Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ντιντήδες και νταήδες στη Ν.Δ. Το ιδεολογικό χάσµα και οι προσωπικοί διαγκωνισµοί στο επιτελείο της Ρηγίλλης
Μέσα στο καταχείµωνο, ο δικηγόρος Φαήλος (Γαρουφαήλ) Κρανιδιώτης έβαλε φωτιά στη Ν.Δ. επενδύοντας στην «ιδεολογική καθαρότητα» του κόµµατος και αποκηρύσσοντας τους «ντιντήδες». Οι θέσεις του ίσως περνούσαν απαρατήρητες εάν δεν ήταν προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαµαρά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πρόσωπο µε ισχυρές προσβάσεις στη νέα ηγετική οµάδα της Ρηγίλλης και εάν δεν γίνονταν την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. «σβήνει και γράφει» ονόµατα στον κατάλογο του γαλάζιου ανασχηµατισµού.
Ακόµη περισσότερο, εάν δεν ήταν επικεφαλής του εθνικοπατριωτικού Δικτύου 21, που λειτούργησε ως εµπροσθοφυλακή στη µάχη για την εκλογή του κ. Σαµαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. και σήµερα διεκδικεί, µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λόγο και ρόλο στη συντηρητική παράταξη.
Στελέχη που κινούνται στον κύκλο των συνοµιλητών του λένε ότι ο δικηγόρος δεν έχει κανένα πρόβληµα να προκαλεί και να δοκιµάζει τις αντοχές παλαιών στελεχών του κόµµατος, οµνύοντας πάντα στοόνοµα του κ. Σαµαρά. Απεναντίας, θεωρούν ότι απολαµβάνει την αναταραχή που προκαλείται. Το πρόβληµα για τη Ν.∆. είναι ότι οι αναταράξεις χτυπούν στην καρδιά της Ρηγίλλης, όπου συνυπάρχουν φίλοι και πολιτικοί εχθροί του, δηµιουργώντας ένα διχαστικό τοπίο µε ευρύτερες συνέπειες στο γαλάζιο οικοδόµηµα.
Οι περισσότεροι στη Ν.∆. θεωρούν ότι οι εµπρηστικές παρεµβάσεις του κ. Κρανιδιώτη εντάσσονται στον πόλεµο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάµεσα στους φίλους του κ. Σαµαρά πριν από τη διεκδίκηση της αρχηγίας και σε εκείνους που τον ακολούθησαν µετά – αφορά, εν ολίγοις, το µοίρασµα της νέας πίτας εξουσίας στα ηγετικά κλιµάκια του κόµµατος. Κύκλοι της Ρηγίλλης προχώρησαν χθες σε πολιτικό «άδειασµα» του κ. Κρανιδιώτη, αναφέροντας ότι δεν έχει επίσηµη θέση, ούτε είναι σύµβουλος του κ. Σαµαρά, αλλά«ένα απλό µέλος του κόµµατος που επικοινωνεί τις απόψεις του».
Σχεδόν όλοιστην αξιωµατική αντιπολίτευση, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ο κ. Κρανιδώτης έχει θέση στον στενό κύκλο εµπιστοσύνης που διαµορφώθηκε µε τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον κ. Σαµαρά από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης και παρέµειναν µαζί του και στα χρόνια που πέρασε στην «άγονη γραµµή» της πολιτικής. Στον ίδιο κύκλο ανήκουν και στελέχη που τον ακολούθησαν στη Ρηγίλλης, µε θέση στο νέο οργανόγραµµα, όπως ο οικονοµολόγος Χρύσανθος Λαζαρίδης, συντάκτης των οµιλιών και εξ απορρήτων σύµβουλος σήµερα του προέδρου της Ν.∆., ο Γιώργος Μουρούτης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόµµατος και ο ∆ιον. Καραχάλιος, γραµµατέας για τις σχέσεις κόµµατος και κοινωνίας. ∆εν είναι συµπτωµατικό ότι όλοι τους διαδραµάτισαν ενεργό ρόλο και στο ∆ίκτυο 21, καθώς µέλος του είχε διατελέσει και ο πρόεδρος της Ν.∆. Η συγκεκριµένη οµάδα, που διατηρεί τον δικό της κώδικα επικοινωνίας µε τον κ. Σαµαρά, εκλήθη από την πρώτη στιγµή να συνεργαστεί µε την οµάδα των πολιτικών στελεχών που συγκρότησαν το νέο προεδρικό και κοµµατικό επιτελείο, αρχής γενοµένης από τον εκπρόσωπο του κόµµατος Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του κ. Σαµαρά, καθηγητή Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Στην πορεία προστέθηκαν και άλλα επιτελικά στελέχη, όπως ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής (πρώην Κεντρική Επιτροπή) Ανδρέας Λυκουρέντζος και τουλάχιστον έως το περασµένο καλοκαίρι φαινόταν ότι στην κορυφή της κοµµατικής πυραµίδας επικρατούσε νηνεµία. Ισως επειδή το κόµµα είχε µπει σε µιασκληρή αντιµνηµονιακή τροχιά που ευνοούσε και ο στενός προεδρικός κύκλος, αλλά σίγουρα επειδή µέχρι τότε η προσοχή του κοµµατικού επιτελείου ήταν στραµµένη στη ρήξη µε την Ντόρα Μπακογιάννη και τους υποστηρικτές της στη Ν.∆.
