Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αγνόησαν ξανά την απαγόρευση κυκλοφορίας οι Αιγύπτιοι – Εκατοντάδες στους δρόμους, ο στρατός στο πλευρό τους! BINTEO ΦΩΤΟ

Kάιρο, Αλεξάνδρεια, Σουέζ, οι πόλεις της Αιγύπτου που δεν κοιμούνται ποτέ! Απλά γιατί ο λαός δε θα υποχωρήσει αν δεν πέσει το καθεστώς Μουμπάρακ.

Γιαέβδομη συνεχόμενη μέρα, η Αίγυπτος βρίσκεται στη δίνη των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ και στις λεηλασίες που ήδη άρχισαν (τρανό παράδειγμα το αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου. Την ίδια στιγμή, όμως, ο στρατός ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βια κατά των διαδηλωτών.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αρνείται να παραδώσει την εξουσία και αυτό εξοργίζει ακόμη περισσότερο το λαό. Η πλατεία Ταχρίρ, η πλατεία της Ελευθερίας δηλαδή, γέμισε και πάλι με κόσμο, σχεδόν την ώρα της δύσης του Ηλίου. Η απαίτηση να φύγει ο Μουμπάρακ εκφράστηκε ξανά. Ένα γκρουπ ανθρώπων, αποτελούμενο από άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κάθισαν στο έδαφος, σχηματίζοντας τη λέξη «φύγε».

Από τα μεγάφωνα γίνεται συνεχώς η ίδια έκκληση: αλλαγή και εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Ο στρατός βρίσκεται επίσης εκεί, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Για πρώτη φορά σήμερα, τα δυο κρατικά κανάλια, το al-Misriya και το Nile News μετέδωσαν εικόνες από την πλατεία Ταχρίρ. Μέχρι σήμερα εστίαζαν κυρίως στο να δείχνουν πολίτες να οργανώνουν την προστασία των περιουσιών τους από τους διαδηλωτές, ενώ έδειχναν και κόσμο και κριτικάρει το Αλ Τζαζίρα, η μετάδωση του οποίου έχει διακοπεί στην Αίγυπτο.

Ο στρατός στο πλευρό των διαδηλωτών - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο στρατός στο πλευρό των διαδηλωτών - ΦΩΤΟ REUTERS
Την ίδια ώρα, η κατάσταση χάους στα αεροδρόμια της χώρας παραμένει. . Φοιτήτρια από την Ολλανδία αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι και 80 ώρες στο αεροδρόμιο του Καΐρου για μια πτήση που θα την έπαιρνε μακριά από την κόλαση.

«Πρώτα μας είπαν ότι αεροπλάνα για τη Νότια Αφρική επρόκειτο να αναχωρήσουν, αλλά μετά μας είπαν ότι δε θα φύγουν. Όλοι εξοργίστηκαν, φώναζαν. Βλέπω όπλα, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, απλά περιμένουμε αλλά δεν υπάρχει βοήθεια για εμάς. Είμαστε φοβισμένοι και απελπισμένοι» ήταν η κραυγή αγωνίας της 22χρονης φοιτήτριας.

Αιγυπτιακές μονάδες στη χερσόνησο του Σινά
Η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, κυρίως γύρω από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο μετά το 1979, όταν Ισραήλ και Αίγυπτος υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία, βάσει της οποίας το συγκεκριμένο τμήμα της ερήμου μεταξύ των δυο κρατών είναι σε μεγάλο βαθμό αποστρατικοποιημένο.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται;
Φόβους πως ό,τι συνέβη στο Ιράν το 1979, με την ανατροπή του Σάχη από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί και την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας, μπορεί να επαναληφθεί τώρα στην Αίγυπτο εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ίδιο, όμως, «βλέπει» και η Τεχεράνη, μια επανάληψη των γεγονότων του 1979. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως είναι ώρα να ξεπεραστούν τα αυταρχικά καθεστώτα των μαριονέτων και να αφεθούν στις ισλαμικές διδασκαλίες. Οι κληρικοί και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι έφτασε αυτή η στιγμή για την Αίγυπτο αλλά και άλλες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive