Εικόνα

Οσοι πιστεύατε ,οτι το νερό είναι ενα αγαθό δωρεαν για όλους καλό είναι να αναθεωρήσετε,δεδομένου οτι τα παιχνίδια που παίζονται για τον έλεγχο ενος τετοιου στρατηγικού πόρου είναι πολλά.

Ειναι σίγουρο μάλιστα οτι έχετε ακούσει απο ειδικούς του είδους οτι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό και εννοείται οτι θα τον δημιουργήσουν οι ίδιοι που το έχουν υπο τον ελεγχό τους.

Που θέλω να καταλήξω?

Οτι αυτός ο πόλεμος έχει φτάσει και στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη.Απο πέρσι ακούγονται φήμες για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης).

Από το 2001 η ΕΥΑΘ εισέρχεται στο χρηματιστήριο ,εχει αρχίσει η πώληση μετοχών τους σε ιδιώτες επενδυτές.

Κύριος διεκδικητής των μετοχών της ΕΥΑΘ είναι η γαλλική εταιρία SUEZ που ελέγχει ποσοστό άνω του 5% των μετοχών από τον Δεκέμβριο του 2008. Η SUEZ έχει μεγάλο κύκλο εργασιών και αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταξύ των «βαρόνων του νερού».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΡΩΝΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ;

Η Γαλλία μπορεί να περηφανεύεται σαν πατρίδα της ιδιωτικοποίησης του νερού με τις «SUEZ» και «Vivendi Environnement» (μετονομασθεισα σε «VEOLIA Environnement») να είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως ιδιωτικές επιχειρήσεις νερού.

Η «SUEZ» ελέγχει υπηρεσίες νερού σε 130 χώρες, έχει περίπου 115 εκατομμύρια πελάτες και 173.000 υπάλληλους. Η «Vivendi» έχει Περισσότερα εδω