Οι πρώτοι κραδασµοί. Υψηλόβαθµοι κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούν ότι οι πρώτοι κραδασµοί στην καρδιά της Ρηγίλλης καταγράφηκαν στο Συνέδριο του περασµένου Ιουνίου, όταν ο παλαιός κύκλος των συνεργατών του κ. Σαµαρά αποφάσισε να διεκδικήσει θέσεις στα κοµµατικά όργανα. Το αποτέλεσµα δεν ήταν αυτό που επιθυµούσαν. Ο Χρ. Λαζαρίδης εξελέγη στις τελευταίες θέσεις στην Πολιτική Επιτροπή και ο Φ. Κρανιδώτης έµεινε εκτός.Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ο κ. Σαµαράς, πρωτίστως για λόγους ισορροπιών, δεν έκανε καµία κίνηση για την ενίσχυσή τους,αλλά η ψυχρολουσία από την εσωκοµµατική κάλπη προκάλεσε παρενέργειες και δυσπιστία ανάµεσα στα στελέχη του επιτελείου του. Είναι προφανές ότι οι χαµένοι της κάλπης ερµήνευσαν το αποτέλεσµα και ως απόπειρα να «ψαλιδιστεί» ο ρόλος τους δίπλα στον πρόεδρο.
Οι κραδασµοί έγιναν εντονότεροι έναν µήνα αργότερα, µε την προώθηση στο κοµµατικό επιτελείο της δικηγόρου Βασιλικής Τζότζολα ως αναπληρώτριας εκπροσώπου του κόµµατος. Την επιλογή της νεαρής δικηγόρου φέρεται ότι εισηγήθηκαν οι κ.κ. Λαζαρίδης και Μουρούτης, ενώ από πολλούς εντός και εκτός Ν.∆. ερµηνεύθηκε ως «χτύπηµα» κατά του κ. Παναγιωτόπουλου. Η κ. Τζότζολα παρέµεινε µεν στα µετόπισθεν, αλλά σε αρκετούς είχε περάσει το µήνυµα ότι η εκπροσώπηση του κόµµατος ήταν προβληµατική και χρειαζόταν ενίσχυση. Είναι σαφές, πάντως, ότι η απόφαση για την προώθηση της κ. Τζότζολα ανήκει στον κ. Σαµαρά.
Σε κάθεπερίπτωση, απότότε εντάθηκε ένας παρασκηνιακός πόλεµος (µε φαρµακερά βέλη κυρίως µέσω της µπλογκόσφαιρας), στον οποίο πήραν σταδιακά µέρος και γαλάζιοι βουλευτές, όπως ο Αργ. Ντινόπουλος που ξιφούλκησε κατά του εκπροσώπου. Με αιχµές για το επικοινωνιακό επιτελείο και τον γραµµατέα του κόµµατος, τη δηµόσια αντιπαράθεση τροφοδότησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος, που επίσης συνδέεται µε τον κ. Σαµαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό σηµείο συζήτησης οι συνεχείς παρεµβάσεις του κ. Κρανιδιώτη, µέσω του διαδικτυακού τόπου antinews. gr, που καταγράφει «επικοινωνιακό έλλειµµα» και προβληµατικό πολιτικό σχεδιασµό στη Ν.∆. Για βουλευτές και κοµµατικά στελέχη, οι βολές αυτές απέκτησαν άλλο νόηµα από τη στιγµή που το ίδιο µέσο «πριµοδοτήθηκε» εµµέσως πλην σαφώς από τη Ρηγίλλης, καθώς ήταν και το µοναδικό που επελέγη από τον κόσµο των µπλογκ για την υποβολή ερώτησης στον κ. Σαµαρά στη ∆ΕΘ. Η πρόσφατη επίθεση του πρώην υπουργού Γερ. Γιακουµάτου στον Χρ. Λαζαρίδη, τον οποίο συνέδεσε µε τις επιθέσεις που δέχθηκε και ο ίδιος από το συγκεκριµένο ιστολόγιο, είναι ενδεικτική του κλίµατος που έχει διαµορφωθεί στο εσωτερικό της Ν.∆.
Δύο γραµµές. Οι σκληροπυρηνικές παρεµβάσεις του κ. Κρανιδιώτη και η γραµµή του ∆ικτύου 21, ιδίως στα εθνικά θέµατα, είναι κοινός τόπος στη Ν.∆. ότι προκαλούν εµφυλιοπολεµικές εντάσεις και σε επίπεδο πολιτικής ουσίας, εµφανίζοντας και τη Ρηγίλλης µε δύο γραµµές. Οι αντιπρόεδροι ∆ηµ. Αβραµόπουλος και Στ. ∆ήµας, όπως και ο κ. Αρβανιτόπουλος, θεωρούν ότι το κόµµα πρέπει να κινηθεί σε ένα άλλο διαλλακτικότερο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης που δεν θα το αποξενώσει από τα µεσαία στρώµατα – και σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη υποβληθεί στον κ. Σαµαρά. Την κατεύθυνση αυτή προκρίνει και ο έτερος προεδρικός σύµβουλος ∆ηµ. Σταµάτης, ο οποίος – σύµφωνα µε πληροφορίες – βρίσκεται επίσης σε σύγκρουση µε τον κ. Κρανιδώτη. Μέσα σε αυτό το κλίµα, σχεδόν όλατα επιτελικά στελέχη του κόµµατος αναµένουν πλέον τις κινήσεις τουκ. Σαµαρά, προεξοφλώντας ότι µε τιςαποφάσεις του θα επιδιώξει όχι µόνον να ανανεώσει το κοµµατικό επιτελείο αλλά να κλείσει και µέτωπα.
Το «Δίκτυο»
Και οι τρεις είναι δίπλα στο Σαµαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης. Ο πρόεδρος του ∆ικτύου 21 Φαήλος Κρανιδιώτης (πάνω αριστερά) προκαλεί σεισµικές δονήσεις στη Ν.∆. και ζητεί «ιδεολογική καθαρότητα». Ο συντάκτης των οµιλιών του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης (πάνω δεξιά) αποφεύγει τις συγκρούσεις, αλλά δέχθηκε πυρά ότι συνδέεται µε επιθέσεις κατά στελεχών µέσω του ∆ιαδικτύου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος (κάτω αριστερά) άφησε αιχµές για την επικοινωνιακή πολιτική.
Το επιτελείο
Και οι τρεις αποτελούν την κοµµατική συνέχεια στο κοµµατικό επιτελείο. Παρά τις διαψεύσεις του κ. Κρανιδιώτη, οι περισσότεροι στη Ν.∆. ερµήνευσαν την παρέµβασή του και ως επίθεση στον εκπρόσωπο Πάνο Παναγιωτόπουλο (πάνω δεξιά), ο οποίος εµφανίζεται να βρίσκεται σε κοινή γραµµή µε τον διευθυντή του γραφείου του κ. Σαµαρά, Κων. Αρβανιτόπουλο (κάτω δεξιά). Από τη νέα επιτελική οµάδα που συγκρότησε ο πρόεδρος της Ν.∆., στο στόχαστρο έχει βρεθεί και ο Ανδρ. Λυκουρέντζος (κάτω αριστερά).
Οι αντιπρόεδροι «αλεξικέραυνο» στην Ντόρα
«Βασικός κανόνας στην πολιτική είναι να είσαι χρήσιµος. Και αυτήν την περίοδο ο Σταύρος ∆ήµας µε τον ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο είναι τα πιο χρήσιµα στελέχη για τον Αντώνη Σαµαρά...», σχολίαζε χθες παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.∆., αναφερόµενος στη θέση των δύο αντιπροέδρων στο γαλάζιο σκηνικό.
Το µήνυµα που διαχέεται και στην κοµµατική πυραµίδα είναι, ουσιαστικά, ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει ο πρόεδρος της Ν.∆. θα κινηθούν πέραν των δύο αντιπροέδρων, ενώ κοµµατικές πηγές εκτιµούν ότι οι απόψεις των κ.κ. ∆ήµα και Αβραµόπουλου θα αποδειχθούν καθοριστικής σηµασίας για τις τελικές αποφάσεις του κ. Σαµαρά. Από τις ίδιες πηγές, η στροφή της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε µια πιο µετριοπαθή στάση στα θέµατα της οικονοµίας και η αναζήτηση συγκλίσεων µε την κυβέρνηση, όπως καταγράφηκε µε την υπερψήφιση των µισθολογικών περικοπών στις ∆ΕΚΟ και την προαναγγελία για στήριξη της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελµάτων, αποδίδεται σε µεγάλο βαθµό και στις παρεµβάσεις των κ.κ. ∆ήµα και Αβραµόπουλου.
Ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία ο καθένας, είναι κοινός τόπος στη Ν.∆. ότι οι δύο αντιπρόεδροι έχουν εξελιχθεί στον πλέον αναγνωρίσιµο παράγοντα ισορροπίας στην αξιωµατική αντιπολίτευση και αναµένεται να κληθούν να διαδραµατίσουν κεντρικό ρόλο στην πορεία του κόµµατος, υπό το νέο επιτελικό σχήµα. Ο κ. ∆ήµας, µε σηµαντικά ερείσµατα στις Βρυξέλλες, µπορεί να ανοίξει διαύλους για την κοµµατική ηγεσία στο ευρωπαϊκό στερέωµα και να µειώσει τους κραδασµούς από την αντιµνηµονιακή τακτική της Ν.∆., ενώ ο κ. Αβραµόπουλος µε τη δηµοτικότητα του στον λεγόµενο µεσαίο χώρο, κρίνεται ότι µπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωµα στις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία απευθύνεται κατά βάση στο ίδιο ακροατήριο, και να περιορίσει και τις πιθανόητες αποσκίρτησης κι άλλων βουλευτών προς τη νεότευκτη ∆ηµοκρατική Συµµαχία. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Αβραµόπουλος είχε κληθεί να ξεκινήσει τις επαφές µε βουλευτές που κινούνταν στη σφαίρα επιρροής της κ. Μπακογιάννη, όπως ο Αθ. Γιαννόπουλος και η Ελσα Παπαδηµητρίου, και να ανοίξει τον δρόµο για την προσέγγισή τους από την κοµµατική ηγεσία.
Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση και των δύο αντιπροέδρων µε την πρώην υπουργό ενισχύει τη σχέση εµπιστοσύνης µε τον κ. Σαµαρά. Ο κ. ∆ήµας ήταν από τις αρχές του ‘90 προβεβεληµένο µέλος της αντιµητσοτακικής πτέρυγας της Ν.∆. και διατηρούσε διαύλους µε τον κ. Σαµαρά, ενώ ο κ. Αβραµόπουλος αν και οφείλει την ένταξή του στον πολιτική στον Κ. Μητσοτάκη, εξελίχθηκε σε βασικό εσωκοµµατικό αντίπαλο της κ. Μπακογιάννη. Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, όπως επισηµαίνουν κοµµµατικοί παράγοντες, οι µετοχές των δύο αντιπροέδρων βρίσκονται ψηλά, κυρίως λόγω της συµµετοχής τους στη διαµόρφωση της αντιπολιτευτικής ατζέντας της Ν.∆. Το κοινό τους σηµείο είναι ότι προκρίνουν µια «πολιτική ήπιων τόνων» µε στοχευµένες προτάσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη Ν.∆. να ενισχύσει τις προσβάσεις της στα µεσαία στρώµατα και τον κόσµο της αγοράς.
