Αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον ότι το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας διαρκώς διευρύνεται.Η απόκλιση αυτή αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στο εισόδημα (της Αττικής είναι τετραπλάσιο της Ευρυτανίας), αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης, πράγματα που οδηγούν τους κατοίκους της επαρχίας προς την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο βασικές παραμέτρους, που απασχολούν κυρίως τους κατοίκους της επαρχίας.Την υγεία και το εισόδημα.
Πώς να μείνουν οι νέοι στις ρίζες τους όταν τα Κέντρα Υγείας το μόνο που μπορούν να τους προσφέρουν είναι η μέτρηση πίεσης και η συνταγογράφηση φαρμάκων;
Πώς να ζήσουν μ’ ένα αγροτικό οικογενειακό εισόδημα που εκπροσωπεί το 50% του μέσου ελληνικού εισοδήματος και μάλιστα με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον;Οι νέοι για να μείνουν στα χωριά τους χρειάζονται στήριξη και στήριξη δε σημαίνει μόνο επιδοτήσεις. Σημαίνει και τη δημιουργία συνθηκών πολυαπασχόλησης, επενδυτικών διαρθρώσεων στη γεωργία και κυρίως άρση των ανισοτήτων κέντρου-περιφέρειας.
Πολλοί θα αναρωτηθούν αν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά. Και βέβαια υπάρχουν.Ας δούμε τι έγινε και τι γίνεται με τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.Η μέχρι σήμερα διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Κ.Π.Σ.) όχι μόνο δεν συνέβαλε στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αλλά και μεθοδεύτηκε να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπιμότητες. Πάμπολλα έργα, άχρηστα, κατασκευάστηκαν για τους ολυμπιακούς αγώνες, όταν ακόμα και σήμερα στις επαρχιακές πόλεις τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο σε χωμάτινα γήπεδα.Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι με το Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) θα άρχιζε η ανάκαμψη της περιφέρειας, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα δεδομένα με βάση τα οποία συντάχθηκε ο περιφερειακός χάρτης κατανομής των συγκεκριμένων κοινοτικών κονδυλίων ήταν λαθεμένα σε βάρος της περιφέρειας....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.