«Αναφορικά με το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων που παρατηρούνται στον τομέα της μελισσοκομίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει θετικά την τροποποίηση της σχετικής Αγορανομικής Διάταξης (Α.Δ. 7/2009) και πρόκειται να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης)», απαντά η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και Βουλευτής Λάρισας, κ. Αστέριος Ροντούλης, σχετικά με τη στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου.
Στη συνέχεια της απάντησής της η κ. Αποστολάκη επισημαίνει τα εξής:
«Το ζητούμενο είναι η δυνατότητα στήριξης και ο εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας στην Ελλάδα, κάτι που διασφαλίζεται με διάφορους τρόπους:
i. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν. 4856/30 (ΦΕΚ 316/Α’), όλες οι δημόσιες δημοτικές και κοινοτικές εκτάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν εν δυνάμει «μελισσοκομικά πάρκα», με την έννοια ότι οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τα μελίσσια τους την περίοδο της ανθοφορίας, με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές πυρασφάλειας που απαιτούνται από την δασική νομοθεσία.
ii. Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2010 (Καν. Ε.Κ. 1234/07)», ενισχύθηκαν 11 Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί, με συνολικό ποσό 90333,92€, για τον εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής τους με πολυετή μελισσοκομικά φυτά, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθοφορία της περιοχής, προς όφελος όλων των μελισσοκόμων. Παράλληλα, υλοποιείται η Δράση: «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» μέσω της οποίας επιχορηγούνται οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι για την κάλυψη ποσοστού της δαπάνης που πραγματοποιούν για την μετακίνηση των μελισσιών τους.
Σχολιάζοντας την απάντηση της κ. Αποστολάκη, ο κ. Ροντούλης τόνισε τα εξής:
«Το μέλι μπορεί να αποτελέσει προϊόν αιχμής για τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας ευεργετικά για το περιβάλλον και ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα.
Έτσι, πέρα από τα προγράμματα ενίσχυσης της μελισσοκομίας, πρέπει να δομηθεί μια οργανωμένη προσπάθεια για τυποποίηση και εξαγωγή του προϊόντος, μαζί με αποτελεσματικές διατάξεις για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και του καταναλωτή από φαινόμενα νόθευσης και παρανόμων ελληνοποιήσεων.
Πίσω, όμως, από την όποια αυστηροποίηση των κειμένων αγορανομικών διατάξεων καιρός είναι να υπάρξει και μια ισχυρή πολιτική βούληση ανάπτυξης του μελισσοκομικού κλάδου που δυστυχώς δεν φαίνεται να διαθέτει η παρούσα Κυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.