ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στο Κατάρ σε κυβερνητική αποστολή Ενα πολυδαίδαλο παρασκήνιο έντονων κυβερνητικών διεργασιών κρύβεται πίσω από τη χθεσινή «επάνοδο» του κυβερνητικού εκπροσώπου στην υπενθύμιση των σαφών αποστάσεων από την «καταιγίδα» των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου.
Και ενώ οι 15 απαντήσεις που αναγκάστηκε να δώσει χθες σε αντίστοιχο αριθμό ερωτήσεων ο Γ. Πεταλωτής έδειχναν διάθεση πλήρους αποδοκιμασίας προσωπικών απόψεων του κ. Πάγκαλου (π.χ. για τον διορισμό κάποιου «κοπρίτη» στο Δημόσιο), στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου «ακροβατούσε» μεταξύ της απόφασης να αποτραβήξει την «εικόνα» της κυβέρνησης από τις αιχμηρές δηλώσεις και της «μυστικής» αποστολής του αντιπροέδρου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Και ενώ οι 15 απαντήσεις που αναγκάστηκε να δώσει χθες σε αντίστοιχο αριθμό ερωτήσεων ο Γ. Πεταλωτής έδειχναν διάθεση πλήρους αποδοκιμασίας προσωπικών απόψεων του κ. Πάγκαλου (π.χ. για τον διορισμό κάποιου «κοπρίτη» στο Δημόσιο), στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου «ακροβατούσε» μεταξύ της απόφασης να αποτραβήξει την «εικόνα» της κυβέρνησης από τις αιχμηρές δηλώσεις και της «μυστικής» αποστολής του αντιπροέδρου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτάτο αν οι αιχμηρές δηλώσεις εκφράζουν ή χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και απαντούσε ορθά-κοφτά ότι «χαρακτηρίζουν αυτόν που κάνει τις δηλώσεις», ο κ. Πάγκαλος, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, βρισκόταν στο «μακρινό» Κατάρ (μαζί με τον υφυπ. Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη) για την προώθηση της συνεργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα που δεν αφορούν όμως το Ελληνικό.
Το αντιφατικό τοπίο με το «άδειασμα» από τη μια του «τρόπου έκφρασης του Θ. Πάγκαλου, όχι όμως για κυβερνητικά θέματα», και την προσπάθεια από την άλλη να κρατήσει ψηλά το νήμα για τη δημιουργία ασφαλών προϋποθέσεων για κυβερνητικά άλματα λέγεται ότι ίσως και σήμερα θα «ερμηνευτεί» με επίσημες ανακοινώσεις, που ενδεχομένως θα υποβαθμίσουν προσωρινά τις αντιδράσεις από τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου.
Ωστόσο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο η αναστάτωση, η αμηχανία και ο έντονος προβληματισμός από τις «ενστάσεις», ακόμη και από υπουργούς, υφίστανται και προτρέπουν το Μαξίμου στην αποστολή σαφών μηνυμάτων. Αυτό επιχείρησε να κάνει χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως συνάδελφοί του υπουργοί ομολογούν ότι φράσεις του οδήγησαν σε συμπεράσματα για ακραίες λύσεις, που δεν απέκλειαν ακόμη και την «παραίτηση» του αντιπροέδρου.
Αναζητούν διέξοδο
Το ένα σενάριο διαδεχόταν το άλλο και σε λίγα λεπτά οι επισημάνσεις του κ. Πεταλωτή έκαναν πολλούς κύκλους σχολιασμού, αλλά από το Μαξίμου φρόντισαν να ρίξουν τους τόνους και να αναδείξουν την τεράστια σημασία της απρόσκοπτης συνέχισης του κρίσιμου κυβερνητικού έργου.
«Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε με τον δικό του τρόπο κάποιες απόψεις. Υπάρχουν όμως θεσμικά εκφρασμένες όχι μόνο απόψεις, αλλά και η πρακτική της κυβέρνησης για το πώς βλέπει τον δημόσιο τομέα, πώς βλέπει τις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη» τόνισε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι κάθε άλλη συζήτηση αδικεί τη δημόσια συζήτηση για την πορεία της χώρας. Είναι γεγονός ότι στο Μαξίμου δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον χειρισμό του θέματος που τους ταλανίζει τις τελευταίες μέρες, αλλά αναζητούν τρόπο «διαφυγής» και αντιμετώπισης των αρνητικών μηνυμάτων από οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, τον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου άλλωστε επιχειρούν μεγάλες τομές.
«Οσο ο πρωθυπουργός δεν έχει πει την τελευταία λέξη, δεν μπορούμε να στοιχηματίσουμε για τη συνέχεια» υπογραμμίζει έμπειρος συνεργάτης του, υποστηρίζοντας πάντως ότι καλό θα ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις των κυβερνητικών να μην προκαλούν, αλλά να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων και στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης. Κάποιοι υπουργοί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις προέβλεπαν ότι η πιθανή «παραίτηση» του κ. Πάγκαλου αποτελεί ανοιχτό κεφάλαιο και σχετικές αλλαγές μέχρι τον ανασχηματισμό, όποτε κι αν γίνει.
Βέβαια, το πρωθυπουργικό επιτελείο «έκλεινε» αποφασιστικά κάθε ενδεχόμενο «αρνητικής δημοσιότητας» εφεξής και «επέστρεφε» στη συλλογική ευθύνη για το ξεπέρασμα της κρίσης με μεταρρυθμίσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες, στην οικονομία και στους άλλους τομείς. Ο κ. Θ. Πάγκαλος, εν τω μεταξύ, από το Κατάρ διευκρίνιζε στους συνομιλητές του ότι στόχος του είναι το «ξεκλείδωμα» αποφάσεων που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της κυβερνητικής πορείας και την υπέρβαση της κρίσης.
Παρεμβάσεις από υπουργούς και στελέχη
Βολές για τη «ρητορική» και τους χαρακτηρισμούς
Είτε δημοσίως, είτε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ενόχλησή τους για τη «ρητορική» του αντιπροέδρου και ζητούν την περαίωση των... παρενοχλήσεων του κυβερνητικού έργου.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του για τις κατά καιρούς δηλώσεις του αντιπροέδρου. Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε πρόσφατες «αιχμές» του κ. Πάγκαλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις και πρόσθεσε επίσης: «Δεν με βρίσκει σύμφωνο και αισθητικά ο χαρακτηρισμός «κοπρίτες»». Κατά τον κ. Μπεγλίτη, ο καταγγελτικός λόγος δεν συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να γίνουν παραγωγικοί οι εργαζόμενοι. «Θα ήταν άδικο ορισμένες δηλώσεις να σκιάσουν μια συλλογική προσπάθεια», κατέληξε.
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αποδοκίμασε τις δηλώσεις Παγκάλου η Αριστερή Πρωτοβουλία (σ.σ.: με επικεφαλής τον Γ. Παναγιωτακόπουλο). Σε ανακοίνωσή της «καταδικάζονται» οι «ανοίκειοι χαρακτηρισμοί που δοκιμάζουν την αντοχή των πολιτών, την ώρα που ο φόβος, η ανασφάλεια και ο τρόμος αποτελούν την καθημερινή συνθήκη του ελληνικού λαού». Η Αριστερή Πρωτοβουλία συνεχίζει, υποστηρίζοντας για τον «υπουργό του φιάσκου των Ιμίων», ότι «η αισθητική διάσταση των λόγων του αντανακλά τις αντιλήψεις του περί πολιτικής, όπου ως φεουδάρχης καθυβρίζει τους υπηκόους του για να τους έχει υποταγμένους». Τέλος, καλεί τον Γ. Παπανδρέου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γιατί «οι προκλήσεις έχουν και τα όριά τους και στο τέλος συμπαρασύρουν όσους τις ανέχονται», ενώ επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες».
Φώφη Γιωτάκη
Θ. Πάγκαλος
Διαμηνύει πως δεν θα δώσει συνέχεια
Eνα απίστευτο μπλέξιμο, που θυμίζει περισσότερο τρικυμία στο ποτήρι (σ.σ. το οποίο όμως κινδυνεύει να σπάσει), στήθηκε γύρω από τον σχολιασμό των δηλώσεων Πάγκαλου από το Μέγαρο Μαξίμου. Στην αντιπροεδρία πιστεύουν πως πίσω από τις εναντίον του επιθέσεις κρύβεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «ο οποίος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον διορισμό του Θόδωρου». Οποια κι αν είναι η αλήθεια, στο παρασκήνιο ο Θ. Πάγκαλος διαμηνύει πως δεν θα δώσει συνέχεια, γιατί δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Αλλαγές
«Είμαι αντιπρόεδρος, δεν έχω ανταγωνισμούς με υπουργούς και δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτά τα παιχνίδια» είναι μια φράση που του αποδίδεται από συνεργάτες του. Η ουσία, όμως, είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη εξουσίας, που γεννά «ευκαιρίες» για συγκρούσεις κορυφής. Μπορεί το συντονιστικό να κέρδισε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά πολλά στελέχη που ένιωσαν να παραγκωνίζονται από την αναβάθμιση Ραγκούση και τη διατήρηση ενός ισχυρού Πάγκαλου επιμένουν να ζητούν αλλαγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.