Ανεργία, μειώσεις αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πώληση ΔΕΚΟ, κλείσιμο φορέων και δραστικές περικοπές σε παροχές υγείας φέρνει το Δ' Μνημόνιο.
Η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο Δ' Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο, καθιστά σαφή την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων -ακόμα και από φέτος, καθώς υπάρχουν «κίνδυνοι» κατά την εφαρμογή του Προγράμματος.
Σε ακόμη μια προσπάθεια περαιτέρω πίεσης και εκφοβισμού, η τρόικα εκτιμά πως «δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας» του Προγράμματος για να στείλει μήνυμα -σε άλλο σημείο του Μνημονίου- ότι «απαιτείται κυβερνητικός προσδιορισμός, πολιτικός συντονισμός και συναίνεση ελληνικής κοινωνίας».
Ενδεικτικό της αστοχίας είναι και η απόκλιση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ το 2010, που στο παρά πέντε του χρόνου έφεραν την περαίωση (1 δισ. ευρώ) και τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών (4,9 δισ. ευρώ).
Το ανησυχητικό είναι ότι η τρόικα προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 2,5% και εκτόξευση της ανεργίας άνω του 14,7% κατά το τρέχον έτος. Η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται το επόμενο έτος, με 1% το 2012 και 2% τη διετία 2013 -2014.
Οι στόχοι που θέτει για το έλλειμμα είναι η μείωση στα 14,9 δισ. ευρώ (6,4% του ΑΕΠ) το 2012, 11,4 δισ. (4,8%) το 2013, 6,4 δισ. (2,6%) το 2014. Προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% φέτος και 1% το 2012-2013, κι ενώ παραδέχεται ότι οι αυξήσεις έμμεσων φόρων εκτίναξαν τον πληθωρισμό, προαναγγέλλει νέα αύξηση φόρων στο πετρέλαιο από το φθινόπωρο.
Σε 8 τομείς εντοπίζονται οι κυβερνητικές δράσεις-προοπτικές κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με το μεταφρασμένο κείμενο που δόθηκε χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών και είναι οι εξής:
Αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ
1 Το σχέδιο για τις ΔΕΚΟ που τρέχει φέτος αφορά αυξήσεις τιμολογίων, «προσαρμογές» σε μισθοδοσία, παροχές και απασχόληση, μείωση λειτουργικού κόστους και ιεράρχηση επενδύσεων για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Ενώ προβλέπεται και μείωση επιδοτήσεων. Το σχέδιο θα προβλέπει ακόμη ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν στο κράτος και ως εκ τούτου από ποιες θα αποχωρήσει το Δημόσιο.
2 Περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα διετούς διάρκειας (τέλη 2011 και τέλη 2012) για συγχώνευση φορέων, ενσωμάτωση λογαριασμών στον προϋπολογισμό και ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο φορέων.
3 Μείωση αποδοχών στο Δημόσιο, καθώς σε συνολικά επίπεδα είναι πάνω από τον ιδιωτικό τομέα, απλοποίηση μισθολογικής κλίμακας συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων, ακυρώσεις κενών θέσεων εργασίας, αυστηρότερη πολιτική για συμβασιούχους και μετατάξεις θα εξειδικευτούν με το Ενιαίο Μισθολόγιο, που θα ψηφιστεί το αργότερο τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου.
Μαχαίρι στα επικουρικά
4 Μπαίνει μεγάλο μαχαίρι σε επικουρικά και πρόνοιας, με στενή συνάρτηση μεταξύ εισφορών και παροχών. Μειώνονται τα Ταμεία Πρόνοιας και τα Επικουρικά. Αναθεωρείται ο κατάλογος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ώστε να αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% των υπαλλήλων.
Ενώ διατηρεί την «ετοιμότητα» να προσαρμόσει περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών Ταμείων. Μεταξύ αυτών είναι και το 65ο έτος συνταξιοδότησης, το οποίο, όπως υπενθύμισε και ο υπουργός Οικονομικών, θα προσαρμόζεται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής.
5 Επέμβαση σε παροχή υπηρεσιών, φαρμακευτικών δαπανών, χρηματοδότησης και διακυβέρνησης του συστήματος Υγείας.
6 Απελευθέρωση ενέργειας, που αφορά σε ανταγωνιστική πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, βαθμιαία απελευθέρωση τιμολογίων, αποδέσμευση μεταφοράς και διανομής από παραγωγή, σχέδιο απονομής διαχείρισης υδάτινων πόρων σε ανεξάρτητο φορέα.
7 Βγάζουν έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επιταχύνουν άλλα.
8 Μείωση των αμυντικών προμηθειών και δαπανών αμυντικών επιχειρήσεων, με διατήρηση των δυνατοτήτων εθνικής άμυνας. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.