Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας


Γράφει ο 29-26
Μέσα στην μαύρη μαυρίλα που υπάρχει γύρω μας και κυρίως τροφοδοτούν τα media η τροχιά της οικονομίας έχει και θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται σιγά-σιγά και φυσικά δεν αναφέρονται στα κανάλια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Αυτάρκεια. Πολύ σημαντική λέξη στην οικονομία και απόλυτη ανεξαρτησία για μια χώρα. Πως φτάνουμε όμως σε αυτό το επίπεδο; Θα προσπαθήσω να μην κουράσω και να εξηγήσω ταυτόχρονα ένα λεπτό σημείο του κάθε προϋπολογισμού.
Το έλλειμμα είναι η διαφορά εσόδων εξόδων της χρονιάς. Στα έξοδα όμως περιλαμβάνονται οι τόκοι δανείων που έχουμε πάρει στο παρελθόν και για το 2011 είναι για παράδειγμα 12 δις. Στο πρωτογενές έλλειμμα τα δάνεια δεν συμπεριλαμβάνονται και εκεί είναι όλη η ουσία. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά...
Όταν δημιουργήσεις πλεόνασμα στα καθαρά σου έσοδα-έξοδα (χωρίς τόκους) τότε χρειάζεται να δανειστείς από τις περίφημες αγορές μόνο και μόνο για να ξεπληρώσεις παλιά δάνεια. Αλλά κίνδυνος χρεοκοπίας της πραγματικής σου οικονομίας δεν υπάρχει όπως το να μην μπορείς να πληρώσεις μισθούς ή συντάξεις για παράδειγμα καθώς εκεί έχεις πλεόνασμα!
Αυτό οπλίζει το χέρι του εκάστοτε πρωθυπουργού ώστε να βγει στα διεθνή φόρα και να πει στις αγορές το εξής απλό : <<Η χώρα μου έχει μια υγιή οικονομία δεν μπορώ να δανειστώ για να πληρώσω αυτά που σας χρωστάω αλλά μπορώ να βάζω το πλεόνασμα μου κάθε χρόνο στην άκρη και σε 15-20 χρόνια θα σας έχω ξεπληρώσει. Αν δεν θέλετε επιμήκυνση κάντε ένα haircut στα ομόλογα και σας πληρώνω πιο γρήγορα πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν σας έχω ανάγκη καθώς μόνο εσείς έχετε να χάσετε και κανείς άλλος.
Και αν βιαστεί κανείς να πει ότι <<οι ισχυρές χώρες θα σας γυρίσουν την πλάτη και θα καταστραφείτε κλπ>> να του θυμίζω ότι το μόνο καλό που έχουν οι αγορές είναι ότι δεν λειτουργούν με πείσματα και καπρίτσια αλλά με μοναδικό τους γνώμονα το κέρδος. Και αν πιστέψουν ότι θα κερδίσουν από την ενασχόληση τους με την Ελλάδα δεν θα της γυρίσουν ποτέ την πλάτη.
Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει το ίδιο πράγμα τώρα καθώς χρειαζόμαστε τα χρήματα για να επιβιώσουμε και να βουλώσουμε τα απίστευτα ελλείμματα του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης. Πλεονασματικούς προϋπολογισμούς για την ιστορία θα έχει η χώρα από το 2012 και μετά. Μέχρι τότε και σε πείσμα των media και όλων όσων βλέπουν παντού την καταστροφή το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο κακός εαυτός μας.
ΥΓ. Όπου Πρωθυπουργός δεν νοείται απαραίτητα ο Γ. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive