Βελτίωση των ελληνοτουρκικών και ελληνοαλβανικών σχέσεων διαπιστώθηκε από τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους ηγέτες των δυο χωρών, ενώ σήμερα στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιουλ παρουσία των δυο υπουργών Εξωτερικών, Δρούτσα και Νταβούτογλου, "το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν για τη Γενική Συνέλευση, για τους Στόχους της Χιλιετίας. Ο πρόεδρος Γκιουλ εκφράστηκε με πολύ θερμά λόγια για την ομιλία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τους Στόχους της Χιλιετίας ότι ήταν μια ομιλία που έδειχνε και όραμα, κάτι το οποίο σήμερα δεν συναντάμε πολλές φορές", ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζεται, "σε ότι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της συνεργασίας μας. Αναφερθήκανε στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, στη σύσταση του Συμβουλίου των Κοινών Υπουργικών Συναντήσεων . Ειπώθηκε ότι θα υπάρξει μια σοβαρή συνέχεια αυτής της συνάντησης. Ήδη, υπάρχουν οι αρμόδιοι υπουργοί στους διαφόρους τομείς και κάνουν τις διμερείς τους συναντήσεις. Για παράδειγμα, μόλις χθες, επισκέφθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κ. Μπιρμπίλη την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό της".

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "αναφέρθηκαν στην πορεία των διερευνητικών επαφών και οι δυο πλευρές διαπίστωσαν ότι αυτές προχωρούν ικανοποιητικά και ενθάρρυναν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι διεξάγουνε αυτές τις διερευνητικές επαφές, να προχωρήσουν και με αυτό το πνεύμα και με αυτό το ρυθμό".

Όπως σημειώνεται, "οι κύριοι Δρούτσας και Νταβούτογλου συμφώνησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο. Μάλλον θα είναι ανεξάρτητο (με τη Συνάντηση για την Ανατολική Μεσόγειο στις 22 Οκτωβρίου). Ο κ. Ερντογάν έχει αποδεχτεί την πρόσκληση από πλευράς του κ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στη σύνοδο για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Αυτό είναι και μια πρωτοβουλία την οποία και οι δυο πρωθυπουργοί είχαν συμφωνήσει κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ήταν μια πρόταση του κ. Παπανδρέου να υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κι αυτή η συνάντηση και η επίσκεψη Ερντογάν".

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "συζητήθηκε βεβαίως και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά, παροτρύναμε την τουρκική πλευρά να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες.

Από την τουρκική πλευρά εκφράστηκε η βούληση "να δούμε πρόοδο σύντομα στο Κυπριακό. Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και οι δυο χώρες διαπίστωσαν ότι μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο, να δούμε αν μπορούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας και αν μπορούμε από κοινού να κάνουμε κάτι. Και στο θέμα του Ιράν ζητήσαμε μια τελευταία ενημέρωση και από την τουρκική πλευρά".


Συνάντηση με Σ. Μπερίσα
Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπερίσα, υποστηρίζεται ότι "η Ελλάδα, η κυβέρνηση, προωθεί τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία με την Αλβανία. Νομίζω ότι, τον τελευταίο καιρό, έχουμε δει ότι υπάρχει μια καλή σχέση. Το επιβεβαίωσε και ο κ. Μπερίσα. Η αίσθησή του είναι ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παρά ταύτα βεβαίως ο Πρωθυπουργός επισήμανε με πολύ καθαρό τρόπο τα τελευταία γεγονότα, τα οποία βεβαίως μας προβληματίζουν, μας ανησυχούν. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ένα είδος αύξησης του εθνικισμού στην Αλβανία, με αποκορύφωμα το τραγικό αυτό συμβάν, τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα. Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι και εκείνος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτό το γεγονός. Τόνισε από τη δική του πλευρά ότι θεωρεί πως αυτά είναι μεμονωμένα γεγονότα στην Αλβανία και δεν απηχούν τα γενικά αισθήματα φιλίας που τρέφει ο Αλβανικός λαός απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό".

Στη συνέχεια, σημειώθηκε ότι "για άλλη μια φορά, επισημάναμε ότι διαπιστώνουμε αύξηση του εθνικισμού και προειδοποιήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και από την πλευρά της Αλβανίας ώστε να μην έχουμε εδώ άλλες συνέπειες και μη δούμε αύξηση τέτοιων αισθημάτων, εκδηλώσεων και στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που το παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά και το επισημάναμε σε όλους τους τόνους απέναντι στην αλβανική πλευρά. Κοινή όμως ήταν η διαπίστωση ότι οι διμερείς μας σχέσεις έχουν φτάσει σ' ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό το επίπεδο πρέπει να διατηρηθεί . Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και εντάσσεται και στη γενική άποψή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλης της περιοχής με την ατζέντα 2014. Τονίσαμε βεβαίως ότι αναμένουμε από την Αλβανία μέσα σ' αυτή την ευρωπαϊκή πορεία να υλοποιήσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και συνδέονται και με την ευρωπαϊκή της πορεία".


Συνάντηση με Πρόεδρο Χριστόφια
Όσο αφορά τη συνάντηση Παπανδρέου με Χριστόφια, οι ίδιες ελληνικές πηγές τονίζουν ότι "όπως πάντα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, ιδιαίτερα και των τελευταίων προτάσεων που υπέβαλε. Συντονισμός των θέσεων, συντονισμός και στην προώθηση αυτών των θέσεων εδώ στη Γενική Συνέλευση, αλλά και γενικά σε όλες τις επαφές".


ΠΓΔΜ
Για τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, τόνισαν ότι "ο κ. Ιβανόφ μόλις σήμερα (χθες) έσπευσε να ζητήσει αυτή τη συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός άμεσα ανταποκρίθηκε θετικά. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι. Επειδή ακούμε διάφορα από πλευράς Σκοπίων και γίνονται διάφορες δηλώσεις από διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούν την Ελλάδα για σκλήρυνση της θέσης της και ότι η Ελλάδα δεν έχει τη βούληση για επίλυση, να τονίσουμε για άλλη μια φορά αυτό που είναι γνωστό: τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση. Πιστεύουμε ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή η οποία έχει πραγματικά την απαραίτητη θέληση σ' αυτό το θέμα. Είναι και ένα θέμα το οποίο είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε και στη συνάντηση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ όταν συζητήθηκε το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Επαναλάβαμε αυτή τη θέση και να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη βούληση για επίλυση, την καθαρή θέση για το πως θα έπρεπε να είναι αυτή η λύση και ότι εμείς εμμένουμε σ' αυτή τη βούληση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, δεν θα επιτρέψουμε να μας παρασύρει κανείς σε οποιεσδήποτε ακραίες δηλώσεις ή τοποθετήσεις".

Καταλήγοντας, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι "αυτή η θέση έχει εκτιμηθεί από όλους τους εταίρους και τις ΗΠΑ. Αυτή ακριβώς ήταν η απάντηση και από πλευράς όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση και όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία προωθεί με εποικοδομητικό τρόπο αυτή την προσπάθεια επίλυσης του θέματος. Μακάρι και η σκοπιανή πλευρά να επένδυε όλο αυτό τον χρόνο, όλη αυτή την ενέργεια που επενδύει και δείχνει την προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις σε λάθος κατεύθυνση. Εντυπώσεις που δεν συμβάλλουν στην επίλυση. Μακάρι λοιπόν η σκοπιανή ηγεσία αυτό τον χρόνο, αυτή την ενέργεια, να την επένδυε στην προσπάθεια επίλυσης του θέματος. Εμείς πάντως εδώ είμαστε. Η βούλησή μας παραμένει. Περιμένουμε τα Σκόπια να ανταποκριθούν με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο".-

ΑΠΕ
Πηγή...