Μήνυμα προς την Τουρκία ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ, στην οποία πήραν μέρος 180 πρέσβεις. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός καθιστούσε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχει στρατός κατοχής στην Κύπρο.
«Ειρήνη ή σύγκρουση» έθεσε το ερώτημα, και απάντησε ότι επιλέγουμε ειρήνη. Ωστόσο, και η ειρηνική συνύπαρξη έχει τις προϋποθέσεις της, τόνισε, και, επικαλούμενος πρόσφατο παράδειγμα υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται, ενώ πολύ εύκολα χάνεται,
«Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία;»
«Την παραμονή της άφιξής μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία. Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία», διερωτήθηκε. Αν θέλει ειρήνη η Τουρκία, αυτά πρέπει να σταματήσουν, συμπλήρωσε, αφού, όπως σημείωσε, η απειλή πολέμου δεν έχει θέση στις διμερείς σχέσεις, ούτε λύνει προβλήματα.
Στόχος της διάσκεψης των διπλωματών είναι ο συντονισμός των πρέσβεων που εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας.
Τουρκία και ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Η κρίση που περνάει η Ευρώπη σήμερα είναι συγκυριακή, είπε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση αυτή και θα είναι τότε σε θέση να συζητήσει ευνοϊκότερα την ένταξη της Τουρκίας. Αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη θα δουν τα πράγματα διαφορετικά είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, και κάλεσε τους Τούρκους πρέσβεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους.
Μήνυμα ειρήνης
Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός μετέφερε μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον ελληνικό λαό: «Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας». «Κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», τόνισε και αναφερόμενος στον τούρκο ομόλογό του, είπε: «Πιστεύω στον Ταγίπ Ερντογάν».
Ο Γιώργος Παναδρέου έτυχε αποθεωτικής υποδοχής, με επευφημίες και ζητωκραυγές στο γήπεδο Τζεμάλ Γκιουρσέλ στο Ερζερούμ, κατά τα εγκαίνιά του. Στο τέλος της ομιλίας του ευχήθηκε στα τουρκικά «καλή επιτυχία» σε όσους θα συμμετέχουν στους αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.
Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους υπουργούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του γηπέδου και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ επίσης και το φίλο μου Γιώργο και τους συνεργάτες του».
Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν
Η μαραθώνια συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ της Τουρκίας ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα, όπως και το θέμα του φράχτη στον Έβρο και η λαθρομετανάστευση, καθως και τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ελλάδα για την ενίσχυση των συνόρων της.
Το δεύτερο θέµα που κυριάρχησε ήταν η πορεία των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο ενώ ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το θέμα των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά.
«Υψηλού επιπέδου οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας»
Απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών που διεξάγεται στο Ερζερούμ.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ιστορικό» το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας απευθύνονται στους Τούρκους πρεσβευτές.
«Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
Τις επόμενες ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του σε ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία- για τη δημιουργία ευρωομολόγου και την κοινή οικονομική διακυβέρνηση.
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011
Παπανδρέου: «Δεν θα αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο» ΕΙΠΕ! Αλλά την ΙΔΙΑ ώρα τα τούρκικα αεροπλάνα, άλλαζαν τα φώτα στον ουρανό του Αιγαίου!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.