«Κλειδί» των αλλαγών ο εκπρόσωπος
Σε κοµβικό σηµείο για τον γαλάζιο ανασχηµατισµό εξελίσσεται ηθέση του εκπροσώπου τουκόµµατος.Τα στοιχήµατα για τη µετακίνηση ή µη του Πάνου Παναγιωτόπουλου δίνουν και παίρνουν στη Ν.∆., αλλά θεωρείται βέβαιοότι εάν τελικώς ο κ. Σαµαράςπροχωρήσει στον ορισµό νέου εκπροσώπου, η αλλαγή θα συνοδευθεί µε κινήσεις πολιτικήςαναβάθµισηςτου κ. Παναγιωτόπουλου.
Στην αξιωµατική αντιπολίτευση οι σχετικές συζητήσεις επικεντρώνονται τις τελευταίες ηµέρες στο ενδεχόµενο να ανατεθεί ένας ρόλος υπερτοµεάρχη Εξωτερικών και Αµυνας στον κ. Παναγιωτόπουλο, µε παράλληλες αρµοδιότητες που θα τον διατηρούν στον κεντρικό ηγετικό πυρήνα και στη διαµόρφωση της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόµµατος. Επιτελικά στελέχη τηςΝ.∆. κάνουν ουσιαστικά λόγογια έναν ρόλο άτυπου αντιπροέδρου, αλλά αρκετοί είναικαι εκείνοιπου θεωρούν ότι µιατέτοια κίνηση θα αποσκοπεί στονα χρυσώσει το χάπι της αντικατάστασης του εκπροσώπου από µια θέση που αποτελεί τη βιτρίνα στα κόµµατα της αντιπολίτευσης.
Αν και για τη θέση του εκπροσώπου τα στοιχήµατα είναι ανοικτά, στη Ν.∆. είναι κοινός τόπος ότι οι µετοχές αρκετών στελεχών που βρίσκονται σήµερα στο επιτελικό σχήµα έχουν πέσει κατακόρυφα και άλλωνκαταγράφουν κέρδη.
Ο αναπληρωτής τοµεάρχης Οικονοµίας Θοδ. Καράογλου θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός πλάνων, όπως έδειξε και η απουσία του από τιςπρόσφατεςσυναντήσεις τουκ. Σαµαράµε τους κ.κ. Ντοµινίκ Στρος-Καν και Ολι Ρεν, στις οποίες τον πλαισίωναν οι έτεροι αναπληρωτές τοµεάρχες κ.κ.Σταϊκούρας και Μηταράκης. Σηµαντικήπτώση καταγράφουν και οι µετοχές τοµεαρχών που, σύµφωνα µε κοµµατικούς παράγοντες, επέδειξαν αργά ανακλαστικά ή δεν κατάφεραν να αναδείξουν το έργο του τοµέα τους, όπως οι Αθ. ∆αβάκης (Πολιτισµού), ∆ηµ. Σταµάτης (Περιφερειακής Πολιτικής), Ελίζα Βόζεµπεργκ (Παιδείας), Θ. Λεονταρίδης (Αµυνας), Μιχ. Γιαννάκης (Ενέργειας),Κων. Κουκοδήµος (Αθλητισµού) κ.ά. Στον αντίποδα βρίσκονταιτοµεάρχες όπως οι Μιχ.Κασαπίδης(Γεωργίας) και Μ. Σαλµάς (Υγείας), για τους οποίους επιτελικά στελέχητου κόµµατος θεωρούν ότι πέρασαν τον πήχυ πουείχε βάλει ηκοµµατική ηγεσία.
Οι σίγουροι. Στο νέο επιτελικό σχήµα προεξοφλείται η παρουσία των Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα αποτελέσουν και αντίβαρο στις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ αναµένεται η επάνοδος του Κων. Γκιουλέκα (ίσως και σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) και η αναβάθµιση του Βασ. Κικίλια, ο οποίος σήµερα κατέχει την κοµµατική γραµµατεία Αθλητισµού. Ανοικτή παραµένει η ανάθεση ρόλου τοµεάρχηστον Αρη Σπηλιωτόπουλο καισε έµπειρα στελέχη, όπωςο Αθ. Νάκοςκαι ο Γρ. Αποστολάκος, ενώ προεξοφλείται η προώθηση στο κοµµατικό οργανόγραµµα νέων στελεχών χωρίς κοµµατικές περγαµηνές, στο πρότυπο των επιλογών του Ν. Μηταράκηκαι της Βασιλικής Τζότζολα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.