Πεδίον δόξης λαµπρό για την εφαρµογή της πολιτικής του ιδιότυπου µνηµονίου θα είναι τα 5.500 στρέµµατα του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό θα γίνουν συντρίμμια και θρύψαλα, αφού προβλέπονται χρήσεις όπως οικιστική, τουριστική, επαγγελµατική, εµπορική και... αναψυχής, διότι είµαστε λαός «έξω καρδιά».Η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε παρατεταµένηκρίση πανικού και αντί να καταφύγει στα δοκιµασµένα Ζάναξ προτιµά τη συνταγή «α λα τρόικα» για να αντιµετωπίσει την πτώχευση και της ποιότητας ζωής και των ελεύθερων χώρων.
Τα βήµατα που ακολουθούνται είναι ίδια µε αυτά του µνηµονίου. Εν αρχή ην η κωλοτούμπα... Όπως προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι «λεφτά υπάρχουν» και µετά χάσαµε τη γη κάτω από τα πόδια µας, το ίδιο ακριβώς γίνεται και µε το Ελληνικό. Προεκλογικά ο πρωθυπουργός διερρήγνυε τα ιµάτιά του ότι ο χώρος θα γίνει στο σύνολό του Μητροπολιτικό Πάρκο και έναν χρόνο µετά έπεσαν στον «κουβά µε το µέλι».
Για την παραλία, ρε γαμώτο
Η συνταγή «α λα τρόικα» που εφαρµόζεται και στο Ελληνικό στηρίζεται στο τρίπτυχο:
♦ σοφοί από την αλλοδαπή,
♦ αδιαφάνεια,
♦ ξεβράκωµα.
Και για να εξηγούµαστε...
1. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ασεμπίγιο είναι ο... «Πολ Τόµσεν» της πτώχευσης των ελεύθερων χώρων, αφού, ως «σοφός αλλοδαπός», έχει αναλάβει τον σχεδιασµό της ανάπτυξης.
2. Η αδιαφάνεια έγκειται στο γεγονός ότι ανέλαβε τη δουλειά εν κρυπτώ. Ποτέ και από κανέναν δεν ανακοινώθηκε επίσηµα η εµπλοκή του Ασεµπίγιο στο Ελληνικό. Στην οπενγκοβάτη κυβέρνηση, που έφερε τη διαφάνεια και τη διαύγεια στον δηµόσιο βίο, κανείς δεν έκανε τον κόπο να ενηµερώσει τους πολίτες για το ποιος, µε ποιους όρους και µε ποιες προϋποθέσεις ανέλαβε να σχεδιάσει την τσιµεντοποίηση του Ελληνικού. Και ακόµα σε ποιον δίνει λόγο και από ποιον παίρνει κατευθύνσεις.
3. Και εδώ έρχεται η τρίτη παράµετρος: το ξεβράκωµα! Ο Ισπανός αρχιτέκτονας µιλάει απευθείας µε τους επενδυτές από το Κατάρ που έχουν καπαρώσει το Ελληνικό. Σύµφωνα µε πληροφορίες που δεν επιδέχονται αµφισβήτηση, ο Ασεµπίγιο δεν σχεδιάζει ανάλογα µε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αλλά των Καταριανών, αφού ο φόβος του Μεγάρου Μαξίµου είναι µήπως οι επενδυτές δεν ικανοποιηθούν στο έπακρο και το Ελληνικό εξελιχθεί σε νέο Αστακό.
Οι πληροφορίες λένε ότι στα 5.500 στρέµµατα θα γίνουν ξενοδοχειακές µονάδες, θεµατικά πάρκα, ολίγονπράσινο και µεγάλα οικοδοµικά τετράγωνα µε κατοικίες για να βγάλουν και οι επενδυτές το κατιτίς τους... Και σε αυτόν τον σχεδιασµό ο Ασεµπίγιο είναι «μανούλα»!
Το αξιοσηµείωτο είναι ότι ήδη έχουν αρχίσει διάφορες διαρροές για τον «κοινωνικό» χαρακτήρα που θα έχουν τα οικοδοµικά τετράγωνα µε τις κατοικίες - ουρανοξύστες κατ’ άλλους - αφού, σύµφωνα µε τον «Πολ Τόµσεν» της πολεοδομικής πτώχευσης, οι κατοικίες θα απευθύνονται «σε μεσαία κοινωνικά στρώµατα, ώστε η ύπαρξη της συγκεκριµένης µορφής κατοικίας να αποτελεί τη βάση τόσο της χρηµατοδότησης του έργου όσο και της δηµιουργίας ενός ζωντανού χώρου στο παράκτιο µέτωπο του Σαρωνικού».
Κατά τα άλλα, και για τυπικούς λόγους, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού (SPV) µε την ονοµασία Ελληνικόν Α.Ε., αφού στο Ελληνικό θα γίνει η πρεμιέρα της διαδικασίας fast track . Σε ποιον θα υπάγεται η ανώνυµη εταιρεία είναι άγνωστο... Θα υπάγεται στα Ολυµπιακά Ακίνητα ή στην Κτηµατική Εταιρεία του Δηµοσίου; Θα έχουν λόγο τα υπουργεία και ποιον ακριβώς; Μήπως η Ελληνικόν Α.Ε. θα λογοδοτεί και αυτήαπευθείας στους επενδυτές από το Κατάρ;
Μυστική αποστολή
Οι εν κρυπτώ διαδικασίες είναι πάντως της μόδας, αφού και για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης η ανάθεση του σχεδιασµού έχει γίνει στον µεγάλο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέτσο Πιάνο, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το παραµικρό. Με εντολή, µάλιστα, του πρωθυπουργού και στο πλαίσιο της... κρυψίνοιας που διακρίνει το Μέγαρο Μαξίµου, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος µετέβη στις 13 Δεκεµβρίου στην Τζένοβα, στο σπίτι του Πιάνο, για να δει τα τελικά σχέδια.
Αντί δηλαδή να έρθει ο Πιάνο ή κάποιοι από την οµάδα του στην Αθήνα, πήγαν η υπουργός ΤίναΜπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και η γενική γραµµατέας Μαρία Καλτσά... Και, όπως µαθαίνουµε, επελέγη η µυστική αποστολή για να µην χαλάσει η έκπληξη...
Ο πρόθυμος Ασεμπίγιο
Η ανάθεση του σχεδιασμού στον Ισπανό αρχιτέκτονα είναι παρτίδα για έναν και με σημαδεμένα χαρτιά, για να μην ξεφύγει καμία λεπτομέρεια. Ο Καταλανός αρχιτέκτονας είναι άλλωστε εδώ και χρόνια γνωστός για τις «καυτές» προτάσεις του. Και όταν λέμε «καυτές», εννοούμε τη γνωστή φιλοσοφία του για την ανάπτυξη μέσω της λογικής το υ «FIRE » (φωτιά), της λέξης που συγκροτούν τα αρχικά τεσσάρων εννοιών που πρεσβεύει για τις πόλεις ο Ασεμπίγιο και συγκεκριμένα Finance, Insurance, Real Estate , Enterprise.
Το όραμά του ο Ασεμπίγιο το είχε παρουσιάσει σε ανοιχτή συζήτηση που είχε πραγματοποιήσει το ΙΣΤΑΜΕ το 2006 με θέμα «Αρχιτεκτονική και νέα πόλη». Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η πόλη θα πρέπει να είναι σε ένα σταθερό σημείο από οικονομικής πλευράς, θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη, να υπάρχει επίσης το Real Estate για τα ακίνητα, ένα σύγχρονο μεσιτικό σύστημα ευέλικτο. Επίσης πρέπει να υπάρχει ένα επιχειρηματικό πλαίσιο, η εκπαίδευση, η ευκαιρία, ο επιχειρηματίας ο τολμηρός, αυτός που παίρνει ρίσκα και θα είναι αυτός ο οποίος θα παίρνει τις πρωτοβουλίες».
Διεθνές εργαστήρι
Ο Ασεμπίγιο δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του στην Ελλάδα, είναι, όμως, η πρώτη φορά πουεισακούγεται. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας στα μέσα του 1999 συμμετείχε σε ένα διεθνές εργαστήρι πολεοδομικού σχεδιασμού γιατην ανάπλαση του φαληρικού μετώπου που είχε συνδιοργανωθεί από την ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004», τον ΟΡΣΑ και το υπουργείοΠολιτισμού. Η πρότασή του περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την κατασκευή κατοικιών στον ευρύτερο χώρο του παράκτιου μετώπου του Φαλήρου - και ειδικότερα στην έκταση του πρώην Ιπποδρόμου - ώστε να προκύψουν έσοδα για το Δημόσιο. Τότε, όμως, κρίθηκε ότι θα ήταν λάθος να δρομολογηθούν τέτοιες κατασκευές σε έναν δημόσιο χώρο που είχε μόλιςαπελευθερωθεί, έπειτα από δεκαετίες διεκδικήσεων. Από τις προτάσεις που έκανε ο τελικός μελετητής υιοθέτησε κάποια στοιχεία, όπως η δημιουργία της εσπλανάδας, της αστικής πεζογέφυρας, που συνδέει τον χώρο του Ιπποδρόμου με τοπαράκτιο μέτωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.