύχθη, τόσο που ανησύχησε ιδιαίτερα τους Αλβανούς, που διαμαρτυρήθηκαν, με αποτέλεσμα να ανακληθώ στην Αθήνα»….
«Προσωπικές μου απόψεις; Δεν είναι λοιπόν για τον Πρέσβη αυτοί εκεί οι άνθρωποι Έλληνες; Δεν είναι Βόρεια Ήπειρος; Είναι προσωπικές απόψεις αυτά; Γιατί δεν μιλάει; Κάθε τόσο καίνε την ελληνική σημαία κάτω από την Πρεσβεία και δεν μιλάει! Γιατί;»!
----- §8 -----
Η τελευταία μέχρι τώρα πληροφορία είναι η σχετική κατάθεση ερώτησης στη βουλή για το περιστατικό από τον κ. Κοραντή [9]. Το μείζον ερώτημα στην ανακοίνωση, που αποκομίζουμε όλοι μας είναι το εξής:
«Το ερώτημα όμως είναι σε τι διαφωνεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τα λεχθέντα από τον κ. Καμαρινό [σσ. Πρόξενος Οικονόμου-Καμαρινός]. Μήπως θεωρεί ότι οι Κορυτσαίοι δεν είναι Έλληνες; Μήπως θεωρεί ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν πρέπει να έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού στην επικείμενη απογραφή στην Αλβανία;»
Η ανάκληση του κ. Οικονόμου για τα όσα είπε, όταν η στάση του Ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν μη καταδίκασή της (με διπλωματικό τρόπο - βλ. §4), εγείρει ερωτηματικά για το αν η Κυβέρνηση κοροϊδεύει (ως συνήθως) τους Έλληνες πολίτες και δη μάλιστα τους Βορειοηπειρώτες και αν όντως έχει προβεί σε μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία ως αναφέρεται στην παράγραφο §5.
Αναφορές:
[1]. Πρόξενε Οικονόμου προχώρα, οι Έλληνες πατριώτες είμαστε μαζί σου! [2]. Το ΥΠΕΞ απομάκρυνε τον Θ. Οικονόμου από το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς, γιατί χρησιμοποίησε τον όρο Βόρειο Ήπειρο!!!
[3]. Οι Αλβανοί δείχνουν να φοβούνται την απογραφή, εμείς τι θα κάνουμε;
[4]. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα για τις δηλώσεις του Προξένου στην Κορυτσά
[5]. Το Κόμμα των Ελλήνων καταδικάζει τις έκνομες παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης
[6]. ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ SOS
[7]. Wiki Βόρεια Ήπειρος Ελληνικά / Αγγλικά.
[8]. Πρώτη συνέντευξη του Πρόξενου Κορυτσάς μετά την ανάκληση του από το ΥΠΕΞ
[9]. Ερώτηση Βουλευτή ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή περί ανάκλησης Γ. Προξένου Κορυτσάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.