Από μία κλωστή κρέμεται το μορατόριουμ κυβέρνησης - ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, εν όψει της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τα εθνικά θέματα στη Βουλή, που έχει ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς και θα διεξαχθεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι η ενημέρωση που λαμβάνει από την κυβέρνηση είναι αποσπασματική και επιφανειακή, ενώ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο συζητήσεων που γίνονται τόσο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, όσο και στις συναντήσεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ για το Σκοπιανό.

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση της έννοιας «εμπιστευτικότητα» και εστιάζει στα σενάρια περί μυστικής διπλωματίας. Παρατηρούν ότι κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί (Νταβούτογλου, Μπαγίς) μιλούν κάθε τόσο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν τα τετ α τετ με τους ομολόγους τους της ΠΓΔΜ, σε μία διαδικασία που παραπέμπει σε «διμεροποίηση» του Σκοπιανού.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαβεβαίωση του Δημήτρη Δρούτσα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο». Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε ότι «όταν διεξάγονται τακτικές "διερευνητικές επαφές" μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και τίποτε δε γνωρίζουμε σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης και τίποτε δεν ανακοινώνεται, αυτό μας υποψιάζει και προδιαθέτει αρνητικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε τα σενάρια συνεκμετάλλευσης και απάντησε ότι κάποιοι «επιχειρούν και πάλι να στηριχτούν σε θεωρίες συνωμοσίας, να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα φόβου και σύγχυσης. Κρύβονται πίσω από ανέξοδα και λαϊκίστικα συνθήματα, όπως περί μυστικής διπλωματίας».

Οι λεκτικές επιθέσεις φιλίας των Νταβούτογλου - Μπαγίς, πάντως, παραμένουν άνευ αντικρίσματος. Αντίθετα, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο κατεγράφησαν δύο περιπολίες (από τη φρεγάτα «Salih Reis» στις 14 Δεκεμβρίου και από την κορβέτα «Bodrum» στις 22 του μηνός) και μία διπλή υπέρπτηση από οκτώ (!) τουρκικά F-16 σε Φούρνους - Αγαθονήσι (21 Δεκεμβρίου). Η Αγκυρα επιμένει, δηλαδή, στη λογική «μαστίγιο και καρότο».

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δε διανύει εύκολη περίοδο, παρά την εξαιρετική πορεία της τουρκικής οικονομίας:
- Στο μέτωπο της ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε τέλμα και η Τουρκία δέχεται πιέσεις να προχωρήσει κινήσεις έναντι της Κύπρου.
- Ο νέος αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι «φρέσκο» πρόσωπο και κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος κόμματος, ενώ έχουμε ακόμη 6 μήνες μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου.
- Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδειξε έντονο εκνευρισμό για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για από κοινού καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Και η Αγκυρα διαπιστώνει ότι η «επεκτατική» εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή έχει (και) δυσάρεστες παρενέργειες...
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=72874