Η παραίτηση του Αχιλλέα Μητσού από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας σε πρώτη ανάγνωση μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί ως διάσταση πολιτικών απόψεων, άρα και ασυμφωνίας με τον αρμόδιο υφυπουργό. Τα όσα όμως δήλωσε είναι ενδεικτικά ενός όχι και τόσο λειτουργικού και αρμονικού κλίματος συνεργασίας σε ένα χώρο ευαίσθητο και επιφορτισμένο με το σχεδιασμό του μέλλοντος των επόμενων γενεών.
Κάνοντας λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά του Πανεπιστημιακού κόσμου από τον αρμόδιο υφυπουργό, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι υπήρχε “Μια προσέγγιση συνολικής απαξίωσης των πάντων, ότι όλοι είναι χάλια όλοι είναι για πέταμα κτλ. Δεν έχω αυτή την άποψη και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επικρατήσει μια τέτοια άποψη
στη λογική με την οποία δουλεύουμε”.
Ταυτόχρονα κατηγορεί τον αρμόδιο υφυπουργό για υπερσυγκεντρωτισμό, που έχει ως αποτέλεσμα οι προκηρύξεις των ερευνητικών προγραμμάτων να παραμένουν στο γραφείο του και να κινδυνεύει η απορρόφηση κονδυλιών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Αίσθηση όμως και έντονες αντιδράσεις από έμπειρους πανεπιστημιακούς προκαλεί η παραίτηση Μητσού, αφού συμπίπτει σε μια περίοδο πουαναμένονται τα αποτελέσματα αξιολόγησης 1.500 ερευνητικών προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από τα προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης».
Σε κάθε περίπτωση η παραίτησή του εγείρει πολλά ερωτηματικά και ακόμη περισσότερες επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας της έρευνας στα Πανεπιστήμια της χώρας, την ώρα που χιλιάδες νέοι και νέες άνεργοι πτυχιούχοι αλλά και κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα επιδιώκοντας ένα καλλίτερο και περισσότερο ελπιδοφόρο μέλλον...
Με πληροφορίες από : skai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.