Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Το όνομά του είναι Ρόντος. Άλεξ Ρόντος


thumb
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη χώρα μας (χρεοκοπία, επιτηρήσεις, μνημόνια και δε συμμαζεύεται) είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απαντήσει κανείς με σαφήνεια στο γνωστό (ρητορικό) ερώτημα: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;». Ευκολότερη είναι η απάντηση αν το ερώτημα διατυπωθεί διαφορετικά: «Ποιος δενκυβερνά σ’ αυτόν τον τόπο;».
Ξεκινώντας ανά τομέα κυβερνητικού έργου, ένας απ’ αυτούς που δεν κυβερνούν είναι ο πρώην αναπληρωτής και νυν υπουργός ΕξωτερικώνΔημήτρης Δρούτσας. Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλιστα, και ως αναπληρωτής και ως υπουργός Εξωτερικών ο Δρούτσας απλώς είναι ο μπροστινός (front man στη γλώσσα της κυβέρνησής μας) ενός γνωστού μας από τα παλιά: Ρόντος. Άλεξ Ρόντος...
Το ερώτημα περί του ποιοι και πώς κυβερνούν αυτόν τον τόπο πλανάται το τελευταίο διάστημα στην ατμόσφαιρα εξ αιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης να στρέψει πάνω στην τρόικα την οργή του κόσμου για τα μέτρα που λαμβάνει στην οικονομία. Με σαφέστερο, ωστόσο, τρόπο επανήλθε (το ερώτημα) τις προηγούμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, όταν – σε γενικές γραμμές – αποκαλύφθηκε ότι όλο το νταραβέρι για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το κάνει παρασκηνιακά ο στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού Άλεξ Ρόντος.
Η επάνοδος
Οι αναγνώστες του «Π» προφανώς δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Στο φύλλο της 7ης Μαΐου 2010 είχαμε αφιερώσει μια σελιδούλα σε αυτή την... εμβληματική προσωπικότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Γράφαμε, λοιπόν, για την επάνοδο του Ρόντου στα πράγματα του ΥΠΕΞ τα εξής:
«Υπήρξε στον πολύ στενό κύκλο του Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Τότε μάλιστα είχε ενταχθεί στον μηχανισμό του ΥΠΕΞ ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων.
Είναι γνωστή η εγκατάστασή του – τότε – σε ξενοδοχείο του Βελιγραδίου και η ουσιαστική συμβολή του στην υποστήριξη των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης μέσα από τις οποίες ανετράπη το καθεστώςΜιλόσεβιτς. Ο εν λόγω “εμπειρογνώμονας”, όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, εγκαταστάθηκε στηΓεωργία. Οι συμβουλές και υπηρεσίες του ωστόσο δεν απέτρεψαν την “γκάφα” της κυβέρνησης της Γεωργίας, η οποία προκάλεσε την επέμβαση του στρατού της Ρωσίας...
Ο εν λόγω “ειδικός” σήμερα (Μάης 2010) είναι εγκατεστημένος σε πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διαθέτει προσωπικό... ταξιτζή. Δεν περνά από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αναλαμβάνει, όπως φαίνεται, δουλειές τις οποίες προφανώς γνωρίζει μόνο η ηγεσία, η οποία έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τα... οδοιπορικά του σε βαλκανικές πρωτεύουσες, όπου ταξιδεύει για... εθνικούς λόγους, από το γκρίζο χρήμα. Εκτός αν ο εν λόγω κύριος δουλεύει αφιλοκερδώς!
Σε τηλεγραφήματα που έφτασαν στην Αθήνα από την ελληνική πρεσβεία βαλκανικής χώρας ο πρεσβευτής μας εκεί διατυπώνει την έκπληξή του επειδή πληροφορήθηκε από κοινοτικό πρεσβευτή (Ισπανό) ότι ο εν λόγω απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ, οικονομίας και πάει λέγοντας.
Με πιο απλά λόγια, ο εντεταλμένος νόμιμος και αρμόδιος για την παρακολούθηση των σχέσεων της Ελλάδας με μια άλλη βαλκανική χώρα, ο πρεσβευτής της Ελλάδας εκεί, έμαθε από τρίτο ότι κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κάνει μυστικά τη δουλειά που έχει ανατεθεί στον ίδιο».
Καπέλο στον Δρούτσα
Για το πώς ο Ρόντος κινείται πίσω και πάνω από την επίσημη υπηρεσιακή και κυρίως πολιτική (Δρούτσας) ηγεσία του ΥΠΕΞ, χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η οποία στις 22 του περασμένου Αυγούστου ασχολήθηκε με τον ρόλο του για να υλοποιηθεί η αμερικανική «παρότρυνση» να έρθει η Ελλάδα πιο κοντά στο Ισραήλ. Έγραψε η εφημερίδα:
«Την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στην Πάρο, δέχθηκε έναν επισκέπτη. Ο Άλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του από παλιά, από τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη, έφθασε στο κυκλαδονήσι και συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου.
Την επομένη, με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωνε την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας ανέμενε τόσο σύντομα ανταπόδοση της επίσκεψης Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ από τον κ. Νετανιάχου».
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μπορεί να είναι εξοργισμένος για το καπέλωμα, αλλά κάνει την πάπια διότι γνωρίζει πολύ καλά το παρακάτω περιστατικό, το οποίο παρεμπιπτόντως δίνει απάντηση και στο αρχικό μας ερώτημα:
«Υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς» φέρεται να είπε ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Φρίντμαν συστήνοντας πριν από μερικά χρόνια τον Ρόντο στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου...
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive