Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Για μυστική διπλωματία στο Ερζερούμ μιλά η Αντιπολίτευση και ζητά ενημέρωση


«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων Διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικά με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ.
Κατά τον Δ.Αβραμόπουλο, «είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα». «Το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και την Ελλάδα αποδυναμώνουν διπλωματικά και το στόχο, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή μας, δεν υπηρετούν» πρόσθεσε.

Στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει την ελληνική Βουλή, αφού δεν το έπραξε, ως όφειλε, πριν τη μετάβασή του στο Ερζερούμ, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι απαιτούνται λεπτοί και προσεχτικοί διπλωματικοί χειρισμοί και «δεν συγχωρείται η πρόχειρη και αφελής διπλωματία εντυπώσεων και διεθνών δημοσίων σχέσεων που, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, τη μειώνει και την εκθέτει σε κινδύνους».

Αλλά και ο Συνασπισμός έκανε λόγο για «συνέχιση της πολιτικής της μυστικής διπλωματίας». Ο Κώστας Ήσυχος, εκ μέρους του ΣΥΝ, σχολίασε ότι η συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν θα μπορούσε να έχει ιστορικό χαρακτήρα, «εάν είχαμε στις ανακοινώσεις των δυο πλευρών την οριστική και αμετάκλητη λήξη των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας από την Άγκυρα, εάν είχαμε, έστω, κάποια αναφορά στο διεθνές δίκαιο, με τον οριστικό τερματισμό και την εγκατάλειψη των ‘γκρίζων ζωνών’ στο Αιγαίο και την άρση του ‘casus belli’ από την γείτονα χώρα, εάν είχαμε κάποια σημάδια πρόθεσης αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εάν είχαμε εγκατάλειψη των σχεδίων κατασκευής του ‘τείχους του αίσχους’ στον Έβρο από τη χώρα μας, που δεν διασφαλίζει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, εάν θα είχαμε μια εξωτερική πολιτική που θα προωθεί την κατάργηση του συμφωνίας ‘Δουβλίνο ΙΙ’ η οποία ουσιαστικά απαγορεύει στην Ελλάδα την επαναπροώθηση σε τρίτες χώρες δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που το επιθυμούν και εάν είχαμε την εγκατάλειψη, από τις δυο χώρες, της ΝΑΤΟϊκής ομπρέλας που επιβάλλει αβάσταχτο οικονομικό κόστος στους δυο λαούς για υπέρογκους εξοπλισμούς που δεν σχετίζονται με τις αμυντικές τους ανάγκες, αλλά υπαγορεύονται από τα ΝΑΤΟϊκά και Ευρώ-ατλαντικά συμφέροντα».

Ο ΛΑΟΣ καλεί τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει στεφάνι στο Άσκαλε, «τον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών». «Αντιλαμβανόμαστε το πρωτόκολλο των επιδαψιλεύσεων του πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Ερζερούμ -πρώην Θεοδοσιούπολη- αλλά θα του συστήναμε να κατέθετε και ένα στεφάνι στον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών στο Aσκαλε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Για κλίμα μυστικής διπλωματίας, το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης, έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έκανε αυτή τη δήλωση αφού επεσήμανε ότι κάθε κίνηση ή προσπάθεια που συντελεί στην βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία είναι κατ' αρχήν θετική.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της Τουρκίας πέραν της επιστροφής ενός ακινήτου του Πατριαρχείου που η ίδια η τουρκική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι επεστράφη λόγω των ευρωπαϊκών δικαστικών αποφάσεων.

«Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, η Χάλκη παραμένει κλειστή παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι το θέμα ‘θα ρυθμιστεί’, ουδεμία παρέμβαση της Τουρκίας στον κ. Έρογλου υπάρχει, το Πρωτόκολλο της Άγκυρας δεν εφαρμόζεται και η ροή λαθρομεταναστών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής οφείλει να έχει διαφάνεια και εθνική συναίνεση. Φοβούμαι ότι λείπουν και τα δύο», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.

Απάντηση της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στον κ. Αβραμόπουλο τόνισε: «Στη ΝΔ, που με θράσος διαπιστώνει ερωτηματικά και ατυχείς διπλωματικές κινήσεις στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Τουρκία καθώς και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανακαλύπτουν ‘μυστική διπλωματία’, συνιστούμε να διαβάσουν, έστω και στοιχειωδώς, την ομιλία του Πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων.

«Ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - και με τόση ένταση - Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε τόση τόλμη, αποφασιστικότητα και σαφήνεια θέσεων για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και μάλιστα ενώπιον αυτού του ακροατήριου. Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, στιγμάτισε τις παραβιάσεις και το casus belli, ως συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε καλή γειτονία και δεν συμβιβάζονται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επίσης ζήτησε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Για άλλη μία φορά η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι διαθέτει φωνή, επιχειρήματα και ισχυρή διεθνή παρουσία» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.http://www.sofiatimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive