Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΝΤΡΟΠΗ ! ΝΤΡΟΠΗ ! ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΝΑΙ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΗΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ!


Για την προώθηση του Ελληνικού Μεσαιωνικού πολιτισμου στο εξωτερικό

    Αγαπητέ Κύριε Σιδέρη

    Ονομάζομαι Κατσίκης Δημήτριος

είμαι
      ένας ανεξάρτητος ερευνητής της Ελληνικης

      πολιτιστικής κληρονομιάς
Χωρίς καμία υποστήριξη απο το Ελληνικό κράτος (και γενικότερα από κανένα φορέα ) κατάφερα να στήσω την πρώτη έκθεση Βυζαντινών Πανοπλιών σε Μουσείο του Harvard στην Washington DC (για την Ελλάδα η προσπαθειά μου ήταν περιθωριακή ..για το Harvard όμως δεν ήταν ..) Παρακαλώ αν είναι εύκολο να αναδημοσιεύσεται σρο ιστολογιό σας το άθρο της Καθημερινής που έδωσα μία συνέντευξη την περασμένη βδομάδα (στο κάτωθι σιτε μπορείτε να βρείτε την διέυθυνση ) .Σας αποστέλω μία χαρακτηριστική φωτό από την έκθεση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100050_23/10/2010_419853

Ευχαριστώ καλό κουράγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Βυζαντινές πανοπλίες ενός Ελληνα στις ΗΠΑ

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να μετατρέπεις το χόμπι σου σε διεθνώς αναγνωρισμένη δουλειά; «Σπούδασα βιοτεχνολόγος, αλλά η μεγάλη μου αγάπη ήταν πάντα η ιστορία», διηγείται ο 31χρονος Δημήτρης Κατσίκης, ο οποίος ερευνά συστηματικά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και ασχολείται με την κατασκευή βυζαντινών πανοπλιών. «Το 2009 είχα γράψει για τη μετάβαση από τον αρχαιοελληνικό Θεό Αρη στους στρατιωτικούς Αγίους των Βυζαντινών, όπως ο Αγιος Γεώργιος. Από εκεί οδηγήθηκα στις πανοπλίες». Ο κ. Κατσίκης αποτελεί κατά τα φαινόμενα τον μοναδικό τεχνίτη διεθνώς, που ασχολείται με πανοπλίες του 10ου έως 12ου αιώνα μ.Χ. «Συνάδελφοί» του υπάρχουν στην Αγγλία και την Ιταλία, οι οποίοι βέβαια κατασκευάζουν μεσαιωνικές πανοπλίες της εποχής του Καρλομάγνου και των Σταυροφοριών.

Μοναδικές πηγές πληροφόρησης για τη στρατιωτική περιβολή στο Βυζάντιο αποτελούν οι βυζαντινές αγιογραφίες. «Υπήρχαν 25 βασικοί τύποι στολών, που με διαφορετικούς συνδυασμούς στον εξοπλισμό δημιουργούσαν σχεδόν 50 διαφορετικές πανοπλίες», σημειώνει ο ερευνητής. Ο κ. Κατσίκης εργάζεται 12 με 15 ώρες την ημέρα, ενώ για να ολοκληρώσει μια στολή αφιερώνει πάνω από ένα μήνα. «Προμηθεύομαι δέρμα και μέταλλο σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία επεξεργάζομαι σε ειδικά μηχανήματα», περιγράφει ο κ. Κατσίκης. Ο Ελληνας οπλουργός έχει ήδη κατασκευάσει σε ενάμιση χρόνο 16 διαφορετικές βυζαντινές πανοπλίες και μια σασσανιδική (προϊσλαμική περσική). Μπορεί να ήταν η περιέργεια που παρακίνησε τον κ. Κατσίκη να πειραματιστεί με τις πανοπλίες, αλλά η δουλειά του τελικά έφθασε σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Οταν θέλησε να την κάνει γνωστή στην Ελλάδα, δεν βρήκε «ευήκοα ώτα». «Εστειλα πολλά emails, αλλά σχεδόν κανείς δεν απάντησε». Η απάντηση, τελικά, ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η διευθύντρια του μουσείου του Harvard στην Ουάσιγκτον, κ. Gudrun Buehl, του πρότεινε να στήσουν μια έκθεση. «Μεταφέραμε τρεις πανοπλίες μου στις ΗΠΑ και εγκαινιάσαμε μια εποχική έκθεση στο Dumbarton Oaks Museum and research library and collection/tru-stees of Harvard», αναφέρει ο κ. Κατσίκης. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια, που έπειτα από πολλές παρατάσεις, το Πανεπιστημιακό Ιδρυμα αποφάσισε η έκθεση να γίνει μόνιμη. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου κάλεσαν τον κ. Κατσίκη στο συνέδριο «Πόλεμος στον βυζαντινό κόσμο» τον Μάιο του 2010. «Ηταν μια μεγάλη στιγμή για εμένα: γνώρισα τους κορυφαίους βυζαντινολόγους των οποίων τα συγγράμματα διάβαζα, όπως ο John Haldon και o Lioba Theis».

Διαδικτυακός διάλογος

Με αφορμή το συνέδριο έχει ξεκινήσει ένας διαδικτυακός διάλογος μεταξύ των ερευνητών του Βυζαντίου. Στην Ελλάδα κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν δείξει δειλά ενδιαφέρον. «Θέλω να ταξιδέψω σε όλες τις χώρες που αποτελούσαν την πάλαι ποτέ Βυζαντινή Αυτοκρατορία και να επισκεφθώ βυζαντινές εκκλησίες, με σκοπό να συνεχίσω την έρευνά μου», καταλήγει ο κ. Κατσίκης.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive