«Αττική Οδός», το όνομα του συνδυασμού του οποίου ηγείστε. Με ποιο σκεπτικό;
Ήθελα ένα όνομα που να είναι εύκολο στη μνήμη, αλλά και που να έχει συμβολισμούς. Η Αττική Οδός ήταν ένα έργο το οποίο ο κόσμος αντιμετώπισε με μεγάλη επιφύλαξη στην αρχή, αλλά που τελικά άλλαξε επί τα βελτίω τη ζωή μας. Το ίδιο ακριβώς προσδοκώ να επιτύχω κι εγώ με τη διοίκησή μου, εάν ο κόσμος μού εμπιστευτεί την ψήφο του. Πολύς κόσμος με αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, όμως, εάν εκλεγώ, θα αλλάξω ουσιαστικά την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο.
Υπήρχε και ένας δεύτερος λόγος. Πιστεύω ότι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα της χώρας είναι η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας. Χρόνια ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς έχουν κάνει τους Έλληνες να πιστεύουν ότι ο επιχειρηματίας, οποιοσδήποτε κερδίζει χρήματα, είναι κακός. Όλη λοιπόν η ένσταση ορισμένων εκ των συνεργατών μου για την ονομασία αυτή ήταν η πιθανή διασύνδεση που θα επιχειρούνταν από τους αντιπάλους μου με επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν σχέση με την Αττική Οδό. Αν και τους διαχειριστές της Αττικής Οδού, λοιπόν, δεν τους γνωρίζω προσωπικά καθόλου, εντούτοις θέλω να δώσω έναν ακόμη πολιτικό συμβολισμό, ότι εγώ, ως περιφερειάρχης Αττικής, θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την επιχειρηματικότητα.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους της Αττικής και πώς θα δώσετε εσείς λύση, στην περίπτωση που εκλεγείτε περιφερειάρχης;
Θα σας έλεγα κυρίως η ανεργία και η εγκληματικότητα. Όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλα, αλλά, αν είσαι π.χ. πάνω από 40 ετών και μείνεις χωρίς δουλειά, δεν βρίσκεις πουθενά εργασία. Επίσης, ακόμη και σε γειτονιές που πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν προνομιακές, όταν πέφτει το σκοτάδι όλοι ανησυχούν. Ως προς το πρώτο, έχω πολλές ιδέες, άλλωστε εργάζομαι από τα 19 μου χρόνια, έχω ιδρύσει και διευθύνει με επιτυχία πολλές επιχειρήσεις και θα αξιοποιήσω αυτή μου την εμπειρία υπέρ των πολλών. Ιδέες όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, που έχει τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στην Αττική, η ταχεία απορρόφηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας κτλ.
Όμως η δημόσια δέσμευσή μου για πάταξη του παραεμπορίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας μου νομίζω ότι θα δώσει τη μεγαλύτερη ανάσα. Από το παραεμπόριο χάνει το κράτος δισεκατομμύρια από φόρους, αλλά και χιλιάδες καταστήματα και βιοτεχνίες καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να μένει πολύς κόσμος χωρίς δουλειά.
Ως προς την εγκληματικότητα, τώρα, νομίζω ότι είμαι η μοναδική λύση. Όλοι οι άλλοι συνυποψήφιοί μου αρνούνται για πολιτικούς λόγους να μιλήσουν με θάρρος για μια μεγάλη αλήθεια, την ευθεία διασύνδεση της αύξησης της εγκληματικότητος με την παράνομη μετανάστευση. Εγώ, ως περιφερειάρχης Αττικής, θα εφαρμόσω συγκεκριμένες πολιτικές (π.χ. το σταμάτημα της ανέγερσης του γιγαντιαίου ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό) για να μειωθεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην Αττική. Βασική μου προτεραιότητα θα είναι γειτονιές όπως ο Άγιος Παντελεήμων ή η πλατεία Αττικής ή τα Πατήσια, ώστε να πάψουν να είναι απροσπέλαστες για τους Έλληνες. Το μήνυμα θα είναι σαφές: δεν χωράμε άλλους!
Οι δημοσκοπήσεις σάς δίνουν πάντως μονοψήφιο ποσοστό. Στον β’ γύρο τι θα προτρέψετε τους ψηφοφόρους σας να ψηφίσουν; Κικίλια, λευκό, αποχή, τι;
Αν και ποτέ δεν σχολιάζω προεκλογικά τις δημοσκοπήσεις, εντούτοις, μια και με προκαλείτε, είμαι αναγκασμένος να το κάνω. Οι έως τώρα δημοσιευθείσες δημοσκοπήσεις είναι για μένα εξαιρετικές. Πρώτον, είμαι σταθερά πάνω από το ΚΚΕ. Δεύτερον, η σχέση του ποσοστού μου με τον πρώτο είναι στη χειρότερη για μένα περίπτωση 1 προς 3. Στις περασμένες νομαρχιακές εκλογές που ήμουν υποψήφιος ήταν 1 προς 15. Άρα έχω καλύψει το 80% της απόστασης. Πιστεύω δε ακράδαντα ότι οι εκλογές αυτές θα κριθούν τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ και ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα, με την πολυδιάσπαση του χώρου του ΠΑΣΟΚ σε τρεις υποψηφίους (Σγουρός, Δημαράς, Μητρόπουλος), με την υποψηφιότητα του κ. Κικίλια και με την πολυδιάσπαση της Αριστεράς (Παφίλης, Αλαβάνος, Ψαριανός, Διάκος), όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Κεντρικό θέμα των ημερών είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Βλέπετε φως στο τούνελ;
Όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι αναθέτουμε την διακυβέρνηση σε ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί ποτέ. Δεν έχουν βγάλει μόνοι τους ούτε ένα ευρώ. Πώς όμως άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν κάθε μήνα το μισθό τους βρέξει-χιονίσει θα καταλάβουν τι θα πει αγορά; Τι θα πει να περνάνε οι ώρες χωρίς να έχεις κάνει σεφτέ; Τι θα πει να έχεις επιταγή να καλύψεις στο τέλος της εβδομάδας και να μην έχεις τα λεφτά; Έτσι, λοιπόν, το μόνο που βλέπουν μπροστά τους για να καλύψουν τα ελλείμματα είναι οι φόροι.
Όμως σε μια αγορά που σβήνει, όσους φόρους και να βάλεις, τα έσοδά σου διαρκώς θα μειώνονται. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση διότι είναι ένα κόμμα με κρατικίστικη νοοτροπία. Η συμβουλή μου, αν μου επιτρέπουν οι πολίτες να δίνω συμβουλές, είναι η εξής: Ψηφίστε όποιο κόμμα θέλετε, αλλά να επιλέγετε πάντα ανθρώπους που έχουν επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Στους πολίτες που εγκαλούν το κόμμα σας ότι έβαλε πλάτη στο ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζοντας το μνημόνιο τι απαντάτε;
Το μνημόνιο δεν το υπερψηφίσαμε διότι μας άρεσε ή διότι θέλαμε να παραδώσουμε τη χώρα στους ξένους ή διότι θέλαμε να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διότι, έτσι που τα κατάφεραν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ή δανειζόμασταν αυτά τα χρήματα στις 5 Μαΐου ή χρεοκοπούσαμε. Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν να μην καταστραφεί η χώρα. Θυμίζω ότι ιδιαιτέρως στην παραφιλολογία του διαδικτύου είχε επικρατήσει η άποψη ότι διάφοροι μας έδιναν λεφτά (π.χ. οι Κινέζοι), τα οποία δεν πήραμε. Και όμως, ο ίδιος ο Κινέζος πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα είπε στη Βουλή των Ελλήνων ότι η Κίνα σάς στηρίζει όσο εφαρμόζετε το μνημόνιο. Οι πολίτες, λοιπόν, ας αναζητήσουν τις ευθύνες απ’ όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια. Εμείς πάντως δεν κυβερνήσαμε.
Εάν θέλουμε πράγματι να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, πρέπει να βρούμε λεφτά. Και το μόνο κόμμα που από πέρυσι, επί Καραμανλή, και συνεχώς έκτοτε καταθέτει προτάσεις για να βρει η χώρα χρήματα και να μην έχουμε κανέναν ανάγκη είναι ο ΛΑΟΣ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη ΝΔ, κ. Γεωργιάδη;
Δεν έχει ανάγκη τον ΛΑ.Ο.Σ. η ΝΔ, τα καταφέρνει μια χαρά μόνη της. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να έχουμε κοινό ψηφοδέλτιο και στην Αττική και σε όλες γενικά τις περιφέρειες, ώστε να νικήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Αντί αυτού, π.χ. για την Αττική, ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον κ. Κικίλια. Όλοι θα κριθούμε λοιπόν εκ του αποτελέσματος.
Και κάτι τελευταίο, για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρωθυπουργό: ήταν ή δεν ήταν σκάνδαλο η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου;
Έχω δημοσίως εκφραστεί γι’ αυτό το θέμα προ καιρού. Κατά τη γνώμη μου σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου με την έννοια που το αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη δεν υπήρξε. Υπήρξε μία συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, να λυθεί η διαφορά μέσω των ανταλλαγών, και αυτή η απόφαση έπρεπε να έρθει με νόμο στη Βουλή, όπου και πιθανολογώ ότι θα αποσπούσε και μεγάλη πλειοψηφία. Τα φοβικά όμως σύνδρομα που είχαν επικρατήσει στην κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησαν στο να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική απόφαση στο σκοτάδι (πρώτο σφάλμα) και όταν άρχισαν τα ΜΜΕ να επιτίθενται στην τότε κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα οδήγησαν σε άκρατη οπισθοχώρηση, δείχνοντας την εικόνα του ενόχου που έχει να κρύψει κάτι (δεύτερο σφάλμα). Τα χρυσόβουλα της Μονής έχει συμφέρον η ελληνική πολιτεία να τα υποστηρίζει ως έγκυρα, διότι επί παρόμοιων χρυσόβουλων στηρίζεται η περιουσία των Πρεσβυγενών μας Πατριαρχείων και από τις ανταλλαγές, μέχρι αυτή τη στιγμή, ουδεμία ζημία έχει προκύψει.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 10ης Οκτωβρίου 2010 της εφημερίδας Free Sunday.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.