ΜΠΟΡΕΙ Η ΧΩΡΑ να βγει από την κρίση; Μπορεί, μόνο που χρειάζεται άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση, πέραν του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Υπάρχει όμως εναλλακτική οικονομική ή πολιτική πρόταση; Και τα δύο αναζητούνται εναγωνίως είτε στον χώρο της Κεντροδεξιάς είτε της Κεντροαριστεράς, αφού η απογοήτευση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι έκδηλη.
Δ ημοσκόπηση της «Alco» που δημοσιεύεται σήμερα στο «ΘΕΜΑ» καταγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα αδιέξοδα της κοινωνίας, που αναζητά αξιόπιστες πολιτικές και οικονομικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν ένας στους τέσσερις Ελληνες γυρίζει οριστικά την πλάτη στο σημερινό πολιτικό σύστημα, στοιχείο το οποίο οι αναλυτές προβλέπουν πως θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη, δηλαδή στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Στην ερώτηση «είστε ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης;», το 77% απαντά «όχι» και μόλις το 18% «ναι», ενώ ανάμεσα στους απογοητευμένους είναι και το 59% εκείνων που πέρυσι τέτοια εποχή εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι τα σκληρά μέτρα που πήρε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κυρίως οι δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα. Το 82,8% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο από τη δράση και τη συνολική παρουσία της Ν.Δ. και μόνο το 12,1% εμφανίζεται να έχει θετική άποψη. Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι (ποσοστό 64%) από εκείνους που ψήφισαν Ν.Δ.
Στο εύλογο ερώτημα «αφού δεν είστε ικανοποιημένοι από τα δύο κόμματα εξουσίας, πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος και πού, στον χώρο της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροδεξιάς;», το 33% απάντησε στην Κεντροαριστερά και το 27% στην Κεντροδεξιά. Ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν τη δημιουργία νέου κόμματος στην Κεντροδεξιά είναι το 30% όσων ψήφισαν Ν.Δ. και το 33% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ. Υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς τοποθετείται το 36% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, όπως και το 41% των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αυτονόητο πως η περιορισμένη εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για τα κόμματα επεκτείνεται και στους πολιτικούς και, κυρίως, στους αρχηγούς.
Η δημοτικότητά τους εμφανίζεται σε μεγάλη κάμψη. Προηγείται πάντως ο κ. Παπανδρέου με 39% θετικές γνώμες, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να έχει 27%, ενώ εντύπωση προκαλεί το θετικό πλασάρισμα του κ. Φώτη Κουβέλη στη δεύτερη θέση με 33%.
Βασικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν απογοητευτεί από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία (το 64%) πιστεύει ότι με αυτή την πολιτική δεν θα βγούμε από την κρίση και το 25% θεωρεί ότι έχουμε ελπίδες. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν πιστεύουν στην προσπάθεια Παπανδρέου είναι και το 43% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.
Στην ερώτηση «υπάρχει άλλη πολιτική η οποία θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην έξοδο του τούνελ;», το 54% απαντά «ναι, υπάρχει» και το 28% «όχι». Οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης πιστεύουν στην «άλλη πρόταση» σε υψηλά ποσοστά (81% ΛΑΟΣ, 77% ΚΚΕ, 64% Ν.Δ., 61% ΣΥΡΙΖΑ και 38% ΠΑΣΟΚ).
Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ με +9
Η απογοήτευση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα της χώρας αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και στη λεγόμενη πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, αν εξαιρέσουμε αυτούς οι οποίοι θα απέχουν και εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό (συνολικά 22,6%) και καταγράψουμε την πρόθεση ψήφου επί των «εγκύρων», η κατάσταση διαγράφεται ως εξής: το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά πρώτο κόμμα με ποσοστό 34,6% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 25,6% (η διαφορά βρίσκεται στις 9 μονάδες). Ενα μεγάλο μέρος (ποσοστό 11,5%) από εκείνους που πέρυσι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τώρα δηλώνει «αποχή», το 13,6% «δεν ξέρει ακόμη», το 6,6% «λευκό», ενώ έχει περιοριστεί σημαντικά και η συσπείρωση (60,9%). Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το ΠΑΣΟΚ χάνει ελάχιστους ψήφους προς τα κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Συγκεκριμένα ένα 2,2% πάει προς το ΚΚΕ, ένα 2,1% προς τη Δημοκρατική Αριστερά, το νέο κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη, και μόλις 1,4% προς τη Ν.Δ., έναντι 0,9% που έδειχνε η δημοσκόπηση του Μαΐου. Αλλά και όσοι ψήφισαν Ν.Δ. στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου δεν είναι ικανοποιημένοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το 15,3% δηλώνει «αποχή», το 7,5% «δεν ξέρω», το 5,6% «λευκό», με τη συσπείρωση να βρίσκεται στο 58,8%, όσο ακριβώς ήταν και τον Μάιο. Η Ν.Δ. χάνει επίσης προς το ΠΑΣΟΚ 3,4%, το ΚΚΕ 2,8%, αλλά περιόρισε τις απώλειες προς τον ΛΑΟΣ στο 1,2%, από 3,5% που ήταν τον Μάιο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 8,9%, ο ΛΑΟΣ στο 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,4%, ενώ η θετική έκπληξη έρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά που μετράται για πρώτη φορά και προσελκύει το 3% των ψηφοφόρων, που σημαίνει πως, έστω και οριακά, θα μπει στη Βουλή, γεγονός ενθαρρυντικό για κόμμα μερικών εβδομάδων. Να σημειωθεί πως η καταγραφή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς να υπολογίζονται τα λευκά και η αποχή) μας δείχνει μια εγκυρότερη εικόνα των τελικών αποτελεσμάτων αν «αυτή την Κυριακή είχαμε εκλογές». Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, και στις εκλογές η αποχή και τα λευκά δεν επηρεάζουν τις ποσοστιαίες επιδόσεις των κομμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.