Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ψήφισμα για Ορθολογική Μεταναστευτική Πολιτική και Διαχείριση - Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης


Οι ενεργοί δημότες της Λάρνακας και πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης εκφράζουμε ανεπιφύλακτα τις έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες μας για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης όπως αυτό το βιώνουμε καθημερινά στην πόλη μας και όπως αυτό διαμορφώνει νέες δημογραφικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες απειλώντας την ημικατεχόμενή μας πατρίδα. Η Κύπρος για ακόμα μια φορά καθίσταται αιχμάλωτη της Γεωγραφίας της με την ίδια να επιτείνει την ομηρία της στο φαινόμενο. Βρισκόμαστε κοντά σε μια πολιτικά ασταθή περιοχή του πλανήτη. Τέτοια κύματα θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενα και μας βρήκαν δυστυχώς ανέτοιμους να αντιδράσουμε καταφεύγοντας στην εύκολη λύση της πριμοδότησης...

Μακριά από όποια διάθεση για ρατσισμό ή ξενοφοβία αλλά με προσανατολισμό την επιβίωσή μας και το βιώσιμο μέλλον των παιδιών μας στην πατρίδα μας καλούμε την Κυπριακή Πολιτεία, τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αντικρίσουν το φαινόμενο στις πραγματικές του διαστάσεις, αφουγκραστούν τις ανησυχίες της κοινής γνώμης και προχωρήσουν στην υιοθέτηση μας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, πάταξης και γενικά διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης με παράλληλους μηχανισμούς ένταξης στην τοπική κοινωνία υποδοχής της Λάρνακας και σε όποιο μέρος του τόπου μας.

Ο κυπριακός λαός προκαλείται και ανησυχεί στο μέγιστο βαθμό για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Πιο ειδικά θέτουμε υπόψη και ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές:

1. αποτελεσματική και αυστηρή φρούρηση - επιτήρηση της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις με εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορικής. Το 99% των ατόμων αυτών φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχόμενων!

2. συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες και τρίτες χώρες για την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης των ακτογραμμών στις χώρες προέλευσης.

3. ισομερή καταμερισμό του αριθμού λαθρομεταναστών - αιτητών πολιτικού ασύλου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και όχι μόνο στα κράτη εισόδου μέσα από συμφωνίες κοινοτικής αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το δίκαιο μοίρασμα της λαθρομετανάστευσης. Η Κύπρος αριθμεί 2,500% περισσότερους αιτητές ασύλου- λαθρομετανάστες απ' ό,τι της αναλογεί ο πληθυσμός της. Με βάση στοιχεία του 2009 στην Κύπρο αναλογούν 3345 αιτήσεις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και είμαστε η δεύτερη χώρα μετά τη Μάλτα.

4. σύσταση και ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής για συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου με σκοπό την ευελιξία και τη συνεχή αναπροσαρμογή των δράσεών μας. Η διαχείριση της λαθρομετανάστευσης μπορεί να ήλθε συγκυριακά στην επικαιρότητα αλλά είναι ένα πρόβλημα με ζωή δέκα τουλάχιστον χρόνων.

5. γνώση, ανάλυση και αναγνώριση του φαινομένου μέσα από επιστημονική ερευνητική τεκμηρίωση με σκοπό την ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων και λήψη μέτρων αντιμετώπισης του.

6. συνεχή προσπάθεια μείωσης του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο στον ένα μήνα με τη θέσπιση, εφαρμογή και συνεχή παρακολούθηση του μηχανισμού.

7. καθορισμός ανωτάτου ορίου αριθμού εισδοχής πολιτικών προσφύγων στην Κύπρο με βάση τις δικές μας ιδιαιτερότητες και αντοχές.

8. ευαισθητοποίηση και αναγνώριση του κινδύνου αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, ειδικά της Λάρνακας, με τη δημιουργία μουσουλμανικής ή άλλης εθνολογικής ή θρησκευτικής μειονότητας. Το μεγαλύτερο κύμα αλλοδαπών που φθάνει στην Κύπρο προέρχεται από χώρες μουσουλμανικές γεγονός που διαμορφώνει τις συνθήκες για τη δημιουργία μιας μουσουλμανικής μειονότητας στη Λάρνακα. Στην Κύπρο, ένεκα της κατοχής οι πληθυσμιακές - κοινοτικές ισορροπίες είναι λεπτές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Η Κύπρος δεν είναι μια χώρα χωρίς προβλήματα. Η Κύπρος δεν είναι Φιλανδία, δεν είναι Ισπανία, δεν είναι Λετονία. Η Κύπρος τελεί υπό βάρβαρη στρατιωτική κατοχή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσων αιτητών εγκριθεί η αίτηση, εντάσσονται στο καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα τριών ετών, οι εν λόγω αλλοδαποί μπορούν να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα που κατέχουν οι Κύπριοι πολίτες, εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το εκλογικό δικαίωμα παραχωρείται μετά την παρέλευση εφτά ετών και εφόσον τους παραχωρηθεί η κυπριακή υπηκοότητα. Οι περιθωριοποιημένοι σήμερα πολυποίκιλοι λαθρομετανάστες μπορούν να αποτελούν σε κάποια χρόνια το πληθυσμιακά επικρατέστερο στοιχείο μέσα στις γερασμένες και δημογραφικά φθίνουσες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Να είναι αυτοί η ηγετική κοινωνική μερίδα που θα διαχειρίζεται τις προοπτικές και τους στόχους της Ευρώπης. Λαμβάνει άραγε χώρα μια κοσμογονική αλλαγή φρουράς στην Ευρώπη αν λάβουμε υπόψη το ρυθμό γεννήσεών τους και την απουσία οικογενειακού προγραμματισμού για τα άτομα αυτά;

9. μείωση των δημοσίων βοηθημάτων προς τους αιτητές πολιτικού ασύλου, με νόμο, ως αποτρεπτικού παράγοντα και αξιοποίηση - εφαρμογή της ευρωπαϊκής εμπειρίας στον τομέα. Τα χοντρά επιδόματα έφεραν από το 2002 μέχρι σήμερα 40 000 περίπου αιτήσεις και από αυτές αναγνωρίστηκαν μόνο 1200! Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ το μήνα κοστίζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία οι αιτητές πολιτικού ασύλου - λαθρομετανάστες σύμφωνα με στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Γνωρίζεις ότι για το 2009 έχουν δοθεί δημόσια βοηθήματα σε 1201 πολιτικούς πρόσφυγες ύψους 18 εκ. ευρώ, από το σύνολο των 220 εκ. ευρώ των δημόσιων βοηθημάτων; Κάνουμε αγώνα δρόμου για να εξοικονομήσουμε ένα ευρώ και από την άλλη τα κατασπαταλούμε... Η τακτική μας αυτή τους ενθαρρύνει να παρατείνουν την παραμονή τους τη στιγμή που βασικά επιδόματα σε συμπατριώτες μας κινδυνεύουν να σταματήσουν ή να περιοριστούν.

10. εφαρμογή και παρακολούθηση μηχανισμού ένταξης στην κυπριακή κοινωνία μέσα από κανονισμούς για την εργασία, τη γλώσσα, το σύνταγμα, τη συμπεριφορά κά. και όχι ένα χρυσοφόρο αυτόματο πιλότο να τους καλωσορίζει και να τους στρώνει κόκκινό χαλί παραμονής στην Κύπρο... Η εφαρμογή μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να στηρίζεται ούτε στο ρατσισμό, ούτε στην υποδοχή με κόκκινα χαλιά. Είναι διεθνώς αποδεκτό και ερευνητικά τεκμηριωμένο ότι μια μεταναστευτική πολιτική πρέπει να στηρίζεται στη διαμόρφωση συνθηκών σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκών, των θεσμικών και άλλων υποχρεώσεων του γηγενούς πληθυσμού αλλά και όλων των μεταναστών που μπορεί να υποδεχθεί ένα κράτος στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Πρέπει υιοθετήσουμε αυστηρή και συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική που να λαμβάνει υπόψη κοινωνικά, δημογραφικά, πολιτικά και οικονομικά κριτήρια.

11. έρευνα για τη διάλυση των κυκλωμάτων ή παράνομων μηχανισμών προώθησης της λαθρομετανάστευσης που φέρνουν στην Κύπρο τα συνεχή ρεύματα αιτητών πολιτικού ασύλου για χάρη του δικού τους πλουτισμού.

12. θέσπιση αποτρεπτικών και σημαντικών ποινών σε όσους εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες ή συνεργάζονται μαζί τους σε οποιοδήποτε επίπεδο.

13. ουσιαστική εμπλοκή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως τοπικών κοινωνιών υποδοχής στην ένταξη των μεταναστών για διασφάλιση της τοπικής κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας. Η Λάρνακα φιλοξενεί τους περισσότερους αιτητές πολιτικού ασύλου. Στο Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Λάρνακας είναι καταγραμμένες 1100 περιπτώσεις! Θα έπρεπε, ο Δήμος Λάρνακας, περισσότερο από άλλους, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα ένταξης και να δημιουργήσει προγράμματα ψυχολογικής στήριξης και ενημέρωσής τους, για καλύτερη διαχείριση του θέματος των λαθρομεταναστών.

14. εκπόνηση σχεδίου από το Δήμο Λάρνακας για ανάδειξη και πληθυσμιακή αναζωογόνηση του Αστικού Εμπορικού Κέντρου της πόλης και γενικά υποβαθμισμένων συνοικιών. Εκφράζουμε το φόβο ότι οι υποβαθμισμένες σήμερα μεταναστευτικές γειτονιές μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε γκέτο με γοργούς ρυθμούς με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την πόλη μας.

Δεν είμαστε ρατσιστές. Σεβόμαστε την πολυπολυτισμικότητα και τη διαφορετικότητα στα πλαίσια όμως των αντοχών της καταγωγής μας!

Φτάνει πια! Είναι άδικο να επιδοτούνται αιτητές πολιτικού ασύλου χωρίς καμιά επιβάρυνση από φορολογία ή υποχρέωση ενώ πολλοί συμπατριώτες μας να υστερούν!

Φτάνει πια! Ως ομάδα πρωτοβουλίας διαμορφώνουμε αυτή τη λεκτική - γραπτή αντίδραση στο πανευρωπαϊκό αυτό φαινόμενο. Οι ισορροπίες στην Κύπρο είναι λεπτές και έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτά που κρατήσαμε τόσα χρόνια και αυτά που με τον ιδρώτα μας παράγουμε για τα παιδιά μας, για το αύριο των παιδιών μας!

Έλα και εσύ μαζί μας να δυναμώσει η φωνή μας για να ακουστεί πιο ψηλά!

Με τη συμβολή όλων των συμπολιτών μας θα συνεχίσουμε! Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες ειρηνικές και ορθολογικές δράσεις μακριά από ρατσιστικές - ξενοφοβίες ιδέες!

ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΕΔΩ.

http://www.gopetition.com/petition/41068.html

Πανίκος Ελευθερίου

Λάρνακα

Πλατεία Ευρώπης

Ομάδα Ενεργών Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive