ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ
Ευρωβουλευτής - Μέλος των Επιτροπών:
· Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων
· Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών
Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2010
Ευθύνη του Υπουργείου ο τραγικός θάνατος του εργάτη Ασίζ Εμάντ, λόγω μη συμμόρφωσης με διεθνείς συμβάσεις εργασίας και ευρωπαϊκές οδηγίες,
σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Οι Οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις επιτρέπουν στις συμβαλλόμενες αρχές να προβλέπουν ειδικούς όρους σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης, οι οποίοι ενδέχεται να αφορούν πτυχές κοινωνικού χαρακτήρα, εφόσον οι όροι αυτοί είναι συμβατοί με το δίκαιο της ΕΕ και εφαρμόζονται σύμφωνα με αυτό. Η ανάθεση της σύμβασης πρέπει επομένως να γίνεται με σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών τις οποίες εγγυάται η Συνθήκη», δήλωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. L. Andor σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη σχετικά με την αντιμετώπιση της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργολαβικές αναθέσεις του Δημοσίου Τομέα.
Με αφορμή και τον άδικο χαμό του αιγύπτιου Ασίζ Εμάντ, ενώ διατελούσε εργασίες καθαριότητας εκτός νομίμου ωραρίου, ανασφάλιστος και υπό ελλιπείς συνθήκες υγείας και ασφάλειας σε κτίριο του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, κονδύλια της οποίας διατίθενται για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την ενίσχυση της πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι εργολαβικές αναθέσεις του Δημοσίου Τομέα, στην πράξη λειτουργούν ιδιαίτερα σε βάρος εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης ή ανειδίκευτων. Αποτελούν μηχανισμούς παράκαμψης των νομίμων αποδοχών και όρων εργασίας, παράβασης των κανόνων υγείας και ασφάλειας και έξαρσης των διακρίσεων, σε προφανή αντίθεση με τις απορρέουσες από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας υποχρεώσεις των κρατών μελών, σχετικά με την προστασία του δικαιώματος στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους, του δικαιώματος σε δίκαιη αμοιβή, τη συνδικαλιστική ελευθερία, την αποτελεσματική πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε, ήδη, γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αναφορικά με:
· Την πρόθεσή της να προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη προκειμένου να κυρώσουν τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) Νο 94 για τις ρήτρες εργασίας στις συμβάσεις με το Δημόσιο, δεδομένης της επείγουσας και απαραίτητης ανάγκης να διασφαλισθεί ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε εργολαβικές αναθέσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το Υπουργείο Εργασίας που με τα τελευταία νομοθετήματά του καταστρατηγεί θεμελιώδη και κεκτημένα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας, μετατρέπεται τώρα και σε χώρο φυσικής εξόντωσης των εργαζομένων. Είναι απαράδεκτο στον αρμόδιο δημόσιο φορέα-εγγυητή της εργασιακής νομιμότητας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς και ασφαλούς δουλειάς, να παρέχονται υπηρεσίες εκτός νομίμου ωραρίου σε απάνθρωπες συνθήκες και μάλιστα από ανασφάλιστους εργαζόμενους. Όταν αδυνατείς να εξασφαλίσεις την τήρηση των εργατικών κανόνων στα του οίκου σου, πώς θα μπορέσεις να επιτύχεις την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε μια πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας; Όταν ευαγγελίζεσαι τη διαφάνεια παντού, πως είναι δυνατόν να αποκρύπτεις εσκεμμένα τις πραγματικές διαστάσεις ενός τραγικού γεγονότος; Οι δημόσιες συμβάσεις με τις εταιρείες εργολάβων φαίνεται ότι υπογράφηκαν “με τη μορφή του κατεπείγοντος”, όπως και οι νόμοι για τις εργασιακές σχέσεις που νομιμοποιούν τις πιο ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας (36 μήνες για εργολαβίες και ενοικίαση) με στόχο τη δημιουργία ενός αναλώσιμου και φτηνού εργατικού δυναμικού “μιας χρήσης”, με τραγικές συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.