Στη συζήτηση επί των άρθρων φαίνεται
ξεκάθαρα
ότι ψηφίστηκε μόνο η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και
ότι καταψηφίσθηκαν όλα τα υπόλοιπα άρθρα τα οποία έχουν σχέση
με ευρείες εξουσιοδοτήσεις για λήψη μέτρων , αύξηση του Φ.Π.Α.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ , έκτακτες εισφορές κλπ.
.
Συζήτηση επί των Άρθρων του Νομοσχεδίου
Κος Μάκης Βορίδης :
Υπερψηφίζουμε ΜΟΝΟ το πρώτο άρθρο που αφορά στον μηχανισμό
στήριξης της οικονομίας, γιατί κατά τη γνώμη μας αυτό είναι το
βασικό άρθρο και το βασικό ζήτημα του συγκεκριμένου σχεδίου
νόμου.
Στο δεύτερο άρθρο, εκείνο το οποίο δεν κατανοούμε και θα θέλαμε κάποια στιγμή μια διευκρίνιση από την Κυβέρνηση, είναι γιατί υπάρχει αυτή η γενική απαίτηση για τόσο ευρείες εξουσιοδοτήσεις. Θα δείτε ότι στην παράγραφο 1 εδάφια α’ και β’, όπως και στις παραγράφους 2 και 3, στην πραγματικότηταζητούνται νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις, ώστε για ζητήματα μείζονος σημασίας που έχουν σχέση με την εκτέλεση του σχεδίου, να μπορούν να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις με προεδρικά διατάγματα ή με υπουργικές αποφάσεις.
.
Όσο κι αν αντιλαμβάνομαι ότι πίσω από αυτό υπάρχει μια επιθυμία να παρασχεθεί τώρα η νομοθετική εξουσιοδότηση εδώ, από την Ελληνική Βουλή,ώστε παραδείγματος χάριν διάφορα τυχόν επαχθή μέτρα να μην έρχονται εν συνεχεία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, αλλά με το άρθρο δεύτερο «παρασχεθείσα εξουσιοδότηση» να μπορούν ουσιαστικά να νομοθετούν οι Υπουργοί με προεδρικά διατάγματα και με υπουργικές αποφάσεις, θεωρώ ότι αυτά είναι μεγάλα θέματα και θα έπρεπε να τα βλέπουμε στο Κοινοβούλιο. Με αυτήν την άποψη θα καταψηφίσουμε το άρθρο δεύτερο, κυρίως για το λόγο αυτό, παρά το ότι μέσα στο άρθρο δεύτερο υπάρχουν άλλες διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε.
.
Θα καταψηφίσουμε το άρθρο τρίτο, γιατί βρίσκουμε ότι είναι ιδιαίτερα ανελαστικό. Το να μην έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα το οποίο θέσαμε και το οποίο ήταν το θέμα της αυξήσεως σε ορισμένο σημείο…
.
Τέταρτο άρθρο. Εδώ υπάρχει η δυσκολία την οποία, φαντάζομαι, και άλλοι συνάδελφοι θα έχουν. Υπάρχουν μέτρα, με τα οποία συμφωνούν και μέτρα, με τα οποία διαφωνούν. Εμείς έχουμε μία πάγια θέση: Διαφωνούμε με τις αυξήσεις του Φ.Π.Α. Διαφωνούμε με τις αυξήσεις των φόρων στα πετρελαιοειδή. Έχουμε επίσης μία πάγια θέση: Και υπό αυτή την έννοια, ενώ θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τις αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα, στον καπνό και σε ορισμένα από τα αλκοολούχα, από τα οποία θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να εξαιρεθούν τελείως το κρασί, το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά και σε κάποιο βαθμό η μπύρα, παρά ταύτα, επειδή αυτά είναι βαλμένα και έτσι και αλλιώς, δηλαδή είναι ένα άρθρο το οποίο περιλαμβάνει όλες αυτές τις πρόσθετες φορολογίες, επομένως, στο βαθμό που με άλλα συμφωνούμε και με άλλα διαφωνούμε, είμαστε υποχρεωμένοι νακαταψηφίσουμε το άρθρο αυτό.
.
Και να πω το εξής: Παρ’ ότι η βασική μας θέση είναι αντίθετη στις έκτακτες φορολογίες, απλώς δηλώνουμε εδώ ότι θα συμφωνούσαμε με την επιβολή αυτού του πρόσθετου φόρου πολυτελείας, που αφορά τα αυτοκίνητα.
Στην έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων έχουμε μία πάγια θέση:
Δεν υπερψηφίζουμε τις έκτακτες εισφορές. Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά προβληματικές, από πλευράς φορολογικού δικαίου και δεν θέλουμε να την κάμψουμε αυτή. Θα βλέπαμε, όμως, ότι θα μπορούσε να τεθεί ένας φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ειδικώς για την παρούσα φάση.
Όμως και γι’ αυτό το λόγο, επειδή εν μέρει συμφωνούμε και εν μέρει διαφωνούμε με τις ρυθμίσεις, θα καταψηφίσουμε και το άρθρο πέμπτο.
.
Τα άρθρα έκτο και έβδομο, που αφορούν τα οργανωτικά μέτρα των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και την έναρξη ισχύος του νόμου, θα τα υπερψηφίσουμε.
.
Κος Γιώργος Καρατζαφέρης Θα ήθελα να έχω μία διαβεβαίωση –λείπει ο κύριος Πρωθυπουργός, αν και θα ήθελα να τον έβλεπα- ότι γι’ αυτό το χρέος, που οδηγούμεθα εκεί που οδηγούμεθα σήμερα, τουλάχιστον γι’ αυτό το χρέος θα βρεθεί ένας τρόπος να απολογηθούν κάποιοι. Εγώ προτείνω να υπάρξει μία επιτροπή, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν οι πολιτικοί Αρχηγοί και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, για να εξετάσουμε τους Πρωθυπουργούς και να τους πούμε: «Γιατί αύξησες το χρέος κατά την περίοδο εκείνη;». Να μας πουν: «Αυτό ήταν επένδυση, αυτό ήταν δάνειο, αυτό ήταν άλλο, αλλά και αυτά είναι αδικαιολόγητα». Να ακούσει ο ελληνικός λαός τι έφταιξε και οδηγείται στη λαιμητόμο. Γιατί σήμερα να έχουμε αυτό το οδυνηρό προνόμιο να πούμε εάν η χώρα πρέπει να εκτελεστεί ή να μείνει σε κώμα; Περί αυτού πρόκειται.Είναι εύκολη απόφαση ή θα λάβουμε μια απόφαση απλώς με μικροκομματικά πολιτικά κριτήρια «είπε αυτός έτσι, να πάω εγώ έτσι»;
Τι ζητάμε σήμερα; Τι ψηφίζουμε; Να καταλάβουμε.
Ψηφίζουμε εάν θα έχει μισθό την 1η του μηνός ο Έλληνας
δημόσιος υπάλληλος, εάν θα πληρωθούν οι συντάξεις.
Εάν ο οποιοσδήποτε με επιχειρήματα μου πει ότι θα βρούμε λεφτά, χωρίς αυτήν την είσοδο, την εισπήδηση στη χώρα μας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εγώ αμέσως θα προστρέξω στην άποψη αυτή.
Ένας να μου πει. Πρέπει να βρούμε 10.000.000.000 ευρώ σε μία εβδομάδα.
Έχει κανείς να μου πει από πού; Να μου πει συγκεκριμένα πράγματα, όχι λόγια.
Έχετε όμηρο την πατρίδα, την οικογένειά μας και καλούμεθα να πληρώσουμε λύτρα για να τους σώσουμε. Αυτό είναι.
Κάποιοι ρισκάρουν να μην πληρώσουν τα λύτρα. Μπορεί να εκτελεσθεί, όμως, η πατρίδα.
Αυτή είναι η εικόνα της πατρίδος. Μια πατρίδα, η οποία δεν υπάρχει, γιατί εσείς πλοηγηθήκατε για να τη φέρετε σ’ αυτήν την κατάσταση. Έχετε ευθύνες και εμείς δεν παίρνουμε μεγαλύτερη ευθύνη να αφήσουμε την πατρίδα ακάλυπτη.
Δεν ξέρουμε εμείς ότι υπάρχει πολιτικό κόστος; Δεν το ξέρουμε;
Θα πρέπει να εξηγούμε στον καθένα που θα συναντάμε ότι υπήρχε κίνδυνος να τα χάσεις όλα, γι’ αυτό περιορίσου σ’ αυτό που σου δίνουν;
Έτσι, λοιπόν, έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του θανάτου, της εκτέλεσης και του κώματος.
Εμείς θα προτιμήσουμε αυτό: Να υπάρχει μία ελπίδα. Και να το ξέρετε καλά εσείς του ΠΑΣΟΚ, είσαστε μια από τις πιο αδύναμες Κυβερνήσεις.
Η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση.
Να λάβει ευθύνες και να προστατεύσει τον ελληνικό λαό από όλα αυτά τα προεδρικά διατάγματα, στα οποία μας ζητάτε «λευκή επιταγή».
.
Και την ίδια ώρα εδώ, κύριε Υπουργέ, παροχή οδηγιών για την υλοποίηση εισοδηματικής πολιτικής του έτους 2010. Ακούστε το. Σελίδα 6. «Στο διοικητή και τους προέδρους των νομικών προσώπων και μέχρι του διπλάσιου του ορίου στο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο». Δηλαδή, 5.900; 12.000. Παράθυρα για δωδεκάρια. 1η Απριλίου. Το μήνα που πήγαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εσείς δίνετε 12.000 ευρώ στους οποιουσδήποτε διοικητάδες.
Εδώ λέγαμε να τα κόψετε. Τολμάμε; Να πούμε οροφή για τα τρία χρόνια τα 4.000 ευρώ για όλους, είτε είναι πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ, είτε είναι Βουλευτής, Πρωθυπουργός, οποιοσδήποτε, για να πούμε στον άλλον «Θα μείνεις στο επίδομα των 500». Να τα κατεβάσουμε όλα. Ανώτατο όριο τα 4.000. Δεν μπορούμε να νομοθετούμε εμείς να πεινάσει ο ελληνικός λαός –γιατί περί αυτού πρόκειται αναγκαστικά- και κάτω τα υπόγεια να είναι γεμάτα «LEXUS», «BMW» και «MERCEDES».
Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε; Φωνάζουμε, τσακωνόμαστε, λέμε οτιδήποτε, καβαλάμε τα «LEXUS» και φεύγουμε; ……………….
.
Κος Ροντούλης Αστέριος : Σ αυτή την χώρα υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι πρέπει να φάνε και για να φάνε –για να το πω τόσο απλά- πρέπει την 1η του μήνα να πάρουν τους μισθούς, να πάρουν τις συντάξεις, όπως και να νιώθουν και τις καταθέσεις τους -όσοι εξ αυτών έχουν- ασφαλείς. Αυτά σκέφτεται κάθε εχέφρων οικογενειάρχης πολίτης. ………………………
……………………..μέχρι το 2013 το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει παλαιά δάνεια ύψους 86.000.000 ευρώ. Πώς θα αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια; Πείτε μας συγκεκριμένα πράγματα.
Άρα, λοιπόν, βρεθήκαμε υπό την αδήριτη ανάγκη να προσφύγουμε, έτσι όπως κατέληξαν τα πράγματα, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να πάρουμε μια χρονική ανάσα ανασυγκρότησης.
Πρέπει να μειωθούν οι τιμές, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, για να υπάρξει αυτή η εξισορρόπηση της απώλειας της εισοδήματος.
Και εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση. Ο μέσος όρος τιμών –αναφέρομαι στα προϊόντα ευρείας καταναλώσεως σούπερ μάρκετ κ.λπ.- που ισχύει σε Γαλλία και Γερμανία, να ισχύει στην Ελλάδα. Να περάσουμε έναν τέτοιο νόμο. Να τιθασεύσουμε την αισχροκέρδεια και να βοηθήσουμε τον απλό πολίτη, που βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται.
.
ΥΓΔιαφωνήσαμε με με τα μέτρα του Νομοσχεδίου , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να στείλουμε εκατομμύρια Έλληνες στους σκουπιδοτενεκέδες να ψάχνουν για αποφάγια. γι αυτό τα καταψηφίσαμε προτείνοντας τις δικές μας λύσεις οι οποίες δεν εισακούστηκαν απ τ αλαζονικά κόμματα εναλλαγής εξουσίας. Επιλέξαμε την ελπίδα κι όχι τον οικονομικό θάνατο της Ελλάδος και των Ελλήνων . Χωρίς δανεισμό την επόμενη μέρα πέρα από την αδυναμία χορήγησης μισθών και συντάξεων δεν θα λειτουργούσαν Νοσοκομεία σχολεία – Πανεπιστήμια, Στρατός- Σώματα ασφαλείας και γενικότερα δημόσιες υπηρεσίες
Στη συζήτηση που έγινε στις 6 Μαΐου , αιτιολογήσαμε το γιατί και καταψηφίσαμε όλα σχεδόν τα άρθρα του νομοσχεδίου και όπως φαίνεται παραπάνω δεν δώσαμε καμία λευκή επιταγή αγωνιστήκαμε για το καλύτερο δυνατόν ανάλογα με τη δύναμη που μας έδωσαν οι ψηφοφόροι μας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αυτό που θα έπρεπε να λάβει υπ όψιν τις θέσεις μας και να προσαρμόσει και να διαπραγματευθεί ανάλογα και προς το συμφέρον του έθνους
Το μνημόνιο το υπέγραψε ο Κος Παπακωσταντίνου στις 8 Μαΐου. επομένως είχε το χρόνο να κάνει τροποποιήσεις.
Η τρόικα όπως λένε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζήτησε αύξηση εσόδων και μείωση δημοσίων δαπανών.
Δεν είπε πώς να το κάνουμε , δεν είπε πάρε απ το μισθωτό και το συνταξιούχο των 600 ευρώ .
Δεν είπε χτυπήστε αλύπητα τους μικρομεσαίους κι αφήστε τους τραπεζίτες και επιχειρηματίες χρηματοδότες σας .
Δεν είπε αυξήστε Φ.Π.Α., Πετρελαιοειδή επιβάλετε έκτακτες εισφορές κλπ. Αυτές είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης τις οποίες καταψηφίσαμε.
Ας αφήσουν μερικοί τις προκαταλήψεις και τον εγκλωβισμό τους στον παλαιοκομματισμό. Ας δουν τα πράγματα όπως είναι κι όχι όπως τα παρουσιάζουν τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλουν πάντα το δικομματισμό σαν μόνη λύση , που κατευθύνουν συνειδήσεις και μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού , με τη δίκη μας ΕΥΠΙΣΤΙΑ , συμμετοχή και αδιαφορία.. Μην αναπαραγάγετε ότι ακούτε χωρίς να το ψάξετε οι καιροί είναι δύσκολοι για το μέλλον του τόπου μας.
Πηγή : πρακτικά της Βουλής 6-5-2010 απο εδώ μπορείτε να τα κατεβάσετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.