Φορολογική επίθεση στην ακίνητη περιουσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται αύριο στη Βουλή, ενώ παραμένει θολό το τοπίο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ΦΠΑ και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το σύνολο των φόρων που περιέχει φτάνει στα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από νέους φόρους, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 3 δισ. είναι η «ουρά» των μέτρων που έχουν επιβληθεί φέτος και θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα και το 2011.
Τονωτική ένεση στα δημόσια έσοδα αναμένεται να δώσουν κάνουν η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που προωθούνται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και κατά των χρεοφειλετών οι οποίοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.
Λιγότερες δαπάνες
Ταυτόχρονα περικόπτονται δαπάνες, κυρίως για επενδύσεις, στερώντας κάθε αναπτυξιακή ελπίδα από την οικονομία. Επίσης, θα μειωθούν οι δαπάνες για μισθούς (λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων) και για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και οι καταναλωτικές δαπάνες της κρατικής μηχανής.
Στο στόχαστρο τα ακίνητα
Μετά τις καταιγιστικές αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, τα φορολογικά πυρά στρέφονται κατά των ακινήτων, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν εντός του Δεκεμβρίου και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αυξάνοντας περισσότερους από 15 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι αντικειμενικές αξίες θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011 και άλλα 200 εκατ. ευρώ το 2012.
Εως 50% η αναπροσαρμογή
Η οδηγία που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προς τις κτηματικές υπηρεσίες είναι να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ώστε να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές η αύξηση θα είναι ελάχιστη ή θα υπάρξει μείωση, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις τιμές αγοράς. Το αντίθετο θα συμβεί σε περιοχές όπου έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι αγοραίες τιμές σε σχέση με το Μάρτιο του 2007, τότε που έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή. Στις περιοχές αυτές, η αύξηση των τιμών εφορίας θα είναι ανάλογη και θα ξεπεράσει το 50%. Επίσης, θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές στα εκτός σχεδίου ακίνητα, ενώ οι περιοχές θα χωριστούν σε περισσότερες ζώνες, ώστε να είναι πιο αντικειμενικός ο προσδιορισμός των τιμών εφορίας.
ΦΠΑ και πετρέλαιο
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα κληθεί να απαντήσει αύριο για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, από τις οποίες θα πρέπει να συγκεντρωθεί 1 δισ. ευρώ. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με το χρόνο εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, που θα αυξήσει το κόστος προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 550 ευρώ τον τόνο, καθώς από 70-75 λεπτά θα φτάσει στο 1,30 - 1,35 ευρώ το λίτρο.
Εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι δε θα προαναγγείλει την άμεση εξίσωση των φόρων, με το πρόσχημα ότι δεν έχει βρει ακόμη τη διαδικασία εντοπισμού των πραγματικά δικαιούχων στους οποίους θα επιστραφεί ένα μέρος από τον αυξημένο φόρο. Υποτίθεται ότι θα εξαγγελθεί η εφαρμογή του μέτρου από τον Οκτώβριο του 2011, αλλά όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει τελικά νωρίτερα. Από την εξίσωση του φόρου το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει στην είσπραξη 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα επιστραφούν περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα μείνουν στα δημόσια ταμεία 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ΦΠΑ, το μνημόνιο προβλέπει τη μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών που είναι στο 11% στον κανονικό συντελεστή 23%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αποκλείσει τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζονται τα σενάρια της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, η μετάταξη ορισμένων αγαθών «πολυτελείας» από το 11% στο 23% ή η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 15%-18%.
Το… 13άρι των
πρόσθετων μέτρων
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την εφαρμογή 13 μέτρων προκειμένου να πετύχει τους στόχους του μνημονίου. Αυτά είναι:
1. Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013.
2. Η ΑΥΞΗΣΗ της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ).
3. Η ΑΥΞΗΣΗ φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.
4. Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από την πώληση αδειών και 200 εκατ. από τα ετήσια δικαιώματα.
5. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ με αναλογία 1 για κάθε 5 υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.
6. Η ΜΕΙΩΣΗ των καταναλωτικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.
7. Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ των κονδυλίων προς τους ΟΤΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν το 2011.
8. ΠΑΓΩΜΑ όλων των συντάξεων και το 2011, για να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ.
9. ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
10. ΕΚΤΑΚΤΕΣ «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ το χρόνο για το 2011, 2012 και 2013.
11. Η ΡΥΘΜΙΣΗ καταβολής των προστίμων για τα αυθαίρετα, για την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ, έως το 2013.
12. Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατ. ευρώ το 2011.
13. Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ 800 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους.