Κατά τη σημερινή ομιλία στη Βουλή του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, κ. Olli Rehn, οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., κκ. Κ. Αϊβαλιώτης και Π. Μαρκάκης, τοποθετήθηκαν ως εξής:
«Να σας καλωσορίσω κι εγώ αν και πρέπει να πω ότι αργήσατε ως Κομισιόν να έρθετε στην Ελλάδα, αφού ούτε και ο κ. Αλμούνια είχε προσέλθει πέρσι για να συζητήσει με τους Έλληνες βουλευτές. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω επ΄ ευκαιρία την Αντιπρόεδρο της Βουλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την κα Ζήση η οποία αμέσως ανταποκρίθηκε στην επιστολή μου στην οποία ζητούσα να έρθετε στη Βουλή. Χαιρόμαστε, λοιπόν, που, έστω και αργά, ένας Επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά έρχεται στη Βουλή μετά από ένα χρόνο, στον οποίο οι Έλληνες πικράθηκαν από το διασυρμό της χώρας μας, αλλά και από τα αργά αντανακλαστικά της Ε.Ε.
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής κ. Επίτροπε:
1. Πώς εννοείτε την αναδιαμόρφωση του δημοσίου χρέους μας, δοθέντος ότι το 2014 θα φτάσει τα 350 δις ευρώ ή πάνω από το 150% του ΑΕΠ μας. Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής; Θα αφορά το σύνολο του δημοσίου χρέους; -διότι υπενθυμίζω ότι είναι δώρο άδωρο η επιμήκυνση της αποπληρωμής μόνο των 110 δις ευρώ.
2. Δεύτερη ερώτηση: Το 2005 ήσαστε σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τότε ευρωβουλευτής, είχε πει ότι η υψηλή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο θα γονατίσει τις περιφερειακές χώρες. Αυτό κι έγινε. Οι περιφερειακές χώρες βλέπετε ότι μια-μια γονατίζουμε, η χώρας σας θα συνεχίσει να πουλάει NOKIA, η κα Μέρκελ θα συνεχίσει να πουλάει Mercedes, εμείς τι θα πουλήσουμε και πώς με αυτή την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου; Θα εισηγηθεί η Κομισιόν -μιλήσατε πριν για το EUROGROUP- μέτρα για την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου σε λογικά πλαίσια;
3. Η τρίτη ερώτηση που θα ήθελα να απαντήσετε είναι η εξής: για ποιο λόγο συναινέσατε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μηχανισμό Στήριξης και δεν τον καταστήσατε αμιγώς ευρωπαϊκό; Για ποιο λόγο δανειζόμαστε από τις χώρες της Ε.Ε., όπου έπρεπε να υπάρχει αυτονόητη αλληλεγγύη, με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο απ΄ ότι δανειζόμαστε από το ΔΝΤ;
4. Και τέλος, η Κομισιόν, ή η Ευρωζώνη, ή και οι δύο εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε αγωγές κατά γραφείων και οίκων που ποντάρισαν στην ελληνική χρεοκοπία και συκοφάντησαν την Ευρωζώνη, στοχεύοντας, φυσικά στα κέρδη, αλλά και στη δημιουργία ρήγματος στο Ευρώ;»
Π. Μαρκάκης:
«Τρία ερωτήματα θα απευθύνω, επειδή δεν πήραμε απάντηση μέχρι σήμερα ούτε από την κυβέρνηση.
1. Μπορείτε να μας πείτε, αν το 2014 το Δημόσιο χρέος που θα είναι 156% του ΑΕΠ, σε πόσα χρόνια, αν όλα πάνε καλά και όλες οι προβλέψεις της κυβέρνησης ευοδωθούν -το καλύτερο σενάριο- η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα για την Ε.Ε., σε ένα δημόσιο χρέος 60 ή 70% του ΑΕΠ;
2. κύριε Επίτροπε, δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει στην Ευρώπη ότι έχει αλλάξει δραματικά η ζωή των Ελλήνων.. Και δεν έχει περάσει ακόμα, όπως λέτε εσείς και η ελληνική κυβέρνηση το 2011, το οποίο θα είναι πιο επώδυνο από το 2010. Αφού, λοιπόν, εσείς από το Μνημόνιο ζητήσατε διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί δεχθήκατε σαν θετικό βήμα την οριζόντια περικοπή των χαμηλών συντάξεων και των μισθών και δέχεστε ακόμα και την περικοπή των επιδομάτων των πολυτέκνων;
3. Τρίτον, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι δεν φταίνε οι Έλληνες καθόλου για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος, φταίνε οι κυβερνήσεις τους, αλλά πρέπει να αναγνωρίσετε και εσείς ότι φταίει και η Ευρώπη, γιατί όταν μπήκαμε στην οικονομική και νομισματική ένωση, η σχέση ευρώ με δολάριο ήταν 0,8-0,9 και σήμερα επιμένετε στην πολιτική ενός «σκληρού» ευρώ, η οποία κάνει τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές και γι΄ αυτό δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.