Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

6Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΠΟΕ newsletter
ΠΟΕ

6Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

φωτογραφία 200px
Θεσσαλονίκη, 08-09-2010
 
Στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο δήμο Θερμαϊκού, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Sun Beach Hotel” η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Συναντήσεις, που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε άλλη περιφέρεια και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των νέων σ’ ένα τριήμερο γεμάτο από δράσεις και εκδηλώσεις αλλά και θέματα που «αφορούν και εστιάζονται στον σημερινό Πόντο».
Η έναρξη της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου ενώ τους προσκεκλημένους καθώς και όλα τα μέλη της νεολαίας προσφώνησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητής, κ. Γιώργος Παρχαρίδης καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος.
Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με τοπικούς φορείς ενώ τίμησαν με τη παρουσία τους κατά την έναρξη των ομιλιών ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Θωμά Ρομπόπουλου, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης καθώς και η Νομαρχιακή Σύμβουλος στον Τομέα Νεολαίας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κελεσίδου. Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσε για μία ακόμα φορά η παρουσία ενός καλλιτέχνη από τα Σούρμενα του Πόντου, του Μπεσκιοϊλου Αντέμ.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η νεολαία με τα συναπαντήματα της δείχνει τη διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως με την αποκέντρωση που εφαρμόζει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία η συνδιάσκεψη γίνεται σε διαφορετική πόλη καθώς και ότι η νεολαία έχει οργανωθεί και τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου που θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Επισήμανε πως αυτός είναι ένας τρόπος για να γίνει γνωστή η Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου μια και η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει μέχρι σήμερα γι’ αυτό.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με την εισήγηση Λέκτορα Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Μανόλη Μανωλεδάκη, με τίτλο «Ο Εύξεινος Πόντος στην αρχαιότητα και η σχετική επιστημονική έρευνα».
Ο κ. Μανολεδάκης τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Εύξεινου Πόντου αποτελεί ένα χώρο που προκαλεί διαρκώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως βέβαια λόγω της τεράστιας σημασίας της περιοχής για τη διεθνή οικονομία χάρη στον πλούτο του υπεδάφους της. Τα επιστημονικά προγράμματα που εξετάζουν την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής δεν περιορίζονται μόνο στις παρευξείνιες χώρες, αλλά επεκτείνονται στη δυτική Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Η δημιουργία του Συστήματος Πληροφοριών για τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και αυτή του Δικτύου Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας είναι ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ένα νέο μεταπτυχιακό που προσφέρεται από φέτος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, που εδρεύει στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μαύρη Θάλασσα. Ιστορία και Πολιτισμός» (MA in Black Sea Cultural Studies).
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το πρώτο στην ελληνική εκπαίδευση που προσφέρει μία διαχρονική, διεπιστημονική και σφαιρική προσέγγιση του παρευξείνου χώρου και με το οποίο η περιοχή του Εύξεινου Πόντου θα αποκτήσει πλέον τη θέση που της αξίζει στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό χώρο και της ίδιας πια της Ελλάδας, που άλλωστε υπήρξε και η αφετηρία του ταξιδιού των Αργοναυτών.
Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με καλλιτέχνες της νεολαίας. Στο γλέντι συμμετείχαν και νεολαίοι που διακρίθηκαν στον 3ο Παιδικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό Παραδοσιακής Ποντιακής Μουσικής.
Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 6ης Συνάντησης συνεχίσθηκαν με το κύριο θέμα της φετινής συνάντησης που ήταν οι «Χοροί του Πόντου» με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των καταγραφών και του διαλόγου της επιτροπής Χορού και Ενδυμασίας της Π.Ο.Ε.
Ο υπεύθυνος της επιτροπής Χορού και Ενδυμασίας της Π.Ο.Ε. κ. Κώστας Αλεξανδρίδης

«Ξεκινήσαμε από τη Νικόπολη (Γαράσαρη), με βασικούς εισηγητές το Σάββα Τσεντεμεϊδη και το Χρήστο Πακαταρίδη που κατάγονται από τη Γαράσαρη. Συνεχίσαμε με την περιοχή της Κιμισχανάς (Αργυρούπολης), με κύριο εισηγητή τον Μιχάλη Καραβέλα και τους Γρηγόρη Γρηγοριάδη και Όμηρο Παχατουρίδη και προχωρήσαμε στα Μεταλλεία Ακ νταγ, με τον Μάκη Πετρίδη, το Βασίλη Ασβεστά και τον Κυριάκο Μωυσίδη. Για το Σέρα χορό ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Μιχάλης Καραβέλας, ο οποίος είχε την τύχη να γνωρίσει ένα χορευτή πρώτης γενιάς από την Τραπεζούντα, τον αείμνηστο Καλούση. Σε ότι αφορά το πανάρχαιο δρώμενο τον Μωμό΄ερων καταγράψαμε πλήρως την παραλλαγή την Λιβεράς, όπως αυτή επιβιώνει σε οκτώ χωριά του νομού Κοζάνης.»
τόνισε πως η επιτροπή αυτή που ξεκίνησε το έργο πριν από τρία χρόνια, μία επιτροπή που αποτελούνταν από 33 μέλη, καταξιωμένους χοροδιδασκάλους, ερευνητές και άτομα που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με τον ποντιακό χορό είχε ως στόχο να εξετάσει κάθε περιοχή του Πόντου ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη καταγραφές, μαρτυρίες αλλά και προσωπικά βιώματα ανθρώπων που ασχολήθηκαν σε βάθος με την κάθε περιοχή του Πόντου. Εξετάζοντας τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην εκάστοτε περιοχή, τη σύνθεση του πληθυσμού, για να διαπιστώσουν τυχόν μουσικές ή χορευτικές επιρροές, διασταύρωσαν μέσα στην Επιτροπή διαφορετικές καταγραφές, από πολλές πηγές και τέλος έψαχναν και για Τρίτη και τέταρτη πηγή, για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τη Νεολαία της Π.Ο.Ε. για το έργο που παράγει όλα αυτά τα χρόνια ενώ ευχαρίστησε και τα μέλη της Επιτροπής Χορού & Ενδυμασίας που τόσα χρόνια δίνουν το παρόν αφιλοκερδώς και άοκνα τρέχουν για κάθε καταγραφή.
Παρουσιάστηκαν οι Χοροί της «Νικόπολης » με εισήγηση, παρουσίαση video και χορό από τα παιδιά με εισηγητές τους Σάββα Τσεντεμεϊδη και Χρήστο Πακαταρίδη καθώς και τον τελευταίο Νικοπολίτη οργανοπαίχτη κ. Σπύρο Γαλετσίδη γεννημένο στη Γαράσαρη του Πόντου, ο χορός «Σέρρα» με εισήγηση, παρουσίαση video και συζήτηση και εισηγητή το Μιχάλη Καραβέλα και «Το δρώμενο των Μωμόερων » με εισήγηση, παρουσίαση video και συζήτηση από τον εισηγητή κ. Κώστα Αλεξανδρίδη με τον κορυφαίο αρχηγό των Μωμόγερων κ. Θόδωρο Πιλαλίδη από τον Τετράλοφο Κοζάνης με καταγωγή από τη Λιβερά του Πόντου δείχνοντας κάποιες φιγούρες από το χορευτικό κομμάτι του δρώμενου με τη συνοδεία του Βασίλη Φωλίνα στο αγγείο.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάστηκαν δύο εισηγήσεις για την «Ποντιακή μουσική και τους νέους σήμερα » από τον δρ. μουσική, μαέστρο και συνθέτη κ. Παύλο Τσακαλίδη αλλά και την «Ποντιακή διατροφή» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΑΠΘ, στο Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής κ. Θωμά Σαββίδη.
Ο κ. Τσακαλίδης επεσήμανε πως για τη διατήρηση, μελέτη, εξέλιξη και προώθηση των ποντιακών μουσικών παραδόσεων και δημιουργιών ο ρόλος των νέων σήμερα είναι καταλυτικός. Τόνισε πως οι νέοι πρέπει να διαφυλάττουν την παράδοση και να ανοίγουν δρόμο στους νέους δημιουργούς, πως η συμβίωση του δημοτικού παρελθόντος με το νέο δημιουργικό παρόν θα εξασφαλίσει το λαμπρό μέλλον όλης της ποντιακής μουσικής καθώς και ότι η μουσική εξέλιξη της ποντιακής μουσικής πρέπει να περιέλθει στα χέρια αυτών.
Ο κ. Σαββίδης από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στον πλούτο της ποντιακής κουζίνας διαχωρίζοντας εξαρχής τη διατροφή από την μαγειρική. Αναφέρθηκε στις πρώτες ύλες όπως ελιά, άμπελο και σίτο τονίζοντας πως σύμφωνα με πηγές έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο. Παρουσίασε μια σειρά ποντιακών φαγητών και τόνισε πως ενώ έχουν ιδιαίτερα απλό και γρήγορο τρόπο παρασκευής εντούτοις έχουν υψηλή διατροφική αξία. Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά κάποια από τα ποντιακά εδέσματα και εξήγησε την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό. Τα εδέσματα που χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίαση καθώς και το γεύμα που ακολούθησε ήταν μια προσφορά της βιοτεχνίας παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου Γης», της Ελένης Βασιλειάδου.
Την Κυριακή το πρωί οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης έκλεισαν με συζήτηση γύρω από «θέματα κοινωνικής ευαισθησίας» όπως «Εθελοντές δότες αίματος – εθελοντές δότες αιμοπεταλίων» από τον Ιωάννη Κατσαρή, Ιατρό – Βιοπαθολόγο, «Τράπεζες βλαστοκυττάρων» από το Δαμιανό Σωτηρόπουλο , Ιατρό - Αιματολόγο, Διευθυντή αιματολογικής κλινικής και μονάδας μεταμοσχεύσεως του νοσοκομείου Παπανικολάου αλλά και «Παρουσίαση της δράσης της Μ.Κ.Ο. «Φώς της Αφρικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τον Θωμά Καρακώστα , Συντονιστή Οργανωτικού και Διοικητικού Τομέα της ΜΚΟ.
Ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις σε θέματα που αφορούν την οργανωμένη ποντιακή νεολαία, όπως το ετήσιο «Φεστιβάλ ποντιακών χορών», τα Συναπαντήματα, τη λειτουργία της Σ.Ε.Ν. και των Π.Ε.Ν. διατυπώνοντας πολλοί νεολαίοι σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς.
Οι εργασίες έκλεισαν με την έκδοση ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας
Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2010
• Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας αλλά και τη διάθεση και την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
• Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που, ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά, πρέπει να απαλλαγεί από τον προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.
• Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα, που αφορούν στην ιστορία στον πολιτισμό και στην λαογραφία του Πόντου καθώς και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.
• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την προστασία, αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο αλλά και την έναρξη αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή.
• Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους λαούς του Πακιστάν και της Κίνας που πλήττονται από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές και εκφράζουμε παράλληλα την ανησυχία μας για την οικολογική καταστροφή που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας.
• Αποδεικνύουμε με την ενεργή συμμετοχή μας στην 6η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας της Π.Ο.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3-4-5 Σεπτεμβρίου 2010 πως οι νέοι ευαισθητοποιούνται απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γίνονται ενεργοί πομποί πολιτικής σκέψης.

                       Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
              Χαράλαμπος Κωτίδης                                                                    Θεόφιλος Κωτσίδης

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας
Λ. Νίκης 1
Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54624
Τηλ. 2310227822
Fax  2310227213
http://www.neolaia.poe.org.gr
info@neolaia.poe.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive