Στην πολύβουη πόλη της Σαγκάης, στη μακρινή Κίνα, όπου οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας της μεγαλύτερης πόλης - λιμένα του "Κόκκινου Δράκου" αποτυπώνονται σε κάθε μεγάλο ή μικρότερο δρόμο της, υπάρχουν δύο γειτονιές, στο Gubei και το Pudong, που ο ήχος της ελληνικής μουσικής και οι μυρωδιές από τα φρεσκομαγειρεμένα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, "αιχμαλωτίζουν" τις αισθήσεις των περαστικών και τους προσκαλούν σ' ένα "ταξίδι" εξερεύνησης της ελληνικής κουζίνας. Στις δύο αυτές γειτονιές λειτουργούν, τα τελευταία χρόνια, δύο ελληνικές ταβέρνες με το ίδιο όνομα- "Ο Μύλος" (O Milos)- και κοινούς ιδιοκτήτες: τα αδέλφια Βασίλης και Γιάννης Δημητρίου. Η ιστορία των δύο αδελφών, που έλκουν την καταγωγή τους από την Καστοριά, έχει και μια ξεχωριστή πτυχή, αφού δεν πρόκειται για την κλασική ιστορία Ελλήνων επιχειρηματιών, που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στην αχανή -σε μέγεθος- κινεζική αγορά, αλλά για δύο επιχειρηματίες, που έχοντας μεταναστεύσει μια φορά, σε πολύ μικρή ηλικία, από την Ελλάδα στην Αμερική, αποφάσισαν να "ξενιτευτούν" για δεύτερη φορά στη ζωή τους και ως άλλοι Κολόμβοι ν' ανακαλύψουν όχι την Αμερική, αλλά την καθ' όλα διαφορετική Κίνα. Ή μάλλον την αγορά της…
"Αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε στην αγορά της Κίνας πριν από περίπου δέκα χρόνια, φέρνοντας είδη κι εργαλεία για ελαιοχρωματιστές, με τα οποία ασχολούμασταν και στην Αμερική", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Δημητρίου, από τη Σαγκάη.
Και μας εξηγεί ότι, πριν από περίπου έξι χρόνια, ο αδελφός του και ο ίδιος αποφάσισαν να πάψουν να πηγαινοέρχονται στην Κίνα και να μείνουν μόνιμα εκεί, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στον τομέα της εστίασης, που τον γνώριζαν, ούτως ή άλλως, πολύ καλά, αφού διατηρούσαν κι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα- χάρη στους συνεταίρους του στις ΗΠΑ, όπως διευκρινίζει ο κ. Δημητρίου- να διατηρούν.
Έτσι, αφού βολιδοσκόπησαν τις διαθέσεις της αγοράς, αποφάσισαν, πριν από μια τριετία, να ανοίξουν το Μύλο και να "συστήσουν" την ελληνική κουζίνα στους Κινέζους.
"Ο Μύλος" πήρε "σάρκα και οστά" και σιγά-σιγά οι πελάτες του "μυήθηκαν" στο γύρο, τα σουβλάκια, το μουσακά, το παστίτσιο, τους ελληνικούς μεζέδες, τη χωριάτικη σαλάτα και τις ποικιλίες θαλασσινών.
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι απλή, γεμάτη αρώματα και γεύσεις, ικανές να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τέτοιες γεύσεις προσφέρει στους Κινέζους- και μη- πελάτες της η ελληνική αυτή ταβέρνα.
Η Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα κι αυτό είναι εμφανές και στο μενού του Μύλου, που πέρα από τις παραδοσιακές νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία θαλασσινών. "Είναι υγιεινά, φρέσκα και πεντανόστιμα", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πελάτες του εστιατορίου, σε ιστοσελίδα με κριτικές για το φαγητό του Μύλου.
Από ένα καθαρά ελληνικό εστιατόριο, δεν μπορεί- φυσικά- να λείπει ο μουσακάς. Έτσι και στο Μύλο, ο μουσακάς έχει την τιμητική του τόσο στην κουζίνα, όσο και στα τραπέζια των πελατών. Μάλιστα, για να διασφαλιστεί η αυθεντική γεύση του σπιτικού μουσακά, οι ιδιοκτήτες του Μύλου φροντίζουν να προμηθεύονται το ελαιόλαδο- όπως και τα γαλακτομικά τους προϊόντα- απευθείας από την Ελλάδα.
Πώς φαίνεται, όμως, στους Κινέζους μια κουζίνα, όπως η ελληνική, που είναι τόσο διαφορετική από τη δική τους; "Στους περισσότερους αρέσει πολύ", μας λέει ο κ. Δημητρίου, αν και υπάρχουν και κάποιοι που δοκιμάζουν διστακτικά στην αρχή τις …παράξενες, νέες γεύσεις.
Αυτό, ωστόσο, στο οποίο όλοι οι πελάτες του Μύλου συμφωνούν είναι ότι, η διακόσμηση και η γενικότερη ατμόσφαιρά του, σε ταξιδεύουν νοερά στην Ελλάδα.
Το λευκό και μπλε των αιγαιοπελαγίτικων νησιών κυριαρχεί στους εσωτερικούς χώρους του εστιατορίου και η ατμόσφαιρα είναι τόσο οικεία που, όπως γράφει και ο συντάκτης της αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδας "Shanghai Daily", σε σχετική παρουσίαση του εστιατορίου, "σε κάνει να αισθάνεσαι πως επισκέπτεσαι κάποια ελληνική οικογένεια, στο σπίτι της".
Και μπορεί τα ονόματα των ελληνικών φαγητών να φαίνονται …κινέζικα (sic) στους πελάτες του Μύλου, όμως οι ιδιοκτήτες φρόντισαν ώστε στο μενού να υπάρχει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των υλικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε αυθεντική ελληνική συνταγή, που προσφέρεται στο εστιατόριο.
Το προσωπικό του Μύλου, εκτός της κινεζικής μιλά και την αγγλική γλώσσα, αφού στη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Κίνας, συναντά κάποιος κάθε λογής εθνικότητες.
Ενώ αρκούν 100 γιουάν (περίπου 15 ευρώ) ανά άτομο, για ένα πλουσιοπάροχο δείπνο, με ...γεύση Ελλάδας!
Σοφία Παπαδοπούλου
Ανάρτηση Από ΕΛΕΥΘΕΡΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.