Νέα «τρύπα» στα έσοδα, λόγω καθυστερήσεων στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων 2 δισ. ευρώ, είναι πιθανόν να προκαλέσει ο ανασχηματισμός.
Ορατό επίσης είναι το ενδεχόμενο νέων αναβολών στην πληρωμή οφειλών προς επιχειρηματίες και στην ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της αγοράς με το μόνο «ρευστό» που υπάρχει, τα κοινοτικά κονδύλια αξίας 4,8 δισ. ευρώ.
Αιτία είναι η φημολογούμενη διάσπαση των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε 3 ή ακόμη και 4 συνολικά υπουργεία, αλλά και το ενδεχόμενο ριζικής αναδιάρθρωσης του αναπτυξιακού σχεδιασμού, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα σενάρια έλαβαν διαστάσεις χθες μετά τον ανασχηματισμό που……… έφερε μια μεγάλη ανακατάταξη στις αρμοδιότητες των οικονομικών υπουργείων.
ΕΣΠΑ και σύγχυση
Μετέφερε στο υπουργείο Επικρατείας την προσέλκυση μεγάλων (κυρίως ξένων) επενδύσεων, χωρίς να είναι ακόμη σαφές αν θα ακολουθήσουν και οι αρμόδιοι οργανισμοί (π.χ. invest in Greece) του πρώην υπουργείου Οικονομίας. Οι τελευταίοι συνδέονται όμως άμεσα με τον αναπτυξιακό νόμο και τον μηχανισμό του ΕΣΠΑ (καθώς οι επενδύσεις πολλές φορές συγχρηματοδοτούνται) που φαίνεται ότι «μένει» στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη δεδομένο αν στο ίδιο υπουργείο παραμένει και η αρμοδιότητα για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (περιλαμβάνει πέρα από το ΕΣΠΑ και τα εθνικά έργα), η Αρχή Πληρωμής (αρμόδια για τις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων) και οι υπηρεσίες εξωτερικού εμπορίου και ξένων οργανισμών που λεγόταν χθες ότι επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για υπηρεσίες που σχεδόν έναν χρόνο πριν μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στο νεοσύστατο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τότε, τα αρμόδια στελέχη είχαν μιλήσει για «εγκεφαλικό» στο έργο των οικονομικών υπηρεσιών από το οποίο ακόμη δεν έχει συνέλθει. Αν συνυπολογισθεί και η αρμοδιότητα περί εξαγωγών και επενδύσεων που έχει σε διπλωματικό επίπεδο το υπουργείο Εξωτερικών, τότε το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή εξαγωγές και επενδύσεις, ίσως να ανήκει πλέον σε τέσσερα υπουργεία.
Πολλοί εξηγούν ότι πρόκειται για εξορθολογισμό του συστήματος, καθώς το δημοσιονομικό σκέλος (πχ ΠΔΕ) πρέπει να μεταφερθεί στο Γενικό Λογιστήριο και η επενδυτική διπλωματία θέλει χειρισμούς κορυφής για να είναι επιτυχής.
Πίεση χρόνου
Ωστόσο, μέχρι να λειτουργήσει η νέα δομή θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και οι προθεσμίες είναι πιεστικές λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων προς την Ε.Ε. και την τρόικα, αλλά και της ύφεσης:
* Ως το τέλος Οκτωβρίου η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων. Στο τέλος του μήνα λήγει το περιθώριο για απορρόφηση ενός μέρους του προηγούμενου κοινοτικού πακέτου (ΚΠΣ) αξίας περίπου 450 εκατ. ευρώ.
* Ενα μήνα μετά η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αν τα καταφέρει, τότε διασφαλίζει ότι θα ικανοποιήσει τον σχετικό στόχο του Μνημονίου, αλλά και θα αποφύγει εντολή της τρόικας για περικοπή επενδύσεων, τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο απορρόφησε 818 εκατ. ευρώ ενώ τον Δεκέμβριο σκοπεύει να κάνει αίτηση για ακόμη 750 εκατ.
Η καθυστέρηση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, είναι πιθανό να προέλθει είτε από την αναδιάταξη των υπηρεσιών είτε από πιθανές «αναπροσαρμογές» στην επιδότηση επιχειρήσεων και την παροχή δανείων και εγγυήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ίδια καθυστέρηση «χτυπά» και στην αγορά που περιμένει διακαώς πολλά από τα προγράμματα αυτά και κυρίως όσα έχουν σχέση με άτοκο κρατικό δανεισμό και εγγυήσεις. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.