Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένες Μνήμες 1940-45» στο Μόντρεαλ


14.11.2010: Ο Ιωάννης Μπουγάς στην παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένες Μνήμες 1940-45» στο Μόντρεαλ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Ματωμένες Μνήμες 1940-45» του Ιωάννη Μπουγά από τις εκδόσεις «Πελασγός».

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου έγινε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ, υπό την αιγίδα των τμημάτων ΑΧΕΠΑ Μόντρεαλ, η παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένες Μνήμες 1940-45, Κόκκινη Τρομοκρατία, Κατοχικός Εμφύλιος, Κόκκινη Απελευθέρωση, Λευκή Τρομοκρατία στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο (Γαργαλιάνοι-Καλαμάτα-Μελιγαλάς-Πύλος-Πύργος)» του Ιωάννη Μπουγά από τις εκδόσεις «Πελασγός». Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Μόντρεαλ δρ. Κυριάκος Ματζιορίνης, η Πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» δρ. Ελένη Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Παναγιώτης Γεωργακάκος.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που ένα τόσο αξιόλογο έργο έχει γραφεί από φίλο μου, συνεργάτη και στέλεχος της μεγάλης ομογενειακής οργάνωσης της ΑΧΕΠΑ, και πρωτίστως συμπάροικο και συνομογενή της Ελληνικής μας παροικίας του Μόντρεαλ εδώ στον Καναδά. Αυτό δείχνει ότι όσο μακριά από την Ελλάδα και αν βρισκόμαστε, δεν παύουμε να είμαστε Έλληνες, να αγαπάμε και να ενδιαφερόμαστε για το έθνος μας και την ιστορία μας», είπε ο Δρ. Κυριάκος Ματζιορίνης.

Ο καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο McGill δρ. Χρήστος Καράτζιος, παρουσιάζοντας το βιβλίο προέβλεψε ότι και αυτό θα γίνει πηγή πολύτιμων πληροφοριών στο μέλλον, όπως ακριβώς και το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα «Η Φωνή της Ειρήνης, η πραγματική Ιστορία της Ειρήνης Δαμοπούλου από το Παιδομάζωμα». «Κάτοικοι της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν τελευταία ότι το Ελληνικό κράτος την περίοδο του Εμφυλίου εξεδίωξε από την Μακεδονία βιαίως χιλιάδες παιδιά, τους ίδιους ή τους προγόνους τους, και ζητούν τώρα αποκατάσταση. Η «Φωνή της Ειρήνης» είναι μια από τις ελάχιστες τεκμηριωμένες πηγές πληροφοριών σχετικά με την αποστολή Ελληνόπουλων στις Λαϊκές Δημοκρατίες, και χρησιμοποιείται για την αντίκρουση των προσφυγών από την ΠΓΔΜ».

Ο Τάσσος Ξυπολιτάκης αναλύοντας το περιεχόμενο του βιβλίου είπε και αυτά: «Χρειάσθηκε μεγάλο θάρρος και αυτοπεποίθηση εκ μέρους του συγγραφέα ώστε να παρουσιάσει ένα πλήρες έργο με συνεντεύξεις και στοιχεία από ανθρώπους και των δύο παρατάξεων που όχι μόνο έζησαν τα γεγονότα αλλά συμμετείχαν και στην αντιπαράθεση. Με την επιδεξιότητα και την αμεροληψία που τον διακρίνει, ο συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα και αποδεικνύει με τεκμηριωμένα στοιχεία τα εγκλήματα που δυστυχώς έγιναν και από τις δύο παρατάξεις. Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στα Τάγματα Ασφαλείας. Με γλαφυρότητα και υπευθυνότητα αναφέρεται σε ένα τόσο επίμαχο θέμα, μη διστάζοντας χωρίς φόβο, πάθος ή σκοπιμότητα να καταλογίσει τις ανάλογες ευθύνες για τα τρομερά εγκλήματα που διαπράχτηκαν. Παρουσιάζει στοιχεία, με γεγονότα, ονόματα, ημερομηνίες, και μαρτυρίες. Αναφέρεται στους πρωτεργάτες, τους λόγους που δημιουργήθηκαν τα Τάγματα, το ρόλο που διαδραμάτισαν οι διάφορες ομάδες και οι αρχηγοί τους, καθώς επίσης την ευθύνη που τους αναλογεί για τα δραματικά γεγονότα και εγκλήματα που επακολούθησαν. Είναι ένα άρτιο και ιστορικά τεκμηριωμένο έργο, πολύτιμο εφόδιο για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα ήθελε να μελετήσει την πολυτάραχη αυτή εποχή. Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί μια φοβερή μαρτυρία με την οποία ξαναζούμε την Ιστορία ατόφια, και μας βοηθάει θετικά να διακρίνουμε το σωστό, την ειλικρίνεια και την αλήθεια μέσα σε μια δύσκολη περίοδο. Πιστεύω δε το ότι ήταν η πιο κατάλληλη εποχή για να γραφεί το ιστορικό αυτό βιβλίο. Μετά παρέλευση 65 χρόνων έχουν εκλείψει οι πρωτεργάτες και σε κάποιο βαθμό τα πολιτικά πάθη, δίνοντας μας τη δυνατότητα να κρίνουμε τα γεγονότα κάπως πιο αντικειμενικά».

Τέλος, ο συγγραφέας παρουσιάζοντας το βιβλίο του αναφέρθηκε στην ενδελεχή έρευνα των γεγονότων που έκανε, και την επιμονή του να λάβει τις μαρτυρίες συγκεκριμένων επιζώντων προσώπων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της περιόδου στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, και τα οποία δέχτηκαν να μιλήσουν για πρώτη φορά. «Τα γεγονότα που περιγράφω στο βιβλίο μου, και άλλα σαν αυτά, είχαν μπει στην ντουλάπα της λήθης για 50 χρόνια. Αντίθετα παντού προβάλλετο η ιδέα ότι όλα τα κακά της δεκαετίας 1940-50 ξεκίνησαν μετά την Κατοχή με τη βία των παρακρατικών δεξιών εναντίον των αριστερών. Οι «Ματωμένες Μνήμες 1940-45» είναι βασισμένες στην κριτική μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας και επίσημες πηγές του κράτους. Άφησα έξω την προπαγάνδα εκείνης της εποχής που ανακυκλώνεται από πολλούς συγγραφείς μέχρι σήμερα. Περιέγραψα τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. Πολλά αναφέρονται για πρώτη φορά. Άλλα περιγράφονται για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά και λεπτομερώς, που ίσως γίνονται και λίγο κουραστικά, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για το πως έγιναν, από ποιούς ή πότε. Το βιβλίο περιέχει δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στα γεγονότα ή αυτοπτών μαρτύρων. Οι μαρτυρίες χρησιμεύουν για να επιβεβαιώσουν τις άλλες πηγές και για να κάνουν ενδιαφέρουσα τη διήγηση, προσθέτοντας τις εμπειρίες συγκεκριμένων προσώπων. Σ’ αυτούς που τυχόν θα πουν «τι τα θέλεις τώρα αυτά και μας τα θυμίζεις, αυτά δεν ξαναγίνονται», απαντώ ότι συμφωνώ και εγώ! Σίγουρα δεν θα γίνουν τα ίδια. Ούτε χρειάζεται να γίνουν τα ίδια για να μας βρει καινούργια εθνική καταστροφή. Όμως, η καλλιέργεια μίσους για τον συμπατριώτη μας, η ομαδική υστερία, και η πειθήνια υπακοή σε ακατάλληλους ηγέτες μπορούν πάλι να συμβούν. Παρόμοιοι ηγέτες, που έχουν οδηγό μόνο τις προσωπικές τους επιδιώξεις ή που εκτελούν τις εντολές άλλων, ακόμη και εκτός Ελλάδος, μπορούν να ξανάρθουν και να παρασύρουν αυτούς πού δεν γνωρίζουν την Ιστορία του τόπου μας. Γιατί η Ιστορία έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, πού συνδέονται άρρηκτα».

Οι κάτοικοι της περιοχής του Μόντρεαλ μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο «Ματωμένες Μνήμες 1940-45», όπως και το «Η Φωνή της Ειρήνης» από τον συγγραφέα (τηλ. (514)232-3192,ioannis.bougas@sympatico.ca) ή από το Ελληνικό Βιβλιοπωλείο (696 St Roch, τηλ. (514)272-6000). Στην Αθήνα η κεντρική διάθεση είναι από το βιβλιοπωλείο «Η Αλληλεγγύη των Φίλων» (Χαριλάου Τρικούπη 14, τηλ. 2103628976).


Ελληνικές Γραμμές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive