Από τις 7 το πρωί που ανοίγουν έως τις 7 το βράδυ που κλείνουν οι κάλπες οι πολιτικοί και οι πολιτικολογούντες παύουν να μιλούν. Είναι η ώρα που μιλούν οι πολίτες.
Είναι η ώρα που το μήνυμα στέλνεται προκειμένου να αποκρυπτογραφηθεί αρχής γενομένης από τις 9.30 το βράδυ της Κυριακής που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και την Singular Logic θα έχουμε ένα ασφαλές δείγμα (περίπου το 10%) για την εξαγωγή συμπερασμάτων (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8862).
Ζητούμενο η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8868) η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αν δεν σημαίνει «καθαρή νίκη» και αφού συναθροιστούν και άλλα δεδομένα, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Η aftodioikisi.gr σε ζωντανή σύνδεση με την ΕΡΤ (http://news.ert.gr/el/perifereiakes-dimotikes-ekloges-2010/eidiseis/45802-i-ert-stis-ekloges) με την οποία εξασφάλισε συνεργασία και το υπουργείο Εσωτερικών (www.ypes.gr) θα μεταδίδει όλες τις εξελίξεις μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και τα εκλογικά αποτελέσματα από τη στιγμή που θα κλείσουν.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
Παράλληλα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η δημοσιογραφική ομάδα της aftodioikisi.grδίνει χρήσιμες οδηγίες προς τους ψηφοφόρους για τον τρόπο που ψηφίζουν, τον αριθμό των σταυρών προτίμησης και άλλες σχετικές πληροφορίες για τη νέα, εκλογική διαδικασία.
Η ψηφοφορία ξεκινά κανονικά, όπως και σε όλες τις εκλογές, στις 07:00 και οι κάλπες κλείνουν στις 19:00. Σε περίπτωση, που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.
Πώς ψηφίζουμε
Με την αστυνομική ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο, ή την κοινότητα, όπου είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Πρώτα ψηφίζουμε για Δήμαρχο και μετά για Περιφερειάρχη.
Ποιοι ψηφίζουν
α) Ψηφίζουν όλοι οι δημότες του νέου δήμου που:
* Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.
* Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελούν έναν δήμο.
β) Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά:
* Κατοικούν στην Ελλάδα
* Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.
* Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου, ή της κοινότητας, όπου κατοικούν ή κατοικούσαν (έως και τις 31 Αυγούστου του 2010)
Για τις Περιφέρειες.
Για τις περιφέρειες ψηφίζουν όλοι όσοι θα ψηφίσουν και για τους δήμους εκτός:
* Από τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ.
* Τους ομογενείς.
* Τους νόμιμους υπηκόους των τρίτων χωρών.
Δεν ψηφίζουν:
1. Όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.
2. Όσοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, δηλαδή:
* Οι κάτοικοι του εξωτερικού.
* Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
* Όσοι διαμένουν, την ημέρα της ψηφοφορίας, σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από τον δήμο της περιοχής τους.
Ειδική άδεια, προκειμένου να ψηφίσουν, μπορούν να ζητήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Τραπεζών (του δημόσιου τομέα) και Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Που ψηφίζουμε
Για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:
* Το δήμο, όπου κατοικούμε.
* Την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησηςwww.ypes.gr (σχετικό link υπάρχει και στην πρώτη σελίδα της aftodioikisi.gr)
Οι σταυροί για τους δήμους
Η σταυροδοσία δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται προσοχή. Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμη και να γίνει λάθος στον αριθμό των σταυρών (δηλαδή, αν σταυρώσουμε επιπλέον αιρετούς), το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, προσμετράται στον συνδυασμό, χωρίς να προσμετρώνται οι ψήφοι στους συγκεκριμένους συμβούλους του συνδυασμού.
1) Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό, αλλά ακόμη κι αν μπει, δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο.
2) Στην επαναληπτική ψηφοφορία, επίσης, δεν σταυρώνεται ο υποψήφιος δήμαρχος.
3) Στους δήμους, που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (δηλαδή, στους δήμους που ο Καλλικράτης δεν έχει φέρει καμία απολύτως αλλαγή) στο κάθε ψηφοδέλτιο βάζουμε από έναν έως τρεις σταυρούς για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Στους δήμους, που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή σε νέους «Καλλικρατικούς» δήμους, οι οποίοι έχουν προέλθει από συνένωση, ο ψηφοφόρος σημειώνει:
- Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
- Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει περισσότερους από τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
- Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών του δήμου (το σύνολο, δηλαδή, των δημοτικών συμβούλων, που περιέχει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους ψηφοφόρους των οκτώ δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (την Αθήνα, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Καλλιθέα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Λάρισα και το Ηράκλειο), των οποίων τα δημοτικά διαμερίσματα αποτελούν πλέον ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες (για παράδειγμα τα ο Δήμος Αθηναίων αποτελείται πλέον από εφτά εκλογικές περιφέρειες). Ο τρόπος σταυροδοσίας δεν αλλάζει, απλώς ο ψηφοφόρος δεν πρέπει να μπερδευτεί και καθώς στο δήμο του δεν υπήρξε καμία αλλαγή με τον «Καλλικράτη» να τον θεωρήσει ως μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Στους υπόλοιπους δήμους τα δημοτικά ή τοπικά διαμερίσματα μετονομάζονται πλέον σε δημοτικές ή τοπικές κοινότητες και οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας (μέχρι δύο (2) σταυρούς προτίμησης) και υποψηφίους συμβούλους, ή εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας.
(ένας (1) σταυρός προτίμησης)
Σταυροδοσία για τις περιφέρειες
Η διαδικασία είναι αντίστοιχη.
Αν ο αριθμός των εδρών είναι από μία έως τρεις (1-3), τότε ο αριθμός των σταυρών είναι ένας (1).
Αν ο αριθμός των εδρών της περιφέρειας είναι από τέσσερις έως επτά (4-7), τότε οι σταυροί μπορεί να είναι δύο (2).
Αν ο αριθμός των εδρών είναι από οκτώ έως δώδεκα (8-12), τότε οι σταυροί μπορεί να είναι τρεις (3).
Τέλος, αν ο αριθμός των εδρών της εκλογικής περιφέρειας είναι δώδεκα και πλέον (12+), τότε ο αριθμός των σταυρών μπορεί να είναι έως και τέσσερις (4).
Η περίπτωση της Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει τον νομό Αττικής και χωρίζεται σε οκτώ (8) Περιφερειακές Ενότητες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους: Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης και Δάφνης - Υμηττού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου - Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς περιλαμβάνει τους δήμους Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων περιλαμβάνει τους δήμους Αίγινας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας και Πόρου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Στο παραβάν ψηφοφορίας θα υπάρχει υπό μορφή αφίσας έντυπη ένδειξη με το εξής περιεχόμενο: «ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ σταυρό στον υποψήφιο περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη. ΜΕΧΡΙ …………….. σταυρούς στους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους».
Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βορείου, Δυτικού και Νοτίου Τομέα βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Ανατολικής Αττικής μέχρι 3 σταυρούς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής μέχρι 2 σταυρούς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων μέχρι 1 σταυρό.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ
Εκλογικές περιφέρειες: Για πρώτη φορά με τις διατάξεις του Ν. 3852/ 2010 εισάγεται η έννοια της εκλογικής περιφέρειας στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 25 του ιδίου νόμου εκλογικές περιφέρειες αποτελούν α) οι συνενούμενοι Δήμοι ή κοινότητες, κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου, οι οποίες ονομάζονται δημοτικές ενότητες και β) τα πρώην δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνται οι Δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων, τα οποία ονομάζονται δημοτικές κοινότητες. Πχ οι εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι 6, αποτελούμενες από τα 5 δημοτικά του διαμερίσματα και τον νυν Δήμο Τριανδρίας, ο οποίος συνενώνεται. Σημειώνεται ότι Δήμος κάτω των 100.000 κατοίκων, στον οποίο δεν επήλθε καμία μεταβολή από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3852/ 2010, αποτελείται από μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Μονοεδρικές, διεδρικές, τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες: Είναι οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες αντιστοιχεί ένας, δύο ή τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 3852/ 2010.
Πληθυσμός: Όπου στις διατάξεις του Ν. 3852/ 2010, και επομένως και σε αυτές που αναφέρονται στην εκλογική διαδικασία, γίνεται αναφορά στον πληθυσμό νοείται ο πραγματικός πληθυσμός της γενικής απογραφής πληθυσμού του Κράτους της 18ης Μαρτίου 2001, όπως αυτή κυρώθηκε με ην υπ’ αριθμ. 6821/ Γ5- 908/ 2002 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης (Β΄715).
Σταυροδοσία: Με τη σταυροδοσία ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος και προς έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του Δήμου. Επίσης, εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο υποψήφιους συμβούλους δημοτικής κοινότητας ή προς έναν σύμβουλο τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας του Δήμου
Δημοτικές- Τοπικές Κοινότητες: Οι νέοι Δήμοι συγκροτούνται από τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Δημοτικές κοινότητες είναι: α) όλα τα σημερινά τοπικά διαμερίσματα, από τα οποία αποτελείται ο Δήμος ή η Κοινότητα που συννενώνεται, ανεξαρτήτως εάν σε αυτά συγκροτούνται ή όχι τοπικά συμβούλια β) οι Δήμοι ή οι Κοινότητες που καταργήθηκαν ύστερα από εθελούσια συνένωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 410/ 1995 και γ) οι Δήμοι ή οι Κοινότητες που συνενώνονται με το άρθρο 1 του Ν. 3852/ 2010 και δεν αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, εφόσον έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2000 κατοίκους. Επίσης, δημοτικές κοινότητες αποτελούν δ) τα τοπικά διαμερίσματα των νησιωτικών Δήμων, εφόσον έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 1000 κατοίκους ε) οι νυν Κοινότητες ή τοπικά διαμερίσματα που εκτείνονται σε όλη τη περιφέρεια του νησιού και δεν αποτελούν Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3852/2010, ανεξαρτήτως του αριθμού των κατοίκων αυτών. Τέλος, στ) δημοτικές κοινότητες αποτελούν και τα δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία διαιρούνται οι Δήμοι, με πληθυσμό άνω των 100.00 κατοίκων, σύμφωνα με το άρθρο 117 του ΚΔΚ.
Τοπικές κοινότητες είναι: α) όλα τα σημερινά τοπικά διαμερίσματα από τα οποία αποτελείται ο Δήμος ή η Κοινότητα που συννενώνεται, β) οι Δήμοι ή οι Κοινότητες που καταργήθηκαν ύστερα από εθελούσια συνένωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 410/ 1995 γ) οι Δήμοι ή οι Κοινότητες που συνενώνονται με το άρθρο 1 του Ν. 3852/ 2010 και δεν αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, εφόσον έχουν πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Ποσοστό, που απαιτείται για την εκλογή
Σε αυτές τις εκλογές επαναφέρεται η ρύθμιση για την ανάδειξη, ως επιτυχόντος, του συνδυασμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των έγκυρων ψήφων.
Από αυτές τις εκλογές θα ισχύσει η απαγόρευση και η πλήρης αναστολή κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας του δημάρχου, σε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων. Για την κάλυψή του θα καταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του από τον οικείο δήμο με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος 2011-2014, κατά την οποία ο περιορισμός της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας θα ισχύσει και για μικρότερους δήμους, δηλαδή για δήμους με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.
Ο Καλλικράτης …για αρχάριους
Ο νόμος του Καλλικράτη ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την Άνοιξη του 2010. Βάσει των διατάξεών του, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των δήμων, οι οποίοι από 1.034 έγιναν μόλις 325. Αντίστοιχα μειώθηκαν και οι θέσεις των δημάρχων και των αντιδημάρχων. Παράλληλα, οι 54 νομαρχίες καταργήθηκαν και τη θέση τους πήραν 13 αιρετές περιφέρειες. Με τη νέα δομή οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους και είναι αυτοί, που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν σχεδόν όλα όσα έκαναν έως σήμερα οι Γενικές Διευθύνσεις των περιφερειών, οι οποίες ήταν 13 και στο εξής θα λειτουργούν ως Γενικές Διευθύνσεις και θα είναι επτά σε ολόκληρη τη χώρα. Επί της ουσίας, οι νέες αιρετές περιφέρειες θα αποκτήσουν αρμοδιότητες -όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων- που έως τώρα έχει η περιφέρεια. Δηλαδή, ο αιρετός περιφερειάρχης θα είναι πρόσωπο, που θα είναι σε επαφή με τις Βρυξέλλες. Θα λογοδοτεί, θα προγραμματίζει, θα εντάσσει προγράμματα, θα αποδίδει λογαριασμό και κυρίως θα σχεδιάζει. Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν για τις θέσεις των περιφερειαρχών άτομα, που γνωρίζουν από αποτελεσματική διαχείριση δημόσιου χρήματος και διαθέτουν αίσθημα ευθύνης.
Οι δήμοι
Ο Καλλικράτης πρόκειται να αλλάξει αισθητά την εικόνα των δήμων που υπάρχει σήμερα. Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες, που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα. Η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και οι επαγγελματικές άδειες είναι κάποια από τα νέα τους καθήκοντα.
Οι 16.150 υπάρχοντες δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται περίπου στους μισούς, όπως άλλωστε και οι δήμαρχοι, που περιορίζονται στο 1/3. Στο εξής, οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, έτσι ώστε να δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ως εκ τούτου, η θητεία των αρχών, που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του 2011 και θα λήξει στις 31 Αυγούστου του 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.