«Πρόχειρη λύση που δεν θα φέρει αποτελέσματα» θεωρεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σουφλίου Ευ. Πουλιλιός την πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να τοποθετήσει φράχτη στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία με στόχο να ανακοπεί το κύμα των λαθρομεταναστών που γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η κατάσταση στην περιοχή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς οι λαθρομετανάστες μόλις μπαίνουν στην Ελλάδα πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι εισβάλουν σε σπίτια και αδειάζουν τα ψυγεία από τρόφιμα.«Από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο είναι απόσταση 150 χιλιόμετρα. Τί θα σταματήσει ένας φράχτης μόλις 12,5 χιλιόμετρα;» αναρωτιέται ο δήμαρχος της πόλης του Σουφλίου που καταγγέλλει όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες τόσα χρόνια δεν φρόντισαν ώστε οι κάτοικοι του βορειότερου σημείου της χώρας να μην είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους που συνοδεύουν την λαθρομετανάστευση.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=49106948Ποια σημεία θα κλείσει ο φράχτης του Εβρου
Στην περιοχή της Νέας Βύσσας Έβρου αναμένεται να κατασκευαστεί έως τον Απρίλιο ο φράκτης με σίδερα και συρματοπλέγματα που στόχο έχει την περαιτέρω μείωη του αριθμού των μη νόμιμων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας απο τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. «Η πολιτική απόφαση για την κατασκευή έχει ληφθεί και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο σχεδιασμό του φράχτη ο οποίος θα έχει μήκος περίπου 12.5 χιλιόμετρα και ύψος περίπου τρια μέτρα» επεσήμαναν προς το BHMAonline αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και συμπλήρωναν ότι: «Ο φράχτης θα κατασκευαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν λαθρομετανάστες ή διακινητές να κόψουν τα σύρματα και να εισέλθουν στην χώρα μας». Παράλληλα όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει διαπιστωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκονται τα χερσαία σύνορα, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με χωράφια και έτσι δεκάδες λαθρομετανάστες περνάνε σχεδόν καθημερινά στην Ελλάδα χωρίς τη συνδρομή διακινητών.Στην υπόλοιπη μεθόριο υπάρχει το "φυσικό σύνορο" του ποταμού και εκεί περιπολούν διαρκώς τα μέλη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Φρόντεξ στην οποία συμμετέχουν έλληνες και ευρωπαίοι αστυνομικοί. Μάλιστα, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των λαθρομεταναστών από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησαν περιπολίες οι άντρες της Φρόντεξ. Ενδεικτικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου η μείωση έφτασε το 42,6%.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνιζαν πως στο φράκτη δεν θα υπάρχουν ηλεκτροφόρα σύρματα, όπως είναι αυτά στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, καθώς είναι αντίθετο στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Ακόμη έλεγαν πως θα υπάρχουν θερμικές κάμερες και συσκευές ανίχνευσης κίνησης και θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στη περιοχή. Πάντως, όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., λαθρομετανάστες παρά τον φράκτη συνεχίζουν να περνούν τα αμερικανομεξικανικά σύνορα. Ανάλογος φράκτης χωρίζει και τα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου. Αποτελεσματικότερος έχει αποδειχθεί ο φράκτης στην αφρικανική άκρη της ισπανικής μεθορίου, στην Θέουτα, αλλά εκεί μαζί με τα μέτρα αποτροπής λειτουργεί και διακρατική συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.
«Δώρον - άδωρον» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν τους μη νόμιμους μετανάστες αλλά και κάτοικοι του Εβρου την σκέψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οπως λένε «η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών επιλέγει να περνάει από το ποτάμι και όχι απο τα χωράφια. Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο φράχτης δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χρήματα η κατασκευαστική εταιρεία αλλά κυρίως οι σύγχρονοι δουλέμποροι καθώς θα δυσκολέψει η δουλειά τους και άρα θα ζητούν περισσότερα χρήματα απο τους μη νόμιμους μετανάστες για να τους περάσουν στην απέναντι πλευρά (σημ. αυτή τη στιγμή το κόστος του περάσματος είναι 400-500 ευρώ). Ωστόσο επειδή τα χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα θα βρουν άλλα σημεία να εισέρχονται στη χώρα μας». Επίσης, πρόσθεταν, ότι «έχει διαπιστωθεί πως πολλοί λαθρομετανάστες επιλέγουν να περνούν απο τα σημεία όπου βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση οι έλληνες και τούρκοι στρατιώτες στα φυλάκια γιατί ξέρουν πως ενώ τους βλέπουν να περνούν, κανείς δεν θα βγάλει όπλο να τους εμποδίσει καθώς υπάρχει ενδεχόμενο για διπλωματικό επεισόδιο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.