Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Από την άλλη πλευρά του τείχους



Ο φράκτης που αποφάσισε να αναγείρει η Ελλάδα στα σύνορα της με την Τουρκία για να σταματήσει τους μετανάστες απομακρύνει λίγο περισσότερο την Κωνσταντινούπολη από την είσοδο της στην ΕΕ, πιστεύει ο αρχισυντάκτης της καθημερινής πολιτικής εφημερίδας Sabah Erdal Safak

Οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας επί του ελληνικού σχεδίου να αναγείρει έναν τοίχο κατά μήκους ενός τμήματος των κοινών συνόρων ήταν εξαιρετικά προσεκτικές και διακριτικές. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι λάθος να νομίζουμε ότι αυτή η απόφαση πηγάζει μόνο από την Ελληνική εσωτερική πολιτική και την Ελληνική κυριαρχία.
Πράγματι, αυτό το τείχος ή φράκτης με συρματόπλεγμα που θα σηκωθεί κατά μήκος του ποταμού Έβρου [Meriç στην τουρκική] αναπόφευκτα θα επηρεάσει τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας με αρνητικό τρόπο.
Το τείχος που τρέχει στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον οποίο οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι τον εμπνεύστηκαν, δεν έφερε απολύτως τίποτα στο Μεξικό. Αντίθετα, έβαλε αυτή τη χώρα σε μια κατάσταση ανίσχυρου Κράτους παρίας που προσπαθεί απεγνωσμένα να εξάγει τα οικονομικά και κοινωνικά του προβλήματα στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Όσον αφορά τους Παλαιστινίους ντροπιάζονται με αυτά τα τείχη που έχουν ανεγερθεί τόσο από την ισραηλινή πλευρά όσο από την αιγυπτιακή που τους καταδικάζει να ζουν σε μια υπαίθρια φυλακή.

Τα σύνορα της Ευρώπης σταματούν στα παράλια του Έβρου
Ο ποταμός Έβρος δεν οριοθετεί μόνο τα σύνορα μας με την Ελλάδα, αλλά επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας τέτοιος φράχτης μοιάζει με την τοποθέτηση αδιάβατων εμποδίων μεταξύ ημών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύουν την έννοια της ζώνης Σένγκεν, απτό σύμβολο μιας περιορισμένης κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Μαζί με τις δυσκολίες θεώρησης της βίζας μεταξύ ημών και της ΕΕ, προστίθεται ένα ακόμα φυσικό εμπόδιο. Αυτό το τείχος δεν είναι λοιπόν μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και δικό μας. Επιπλέον, η κατασκευή ενός τέτοιου φράχτη κατά μήκος του Έβρου θα ήταν δυστυχώς ένα μέσο για την επίτευξη του Σαρκοζιστικού οράματος για τα σύνορα της Ευρώπης που είχε διαψευσθεί από το Συμβούλιο των σοφών, υπό την Προεδρία του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Felipe Gonzαlez, εξηγώντας στην έκθεσή του Μαΐου 2010 ότι δεν είναι η γεωγραφία, όπως ισχυρίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά "οι αξίες που αποτελούν τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Η ανέγερση ενός τέτοιου τοίχου θα ήταν έτσι ένας τρόπος να λάβουμε το μήνυμα ότι τα σύνορα της Ευρώπης σταματάνε στον ποταμό Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive