Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Σε ρυθμούς Ρουάντα.ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Γράφει ο Σπύρος Χριστόπουλος



Λιγότερο ανταγωνιστική από τη Ρουάντα, την Μποτσουάνα, το Καζακστάν και τη Ναμίμπια είναι η Ελλάδα, η οποία, βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF), κατατάσσεται στην 83η θέση σε σύνολο 139 κρατών.
Ελλάδα, η χειρότερη στην Ε.Ε.
Η Ελλάδα υποχώρησε κατά 12 θέσεις σε σύγκριση με το 2009 (ήταν στην 71η θέση), «πτώση» που η έκθεση του WEF αποδίδει στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της σε συνδυασμό με τη «φτωχή» λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών. Λόγω αυτών των «δεδομένων», η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στην Ε.Ε. των «27» (σημειώνεται πως η προτελευταία στους «27» της Ε.Ε. Βουλγαρία καταλαμβάνει την 71η θέση).
Από τους 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας που εξετάζει το WEF οι «καλύτερες» επιδόσεις της Ελλάδας εντοπίζονται στο μέγεθος της αγοράς (39η θέση), στην Υγεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στις υποδομές (40ή θέση) καθώς και στην τεχνολογική ετοιμότητα (46η θέση), ενώ οι «χειρότερες» καταγράφονται στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (93η θέση), στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών (94η θέση) και στο μακροοικονομικό περιβάλλον (123η θέση).
Κρίση χρέους
Η πτώση της ανταγωνιστικότητας αποδίδεται, πέρα από τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και το φορολογικό πλαίσιο, και στην αναθεώρηση του ελλείμματος και στην επακόλουθη κρίση χρέους.
«Δεδομένης της πρόσφατης αναταραχής, δεν αποτελεί έκπληξη πως η αξιολόγηση των δημόσιων θεσμών έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα» αναφέρει η έκθεση, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως «η μη αποδοτική αγορά εργασίας δυσκολεύει την προσπάθεια της χώρας να αναδυθεί από την κρίση και καταδεικνύει τη σημασία των πρόσφατων προσπαθειών για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας». Βάσει της έκθεσης, ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της, το οποίο μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Πρώτη παγκοσμίως η Ελβετία
Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και το 2010 η Ελβετία, στη 2η θέση βρίσκεται η Σουηδία (ανέβηκε δύο θέσεις σε σύγκριση με πέρσι), ενώ στην 3η θέση παρέμεινε η Σιγκαπούρη. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενώ στην έκθεση επισημαίνονται οι πολύ υψηλές επιδόσεις των σκανδιναβικών κρατών, καθώς, εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται η Φινλανδία (7η), η Δανία (9η) και η Νορβηγία (14η).
Βελτίωση κατέγραψε και η Κίνα (στην 27η θέση), αρκετές χώρες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής -κυρίως του Περσικού Κόλπου- και της βόρειας Αφρικής βρίσκονται στην πρώτη 50άδα, ενώ, όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., η έκθεση διαπιστώνει ότι, αν και έχουν επιμέρους διαφορές στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως την αύξηση της ευελιξίας των αγορών, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει περισσότερο την καινοτομία και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση των αγορών.
Σημειώνεται πως η βαθμολογία του World Economic Forum γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, αλλά και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου από κάθε κράτος, οι οποίοι δίνουν τις εκτιμήσεις τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive