Ένας Λίβυος διπλωμάτης, ο Αχμέντ Γκεμπρέλ 37 ετών, αναφέρει ότι οι ανατολικές περιοχές της Λιβύης είναι ελεύθερες και καλεί δημοσιογράφους και ιατρικές ομάδες να «μπουν» στο λιβυκά εδάφη μέσω της Αιγύπτου. Ο ίδιος βρισκόταν εκεί χθες και δηλώνει πως ο στρατός ενώθηκε με τους διαδηλωτές.ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ..
Στις περιοχές όμως που ο έλεγχος βρίσκεται στα χέρια του Καντάφι, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, σύμφωνα πάντα με τον διπλωμάτη. Ο ίδιος λέει ότι είναι «αδύνατον να βγει κανείς από την Τρίπολη και στα δυτικά σύνορα της χώρας, Τυνήσιοι και Αλγερινοί ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί επίθεση μετά την ομιλία του γιου του Καντάφι».
Το Ιράν παροτρύνει τον Καντάφι να σταματήσει. Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε το Λίβυο ηγέτη να υπακούσει στα αιτήματα των διαδηλωτών και να δώσει τέλος στο αυταρχικό καθεστώς, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Στους 1.000 οι νεκροί στη Λιβύη
Τους 1.000 είναι πιθανό να φτάνουν πια οι νεκροί στη Λιβύη σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι. «Δεν έχουμε πλήρη στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει, πιστεύουμε όμως ότι οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 1.000 είναι αξιόπιστες», είπε ο ιταλός υπουργός στους δημοσιογράφους σήμερα στη Ρώμη.
Ο Φρατίνι είπε ακόμη ότι από όσα έχει καταλάβει από τις αναφορές της ιταλικής πρεσβείας η ανατολική περιοχή της Λιβύης, η Κυρηναϊκή, δεν είναι πλέον υπό έλεγχο τον έλεγχο του Καντάφι.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τον όλο τον κόσμο
Κλίμα εμφυλίου πολέμου προσπαθεί να προωθήσει ο Μουαμάρ Καντάφι στου δρόμους της Λιβύης παρά τις συνεχείς παραιτήσεις πρέσβεών του αλλά και την διεθνή πίεση. Σε συνομιλία που είχε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Καντάφι, ο ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η χώρα του είχε δώσει όπλα ή πυραύλους στους Λίβυους διαδηλωτές , όπως είχε ισχυριστεί ο Καντάφι στην ομιλία του στην τηλεόραση.
Εντωμεταξύ το λιβυκό καθεστώς αναγνώρισε ότι υπάρχουν 300 νεκροί. Ο υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι από τους 300, οι 189 είναι πολίτες και οι111 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της χώρας δίνει μια επίσημη εκτίμηση για τα θύματα από την αρχή των διαδηλώσεων.
Οι διεθνείς αντιδράσεις εντείνονται με τις χώρες και τους οργανισμούς να τίθενται πλέον ενάντια του Λίβυου ηγέτη και του τρόπο που αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έθεσε την Λιβύη εκτός των συνεδριάσεών του. Ο γενικός γραμματέας, Αμιρ Μούσα, προειδοποίησε τον Καντάφι, πως η χώρα του θα αποβληθεί από τον Οργανισμό, εάν ο ίδιος δεν ανταποκριθεί στις δημοκρατικές απαιτήσεις του λαού του και δεν γίνει εγγυητής της ασφάλειάς του.
Το Περού από την άλλη, έγινε η πρώτη χώρα που «έσπασε» τους δεσμούς με την Λιβύη. Ο πρόεδρος της χώρας, Άλαν Γκαρσία, δήλωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να καθιερώσει ζώνη αποκλεισμού του λιβυκού εναέριου χώρου για να αποτραπεί η χρήση αεροσκαφών εναντίον του πληθυσμού της. Oι αμερικάνοι κάλεσαν όσους υπηκόους τους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την χώρα, να βρίσκονται σήμερα το πρωί στις 9 στο λιμάνι της Τρίπολης, με τα διαβατήριά τους για να μεταφερθούν προς την Μάλτα.
Το διάγγελμα Καντάφι
Ο Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε χθες Τρίτη, ότι προτίθεται να παραμείνει στη Λιβύη ως "επικεφαλής της επανάστασης", καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση από την οποία μπορεί να παραιτηθεί. "Θα πεθάνω σαν μάρτυρας", είπε, ενώ απείλησε ότι θα καλέσει τον λαό "να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα", εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο επικεφαλής της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι τον θάνατο. Πρόκειται για τη χώρα μου, αυτή των γονιών και των προγόνων μου», είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. «Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου», υπογράμμισε, στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση,
Αυτοχαρακτηρίστηκε "βεδουίνος πολεμιστής" που χάρισε "δόξα" στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό "διαστρεβλώνεται". «Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε», τόνισε. Ο Λίβυος ηγέτης, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές "συμμορίες", "προδότες" και "μισθοφόρους" που δεν εκπροσωπούν τον λαό. Επέρριψε τις ευθύνες για τις ταραχές στους νέους που, όπως είπε, "αντιγράφουν" όσα συνέβησαν σε άλλες αραβικές χώρες και προειδοποίησε ότι δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει βία εναντίον τους αλλά θα το κάνει, εφόσον χρειαστεί. Όπως είπε, έχει δώσει εντολή στον στρατό και την αστυνομία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Ο Καντάφι είπε ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος, ένα "νέο Αφγανιστάν", όπως το χαρακτήρισε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν την Τετάρτη στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο καθεστώς και στον ίδιο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ενέργειές του επισύρουν την ποινή του θανάτου.
Η βία στον αραβικό κόσμο «ρίχνει» τα χρηματιστηριακά ταμπλό
Ελληνικά πλοία στη Λιβύη για την μεταφορά Ευρωπαίων και Κινέζων πολιτών
Τελευταία ενημέρωση: 13:19
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.