Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΥΣ ΑΣΠΟΝ Δ-ΕΙ-ΛΟΥΣ, Ε-Ν-Α-Σ ! ΣΤΑΘΗΚΕ ΟΡΘΙΟΣ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με μία... διαγραφή

Και έτσι Ψηφίστηκε επί της αρχής, με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά επί συνόλου 286 ψήφων, το

...πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ, ενώ ο πρωθυπουργός προχώρησε στη διαγραφή από την ΚΟ του κόμματος του βουλευτή Πρέβεζας, Ευάγγελου Παπαχρήστου, ο οποίος ψήφισε αρνητικά.

Συγκεκριμένα, εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος και Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο βουλευτής Πρεβέζης του κόμματος Ευάγγελος Παπαχρήστος, ο οποίος ψήφισε «όχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

Νωρίτερα, τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Παπακωνσταντίνου: "Η κυβέρνηση κρίνεται όχι με βάση το πολιτικό κόστος, αλλά το δημόσιο συμφέρον"

«Η κυβέρνηση αντλεί τη νομιμοποιητική βάση της από την ψήφο των τελευταίων εκλογών και την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της και κρίνεται για αυτά τα οποία νομοθετεί, με βάση τι παρέλαβε και τι παραδίδει στις επόμενες εκλογές», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται μα βάση το τι πράττει ή επιχειρεί να πράξει, όχι με βάση το εκάστοτε πολιτικό κόστος, αλλά το δημόσιο συμφέρον.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές που επέρχονται θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά ουδείς τολμούσε να πάρει το πολιτικό κόστος:

«Αλλά δε απολογηθεί η κυβέρνηση αυτή για το ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και γιατί άνοιξε πολλά μέτωπα για να κάνει αλλαγές. Ούτε επίσης θα απολογηθεί για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, όταν όλα αυτά που φέρνουμε ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνία ξέρει καλά τι γίνεται και δεν θέλει εργατοπατέρες αλλά κανόνες και διαδικασίες».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι επέρχεται αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13% κάτι που επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις για να μη πάει στο 23%, ενώ μειώθηκε στα φάρμακα και στα τουριστικά καταλύματα από 11 στο 6,5%.

Στην ίδια λογική η αναστολή του "πόθεν έσχες" για δύο χρόνια και η χρονική μετάθεση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπως και οι ρυθμίσεις στην αγορά αυτοκινήτου ακριβώς για να βοηθηθούν κλάδοι που πλήττονται.

Αυτά όλα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου συνιστούν στοχευμένες πολιτικές, όπως και η σοβαρή πολιτική προσλήψεων στο δημόσιο με επίκληση του κανόνα «μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις», ακριβώς «γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ και τις αλλαγές που επέρχονται ο υπουργός είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να κρύψουμε και πάλι το κεφάλι στην άμμο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσες αποδοχές που προσβάλουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

«Είναι μία κίνηση δικαίου που προσπαθεί να μειώσει κατά 1,5 δισ. το έλλειμμα των επιχειρήσεων αυτών, όταν έχουμε πέντε ζημιογόνες ΔΕΚΟ στις οποίες οι μισθοί υπερβαίνουν τα έσοδα», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι με επιστολή του τις επόμενες ημέρες προς τις εισηγμένες επιχειρήσεις θα ζητήσει ανάλογες περιοριστικές κινήσεις.

Θέλουμε, κατέληξε ο υπουργός, να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος: «Δεν είπαμε ότι είναι εύκολο, ούτε σε ένα χρόνο, αλλά είπαμε ότι θέλουμε συμμάχους όλους τους 'Ελληνες και μην αμφιβάλλετε για τη βούληση να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Λούκα Κατσέλη: "Να μην χρεοκοπήσει η χώρα"

«Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες» απάντησε η Λούκα Κατσέλη στις επικρίσεις που δέχθηκε, κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εγκάλεσε για «ανακρίβειες, αντιφάσεις και κινδυνολογία».

«Εδώ και δύο περίπου μήνες, διεξάγεται ευρύτατος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε υπαρκτά προβλήματα στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι που προσπαθούν να βρουν θέση στην αγορά εργασία. Αν δεν δούμε κατάματα την πραγματικότητα, αν δεν αντιληφθούμε το τι γίνεται γύρω μας, αν δεν σκύψουμε με αποφασιστικότητα στα προβλήματα της αγοράς, θα έχουμε αποτύχει: Σκοπός μας δεν είναι η κινδυνολογία, ούτε η εύκολη ρητορεία, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιδίωξή μας πολιτικές που να δίνουν απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα, πάντα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Μνημονίου» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Η κα Κατσέλη επανέλαβε πως η ευελιξία που εισάγεται στην αγορά εργασίας, «υπάρχει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ενώ και οι επιχειρησιακές συμβάσεις κάτω από τις αντίστοιχες κλαδικές, «ενδυναμώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώνοντας τις ατομικές που επικρατούν στην αγορά σήμερα, όπου ο εργαζόμενος είναι ο πιο αδύναμος. Αυτό το καθεστώς ερχόμαστε να ανατρέψουμε, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ελάχιστο δίχτυ ασφάλειας - εκείνο της κλαδικής σύμβασης, και της συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Η υπουργός Εργασίας, ζήτησε εξάλλου «να σταματήσει η κινδυνολογία περί μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα» συνεπεία του νομοσχεδίου, συμπληρώνοντας πως «η μείωση των μισθών είναι απόρροια της κρίσης. Μια κυβέρνηση ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να προδικάζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι».

«Οι ρυθμίσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ούτε αρκούν για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι το μισθολογικό, είναι η τεράστια γραφειοκρατία, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, και οι ελλείψεις των επιχειρήσεων σε καινοτομία, δικτύωση, κοινωνική αποτελεσματικότητα» εκτίμησε η υπουργός. Με το νέο πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα εξαρτηθεί από την βελτίωσή τους στους παραπάνω άξονες και από την δυνατότητα της κυβέρνησης, να πραγματοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, όλες τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος - ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κατσέλη.

Αλ. Παπαρήγα: Τώρα αρχίζει ο πόλεμος

«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα έβαλε κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων. Παράλληλα ωστόσο, απέρριψε στην ομιλία της, την προοπτική άσκησης εναλλακτικών πολιτικών μέσω του ευρωομολόγου (πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μελών του ΠΑΣΟΚ , ή εφαρμογής «διαφορετικού μείγματος πολιτικής» κατά την ορολογία της ΝΔ. Τέτοιου είδους μέτρα, «στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα, που δεν θα πάει όμως στους μισθούς, στις συντάξεις, για την παιδεία, ή την υγεία, αλλά στους επιχειρηματίες για να ξαναμπούν στον κύκλο της κερδοφορίας» υποστήριξε. Όπως ανέφερε, η κρίση είναι κρίση πανευρωπαϊκή, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που μπορεί να λυθεί μονάχα με καταστροφή κεφαλαίων και ισοπέδωση της εργατικής δύναμης: «Είναι αδύνατον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει διέξοδος απ’ την κρίση και αντιμετώπιση του χρέους με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για κάθε χώρα. Αύριο μπορεί να δεσμευτούν και καταθέσεις. Ο δρόμος είναι ανοικτός, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, θα χρεοκοπήσει - και βεβαίως, ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγουν πιο δυνατές, με το λαό συντρίμμια. Η διαπάλη που είναι οξύτατη, είναι στο επίπεδο του ποιος θα υποστεί την μικρότερη καταστροφή κεφαλαίου ποδοπατώντας τους εργαζόμενους». Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παπαρήγα εκτίμησε πως το Μνημόνιο υπεγράφη «για να είναι ο μπαμπούλας ώστε να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Καταλήγοντας σημείωσε πως «αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής, θα πρέπει να μιλήσει για αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε., που συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης και να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά, δεν υπάρχει μέλλον».

Γ. Καρατζαφέρης: Ή να αλλάξετε πολιτική ή να σηκωθείτε να φύγετε

Σε πολύ υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτική, προειδοποιώντας ότι η απογοήτευση που υπάρχει στους κόλπους των πολιτών θα μετατραπεί συν τω χρόνω σε οργή. «Να αλλάξετε πολιτική και αν δεν μπορείτε να το κάνετε, να σηκωθείτε να φύγετε γιατί έτσι οδηγείτε τη χώρα σε μαρασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι αν και υπήρξε ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, σήμερα δεν μπορεί να γίνει ο «νεκροθάφτης της κοινωνίας». ’σκησε επίσης δριμεία κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα, επικρίνοντάς τα για ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων. «Η Ελλάδα έχει περισσότερους υπαλλήλους απ’ ό,τι η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο μαζί. Ποιος φταίει, ποιος έβαλε όλους αυτούς στο Δημόσιο. Οι φταίχτες είστε εσείς που δίνατε αδειάζοντας τα σεντούκια του κράτους» επισήμανε.

Αλ. Τσίπρας: Ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο

Ως τον πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό νόμο που έχει έρθει ποτέ στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο για εργασιακά και ΔΕΚΟ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και καλώντας του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πράξουν κατά συνείδηση. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την «πιο ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο», σημειώνοντας ότι «τα ευχολόγια της κ. Υπουργού οι θεατρικές παραστάσεις περί σκληρών μέτρων δεν μπορούν να αποτρέψουν την ωμή πραγματικότητα». «Ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας;», ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει», καθώς, όπως είπε, με το Μνημόνιο Νούμερο 3 έρχονται «νέα απαράδεκτα μέτρα». Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, τόνισε: «από μια κυβένρηση μεταφραστών του μνημονίου όχι απλά δεν μπορουμε να περιμένουμε κάτι αλλά θεωρούμε και επικίνδυνη την παραμονή της στην εξουσία». «Ο καθένας ας πράξει σύμφωνα με τη συνείδησή του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι η νομιμοποιητική βάση για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο ήταν το εθνικό συμφέρον να μη χρεοκοπήσει η χώρα, για να μπορέσουμε, όπως είπε, να δανειστούμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive