- Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και έντασης των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή επισήμανε η τρόικα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης. Οι εκπρόσωποι της τρόικας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου δανεισμού, καθώς και το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των δανείων. Όσον αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογράμμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στην αξιοπιστία της Ελλάδας.
- Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στις 13:00.
«Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», δήλωσε ο κ. Τόμσεν.
Σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογράμμισαν ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο όφελος θα είναι μικρότερο από το κόστος που θα προκύψει για την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή. «Το θέμα είναι πως η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Οι Σ.Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλανκ (ΕΚΤ) αναφέρθηκαν στους βασικούς άξονες του νέου Μνημονίου, στις αδυναμίες που διαπίστωσαν στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και στους τομείς όπου η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο.
Όπως τόνισαν το «ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο».
Ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας πως βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πάντως, διευκρίνισαν πως τα 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης είναι διασφαλισμένα.
«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Ωστόσο, για τις διαρθρωτικές αλλαγές επισημαίνεται πως «παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή».
Η τρόικα υπογράμμισε πως η πρόκληση πλέον είναι να εφαρμοσθεί ένα «φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα» για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αφορούν:
-Στην ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο επιχείρησης μέσω αλλαγών των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας.
-Στο άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα.
-Στο «ξεκλείδωμα» του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.
Για την μείωση του ελλείμματος είπαν πως η μείωσή του κατά 6% του ΑΕΠ το 2010 είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο.
Ωστόσο, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011.
Οι ίδιοι προσδιόρισαν ποσοτικά τον στόχο του 2011 σε έλλειμμα 16 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό αναφέρεται σε έλλειμμα 16,7 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας επισήμαναν την ανάγκη εξυγίανσης του τομέα της Υγείας και των ΔΕΚΟ και εστίασαν στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οι εν λόγω τομείς θα βρεθούν στο επίκεντρο κατά την αξιολόγηση του Μαρτίου.
Ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν, ενώ ο κ. Ντερούζ υποστήριξε πως εάν οι δομικές αλλαγές προχωρήσουν γοργά θα επανέλθει η ανάπτυξη και υπό προϋποθέσεις, στα τέλη του 2013, η ελληνική οικονομία θα τρέχει με ρυθμούς της τάξεως του 3%.
Οι αξιωματούχοι της τρόικας αναφέρθηκαν στην ανάγκη η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ήτοι με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα.
Η τρόικα χαρακτήρισε υπεράριθμο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση σε «εθελοντική βάση» δεσμεύθηκε να υπάρξει μείωση προσωπικού με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν απολύσεις σε ΔΕΚΟ και δημόσιο, οι εκπρόσωποι της τρόικας παρέπεμψαν στην κυβέρνηση.
Σχετικά με την αγορά εργασίας, σημείωσαν ότι θα απαιτηθούν βελτιώσεις που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα αποτρέπουν την αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι κατώτατοι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, διαβεβαίωσε ο κ. Ντερούζ.
Σε ερώτηση για την συνεργασία τρόικας - κυβέρνησης οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν είπαν πως οι συζητήσεις με τους υπουργούς ήταν πάντα ανοικτές και ενημερωτικές και δεν υπήρχαν συγκρούσεις. «Στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε σε συμφωνία», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για στην σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε πως η ρευστότητα κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα, τα κεφάλαια είναι αρκετά ικανοποιητικά, ενώ τυχών προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.
Ο κ. Μπλανκ καλωσόρισε την κίνηση ιδιωτικών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Δημοσίου για την Αγροτική Τράπεζα προϋποθέτουν την αναδιάρθρωση του πιστωτικού ιδρύματος.
Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί έξω από το ξενοδοχείο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο απωθήθηκαν από τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν παραταγμένες στην είσοδο.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.