Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Βατοπέδιο: Ψάχνουν σενάρια και ερμηνείες για τη «χαλαρή» ψήφο

Να απαλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που επέφερε για την κυβερνητική πλειοψηφία η ονομαστική μυστική ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου επιχειρούν από χθες στο ΠΑΣΟΚ.

Η ολομέλεια της Βουλής τα ξημερώματα χθες έβαλε τίτλους τέλους στο πολυσυζητημένο σκάνδαλο καθώς, κυρίως με ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος -Ν.Δ. και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από την ψηφοφορία- αποφασίστηκε να μην παραπεμφθούν οι Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης, ενώ οι κατηγορούμενοι για τρία αδικήματα κ. Μπασιάκος, Δούκας και Κοντός παραπέμπονται στο δικαστικό συμβούλιο, εγκαλούμενοι μόνο για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ήδη παραγεγραμμένο.

Περίπου 15

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εισήγηση της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, διά του πορίσματος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ήταν να παραπεμφθούν άπαντες και για ηθική αυτουργία (ο Θ. Ρουσόπουλος) και για συναυτουργία σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (οι Ε. Μπασιάκος, Π. Δούκας και Αλ. Κοντός), αλλά και για παράβαση καθήκοντος (όλοι).

Λόγω του μυστικού της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι αδύνατο να καταμετρηθεί ο ακριβής αριθμός των διαρροών από το κυβερνών κόμμα. Με δεδομένο δε ότι τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ταχθεί υπέρ της παραπομπής μόνο των τριών και μόνο για το αδίκημα της απιστίας, τεκμαίρεται βασίμως ότι από το κυβερνών κόμμα πρέπει να υπήρξαν τουλάχιστον 15 διαρροές από το σύνολο των 158 βουλευτών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να διοχετεύσει χθες μέσω κοινοβουλευτικών κύκλων το σχόλιο ότι «η πολιτική και νομική σκευωρία κατέρρευσε. Από τους πέντε φτάσαμε στους τρεις και για τους τρεις έμεινε το ένα αδίκημα, κι αυτό κολοβό».

Στο ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα αντιμετωπίστηκε με αμηχανία, παρότι το κλίμα στους διαδρόμους της Βουλής το προοιωνιζόταν από το απόγευμα της Τρίτης. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ψιθύριζαν πως το αδίκημα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος «είναι κατασκευασμένο προς αποφυγήν της παραγραφής» και έλεγαν εμπιστευτικά ότι εκείνοι θα το καταψήφιζαν.

ΠΑΣΟΚ: Αμηχανία

Σ' αυτό προφανώς στηριζόμενες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι «δεν υπήρξε γραμμή» τόσο σε ό,τι αφορά τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως προς τη σύνταξη των κατηγοριών, όσο και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την ψηφοφορία. Οι ίδιοι προσέθεταν ότι οι βουλευτές προφανώς δεν πείστηκαν από τις αιτιάσεις του πορίσματος της πλειοψηφίας, ενώ δεν έχει γίνει και συνείδηση ότι η Βουλή δεν παραπέμπει πλέον στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά στο δικαστικό συμβούλιο.

Υπήρξαν και κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ που έκαναν λόγο, στηριζόμενοι κυρίως στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για «οργανωμένη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που, υποκινούμενη από εκδοτικά συμφέροντα, μετέβαλε άποψη και δεν σεβάστηκε τον κόπο και τη δουλειά των συναδέλφων της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης».

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούν ότι οι χθεσινοί αντιρρησίες αποτελούν προάγγελο επερχόμενων κακών για την κυβέρνηση. Οτι δηλαδή σε επερχόμενες ονομαστικές ψηφοφορίες επί νομοσχεδίων θα υπάρξουν διαρροές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Και πάντως κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η ηγεσία του Κινήματος δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε διαγραφές.

Η ερμηνεία της αντιπολίτευσης, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Λόγω και της συναίνεσης, που πρόσφατα ζήτησε ο πρωθυπουργός, αλλά και λόγω της αποστροφής Καρατζαφέρη στη συζήτηση, που κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της ώστε να μπορεί κι ο ίδιος να... διαμεσολαβήσει προς τη Ν.Δ., θεωρούν ότι «το κόλπο ήταν στημένο». Λένε δηλαδή ότι, επίτηδες το ΠΑΣΟΚ άφησε τους βουλευτές του να ψηφίσουν «χαλαρά», πάνω σε ένα ούτως ή άλλως αδύναμα στοιχειοθετημένο κατηγορητήριο, ακριβώς προκειμένου εν ευθέτω να επιτευχθεί συναίνεση και με τη Ν.Δ. στη λαίλαπα των επερχόμενων μέτρων. Κατά τη δική τους, πάντα, ερμηνεία, το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί προάγγελο και για το σκάνδαλο της Siemens, όπου μια από τις βασικές κατηγορίες αναμένεται να είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. * !Διαχωρίζει τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το αποτέλεσμα της ονομαστικής μυστικής ψηφοφορίας και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του ο βουλευτής του κόμματος και μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης Θ. Δρίτσας σημειώνει ότι οι βουλευτές του κόμματος, όπως και του ΚΚΕ, κλήθηκαν να ψηφίσουν επί κατηγοριών αυτουργίας και συναυτουργίας επί του αδικήματος της απιστίας, τις οποίες ο ίδιος δεν είχε διατυπώσει στο πόρισμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive